Bernard Hinault: “Froome had nooit mogen starten in de Giro”

maandag 28 mei 2018 om 12:00
Bernard Hinault: “Froome had nooit mogen starten in de Giro”

foto: Sirotti

Met de winst van Chris Froome in de Giro d’Italia staat de Brit op gelijke voet met Eddy Merckx en Bernard Hinault. Alle drie hebben ze alle grote rondes op rij gewonnen. Laatstgenoemde is het er niet mee eens dat Froome de kans heeft gekregen om hem te evenaren. “Hij heeft een positieve test afgelegd in de Vuelta en nadien bleek ook zijn B-staal positief, dus heeft hij doping gebruikt en moet hij geschorst worden”, is de Fransman stellig tegenover Het Laatste Nieuws.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!
Hinault presteerde het zelf in 1982-1983 om alle drie de grote rondes op rij te winnen. Froome heeft zich met zijn eindzeges in de Tour en Vuelta in 2017, en de recente zegetocht in de Giro op gelijke hoogte gesteld. Tot ongenoegen van Hinault. “Froome hoort niet in die lijst. Van mij had hij nooit mogen starten in de Giro.”

Dat het zo lang duurt voordat er een uitspraak volgt, irriteert Hinault. “Waarom moeten wij zo lang wachten op een uitspraak? Die twee Italianen die hetzelfde voor hadden (Alessandro Petacchi en Diego Ulissi, red.), zijn toch veel sneller geschorst? Met welk recht krijgt Froome zo veel tijd om een uitleg te vinden? Is het omdat Sky zo veel geld heeft?”, vraagt de Fransman zich hardop af.

Over de prestaties van Froome in de Giro wil Hinault het niet eens hebben, hij is vooral gefrustreerd dat Froome nog steeds rond mag fietsen. “Froome maakt geen deel uit van de legende van deze sport, want welk imago bezorgt hij het wielrennen op deze manier? Straks mag hij misschien nog starten in de Tour ook. Het is een echt schandaal. Dit moet stoppen”, doelt hij op een snelle uitspraak in de zaak-Froome.

Dit artikel delen:

152 Reacties

[email protected] 28 mei 2018 om 19:48

Het wordt tijd dat ze het eens gaan omdraaien je koerst niet totdat je het tegendeel bewezen hebt, we zijn bijna aan de volgende Vuelta toe en nog hebben ze geen sluitende verklaring af kunnen geven ,je moet als renner toch ook een bord voor je kop hebben als je na 8 – 9 maanden de waarheid niet boven tafel kunt krijgen,

0
Proodbol 28 mei 2018 om 19:49

Zou de UCI een beetje bang zijn voor de Sky advocaten? Als ze Froome verbieden te starten in de Tour?
De A staal is positief en de B staal ook dus wat is er niet duidelijk?
Onbegrijpelijk dat niemand ingrijpt deze mooie sport verdient betere bestuurders!

0
Koel 28 mei 2018 om 19:56

@LucasR
"Froome en Sky winnen te veel en dat zint een boel mensen niet."
Sterk argument…
"Natúúrlijk willen ze dan geloven dat het de ergste valsspelers ooit zijn"
Wie heeft het over de ergste valsspelers ooit?
"Helaas is daar nog altijd geen echt bewijs voor"
Hoezo helaas…?
"Froome moet hangen."
Eens, in figuurlijke zin dan natuurlijk…., net als anderen die voor hetzelfde "vergrijp" zijn gestraft.

0
Tijmuh 28 mei 2018 om 20:01

Voor de Tour zal er geen verdict komen, dus het is waarschijnlijk dat hij ook aan de Tour mee zou mogen doen. Tja, niet echt een goeie zaak en er komt nu wel heel veel (terechte) negatieve aandacht te liggen op Froome en Sky.
@LucasR
Froome is positief getest op een te grote hoeveelheid van een middel. De feiten liggen daar, maar er gebeurt nog niks.

0
bloemist 28 mei 2018 om 20:09

Nu Chris Froome de Giro gewonnen heeft komen aandraven dat hij nooit had mogen starten , zijn vijgen na Pasen. Waarom hebben de andere ploegen zich niet verzet tegen zijn deel name???? En wat mocht Chris net als Simon Yates op meer dan een uur geëindigd zijn ????. Zou Bernard dan ook commentaar gehad hebben. Voelt hij zich bedreigt als nummer twee in de geschiedenis van ronde renners aller tijden door Chris Froome ????

0
Col du Bramont 28 mei 2018 om 20:12

Ik begrijp (NOS sportjournaal) dat er zeker voor de Tour geen uitspraak gaat komen en dat het zeker is dat Froome aan de Tour gaat deelnemen.
Je zou Sky en Froome moeten aanklagen voor de toegebrachte imago schade aan de wielersport.
Wellicht dat de Franse overheid kan ingrijpen, de mooie wielersport wordt kapot gemaakt. We lullen alleen nog maar over doping, Sky en Froome niet over de magistrale Dumoulin!!!

0
Romāns Vainšteins 28 mei 2018 om 20:13

In antwoord op je ????’s is Hinault natuurlijk de vooruitgeschoven pion van de tour om een aantreden van Froome daar iig voor deze jaargang te gaan voorkomen. Ze willen niet dat hij komt en dat gaat ze lukken ook ook al moeten ze er heel ver voor gaan.

0
LucasR 28 mei 2018 om 20:13

@Koel: volgens mij lees je mijn post niet goed.

Dat is geen argument, maar een verklaring voor al het anti-Sky-sentiment en het feit dat veel mensen zonder hard bewijs al vinden dat het valsspelers zijn. Ze willen graag dat het valsspelers zijn, dus vandaar de ‘helaas’. Ik ben dus van mening dat we beter niet van alles kunnen roepen vordat we ook maar iets weten. We weten het gewoon niet. Dus een beetje bescheidenheid is wel op zijn plek.

0
Gebruikersnaam 28 mei 2018 om 20:20

Klimtijden op de Finestre waren trouwens aanzienlijk trager dan vorige keren dat hij werd beklommen.

0
Romāns Vainšteins 28 mei 2018 om 20:26

Zeikerds toch altijd met hun geklaag dat je op een forum 'hard bewijs' dient aan te leveren. Dit is forum en daar praat je over meningen, vermoedens, ideeen etc. , we staan niet onder ede , niemand heeft invloed op de zaak , gewoon discussie svp.

Wat Froome's prestatiecurve betreft kan ik het nog wel begrijpen. Die reed als lolexoot wat mee totdat SKY's first order hem eens lekker in het lab gelegd had en zei 'gast, we maken een tourwinnaar van jou als je hier in bloed tekent' , dat verandert wel 1 en ander aan je toewijding natuurlijk > laat die mannen in witte pakkies het maar fixen, ondertussen draai ik de beentjes wel rond, ga ik braaf op tijd naar bed, zeg ik geen halve boe- of ba meer buiten de lijntjes en delen we eerlijk de doekoe. Wiggins was de 1.0 en met Froome hebben ze de eindversie weten te maken > het monster van Wielerstein.

'Klimtijden op de Finestre waren trouwens aanzienlijk trager dan vorige keren dat hij werd beklommen'

Zou dat misschien aan de modder gelegen kunnen hebben ?

0
LucasR 28 mei 2018 om 20:38

@RV: ik discussieer toch gewoon mee? :) Ik kan ‘m ook omdraaien: altijd dat gezeik van die lui die zich op vermoedens baseren over anderen die zich op feiten proberen te baseren. Dit is een forum, en fora bestaan bij de gratie van discussies, ook als je het niet eens bent met de inbreng van anderen. ;-)

0
Prima Facie 28 mei 2018 om 20:43

Ik neem aan dat de deal reeds beklonken is. Froome mag zijn triple compleet maken in de giro, hij doet vrijwillig niet mee aan de tour en na de tour wordt er geschikt.

0
Floris 28 mei 2018 om 20:45

Toegegeven, ik heb me nauwelijks in dit dossier verdiept, maar als het klopt dat zijn B-staal ook positief was, lijkt het mij dat het nu niets anders dan een juridisch spel is dat ervoor zorgt dat hij nog altijd niet geschorst is. Daarnaast vind ik zijn prestaties gedurende deze Giro ook bepaald verdacht. Ik wacht op de definitieve besluiten, maar ik hoop toch echt dat hem een zware straf (lange schorsing en inleveren meest recente Tour, Vuelta en Giro) wacht als er een schorsing volgt. Maar de strafmaat zal vermoedelijk afhangen van wat ze kunnen bewijzen.

0
Romāns Vainšteins 28 mei 2018 om 20:52

Waar ik vooral aan stoor is de roep om eerst met hard bewijs aan te komen alvorens je je gezonde verstand aan mag spreken. Wij kunnen hier hier geen hard bewijs overleggen of 100% gefundeerde beschuldigingen uiten. Dat dat hele Sky-bolwerk gewoon US Postal anno 2018 is voelt een blinde drumstick nog aan, met of zonder bewijs.

0
Koel 28 mei 2018 om 21:06

Jacco van Stierop – 28 mei 2018 om 20:53
Exact het punt. Het zit in zijn lijf en daar mag het in die hoeveelheid niet zijn.
Froome weet niet hoe dat komt en heeft dus geen ontlastende verklaring, direct schorsen derhalve…

En dan zegt SKY; moet je luisteren UCI, wat jullie met Contador en een paar Italianen gedaan hebben is jullie probleem. Wij hebben jullie regeltjes nog eens goed door onze juristen door laten lichten en daar mankeert nogal wat aan, als je onze Chris nu schorst procederen we net zo lang tot er geen UCI meer bestaat.
En dat spel kun je, wanneer je over voldoende financiële middelen beschikt, tot sintkuttemis vol blijven houden.

SKY, dat zich zelf presenteert als de meest schone, transparante ploeg van het peloton, die van het MPPC niet lid worden "want die gaat niet ver genoeg"….
Kinnesinne omdat ze zo succesvol zijn..? Mehoela!
Heksenjacht? Lachwekkend!

0
jooprioolpijp 28 mei 2018 om 21:07

@Jacco Ja, die 2000 nanogram/liter ligt er, het probleem is alleen dat het wetenschappelijk (sorry) niet helder is wat dat betekent. Ja, het is veel te veel. Nee, het wil niet zeggen dat de ingenomen dosis te hoog was (de 30+ pufjes die hier genoemd worden komen b.v. uit een artikel in NRC waar iemand voor de vuist weg wat afschat).

@Romans Ja, laten we rechtspraak weer op gezond verstand (nog beter op het Duitse gesundes Volksempfinden, kan Chris meteen een Berufsverbot krijgen) ipv op feiten en andere achterhaalde concepten baseren. Uiteraard mag iedereen, binnen zekere fatsoensgrenzen, op een forum vinden wat hij/zij wil, maar dan mag ik toch ook vinden dat veel van dat gezonde verstand nogal slecht gefundeerd is en vervelende gelijkenissen met een heksenjacht vertoont?

0
Floris 28 mei 2018 om 21:34

Even los van de discussie over of hij (teveel van) een verboden middel heeft gebruikt, zelfs Truus en Sjaak uit Schubbekutterveen zullen toch begrijpen dat zijn progressie gedurende deze Giro werkelijk niks te maken heeft met marginal gains? Ga nou toch snel vissen met een hengel zonder draad zeg.

0
Jacco van Stierop 28 mei 2018 om 21:37

@jooprioolpijp
Ja, ja, dus als ik bij een alcoholcontrole een veel te hoog promillage heb dan wil dat niet zeggen dat ik teveel heb ingenomen?

Je kunt altijd discussiëren over bepaalde maatregelen of ze zinnig zijn maar als ze van kracht zijn zul je ze moeten respecteren. Zo niet, dan heb je kans dat je een straf krijgt.
Of het nu salbutamol is voor een wielrenner of alcohol voor een verkeersdeelnemer: je moet rekening houden met de uitstoot.
De uitstoot wordt gecontroleerd, op de inname heeft de controlerende instantie immers geen zicht.

0
Nibs 28 mei 2018 om 21:42

Als hij rondreed met een tue voor zadelpijn gaan we het nooit weten. Dat is een probleem.
Zonder fancy bears was wiggins ook nog steeds de grote meneer.

0
jooprioolpijp 28 mei 2018 om 21:51

@Jacco Ja, met alcoholcontroles werkt dat zo. Dat is zo [a] omdat de regels anders zijn en [b] is er een hard verband tussen de uitkomst van de test en de rijvaardigheid. Voor salbutamol [a] zijn de regels anders en [b] is het niet hard bewezen dat je er een voordeel t.o.v. gezonde niet-gebruikers mee krijgt.

Nogmaals, ook ik vind de huidige regels stupide, er is goede reden om anders om te gaan met TUE's dan nu, het hele gedoe duurt veel te lang etc. etc., maar het laatste wat je moet willen is 'waar rook is, is vuur'-procedures.

0
SprintMaster 28 mei 2018 om 22:10

@Roman Vainsteins ” is Hinault natuurlijk de vooruitgeschoven pion van de tour om een aantreden van Froome daar iig voor deze jaargang te gaan voorkomen. Ze willen niet dat hij komt en dat gaat ze lukken ook ook al moeten ze er heel ver voor gaan.”
Eens. De UCI zal hem niet schorsen maar de ASO zal dat wel gaan doen. Of in ieder geval zware druk uitoefenen met het dreigement dat via hogerhand misschien wel de hele ploeg opgepakt gaat worden als ze ook maar enige aanwijzing zouden krijgen over verdachte zaken. Want in Frankrijk houden ze niet zo van drugs en stimulerende middelen. Dan krijg je taferelen als destijds met Festina en TVM 20 jaar geleden.

@Prima Facie “Ik neem aan dat de deal reeds beklonken is. Froome mag zijn triple compleet maken in de giro, hij doet vrijwillig niet mee aan de tour en na de tour wordt er geschikt.”
Ik denk dat in zo’n deal hij iig de Vuelta zal verliezen. Misschien dat hij de Giro mag houden maar dat zou wel koehandel zijn. Dat hij vrijwillig de Tour niet zou rijden lijkt me sterk.

0
Geurt Harm 28 mei 2018 om 22:18

Een simpel gegeven: Wie voor Sky rijdt en zegt een zuiver geweten te hebben, heeft een boterberg op z’n hoofd, want als een ding duidelijk is geworden de laatste jaren is dat de Sky vooral grijs is… grijs gebied. De regels moeten wijzigen: (1) ben je positief bevonden (a en b staal) dan word je automatisch geschorst en mag je niet koersen tot er uitspraak is gedaan of tot je het tegendeel hebt kunnen bewijzen. Froome had inderdaad nooit mogen starten. Hij had ook nooit moeten willen starten. Sky en Quick Step (deze laatste vanwege de aanwezigheid van Mapei-ploegleider Lefevere zijn twee teams die in mijn ogen weinig geloofwaardigheid kunnen claimen).

0
Jacco van Stierop 28 mei 2018 om 22:27

@jooprioolpijp
“is het niet hard bewezen dat je er een voordeel t.o.v. gezonde niet-gebruikers mee krijgt.”

Het is in eerste instantie niet relevant of salbutamol wel of niet prestatiebevorderend is. Het is relevant dat er een uitstootnorm van kracht is waar iedereen zich aan dient te houden, ook al ben je het niet eens met die norm.
Je kunt ook van mening zijn dat cocaïne vrij verkrijgbaar moet zijn, maar bezit en handel is voorlopig nog gewoon strafbaar.
Ik heb de kennis niet of de gehanteerde norm van 1000 ng wel of niet zinnig is. Maar die norm is van kracht en of je nu Fonzi, Lars Bak of Froome heet, je moet je eraan houden.

0
Spinergy 28 mei 2018 om 22:29

Dit had binnenskamers afgehandeld moeten worden

0
Carlo18 28 mei 2018 om 22:34

Als Froome de TdF rijdt, dan weet ik zeker dat hij minimaal 100 liter urine over zich heen gegooid krijgt. Al in de eerste week, misschien ook wel stront. En daar zal het niet bij blijven. De Fransen zijn helemaal klaar mee met SKY.
Het probleem zit wat mij betreft niet eens in zijn gebruik tijdens de Vuelta. Die straf komt wel. Wel in de vertragingstactiek van SKY en het feit dat SKY Froome de Giro liet rijden. Zo slecht voor het imago van het wielrennen. Alles voor eigen financieel gewin. BAH. Ik heb minder zin om zo te kijken. Sponsors zullen afhaken.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone