Bernard Hinault: “Staken tegen deelname Chris Froome aan Tour de France”

woensdag 20 juni 2018 om 17:59
Bernard Hinault: “Staken tegen deelname Chris Froome aan Tour de France”

foto: Sirotti

Het peloton zou moeten gaan staken tegen de deelname van Chris Froome aan de Tour de France. Dat zegt Bernard Hinault vandaag in de Franse krant Ouest France. De vijfvoudig Tour-winnaar was al eerder stellig over de aanwezigheid van de Brit in La Grande Boucle.

“Ik vind dat Chris Froome niet aan de start van de Tour mag staan, simpelweg omdat hij een positieve test heeft afgelegd”, zegt Hinault. “We veroordeelden Alberto Contador voor een soortgelijk vergrijp, hij accepteerde zijn straf en hij zou zonder straf kunnen wegkomen? Ergens moet je een streep trekken. Maar zoals altijd weten mensen niet hoe ze een knoop moeten doorhakken als dat nodig is. De UCI zou hem moeten zeggen: ‘Je bent gepakt, dus je blijft thuis.’ Contador zou een klacht moeten indienen. Tom Dumoulin ook, want hij eindigde in de Giro tweede achter Froome.”

Afstappen en staken
De 63-jarige Fransman gaat nog een stapje verder. “Het peloton moet afstappen en staken: als hij aan het vertrek staat, starten we niet. Wat doe je dan?” Als voorvechter voor een rechtvaardige behandeling van de renners, was hij er zelf vroeger niet vies van om bij conflicten de koers stil te leggen. Renners kwamen dan lopend over de finish of ze gingen later of helemaal niet meer van start.

“Het peloton is te aardig. We veroordeelden anderen en daar waren we het allemaal over eens. En hem zouden we niet veroordelen omdat het een abnormale controle betrof? Ventoline is verboden, ook als is het niet veel en won hij er de Vuelta a España niet door. De regels zijn voor iedereen hetzelfde.”

Dit artikel delen:

86 Reacties

jooprioolpijp 20 juni 2018 om 20:49

Zolang Hinault het verschil weigert te weten tussen een AAF (Froome) en een overtreding van het dopingregelement (Contador), en weigert te snappen dat de UCI zich aan z’n eigen regels moet houden kan hij beter z’n mond houden.

Magikdatzeggen 20 juni 2018 om 20:55

In essentie heeft Hinault natuurlijk gelijk. De wielerwereld heeft al te lang slaafs achter SKY aan gelopen.

Gebruikersnaam 20 juni 2018 om 21:01

Alsof er iemand binnen het huidige peloton ook maar een minimum aan interesse heeft in wat Hinault te melden heeft.

aardappeljager 20 juni 2018 om 21:14

Wat is er gebeurd met hoor en wederhoor. Onschuldig tot het tegendeel bewezen is en meer van dat soort zaken. De regels omtrent Salbutamol maken het nu eenmaal lastig.

Wel vind ik dat er veel sneller gehandeld moet worden in deze zaak, maar er staat helemaal niet vast dat hij geschorst gaat worden. Zou mij wel licht verbazen als dat zo zou zijn

Col du Bramont 20 juni 2018 om 21:36

Hinault, de grootste renner na Merckx in mijn lijstje althans, zet de zaak Froome op scherp.
Mooi gedaan en zeker je kunt wat nuances aanbrengen maar die gaan toch vaak weer verloren. Prima gedaan en nu hopen op een vervolg zodanig dat Froome niet aan de Tour mee mag doen.
Er lopen te veel koorknaapjes rond in het wielrennen, tijd dat een echte klootzak weer eens gaat opstaan.

Djoop 20 juni 2018 om 22:09

Absoluut een van mijn favorieten, ik zou hooguit Coppi in de shortlist opnemen @CdB. Daarnaast is Hinault een juweel van een sjacherein, van hem hoef je geen tevredenheid te verwachten.
Goed dat hij zich hier uitspreekt en zich verzet tegen de teloorgang van de sport die hij zelf glans heeft gegeven. Zo ver palmares, persoonlijkheid en integriteit recht van spreken geeft mag Froome zijn schoenen nog niet poetsen – waar hebben we het over.

oscarito1908 20 juni 2018 om 22:22

Nee aardappeljager. Froome is schuldig bevonden. Deze hoeveelheden Salbutamol kan je enkel in je lichaam krijgen als het geïnjecteerd is. Of 40 dosissen puffen.

Fast Freddy 20 juni 2018 om 22:36

BAM! Klasse van le blaireau :-)

Romāns Vainšteins 20 juni 2018 om 22:48

Hinault is in deze gewoon de vooruitgeschoven pion van de ASO om pogen te voorkomen dat die SKY gasten hier doodleuk wederom met het monster van Wielerstein en zijn SKYBots aan komen kakken. Aangezien de Das sowieso (same here) de renner Froome 3 x niks vindt, hij ook liever dit figuur niet zijn ‘rijtje’ in ziet terechtkomen en de beste edelheer een behoorlijk aanzien geniet natuurlijk de ideale persoon hiervoor.

Froome zou deze tour alleen maar kunnen gaan verpesten, even de Stockholm-clan weggerekend, het is goed dat er passioneel verzet tegen is.

SprintMaster 20 juni 2018 om 22:59

Jammer dat de ASO wel blaft maar niet doorbijt. Dat was toch de aangewezen partij om nu eindelijk eens wat te doen maar heeft dan blijkbaar juridisch niet de mogelijkheid. Het probleem Froome blijft dus liggen en het zal er de hele Tour over gaan zolang hij er niet uitligt. Het zal strontvervelend zijn maar het is niet anders. Hinault legt de vinger op de zere plek maar ik verwacht geen boycot van de ploegen. Wat ze wel kunnen doen is een ongeschreven afspraak maken om elke mogelijkheid aan te grijpen om Froome en zijn ploeg pijn te doen: dus niet wachten/rustig aan doen bij lekke banden of andere pech. Is niet sportief maar gewoon met gelijke munt terug betalen.
Zou er vanuit de sponsors van de Tour nog wat te verwachten zijn?

Wildebert 20 juni 2018 om 23:08

Sommigen gaan hier weer lekker los. Ik houd het kort. Van mij mag Hinault Froome de das omdoen.

guyremgabdel 20 juni 2018 om 23:10

Wie hier steeds verzwegen wordt en in dit hele verhaal eigenlijk de sleutelfiguur is, is Brailsford. Ik vind die man al even grote blaaskaak en arrogant als Armstrong. Sky is even rijk als de ganse uci samen. Kijk maar hoe ze 2j terug de tour (of beter de jury) beinvloeden na de ongeoorloofde atletiekwedstrijd van Froome op de flanken van de Ventoux. Wat als Mollema en niet Froome het slachtoffer was geweest ? Triestig om als wielerfanaat te zien dat de grootste ploeg weigert haar verantwoordelijkheid op te nemen. Hoe denk je komt dit over bij kandidaat nieuwe sponsors (tvv afhaken BMC) ? Geld sponsoren om het tegen tricheurs te moeten opnemen ?

SolitaryShell 20 juni 2018 om 23:17
Quote:
aardappeljager – 20 juni 2018 om 21:14

Wat is er gebeurd met hoor en wederhoor. Onschuldig tot het tegendeel bewezen is en meer van dat soort zaken.

Dat werkt niet bij doping. Het is dan ook geen strafrecht. Als je 'onschuldig tot het tegendeel bewezen is' gaat hanteren kun je doping net zo goed vrijgeven.

Dan zou er moeten bewezen worden dat de renner bewust iets heeft ingenomen wat niet mag. En zolang de renner niet op heterdaad is betrapt, is dat onmogelijk. 'Het zat misschien in mijn eten', of 'mijn supplement was wellicht vervuild' is dan al genoeg om niet meer veroordeeld te kunnen worden.

Geit in mijn Kelderman 20 juni 2018 om 23:17

Het is simpel. Froome heeft niks te zoeken in de Tour. Noppes. Nada. Prima dat Hinault de boel op scherp zet en druk legt op sky. Froome die daar start is voor de zoveelste keer shit hitting the fence voor de sport.

girardengo 20 juni 2018 om 23:50

Slechts enkelen zoals RV hebben door dat dit geen actie van de eenling Hinault is, zonder geen enig belang. Men richt zich tegen Hinault, de oud-kampioen. Op zich vind ik dit een verbazingwekkend verschijnsel, wat je ook ziet tegenover bijvoorbeeld Merckx. De zaak wordt behoorlijk op de spits gedreven nu, en ik ben benieuwd of Sky zich hiertegen effectief blijft verzetten (in de zin van: “Froome start gewoon”).

Jean Dumas 21 juni 2018 om 07:49

De mediahype rond de Tour moet nog losbarsten, en nu ik dit schrijf denk ik dat het wel mee zal vallen met de hysterie, al was het maar vanwege de WK voetbal. Zonder nieuwe voortgang in het proces start Froome gewoon, en zodra het theater draait doet iedereen een plas, en blijft alles zoals het was.

SprintMaster 21 juni 2018 om 08:57

Ben eigenlijk wel benieuwd hoeveel kijkers de Tour gaan boycotten als Froome start.
Het beste wat nu kan gebeuren is dat hij naar huis moet na een valpartij en sleutelbeen breuk in de onrustige eerste week.

grootverzet 21 juni 2018 om 09:00

Zat daar laatst zelf ook aan te denken. Ik zag voor me een tijdrit waar iedereen behalve Froome van start gaat en waar anderen dan uit protest op het startpodium omkeren als start geroepen wordt. Wat een statement zou dat zijn en niet alleen naar Froome toe maar even hard naar de UCI. Helaas start men niet met een proloog :-).

Hinault was nooit echt mijn geliefde renner maar stijgt wel steeds meer in mijn bewondering.

dikkechaap 21 juni 2018 om 09:07

@Solitary shell
Nee hoor, het criterium is niet of je bewust iets hebt binnen gekregen. Het criterium is of je het hebt binnengekregen, en in het geval van salbutamol, hoeveel je hebt binnen gekregen.
Iedereen papegaait elkaar maar na, zonder enige kennis van feiten, inclusief Hinault. Als je je erin verdiept kan je nauwelijks anders dan tot de conclusie komen dat Froome niet bewust teveel salbutamol heeft genomen. En dan is het dus heel logisch dat de beste man gewoon blijft fietsen.

Olly 21 juni 2018 om 09:10

Hinault heeft in mijn ogen een punt. Er wordt echter wel op deze manier een sfeer gecreëerd naar renners en publiek die kan leiden tot een incident tussen publiek enerzijds en Froome/Sky anderzijds. Ik ben echt bang dat er dingen gaan gebeuren waarvan ik tenenkrommend getuige ben als ik voor de TV zit, als Froome besluit te startten.

belasco 21 juni 2018 om 09:27

@dikkechaap volgens mij spreek je jezelf best wel tegen

Djoop 21 juni 2018 om 09:30

Dat is niet voor het eerst. Maja, wat moeten we met zulke sterke argumenten, de man heeft zich er in verdiept :P

dikkechaap 21 juni 2018 om 09:30

@belast
Ik begrijp dat je dat denkt als je niet genoeg kennis van zaken hebt, het dopingreglement is helaas veel te complex.
Mijn laatste woordje bewust is misschien verwarrend, daarmee doel ik op de gedachten van Froome, niet op het wel of niet strafbaar zijn.

kleomantre 21 juni 2018 om 09:44

Dikkechaap en anderen. Het is gewoon zo simpel er is een stofdie je maar met mate kan en niet hoeft te nemen. Zoek je de grens op moet je op de blaren zitten. Mocht de grens niet goed zijn dan had dat al maanden zo niet jaren eerder aangekaart moeten worden. Ploegen hebben medische begeleiding en testen hun eigen renners zeker een ploeg met het budget van Sky. Als van de grenswaarde niks zou kloppen hadden ze dat allang geweten en iets mee kunnen doen. Voor nu dus gewoon een overtreding en hun eigen schuld…zo simpel. Vervolgens kun je nog wel uitzoeken wat dan een betere grenswaarde is maar dat is voor deze casus niet meer interessant

belasco 21 juni 2018 om 10:32

@dikkechaap ok, dat was dan voor mij niet helemaal duidelijk

Headlines

Populair

Materiaalzone