Bert-Jan Lindeman: “WK bekroning voor goed seizoen”
dinsdag 25 september 2012 om 07:20

Bert-Jan Lindeman: “WK bekroning voor goed seizoen”

Bert Jan Lindeman

foto: Sirotti

Bert-Jan Lindeman heeft een gedenkwaardige week achter de rug. De renner van Vacansoleil-DCM maakte zijn debuut op een wereldkampioenschap en deed dat meteen in eigen land. De jongeling uit Drenthe was een van de negen coureurs die voor Nederland mochten uitkomen in Valkenburg. WielerFlits sprak Lindeman over zijn ervaringen.

Vooraf
De week voor het belangrijke evenement verliep volgens Lindeman rustig. In Limburg kwam de Nederlandse selectie bijeen om zich voor te bereiden op het WK. De sfeer binnen de groep was uitstekend. “Ja, die was heel goed. Ik had echt het gevoel dat we een team werden,” zegt de debutant. Bondscoach Leo van Vliet had hierbij een belangrijke rol. “Hij maakt af en toe grapjes, maar is serieus als de situatie er om vraagt,” aldus Lindeman.

In deze omgeving voelt de jongeling zich prettig. “Van Vliet schept de randvoorwaarden om te presteren.” Ook zijn ploeggenoten waren wat dat betreft erg nuttig. “Ik heb veel met ze gesproken over zaken als trainingen en opbouw. Daar leer je zeker wat van,” stelt Lindeman, die ondanks dat hij goed met zenuwen om kan gaan toch wat gespannen werd in aanloop naar het WK. “Ik voelde de zenuwen een dag voor de wedstrijd wel opkomen,” zo bekent hij.

Het WK
Lindeman reed zich dit seizoen in de kijker door onder meer veelvuldig aan te vallen. Dat was ook voor het WK het plan. Het ideale scenario voor de 23-jarige renner was om met een groep van achttien tot twintig man te ontsnappen van het peloton. Dat kwam er echter niet van, ondanks veel strijdlust in de beginfase van de wedstrijd. Wel was hij even samen met de Fransman Jérémy Roy in de aanval. “Je weet dat het met twee man lastig wordt, maar je hoopt dat er meer renners komen aansluiten of dat het peloton stil valt. Dat was helaas niet zo.”

“Zonde dat het niet gelukt is,” zegt de coureur van Vacansoleil-DCM over zijn aanvalspogingen. Toen de uiteindelijk kopgroep vertrok, zat Lindeman logischerwijs te balen. “Ja, dan moet je even omschakelen, maar daarna heb ik goed kunnen werken voor de kopmannen. Ik heb bidons gehaald en bovendien wat knechtenwerk verricht.” Zo probeerde hij samen met zijn ploeggenoten de boel op de kant te zetten. “De kopmannen wilden een harde koers. Dat is in hun voordeel. Er stond echter net niet genoeg wind, maar het peloton was wel verrast. Het was een goed moment,” aldus Lindeman.

Vervolgens reed het peloton naar een drukbezochte Cauberg. “Dat was heel speciaal,” meent de Nederlander. “Het was geweldig om al die mensen te zien. Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Je klimt dan wel wat makkelijker die berg op,” vertelt een enthousiaste Lindeman. “De toeschouwers produceerden een oorverdovend geluid. Af en toe hoorde je iemand mijn naam schreeuwen, maar verder was het een vlaag van lawaai.” Het was echter niet een en al feest op de Cauberg. Lindeman kwam namelijk samen met een groot deel van het peloton ten val op deze klim.

Ook Niki Terpstra was betrokken bij deze valpartij. Lindeman bracht samen met Karsten Kroon zijn kopman weer naar voren. “Daarna heb ik de groep achtergelaten. Twee rondes voor het einde was ik op,” vertelt de renner van Vacansoleil-DCM, die eerder al strijdlust toonde in het begin van de etappe. Normaal gesproken rijdt Lindeman goed als een wedstrijd lang is. “Ik kan dat wel aan. Ook op het NK heb ik veel kilometers gereden. Dit is echt iets wat ik in de toekomst goed zou moeten kunnen.” Tijdens het WK had de Nederlander echter al veel energie verbruikt in het begin van de koers.

Na afloop
“Ik vind dat ik het heel goed heb gedaan,” zegt Lindeman over zijn prestaties in Valkenburg. “Ook de bondscoach toonde zich tevreden. Hij was blij met wat ik heb kunnen doen. Ik heb mijn werk gedaan en was een meerwaarde voor het team,” stelt de jongeling, die uiteindelijk de koers eindigde als honderdste. “We kunnen niet allemaal winnen, hè?” Hiermee is Lindeman bijna aan het einde van zijn eerste wielerjaar als professional. “Het WK is een bekroning op een mooi seizoen,” vindt de winnaar van de Ronde van Drenthe.

Toekomst
Het seizoen is nog niet helemaal afgelopen voor Lindeman. Hij staat komende weken nog aan de start van Binche-Tournai-Binche en Paris-Bourges. Misschien rijdt hij bovendien de Tour of Beijing. “Daar moet ik nog met de ploeg naar kijken,” meldt de debutant op een wereldkampioenschap. Dit zou niet de eerste WorldTour-koers zijn waar Lindeman aan meedoet. Integendeel, hij heeft al veel belangrijke wedstrijden gereden. “Ja, de ploeg weet dat ik in elke wedstrijd wel wat doe en dat ik altijd een meerwaarde ben,” stelt hij.

Voor volgend jaar hoopt Lindeman te knallen in koersen als Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen. “Laatstgenoemde heb ik nog niet eerder gedaan, maar daarvan heb ik dit jaar wel de verkenning gereden. Dat was al mooi,” beschrijft hij. “Bij deze koers krijg ik een beetje een soort WK-gevoel. Ook daar staat heel veel publiek langs de kant,” weet Lindeman. Eerst gaat hij binnenkort de winter in, waar de eerstejaars professional kan bijkomen van een prima seizoen.

RIDE Magazine