Bernard Hinault: “Froome had nooit mogen starten in de Giro”

maandag 28 mei 2018 om 12:00
Bernard Hinault: “Froome had nooit mogen starten in de Giro”

foto: Sirotti

Met de winst van Chris Froome in de Giro d’Italia staat de Brit op gelijke voet met Eddy Merckx en Bernard Hinault. Alle drie hebben ze alle grote rondes op rij gewonnen. Laatstgenoemde is het er niet mee eens dat Froome de kans heeft gekregen om hem te evenaren. “Hij heeft een positieve test afgelegd in de Vuelta en nadien bleek ook zijn B-staal positief, dus heeft hij doping gebruikt en moet hij geschorst worden”, is de Fransman stellig tegenover Het Laatste Nieuws.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!
Hinault presteerde het zelf in 1982-1983 om alle drie de grote rondes op rij te winnen. Froome heeft zich met zijn eindzeges in de Tour en Vuelta in 2017, en de recente zegetocht in de Giro op gelijke hoogte gesteld. Tot ongenoegen van Hinault. “Froome hoort niet in die lijst. Van mij had hij nooit mogen starten in de Giro.”

Dat het zo lang duurt voordat er een uitspraak volgt, irriteert Hinault. “Waarom moeten wij zo lang wachten op een uitspraak? Die twee Italianen die hetzelfde voor hadden (Alessandro Petacchi en Diego Ulissi, red.), zijn toch veel sneller geschorst? Met welk recht krijgt Froome zo veel tijd om een uitleg te vinden? Is het omdat Sky zo veel geld heeft?”, vraagt de Fransman zich hardop af.

Over de prestaties van Froome in de Giro wil Hinault het niet eens hebben, hij is vooral gefrustreerd dat Froome nog steeds rond mag fietsen. “Froome maakt geen deel uit van de legende van deze sport, want welk imago bezorgt hij het wielrennen op deze manier? Straks mag hij misschien nog starten in de Tour ook. Het is een echt schandaal. Dit moet stoppen”, doelt hij op een snelle uitspraak in de zaak-Froome.

Dit artikel delen:

152 Reacties

SprintMaster 28 mei 2018 om 12:03

Zo, dat is nog eens duidelijke taal!

0
Geflitst 28 mei 2018 om 12:04

Ondertussen, David Walsh, de man die Armstrong ten val bracht en Wiggins keer op keer aanvalt: “Als Froome bewust doping heeft gebruikt in de Vuelta, dan ben ik er zeker van dat het tijdens zijn carrière bij die ene keer is gebleven. Froome is een schone renner.”

Ook een manier om als journalist al je geloofwaardigheid te verliezen.

0
jooprioolpijp 28 mei 2018 om 12:06

Als je verlegen zit om een warhoofdig orakel kun je altijd in Frankrijk terecht. Is het niet bij Lappartient dan wel bij Hinault. Als je zo nadrukkelijk selectief winkelt in de feiten, waar ben je dan mee bezig? Is ook prima voor het imago van het wielrennen…

0
ikbenprocycling 28 mei 2018 om 12:11

Zo, net als je denkt je eigen frustraties (valt eerlijk gezegd bij mij best mee, temeer Sunweb er kennelijk vrede mee heeft) even rust te gunnen, komt dit ondubbelzinnige bericht van monsieur Tour de France.
De aanloop naar de Tour dreigt overschaduwd te worden door deze slepende affaire. Froome is een maniakale egocentrist, rechten of toch eigenlijk niet. Misbruik van recht is eigenlijk ook onrecht.

0
tetedelacourse 28 mei 2018 om 12:13

Hoewel ik het an sich ermee eens ben, probeert Hinault hier natuurlijk alleen zijn lidmaatschap van het exclusieve clubje met Merckx in stand te houden.

0
LB117 28 mei 2018 om 12:14

Chris Froome: ” Hinault is een chauvinistische verwarde man zonder recht van spreken “

0
Hamburger 28 mei 2018 om 12:16

Merckx en hinault waren uiteraard geen dopinggebruikers!!!

0
jorissimo 28 mei 2018 om 12:16

Ik lees het artikel in The Times, maar volgens mij staat het er niet zo zwart op wit: ‘There is no evidence that Froome doped to deliver that scintillating performance on Friday and while many will be sceptical, there are also reasons for believing Froome is a unique athlete and one blessed with extraordinary mental toughness. That means accepting that if there was some wrongdoing at the Vuelta last year, it was a one-off.’

Volgens mij laat hij aan beide kanten nog ruimte. Je kunt, ondanks de positieve plas, blijven geloven aan de uitzonderlijke kwaliteiten van Froome (dan is dat waarschijnlijk een one-off/eenmalig geweest).
Of je gelooft sowieso in de uitzonderlijke krachten van Chris.
Of? Je gelooft er helemaal niks van.
In welk kamp David zit, is volgens mij niet helemaal duidelijk. Hij laat niet het achterste van zijn tong zien. Wellicht wijzer door ervaringen uit het verleden.

0
pirazzi 28 mei 2018 om 12:17

Froome is heilig, een overwinning in de Giro met start in Jeruzalem en finish in Rome!

0
nickdt 28 mei 2018 om 12:18

@Hamburger

Andere tijden. Toen gebruikte iedereen, nu is het minder (Voor zover wij weten).

0
Col du Bramont 28 mei 2018 om 12:19

“Het is een groot probleem voor Chris Froome, Team Sky en het wielrennen. Het ziet er slecht uit” Onderzoeksjournalist David Walsh spreekt tegen EenVandaag voor het eerst over de dopingbeschuldigingen aan het adres van de Sky-renner. Walsh was de eerste die Lance Armstrong openlijk beschuldigde van dopinggebruik, maar ook de man die in 2012 ‘embedded’ was bij Team Sky en concludeerde dat er van doping geen sprake was. ”
https://www.google.nl/amp/s/eenvandaag.avrotros.nl/amp/item/onderzoeksjournalist-david-walsh-froome-krijgt-niet-langer-het-voordeel-van-de-twijfel/

Ik kan David Walsh niet meer serieus nemen. Hinault zijn uitspraak en oordeel wel.
Froome en team Sky zorgen ervoor dat het wielrennen ongelooflijke imago schade leidt. Sponsors willen niet met de dubieuze praktijken van Sky en Froome geassocieerd worden, Froome in de Tour lijkt me uitgesloten alleen omdat je voor felle reacties vh Franse publiek moet vrezen.

Team Sky en Froome maken het wielrennen kapot, sponsors en publiek keren het de rug toe. Een zeer betreurenswaardige ontwikkeling die bijna niet meer te stoppen is.
De discussie gaat niet over de Giro winst van Froome maar alleen over zijn betrouwbaarheid. Dat Froome fans soms blind zijn en feiten niet willen accepteren is helaas waar.

0
ikbenprocycling 28 mei 2018 om 12:21

@hamburger , hopelijk geen vroege Alzheimer.
Niettemin tegengeluid met grands boules.
Froome lijkt er een hoop fanboys bij te hebben gekregen door deze giro.

0
Italia 28 mei 2018 om 12:22

Hypocriet gelul dit, al ben ik er wel mee eens dat Froome nooit had morgen starten.

0
Fast Freddy 28 mei 2018 om 12:25

Hinault ziet Froome liever niet in de Tour. Begrijpelijk. Dan is dit een mooi moment op de druk nog eens wat op te voeren en Froome in een hoek te drukken. Ik verwacht alleen niet dat het Sky en Froome ook maar een ruk zal boeien. Die doen alsof ze gek zijn met hun schone geweten.
Op het Franse publiek kan de stemmingmakerij wel eens meer effect hebben. Ik ben er niet zeker van of Froome niet tijdens één van de etappes van z’n fiets wordt getrokken.

0
McMulenga 28 mei 2018 om 12:26

Hij heeft natuurlijk wel gewoon gelijk. Ik ben blij dat dit soort iconen zich zo uit laten want Sky en Froome verdienen het om aangepakt te worden.

0
Nibs 28 mei 2018 om 12:30

Ik kan iedereen aanraden het stuk te lezen van libertine seguros op het cyclingnewsforum en zeker de froome supporters.
http://forum.cyclingnews.com/viewtopic.php?f=20&t=17756&start=30460
Dit is eigenlijk perfect verwoord wat ik er van denk en zelfs de grootste fans zullen moeten toegeven dat dit de waarheid is.
An insult to our intelligence.

0
LucasR 28 mei 2018 om 12:30

Can you spell H – Y – P – O – C – R – I – S – Y ? Damn…

0
Jean Dumas 28 mei 2018 om 12:31

ASO en hun vriend Lappartient kunnen de vuist maken die RCS niet wilde maken. Denk dat er nog wel wat boven water komt in de tussentijd dat Froome’s deelname op het spel zet.

0
Jacco van Stierop 28 mei 2018 om 12:31

Hij geeft zijn mening en wat mij betreft heeft hij helemaal gelijk. Wat je verder van Hinault ook vindt, op warhoofdige uitspraken heb ik hem nooit kunnen betrappen. Tevens geen man die angstvallig nieuwe leden tot het exclusieve clubje de toegang zou willen ontzeggen.

0
Spinergy 28 mei 2018 om 12:33

Walsh wordt dik betaald door Sky omdat hij als een soort ‘geweten’ van de wielersport dient…

0
heldenepos 28 mei 2018 om 12:34

Welke instantie cq welke personen zijn er nu werkelijk verantwoordelijk dat “dit loopt, zoals het loopt” ? Dus wie geeft Froome en Sky toestemming om er zo lang over te doen om het tegendeel van dopinggebruik te bewijzen?

0
Boomie1 28 mei 2018 om 12:39

Wat heeft Walsh met Hinault te maken mensen?

@On- topic: Hinault spreekt slechts uit wat een hele hoop mensen vinden, niks nieuws onder de zon. Hij moet echter kwaad zijn op de UCI. Die zorgen ervoor dat Froome in de Giro heeft kunnen starten.

0
reusjen 28 mei 2018 om 12:39

Ik wou dat iemand mij kon overtuigen van dat Froome echt onschuldig is. Voor mij was de giro een ramp en ik heb er een rotgevoel aan over gehouden. Normaal kijk ik alles, maar nu werd ik alleen maar saggo van die blije sky-hoofden.

0
Timocycling 28 mei 2018 om 12:42

Mooi dat er nog mensen zijn die zich uitspreken tegen deze onzin. Froome moet sowieso de Vuelta inleveren en had inderdaad nooit mogen starten. Sky doet er alles aan om te rekken met maar één reden: om Froome de Giro en Tour te laten rijden en dan lekker in de winter te laten schorsen, zodat hij dan het seizoen erna weer vrolijk mee kan doen.

Smerige spelletjes worden er gespeeld op hoog niveau. Één ding is zeker: Froome mag absoluut niet deze Tour rijden, geef Sky niet haar zin!!!

0
Jungle Man 28 mei 2018 om 12:44

Hinault slaat de spijker op z'n kop, iets dat de UCI nog niet wil onderkennen omdat wellicht eind 2017 deze zaak met medeweten van de UCI bijna in de doofpot is verdwenen.

Het blijft een feit dat Froome positieve test heeft afgeleverd
Ander feit is dat inderdaad Ulissi en Petacchi voor minder vergrijp zijn geschorst.

Ook ik vraag me langzaam maar zeker af waarom ik nog naar deze schijnvertoning zit te kijken.
Sky / Froome hebben het wielrennen -na Armstrong- wel degelijk in diskrediet gebracht.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone