Bernard Hinault: “Froome had nooit mogen starten in de Giro”

maandag 28 mei 2018 om 12:00
Bernard Hinault: “Froome had nooit mogen starten in de Giro”

foto: Sirotti

Met de winst van Chris Froome in de Giro d’Italia staat de Brit op gelijke voet met Eddy Merckx en Bernard Hinault. Alle drie hebben ze alle grote rondes op rij gewonnen. Laatstgenoemde is het er niet mee eens dat Froome de kans heeft gekregen om hem te evenaren. “Hij heeft een positieve test afgelegd in de Vuelta en nadien bleek ook zijn B-staal positief, dus heeft hij doping gebruikt en moet hij geschorst worden”, is de Fransman stellig tegenover Het Laatste Nieuws.

Hinault presteerde het zelf in 1982-1983 om alle drie de grote rondes op rij te winnen. Froome heeft zich met zijn eindzeges in de Tour en Vuelta in 2017, en de recente zegetocht in de Giro op gelijke hoogte gesteld. Tot ongenoegen van Hinault. “Froome hoort niet in die lijst. Van mij had hij nooit mogen starten in de Giro.”

Dat het zo lang duurt voordat er een uitspraak volgt, irriteert Hinault. “Waarom moeten wij zo lang wachten op een uitspraak? Die twee Italianen die hetzelfde voor hadden (Alessandro Petacchi en Diego Ulissi, red.), zijn toch veel sneller geschorst? Met welk recht krijgt Froome zo veel tijd om een uitleg te vinden? Is het omdat Sky zo veel geld heeft?”, vraagt de Fransman zich hardop af.

Over de prestaties van Froome in de Giro wil Hinault het niet eens hebben, hij is vooral gefrustreerd dat Froome nog steeds rond mag fietsen. “Froome maakt geen deel uit van de legende van deze sport, want welk imago bezorgt hij het wielrennen op deze manier? Straks mag hij misschien nog starten in de Tour ook. Het is een echt schandaal. Dit moet stoppen”, doelt hij op een snelle uitspraak in de zaak-Froome.

Dit artikel delen:

152 Reacties

SprintMaster 28 mei 2018 om 14:44

“De enige die schuld heeft aan de huidige situatie is de UCI”
Eens. Dat er geen termijn gesteld is waarbinnen men met een verklaring moet komen is natuurlijk zo krom als een hoepel. Jammer genoeg heeft de UCI het niet aangedurfd om dan toch maar de strijd aan te gaan en Froome voorlopig te schorsen. Men dacht zeker dat het probleem Froome wel opgelost zou worden wanneer hij de Giro zou verliezen. Niet dus en nu is de schade misschien wel 10x zo groot. Door dit hele gedoe en de manier waarop hij de Giro wint is echter het probleem Froome ook veel groter geworden en neemt de druk om actie te ondernemen ook toe. De roze olifant is niet meer te negeren.

0
JdeWal 28 mei 2018 om 14:48

Geen speld tussen te krijgen

0
Romāns Vainšteins 28 mei 2018 om 14:48

Dat van die data delen vind ik altijd zo’n onzin, ik zou het ook niet delen gewoon omdat het helemaal niet hoeft. Die data heb ik ook helemaal niet nodig om aan Froome te kunnen zien en horen dat dit op alle mogelijke vlakken de meest ‘gemaakte’ renner ooit is.

0
Bertvd 28 mei 2018 om 14:58

Overigens zegt Velon zelf dat dat niet aan Froome of Sky ligt, dat de data niet beschikbaar is.

0
Timocycling 28 mei 2018 om 15:01

@RV: Het hoeft inderdaad niet gedeeld te worden, maar van de 21 etappes wordt er één niet gedeeld. Ra Ra welke is dat? Tuurlijk roept dat vragen op.

0
opdekant1 28 mei 2018 om 15:02

Hinault zelf reed uiteraard z’n hele carrière op water en een baguette met paturain.

0
christidoc 28 mei 2018 om 15:08

@Bertvd
Bron graag?

“De enige die schuld heeft aan de huidige situatie is de UCI”
Eens. Ze hadden Sky de mogelijkheid moeten geven tot het begin van de Giro om aan te tonen dat de waarden mogelijk waren met het toegestane gebruik. Of weet iemand redenen waarom het zo lang zou moeten duren?

Uitspraak Hinault vind ik dan weer overdreven. Er zijn genoeg renners die veel meer en slechtere doping gedaan hebben dan Froome en nog steeds een heldenrol hebben. Tot aan de Vuelta is Froome genoeg gecontroleerd en nooit gepakt. Ik geloof wel dat zijn waarden tijdens alle tours correct waren.

(Ow, en gooi die medische attesten eruit.)

0
Bertvd 28 mei 2018 om 15:12

@ christidoc: waarvan?

0
Rufusvb 28 mei 2018 om 15:19

Ongeacht wat je van Hinault vind heeft hij hier wel een punt (die overigens door meerdere renners en oudrenners gemaakt is) dat het veel te lang duurt en dat hij net zoals Petacchi en Ulissi behandeld zou moeten worden, omdat dit vergelijkbare zaken zijn.

Mij lijkt het dat Sky geen antwoord en uitleg kan geven op de verdenkingen naar Froome: anders hadden ze dit allang gedaan.
Het lijkt mij dus vooral een juridisch getouwtrek, wat vooral de sport zal beschadigen, of beter: alweer aan het beschadigen is…

Oplossing? Jazeker: zeg gewoon dat Froome fout geweest is, schors hem voor een 9 maanden (zelfde als Ulissi) vanaf dag dat hij betrapt is.
Gevolg: Vuelta overwinning inleveren, Giro overwinning inleveren, maar vervolgens wel kunnen starten in de Tour.

Case closed… lijkt me toch niet zo moeilijk…

0
Rendo 28 mei 2018 om 15:22

@Bertvd: ik weet enkel dat hij de jaren voordien een ziekte had, mss kan dat iets verklaren :) wie weet…
Froome was diagnosed with Bilharzia, a parasitic disease, in 2009. Bilharzia is a tropical disease caused by parasitic worms contracted through contact with infected water. He believes he picked up the parasite some years ago from swimming in water in Kenya. He has previously said that when the disease returns it leaves him feeling lifeless.

0
wielrenner 28 mei 2018 om 15:23

@opdekant 1, bron graag?

0
Romāns Vainšteins 28 mei 2018 om 15:30

van dit lijkt me :

‘Overigens zegt Velon zelf dat dat niet aan Froome of Sky ligt, dat de data niet beschikbaar is’

en als je toch bezig gaat mag je deze er ook bij doen

‘Froome trapte altijd al hoge vermogens’

bvd

0
Vaelin 28 mei 2018 om 15:36

Tnx Nibs, zeker een zeer interessant stuk van liberty seguros ….lang maar erg boeiend en overtuigend!

0
Romāns Vainšteins 28 mei 2018 om 15:42

‘Oplossing? Jazeker: zeg gewoon dat Froome fout geweest is, schors hem voor een 9 maanden (zelfde als Ulissi) vanaf dag dat hij betrapt is’

Slechtste oplossing ooit > vuelta inleveren (zal wel moeten met een positieve test aldaar) WK tm begin schorsing laten behouden en zo schorsen (jaartje, vanaf 1-7) dat hij pas aan de tourstart 2019 (zonder enige koers in zijn pistoriusjes) weer koersen kan. Leuke uitdaging en veel stravapret verzekerd, ik zeg zo doen.

0
Bertvd 28 mei 2018 om 15:45

@ RV: haha. Jawor. Hier komt hij;
https://www.ad.nl/giro/froome-regeert-maar-de-twijfel-overheerst~a29fd424/

Dat 2e heb ik volgens mij niet geroepen.

0
jooprioolpijp 28 mei 2018 om 15:50

Jemig, wat een echoput hier weer.

@Nibs: heb dat artikeltje (http://forum.cyclingnews.com/viewtopic.php?f=20&t=17756&start=30460) even diagonaal gelezen. Dat noemen wij nu feitenvrije verdachtmakingen. Wat veel interessanter is, is het grafiekje bovenaan die pagina: met 25 jaar was CF (Chris Froome) pelotonvulling, dat klopt. Het is echter niet zo dat alle mensen dezelfde ontwikkelingscurve doorlopen!!! Sommigen lopen voor (nogal wat Colombianen, Bernal laatst nog, maar eerder Quintana), dat kan dan ook niet? Anderen lopen wat achter. Verschuif de gemiddelde curve een paar jaar naar achteren en opeens is Froome helemaal niet meer raar! Niet alles wat afwijkt van het gemiddelde is verdacht, al is dat wel de Nederlandse boven-het-maaiveld-traditie.

@christidoc en anderen: Over de Tweet van Thijs (https://twitter.com/thijszonneveld/status/1001004071623503872): lees even de 2e paragraaf: '…de baas van Velon benadrukt dat het niet aan Sky of Froome ligt…' Tja. Waarom zou je bronnen lezen als je toch al weet wat je vindt? Met evenveel gemak zie je hier een anti-Froome-complot in.

Uiteraard, de soap duurt te lang, daar zijn we het al een eeuw over eens, maar dat staan de regels toe. Tot slot zou ik U allen er aan willen herinneren dat je in een rechtsstaat niet je onschuld hoeft te bewijzen en je onschuldig bent tot het tegendeel is bewezen.

0
04398 28 mei 2018 om 15:52

Deze mening hadden de meeste wielrennerliefhebbers al getrokken

0
KnightBiker 28 mei 2018 om 16:00

Froome kan er niets aan doen en heeft het recht te starten. waren de regels scherper geweest dan had dit voorkomen kunnen worden. Je moet de instanties hiervan de schuld geven doordat zij de mazen in de regelgeving niet gedicht hebben, niet Froome/Sky: Marginal gains.

0
TomDJ 28 mei 2018 om 16:00

@LucasR , dank je!
Froome heeft alleen een te hoge waarde laten optekenen van een product waarvan de prestatie-bevorderende effecten discutabel is.
Verder is er, bij mijn weten, nooit een doping-product bij hem gevonden.

0
Polleke 28 mei 2018 om 16:01

Die data van Velon kloppen zo en zo van geen kanten… sterker nog, de teams mogen zelf bepalen wat ze willen laten zien. Let er maar op, bij sommigen zie je alleen hartslag, cadence en snelheid… bij anderen het getrapte vermogen maar zelfs dan is het zeer onnauwkeurig…

0
roygo80 28 mei 2018 om 16:04

Dat die Franse kwal lekker met andere Franse doping gasten langs het parcours gaat staan klappen!
Chauvinistisch volk!

0
Koel 28 mei 2018 om 16:11

Froome wordt door de ASO uitgesloten voor de TdF en de UCI haalt opgelucht adem…

0
girardengo 28 mei 2018 om 16:11

Ik ben blij dat hij zich uitspreekt. Het wordt langzamerhand een aanfluiting, deze gang van zaken. Hoe kan één renner en één ploeg (bedrijf) zo'n grote invloed op het verloop van het seizoen krijgen en houden? En tegen degenen die hun pijlen op Hinault zelf richten: richt je in een discussie nu eens op de zaak zelf en niet tegen de persoon die het zegt (op de man spelen heet dat).

0
mus van de maasstad 28 mei 2018 om 16:12

WHAHAHA

Maar eddy en hijzelf hebben dit op water en brood gedaan natuurlijk haha

en straks tijdens de tour weer geilen op Richard Virenque zeker, de nationale held die nooit wat fout heeft gedaan natuurlijk

Bah bah bah enge mensen daar

0
Koel 28 mei 2018 om 16:17

Met deze hitte vallen de mussen van het dak en piepen wartaal…

0

Headlines

Populair

Materiaalzone