Bert-Jan Lindeman wint Tour de l’Ain, slotrit voor Alaphilippe

zaterdag 16 augustus 2014 om 16:12

Bert-Jan Lindeman heeft de Tour de l’Ain op zijn naam geschreven. Ondanks een ultieme aanval van Romain Bardet kon hij zijn gisteren behaalde leiderstrui vasthouden. De slotrit werd gewonnen door Julien Alaphilippe.

Alaphilippe was de snelste in een kopgroep voor Daniel Martin. Ook Bardet bevond zich in deze kopgroep. Klassementsleider Lindeman bevond zich in een groep daarachter en kon net zijn voorsprong behouden in het klassement.

Tom-Jelte Slagter in de aanval
In de eerste tien kilometer reed er een kopgroep weg met onder meer Tom-Jelte Slagter (Garmin-Sharp). De Nederlander kreeg het gezelschap van Guillaume Levarlet (Cofidis), Carlos Verona (Omega Pharma-Quick Step) en Brice Feillu (Bretagne-Séché Environment). In het peloton hield het Rabobank Development Team van leider Lindeman het verschil binnen de perken.

De maximale voorsprong van het kwartet was ongeveer drie en een halve minuut. Ruim vijftig kilometer van de eindstreep moest Slagter afhaken met ziekteverschijnselen. Vanuit het peloton maakte drie renners de oversteek: Jordi Simon (Team Ecuador) Frederic Brun en Pierre Gouault (beide BigMat-Auber 93). Met nog veertig kilometer te gaan was het verschil echter teruggezakt naar anderhalve minuut.

Aanval Romain Bardet
Met nog een kleine dertig kilometer voor de boeg was het Romain Bardet (AG2R La Mondiale) die ten aanval trok. De nummer twee van het klassement wilde de leiding van het klassement overnemen van onze landgenoot Lindeman. De Fransman kreeg het gezelschap van Romain Sicard (Europcar), Daniel Martin (Garmin-Sharp) en Julien Alaphilippe (Omega Pharma-Quick Step).

Het klassement van de Rabobank-renner kwam in gevaar want met nog minder dan twintig kilometer te gaan reden de vier naar de zes vluchters toe. De tien hadden daar een voorsprong dertig seconden. Vervolgens groeide het verschil naar 53 seconden, terwijl de achterstand van Bardet in het klassement 54 seconden bedroeg.

Daniel Martin springt weg
Martin sprong vervolgens weg weg uit het groepje met Bardet en reed met tien kilometer gaan bijna twintig seconden weg bij zijn voormalige vluchtmakkers. Lindeman kwam dan weer dichterbij Bardet en beperkte het verschil tot 34 seconden. De Fransman gaf dan ook weer niet op en probeerde met zijn groepje terug te rijden naar de Ierse aanvaller. Met nog vier kilometer te gaan was de kopgroep weer samen en reden Lindeman en co op veertig tellen.

De Nederlander kon stand houden en schrijft zo het eindklassement op zijn naam. Bardet eindigt als tweede op elf seconden. Martin blijft derde in de eindstand.

Tour de l’Ain 2014 (2.1)
Uitslag slotrit: Nantua – Arbent (134.8 km)

1. flag-fr Julien Alaphilippe (Omega Pharma-Quick Step)
2. flag-ie Daniel Martin (Garmin-Sharp) op 5s
3. flag-es Carlos Verona (Omega Pharma-Quick Step) z.t.
4. flag-fr Guillaume Levarlet (Cofidis Solutions Credits) z.t.
5. flag-fr Brice Feillu (Bretagne-Seché Environment) z.t.
6. flag-fr Romain Sicard (Team Europcar) z.t.
7. flag-fr Romain Bardet (AG2R La Mondiale) z.t.
8. flag-fr Arnaud Gérard (Bretagne-Seché Environment) op 48s
9. flag-fr Romain Hardy (Cofidis Solutions Credits) z.t.
10. flag-nl Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert) z.t.

29. flag-nl Bert-Jan Lindeman (Rabobank Development Team) op 48s
DNF flag-nl Tom-Jelte Slagter (Garmin-Sharp)

Eindklassement Tour de l’Ain 2014
1. flag-nl Bert-Jan Lindeman (Rabobank Development Team)
2. flag-fr Romain Bardet (AG2R La Mondiale) op 11s
3. flag-ie Daniel Martin (Garmin-Sharp) op 1m36s
4. flag-fr Julian Alaphilippe (Omega Pharma-Quick Step) op 2m16s
5. flag-fr Jean-Christophe Péraud (AG2R La Mondiale) op 2m27s
6. flag-fr Rémi Di Gregorio (Team La Pomme Marseille 13) op 2m42s
7. flag-fr Romain Sicard (Cofidis Solutions Credits) z.t.
8. flag-fr Yoann Bagot (Cofidis Solutions Credits) op 3m24s
9. flag-fr Pierre-Roger Latour (Franse selectie) op 3m26s
10. flag-fr Grégoire Tarride (Team La Pomme Marseille 13) op 3m28s

Volledige uitslag en klassement

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair