Bernard Hinault: “Staken tegen deelname Chris Froome aan Tour de France”

woensdag 20 juni 2018 om 17:59
Bernard Hinault: “Staken tegen deelname Chris Froome aan Tour de France”

foto: Sirotti

Het peloton zou moeten gaan staken tegen de deelname van Chris Froome aan de Tour de France. Dat zegt Bernard Hinault vandaag in de Franse krant Ouest France. De vijfvoudig Tour-winnaar was al eerder stellig over de aanwezigheid van de Brit in La Grande Boucle.

“Ik vind dat Chris Froome niet aan de start van de Tour mag staan, simpelweg omdat hij een positieve test heeft afgelegd”, zegt Hinault. “We veroordeelden Alberto Contador voor een soortgelijk vergrijp, hij accepteerde zijn straf en hij zou zonder straf kunnen wegkomen? Ergens moet je een streep trekken. Maar zoals altijd weten mensen niet hoe ze een knoop moeten doorhakken als dat nodig is. De UCI zou hem moeten zeggen: ‘Je bent gepakt, dus je blijft thuis.’ Contador zou een klacht moeten indienen. Tom Dumoulin ook, want hij eindigde in de Giro tweede achter Froome.”

Afstappen en staken
De 63-jarige Fransman gaat nog een stapje verder. “Het peloton moet afstappen en staken: als hij aan het vertrek staat, starten we niet. Wat doe je dan?” Als voorvechter voor een rechtvaardige behandeling van de renners, was hij er zelf vroeger niet vies van om bij conflicten de koers stil te leggen. Renners kwamen dan lopend over de finish of ze gingen later of helemaal niet meer van start.

“Het peloton is te aardig. We veroordeelden anderen en daar waren we het allemaal over eens. En hem zouden we niet veroordelen omdat het een abnormale controle betrof? Ventoline is verboden, ook als is het niet veel en won hij er de Vuelta a España niet door. De regels zijn voor iedereen hetzelfde.”

Dit artikel delen:

86 Reacties

Romāns Vainšteins 20 juni 2018 om 18:49

Froome is geen patron maar ze poepen ik koor voor SKY onze lieve Tom incluus.

Col du Bramont 20 juni 2018 om 19:01

Heerlijk die reactie van Hinault, het blijft een echte patron!

Toen al en nu nog steeds.

ProfrondeZevenbergen 20 juni 2018 om 19:01

Als Hinault zijn Tourzeges inlevert (erkennen hoeft niet eens, we weten allemaal dat hij gebruikte), mag hij dit van mij gerust roepen. Hij kan zelf prima het goede voorbeeld geven en open kaart spelen.

FrankyCerami 20 juni 2018 om 19:05

Dat is jammer vind ik. Het peloton heeft macht als ze het zouden willen. Wie anders moet de sport gezond houden? De UCI?

Jan Blokland 20 juni 2018 om 19:09

Het zijn de woorden die ik al zolang roep. Helaas heeft de UCI daar geen boodschap aan.
Misschien helpt het als we dit allemaal eens zouden zeggen. Maar ja, waarschijnlijk zitten er onder ons ook liefhebbers die graag met twee maten meten.

Bobby Solo 20 juni 2018 om 19:12

Los van wie gelijk heeft maken dit soort statements het er allemaal niet makkelijker op voor Froome volgende maand, de Fransen hebben toch al niet veel nodig in dit soort situaties..

Haanaf 20 juni 2018 om 19:19

Een Fransman die oproept tot een staking, het moet niet gekker worden.

Zonder gekheid, dit is natuurlijk een duidelijk voorbeeld van totaal onfatsoenlijk bestuur. Van een beursgenoteerde onderneming mag je gewoon deugdelijke bedrijfsvoering verwachten en geen cowboy praat. Of het is een totaal uit zijn verband gerukte flater, of er zit een geniaal complot achter die ik begrijp.

Als de ASO niet wil dat een renner meedoet die een doping zaak heeft lopen, dat moeten ze dat in hun wedstrijdstatuten opnemen. Maar het opruien van het peloton slaat natuurlijk nergens op. Daarnaast kan me ook niet voorstellen dat een renner als Tom Dumoulin zich voor dit karretje laat spannen.

krypton 20 juni 2018 om 19:19

"We veroordeelden Alberto Contador voor een soortgelijk vergrijp, hij accepteerde zijn straf(…)".

Nou dat is wel een mooie verdraaiing van de werkelijkheid Bernard… Contador ging in beroep, heeft zelfs aangekondigd te stoppen als hij gestraft zou worden, heeft nooit bekend en noemt het één van de grootste onrechtvaardigheden in de sportgeschiedenis. Dus wat heeft hij precies geaccepteerd?

Bazzz 20 juni 2018 om 19:20

Hinault spreekt dit enkel en alleen uit i.v.m. eigen belang. Hij is maar wat bang ingehaald te worden wat betreft aantal tour zeges.
Tijdens de giro hoorde je hem niet.

Koffiemolen 20 juni 2018 om 19:27

Niet zo lang na Hinault zijn tijd of misschien zelfs in zijn tijd staakten renners voor de rechten van renners. Ze wilden (terecht) dat ook renners onschuldig zouden zijn tot het tegendeel bewezen is. Daar zijn onder andere de regels uit voortgekomen waardoor Froome nu alleen verdacht is.
Het is natuurlijk belachelijk dat er geen tijdslimiet zit op het aantonen van de onschuld van een renner, maar moeten renners daarover staken? Voor je het weet is er dan helemaal geen bescherming meer voor wielrenners. Het wielrennen heeft behoorlijk bestuur nodig, ipv stakende renners…

Pédaleur de charme 20 juni 2018 om 19:31

@Bazz
Tijdens de Giro mss niet, maar de dag erna sprak hij zich luid en duidelijk uit tegen Froome. Met een tegenaanval van Bruyneel tot gevolg.

FrankyCerami 20 juni 2018 om 19:36

Het meten van verschillende maten is een groot probleem in het huidige wielrennen. Sommige ploegen halen hun renners uit competitie, anderen blijven het zo lang mogelijk rekken. Dat dit kan is een probleem. Dat moet zo snel mogelijk worden opgelost.
Maar goed; al doende leert men.

drikkes 20 juni 2018 om 19:38

Stel dat Bardet kan wedijveren met Froome maar telkens juist niet sterk genoeg is. De Fransen gaan Froome van zijn fiets halen. Alleen al maar voor zijn eigen veiligheid, skip de tour en rij Vuelta.

KennyKlimmen 20 juni 2018 om 19:39

Ik kom morgen niet op mn werk. Ze zoeken het maar lekker uit daar….

ah-ja 20 juni 2018 om 19:40

Haha meneer proper spreekt

Polleke 20 juni 2018 om 19:41

De Tour kan CF de start weigeren… Ze zullen Hinault, jarenlang op de loonlijst bij ASO, wel gebruiken om alvast een beetje de gemoederen op te warmen en hem (CF) dan bannen uit ‘veiligheidsgronden’….

jan jansen 20 juni 2018 om 19:50

Heeft het publiek ook nog iets te zeggen?
Als het publiek eendrachtig is kan daar geen uci, aso, froompie of advocaatje tegenop.

belasco 20 juni 2018 om 19:55

Aan de ene kant kan ik het niet met Hinault oneens zijn. Aan de andere kant, wellicht is Hinault bang zijn record aantal Touroverwinningen te moeten delen met of afstaan aan Froome?

Tom Opheij 20 juni 2018 om 19:56

Voor 'ons' gaat dit allemaal over Froome. Achter de schermen allang niet meer. Alle partijen zullen het erover eens zijn dat een grens overschreden is én dat dit niet naar 'buiten' had gemogen. Ik denk dat het daar nu gaat over de grens zélf. Waar komt die waarde vandaan? Waar is zo'n grens op gebaseerd? Hoe prestatie-bevorderend is het middel nou écht? Inclusief wetenschappelijke, geaccrediteerde onderbouwing aub.
Dan kan het idd wel ff duren. Want er zijn wel meer discutabele stofjes met discutabele grenswaarden. En dan begrijp ik ook meer waarom dit eigenlijk niet naar 'buiten' had gemogen. Het zou me niet verbazen als er meer van dit soort zaken lopen waar wij geen weet van hebben.

Plavka 20 juni 2018 om 20:04

Ik meen me toch te kunnen herinneren, dat de ploeg van vinoukorov in 2008 geweigerd is om te starten naar aanleiding van de positieve testen van hem bij astana het jaar daarvoor. Daardoor reed Contador dat jaar niet en won Sastre met wel geteld 1 aanval.

Kan dat nu niet of heeft dat met de verplichting van de worldtour te maken en was dat destijds minder verplicht, cq . meer vrijblijvend?

Rvboxtel 20 juni 2018 om 20:08

Wat een misselijke draak die Hinault met zijn opruiend gedrag. Dadelijk kan hij rustig achterover leunen om te zien hoe een stelletje debiele Fransen Froome van zijn fiets slaat. Dan is meneer tevreden en staat hij samen met collega dopeur Merckx nog steeds bovenaan in een lijstje van 5 Tourzeges. Froome staat inmiddels op 4 schone zeges, dat er in de Vuelta misschien iets fout is gegaan, daar is het wachten op. En we wachten op de daarvoor bevoegde instanties meneer Hinault.

maurits1972 20 juni 2018 om 20:17

Hou toch op Tom. De discussie die jij wilt voeren is aangehouden worden voor te hard rijden. En daarna met een wetenschappelijk onderzoek willen komen dat je daar wel veilig 100 binnen de bebouwde kom mag rijden i.p.v. 50!!
In welk jaar leef je zeg. Adri vd Poel met zijn postduif die hij had opgegeten geloofde jij ook meteen zeker. Man man man wat een hoop verhalen hebben we de afgelopen 40 jaar moeten aanhoren zeg :(

Sonsbach Allstars 20 juni 2018 om 20:26

Dat het peloton door Sky met hun kloten laat spelen is al lang geweten. Een staking lijkt me echter geen optie; iedere sponsor wil dat zijn ploeg wedstrijden rijdt en zeker de TdF.
Men zou echter door zich uit te spreken veel meer druk bij Sky kunnen leggen om Froome uit koers te halen. Misschien niet eens door renners zelf maar wel door bv ploegleiders. Kom met een gezamenlijke verklaring en blijf dit herhalen. De huidige situatie dat Froome nog steeds rondrijdt is toch krankjorum en totaal schizofreen? Ook hier op het forum zie je de verdeeldheid en het had maar op 1 manier voorkomen kunnen worden.

wielrenner 20 juni 2018 om 20:34

Ach in deze wereld roeptoetert iedereen in het peloton maar de meesten kiezen uiteindelijk
voor hun eigen hachje. Blijkbaar zijn zij ook niet brandschoon.

Max1 20 juni 2018 om 20:47

Contador was indertijd veel te zwaar gestraft geweest voor een minimale hoeveelheid verboden middel. Contador moet Froome niet aanklagen maar de UCI en zijn bestolen Tour en Giro terugkrijgen.

Headlines

Populair

Materiaalzone