Bernard Hinault: “Froome had nooit mogen starten in de Giro”

maandag 28 mei 2018 om 12:00
Bernard Hinault: “Froome had nooit mogen starten in de Giro”

foto: Sirotti

Met de winst van Chris Froome in de Giro d’Italia staat de Brit op gelijke voet met Eddy Merckx en Bernard Hinault. Alle drie hebben ze alle grote rondes op rij gewonnen. Laatstgenoemde is het er niet mee eens dat Froome de kans heeft gekregen om hem te evenaren. “Hij heeft een positieve test afgelegd in de Vuelta en nadien bleek ook zijn B-staal positief, dus heeft hij doping gebruikt en moet hij geschorst worden”, is de Fransman stellig tegenover Het Laatste Nieuws.

Hinault presteerde het zelf in 1982-1983 om alle drie de grote rondes op rij te winnen. Froome heeft zich met zijn eindzeges in de Tour en Vuelta in 2017, en de recente zegetocht in de Giro op gelijke hoogte gesteld. Tot ongenoegen van Hinault. “Froome hoort niet in die lijst. Van mij had hij nooit mogen starten in de Giro.”

Dat het zo lang duurt voordat er een uitspraak volgt, irriteert Hinault. “Waarom moeten wij zo lang wachten op een uitspraak? Die twee Italianen die hetzelfde voor hadden (Alessandro Petacchi en Diego Ulissi, red.), zijn toch veel sneller geschorst? Met welk recht krijgt Froome zo veel tijd om een uitleg te vinden? Is het omdat Sky zo veel geld heeft?”, vraagt de Fransman zich hardop af.

Over de prestaties van Froome in de Giro wil Hinault het niet eens hebben, hij is vooral gefrustreerd dat Froome nog steeds rond mag fietsen. “Froome maakt geen deel uit van de legende van deze sport, want welk imago bezorgt hij het wielrennen op deze manier? Straks mag hij misschien nog starten in de Tour ook. Het is een echt schandaal. Dit moet stoppen”, doelt hij op een snelle uitspraak in de zaak-Froome.

Dit artikel delen:

152 Reacties

VerstandOpNul 28 mei 2018 om 12:45

Die Walsh heeft zich zo makkelijk laten paaien door Team Sky.. Wellicht had Armstrong hem ook gezellig uit moeten nodigen bij het team, in plaats van hem tot persona non-grata te verklaren.. Een kinderhand is snel gevuld..

0
Koel 28 mei 2018 om 12:48

Of er komt een uitspraak voor de TdF, of Froome wordt geweerd zegt mijn ochtendwater….

OVERIGENS, David Walsh tijdens een toespraak in de Universiteit van Gent enkele maanden geleden:

"Dat Chris Froome vandaag nog altijd koerst, hoewel hij tijdens de Vuelta veel te hoge salbutamolwaarden liet optekenen, begrijpt Walsh niet. “Froome zegt dat hij onschuldig is, maar geen enkele dokter kan verklaren hoe de vork dan in de steel zit. Iedereen verwacht dat hij geschorst zal worden en dat denk ik eerlijk gezegd ook. Het is verkeerd dat hij blijft koersen. Overal waar hij komt, brengt hij verdachtmakingen mee. Het is schadelijk voor de sport.”
https://www.hln.be/sport/wielrennen/-armstrong-is-genoeg-gestraft-zegt-journalist-david-walsh-die-hem-ontmaskerde~a93faf4f/

0
ikbenprocycling 28 mei 2018 om 12:50

Ik zit even te googelen wie het was die de Vuelta test van Froome had gelekt (nog bezig), en kwam deze tegen en zet de link even hier.
FWIW, and in any case: it takes one to know one. http://sportmagazine.knack.be/sport/wielrennen/dopingdokter-ferrari-zonder-salbutamol-had-froome-geen-vier-keer-de-tour-gewonnen/article-normal-949767.html

0
Romāns Vainšteins 28 mei 2018 om 12:52

Lekkerrrr, Le Blaireau (wat een sierraad van een bijnaam, de condor van Varsseveld en dragonfly vallen bij de uitspraak ervan uit de lucht) grrrrrromt heerrlijk en zonder enige nuance van zich af.

Inderdaad even wat extra munitie om die rare Froome een tourstart door de neus heen te boren, prima hoor.

0
Jan Blokland 28 mei 2018 om 12:55

En zo is het. Hinault, die precies zegt zoals het is. Niets minder en niets meer.
Ik zou nog wel een stapje verder durven te gaan. Neem nou gisteren. Froome die iedereen tot de orde roept wat betreft de klassements renners. Dat er geneutraliseerd moet worden. Dat de renners die willen koersen hun gang mogen gaan. Dat akkoord komt er meteen. Van mij had die hele etappe nadien geschrapt mogen worden.
Waarom zeggen renners niet als er iemand positief is bevonden hij niet meer mag koersen tot het tegendeel is bewezen. Gebeurt dat wel, dan koersen we gewoon niet. Ik denk dat het dan snel afgelopen is dat iemand zoals nu is gebeurd met Froome nog deel zal uitmaken van het peloton. En dan suggereer ik hier misschien wel dat de renners zelf ook schuld hebben aan het deelnemen van Froome, maar dan trek je wel één lijn en is er veel discussie overbodig.

0
john 28 mei 2018 om 12:56

heldenepos ,wat denk je van de dollars van een zekere Murdoch ,daar zijn ze schijnbaar bij de UCI ook bang voor die Amerikaan

0
ikbenprocycling 28 mei 2018 om 13:08

@Jan Blokland, idd en heb ik ook vaker op gehint: het zelfreinigend vermogen van het peloton. Maar waarschijnlijk zijn er heel weinig renners van absoluut onbesproken gedrag.
Een beetje verkeerd doen qua medicatie e.d. is even verkeerd als heel verkeerd. Niemand weet (of weinigen weten) van elkaar de precieze doseringen en andere details. Er is geen tussenweg, althans zo wordt dat ervaren denk ik in het peloton en het neemt de mondigheid weg. ('wie zonder zonde is, werpe de eerste steen': katholieke sport, immers)

stuitte overigens op dit linkje (weet nog steeds niet precies hoe de Froome test gelekt is destijds….)
http://www.dopingacademy.org/index.php/da-colleges/61-hoofdartikelen/222-chris-froome-en-salbutamol

0
Nibs 28 mei 2018 om 13:09

Man man man
http://www.cyclingnews.com/news/chris-froome-swaps-saddles-to-find-vital-pain-relief-at-giro-ditalia/
Tlag aan het zadel natuurlijk. Dit volstaat nu wel echt mr froome. Genoeg is genoeg.
Ik wil die circusfreak echt niet zien tijdens de tour.

0
ah-ja 28 mei 2018 om 13:14

@Nibs, das gewoon hyper-professioneel – veel teams kunnen hier nog van leren.

“Team Sky have also worked with a plastic surgeon who specialises in amputees to develop a special saddle cream.”

0
Boomie1 28 mei 2018 om 13:16

@ Jan Blokland: sowieso moeten we stoppen met heel die poppenkast in de laatste etappes van grote rondes. Doe gewoon lekker ouderwets een tijdrit of een belangrijke rit.
Die trend die Armstrong gestart is, moet zo rap mogelijk weg uit de koers.

0
Geit in mijn Kelderman 28 mei 2018 om 13:21

Kijk, zo moeilijk is het allemaal niet, Hinault is gewoon nog tegenwoordig van geest en heeft een portie boerenverstand. Meer heb je niet nodig.

0
Nibs 28 mei 2018 om 13:21

@ah ja wel u drinkt de kool aid ik niet. Altijd als er iets eigenaardig gebeurd hebben ze wel weer een of andere uitleg de ene al zotter dan de andere.
Maar iets anders….wat denkt u van het stuk van libertine seguros die ik linkte op de vorige pagina?

0
Bertvd 28 mei 2018 om 13:35

Chris Froome: elke keer als ik die naam lees, echoot steeds de vraag door mijn hoofd: wat is er in de winter van 2010-2011 gebeurd? Vóór zijn 26e echt geen deuk in een pakje boter gereden. NERGENS laten zien dat hij bulkt van het talent. Echt NERGENS.

Tot hij tekende Sky. Na te beginnen met een slepende knieblessure, reed hij bij die Vuelta ineens met de allerbeste mee omhoog…

Welke andere topper kun je nog meer noemen die eenzelfde curve liet zien???

0
Timocycling 28 mei 2018 om 13:39

@bertvd: dat heb ik dus ook. Ik snap er helemaal niets van hoe dit kan en het is zeker geen zuivere koffie.

0
HenkdeTank 28 mei 2018 om 13:49

Helemaal eens!

0
HenkdeTank 28 mei 2018 om 13:50

Froome moet echt stoppen met schade toebrengen aan deze schitterende sport.

0
Bertvd 28 mei 2018 om 13:52

@ Timocycling: yep. Eigenlijk zie je altijd wel ergens verbetering gedurende de jaren 20 – 25. Met hier en daar een piek die het talent bevestigd. Daarna komt de rijping als het goed is. En wordt uithoudingsvermogen beter en worden prestaties consistenter. Het verschilt natuurlijk per specifiek geval en renner, maar bottom line…

Niets daarvan bij Froome. Was eerst gewoon pelotonvulling. Niks meer. Hij werd van het een op andere moment geen subtopper. Ook geen topper.

Nee, van het een op andere moment werd hij een renner, die als hij in vorm is, iedereen naar huis rijdt.

Ik weet het, dat is geen positieve test…

In de financiële wereld heeft men een stelregel: als het te mooi is om waar te zijn, is het vaak ook te mooi om waar te zijn.

0
grootverzet 28 mei 2018 om 13:58

Dit soort uitspraken, dit soort discussies, mensen die reageren op reageren is precies wat had kunnen worden voorkomen door Froome even een tijdje aan de kant te zetten. Sky heeft dit over zichzelf, de UCI en het wielrennen afgeroepen.

0
Romāns Vainšteins 28 mei 2018 om 13:58

En dan krijg je ook nog wel eens ‘hij trapte altijd al hoge vermogens’ te horen. Bijzonder verhelderend en erg verifieerbaar.

0
Bertvd 28 mei 2018 om 14:02

@ RV: en juist tijdens de Finestre was die data even hélemaal weg.

Foetsie

0
LucasR 28 mei 2018 om 14:04

Mensen, wij weten met zijn allen HELEMAAL NIKS. Waarom denkt iedereen dan te weten dat Sky een boevenploeg is, en waarom komt het halve forum met de gekste complottheorieën naar voren? Ok, ze vonden een zogenoemde "adverse analytical finding" tijdens de Vuelta. Niet van doping, maar van een product waarvan je binnen een bepaalde marge gebruik mag maken. Het gaat om een middel tegen (inspannings)asthma en het heeft verder geen prestatiebevorderende werking in de hoeveelheden die in Froomes urine zijn gevonden. Ok, het is tegen de regels, en dat wordt nu uitgezocht. Maar het heeft eigenlijk geen reet met doping te maken. Ik ben absoluut geen Froome-fan, maar de hetze die is ontketend nadat dit in het nieuws kwam, vind ik echt nergens op slaan. Ik heb een fantastische Giro gezien, met strijd tot het bittere eind. En ik kan leven met deze verdiende Engelse winnaar.

De mensen die Froome een dopingzondaar vinden, moeten dan ook consequent zijn: volgens die redenatie is Simon Yates natuurlijk ook gewoon een pakhaas.

0
Timocycling 28 mei 2018 om 14:06

Daarom was alle kritiek op Yates ook zo ongefundeerd. Hij had wél een groeicurve laten zien en is altijd een groot talent geweest.

Ik volg het wielrennen al een tijdje en een renner als Froome die zó uit het niets kwam heb ik nog nooit meegemaakt. En het is niet een uitschieter zoals een keer een mooie etappe winnen, nee het is sinds hij bij Sky rijdt ineens een WERELDTOPPER. Top 5 beste klassementsmannen ooit wellicht… Ongeloofwaardig en inderdaad, te mooi om waar te zijn.

De tweet van Thijs zegt veel. Overduidelijk gemanipuleerd door Sky. Anders werd deze data wel gepubliceerd. Lekker transparant ploegje dit. Het grote geld wint zoals altijd weer…

0
jwbriede 28 mei 2018 om 14:15

De enige die schuld heeft aan de huidige situatie is de UCI; blijkbaar is de regelgeving binnen die bond zodanig dat dit allemaal maar kan. Maar als dat dan zo is, moet je -hoe vervelend misschien ook- accepteren dat de sporter actief blijft. Ik neem aan dat er onder al die Froome-bashers geen enkele Feyenoord-fan zit want ook daar werden tot voor kort alle kaarten en schorsingen met en door juristen aangevochten zodat spelers bepaalde wedstrijden konden spelen en de uitspraak voor een eenvoudige wedstrijd kwam. Hé, blijkbaar komt het dus bij meer sporten voor…..
Dat staat los van hoe ik inhoudelijk over deze zaak denk. Maar de manier waarop op WF over Froome -en in een eerder stadium Yates- wordt gesproken is bij tijd en wijle hemeltergend geweest.

0
Nibs 28 mei 2018 om 14:42

Er is data van alle ritten maar niet van de zotste. Ik vind dat lachen met de mensen.
Ik lees dat froome de data zal geven als de tijd rijp is. Lol. Ik weet niet hoe dom dat men moet zijn om zoiets te durven zeggen na al wat er al uitgekomen is maar deze man presteert het zonder blozen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone