Bernard Hinault: “Als de Tour moet worden afgelast, twijfel dan niet”

donderdag 19 maart 2020 om 16:17
Bernard Hinault: “Als de Tour moet worden afgelast, twijfel dan niet”

foto: Cor Vos

Er zijn al heel wat wielerkoersen afgelast vanwege het coronavirus, maar veel wielrenners hopen eind juni wél aan de start te staan van de Tour de France. Bernard Hinault pleit echter voor een afgelasting van de Franse rittenkoers, als dat helpt om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. “Wielrennen is nu niet belangrijk”, aldus de vijfvoudig Tourwinnaar.

Hinault kijkt in een interview met Le Parisien vooruit naar de Ronde van Frankrijk, die op 27 juni begint in het Zuid-Franse Nice. “De Tour de France is een geweldig feestje, maar het leven is belangrijker”, zo vertelt de oud-renner. “Mensen lopen nu het risico om te sterven, wielrennen is nu echt niet belangrijk.”

“We vechten op dit moment verdorie tegen een ziekte, we spreken over een serieuze situatie”, is Hinault stellig. Volgens de Fransman moet er dan ook daadkrachtig worden opgetreden, als blijkt dat er over enkele maanden nog te veel risico’s kleven aan het organiseren van een drieweekse wielerwedstrijd door Frankrijk.

“We kunnen het ons niet veroorloven om de Tour te laten doorgaan als de situatie nog niet veilig is. Het is niet aan mij om een beslissing te nemen en we hebben nog tijd, maar we moeten ons wel afvragen of het verstandig is als mensen in risicotijd langs de kant van de weg gaan staan. Je spreekt toch al snel over tienduizenden toeschouwers per dag.”

Oproep 
Volgens Hinault moet koersorganisator ASO uiterlijk begin juni de knoop doorhakken. “De Tour is echt een enorme machine, aangezien je ook politiebegeleiding nodig hebt en hotels moet regelen. We moeten zeker niet aarzelen.” ASO-baas Christian Prudhomme liet enkele dagen geleden nog weten optimistisch te zijn over de aankomende Ronde van Frankrijk.

“Het is nog meer dan honderd dagen tot de start van de Tour. De honger naar de koers zal immens zijn, eenmaal de activiteiten zullen worden hernomen”, aldus Prudhomme.

Dit artikel delen:

16 Reacties

koos verrek 19 maart 2020 om 16:24

Ie heb wel gelijk…

0
girardengo 19 maart 2020 om 16:24

Het lijkt mij waarschijnlijker dat de Tour niet door kan gaan dan wel. Het hoogtepunt van de verspreiding in Europa is nog niet bereikt (om maar niet spreken over Afrika en het Midden-Oosten). Alle energie gaat de komende maanden zitten in de bestrijding van het virus.

0
vincenzo 19 maart 2020 om 17:07

Tuurlijk gaat de Tour dit jaar niet door en dat is lang niet alleen vanwege het feit dat er tienduizenden mensen langs de kant van de weg staan. En die knoop wordt echt niet pas begin juni doorgehakt maar veel eerder.

0
kleomantre 19 maart 2020 om 18:20

Als de ganse karavaan tegen die tijd Corona heeft gehad kan de wedstrijd best doorgaan.

0
Samlambeej 19 maart 2020 om 20:04

Zeg @vincenzo,
Hoe doe jij eigenlijk je boodschappen?

0
vincenzo 19 maart 2020 om 21:38

Op de fiets in het fraaie Drenthe!

0
Jean Dumas 19 maart 2020 om 16:33

Klein stukje geschiedenis van de Tour in WO II.

https://en.wikipedia.org/wiki/Tour_de_France_during_World_War_II

0
Jan Blokland 19 maart 2020 om 17:32

Duidelijke taal lijkt me. En gelijk heeft tie. Maar eigenlijk vindt iedereen dat wel.

0
Titaantje 19 maart 2020 om 18:19

Gelijkt heeft hij.
Hij heeft wel een klein belang: zonder Tour dit jaar is de kans dat Froome 5 tours gaat winnen en in die befaamde groep van renners komt, een stuk kleiner.

0
Kelder is de Man 19 maart 2020 om 19:41

Titaantje
Haha.. Zou dat door z’n hoofd gaan? Verder heeft ie helemaal gelijk vind ik.

0
john 20 maart 2020 om 08:03

En jij denk dat mister dope (als het al door gaat ) de tour wint,vergeet dat maar

0
wiebipedia 19 maart 2020 om 18:28

Lijkt me ook onwaarschijnlijk dat de Tour doorgang gaat vinden. Sterker nog, ik verwacht dat er voor veel landen ook gewoon nog een negatief reisadvies gaat gelden de gehele zomer. Zolang er geen vaccin is en alle landen verschillende maatregelen nemen is het niet wenselijk om te veel kruisbestuiving te hebben. We weten ondertussen dat groepsimmuniteit een van de noodzakelijke bijkomstigheden gaat zijn om het verspreiden tegen te houden. Iedereen loopt een enorm risico besmetting mee te nemen of op te lopen

0
Henk 19 maart 2020 om 19:31

Om groepsimmuniteit te bereiken heb je besmettingen nodig.
Dat is de paradox in dit verhaal.

0
Henk 19 maart 2020 om 19:37

Verder zou ik eerst harde cijfers willen afwachten voordat er grote en belangrijke beslissingen worden genomen.
Ze gaan nu pas onderzoeken hoeveel mensen daadwerkelijk corona hebben. Pas dan kun je iets zeggen over hoe gevaarlijk dit virus is.
De verwachting die ik vandaag van een expert in de volkskrant las was dat de letaliteit ( sterftecijfer ) gelijk ligt aan een gewone griep maar de besmetting 2 keer zo hoog. Normaal gesproken overlijden er in Nederland 2.500 mensen per jaar aan de griep. Dat zouden er dan voor Corona ca. 5.000 zijn.
Overigens stierven er in 2018 in Nederland 9.000 mensen aan de griep.

0
Rico. 19 maart 2020 om 20:44

Als iets 2 keer zo besmettelijk is, betekent dat dus niet dat slechts 2 keer zoveel mensen besmet zullen worden.

0
Dr op en dr over 20 maart 2020 om 09:49

Las het maar gelijk af dan, want eenmaal dit virus zijn piek bereikt heeft houdt het nog +/- 10 weken aan hebben we kunnen zien in Wuhan. Daarna heb je nog een periode nodig om te zien of er nog géén terugval komt. En daar er ook nog geen medicijn is tegen die tijd is bij voorbaat ieder groot sport evenement kansloos.

Dus sorry voor de “dromers” die echt nog het idee hebben deze zomer iets van sport voorbij te zien komen, maar die kans is dus kleiner als 1%.

0

Populair

Materiaalzone