Bernal maakt favorietenstatus waar op Gibraltar Road, Tolhoek knap vierde

Door Koen Middendorp, dinsdag 15 mei 2018 om 00:42

foto: ©Getty images

Egan Bernal heeft de macht gegrepen in de Tour of California. Het Colombiaanse toptalent van Sky soleerde op de steile Gibraltar Road naar de overwinning. Rafał Majka kwam als tweede over de meet, voor Adam Yates. Een sterke Antwan Tolhoek leek op weg naar een podiumplek, maar werd in extremis nog overvleugeld. De Nederlander van LottoNL-Jumbo eindigde uiteindelijk als vierde.


Trio avonturiers kleurt beginuren
Met Fernando Gaviria in de leiderstrui mocht het peloton zich opmaken voor de eerste van twee bergritten in deze Tour of California. Na 145 kilometer over glooiend terrein moesten de slotstroken van de steile Gibraltar Road (12 km aan 8%) een beslissing vellen over de koers. Vooraleer de slotklim werd aangevat, moest het peloton eerst nog ettelijke uren in het zadel afwerken.

Dit weerhield een trio dappere lieden er niet van om op avontuur te trekken. Canadees Adam De Vos, Cubaan Ruben Companioni en Australiër Jonathan Clarke reden een maximale voorsprong bijeen van bijna vijf minuten. In het peloton mocht er dan rustig gepeddeld worden, in de kopgroep ontvouwde zich een bitse strijd om de bergpunten. Het was Companioni die op de eerste twee beklimmingen van de dag – de Balcon Canyon Road Summit (1,6 km aan 4,7%) en de Ojai Road Summit (3,9 km aan 4%) – de volle buit wist te pakken.

Bernal en Majka laten in hun kaarten kijken
Ondertussen waren het Sky en BORA-hansgrohe – de ploegen van Egan Bernal en Rafal Majka – die het initiatief namen in het peloton. Hierdoor zakte de voorsprong van het drietal met nog vijftig kilometer te gaan naar goed drie minuten. Ondertussen wist Companioni ook op de Casitas Pass Road Summit (2,9 km aan 5,7%) als eerste boven te komen. De voorsprong van het koptrio smolt intussen als sneeuw voor de zon; toch wisten ze nog wel de voorlaatste beklimming van de dag te halen. De orde werd ook op de Valley Road Summit gerespecteerd, wat betekende dat Companioni zijn medevluchters het nakijken gaf.

Klassementsrenners vallen als vliegen, Bernal beloont ploegwerk
Net voor Gibraltar Road was het liedje van de koplopers uitgezongen. Een compact peloton reed vervolgens naar de voet van de slotklim. Dit bleek het sein voor de sprinters – leider Gaviria incluis – om de rol te lossen. De groep werd door BMC en Sky verder uitgedund tot een groep van een twintigtal renners. Iemand die verrassend vroeg moest passen was LottoNL-Jumbo-klassementskopman Neilson Powless, niet lang daarna gevolgd door Lachlan Morton, de nummer zeven van vorig jaar. Door het hoge tempo van Bernal-adjudanten Sebastian Henao en vooral Tao Geoghegan Hart bleef het lang gesloten.

Dit betekende echter niet dat er geen slachtoffers vielen. Rob Britton, Ian Boswell en BMC-kopman Brent Bookwalter zagen de groep steeds kleiner worden, terwijl ook Peter Stetina zichzelf tegenkwam. Op twee kilometer van de finish kwam er een einde aan het berewerk van Hart, waarna zijn ploegmaat Bernal overnam. Een sterke Antwan Tolhoek probeerde het Colombiaanse toptalent te volgen, maar verloor zoetjesaan terrein. De Sky-renner kwam uiteindelijk solo over de meet, voor Majka en Adam Yates, die in extremis Tolhoek nog wisten te remonteren.

40 Reacties

LutsenkoFan 15 mei 2018 om 00:43

Goed gereden Tolhoek!

jessevdalen 15 mei 2018 om 00:43

Die Tolhoek zeg…

Huubi 15 mei 2018 om 00:45

knap ja. maar die Teoghon Hart, wat een beest

Sebas 15 mei 2018 om 00:45

Ja geweldig zeg! Echt genoten van die kleine Zeeuw! Zal wel een pak aan de broek krijgen in de tijdrit (?) maar berg op hele dikke vette stappen gezet.

ChefSpijker 15 mei 2018 om 00:47

Tolhoek gaat zich echt in de Tourploeg rijden. Dat was geen dolletje van ‘m na missen Giro. En tja, geen tegenstand voor Bernal. Al vallen de verschillen nog mee.

BramDeTank 15 mei 2018 om 00:48

Zeer knappe klim van tolhoek. Zat nog een serieus verzet op toen die in eerste instantie Geogehan Hart terug haalde. En vlak daarna als enige een reactie had op de versnelling van Bernal. Chapeau!

oscarito1908 15 mei 2018 om 00:48

De slaapmedicatie in het voorjaar werpt zijn vruchten af!

horsm 15 mei 2018 om 00:48

Goh, ik had Tolhoek & Bouwman nooit zo hoog zitten, maar moet je kijken…

Jphernam7046 15 mei 2018 om 00:51

Denk dat de winnaar wel bekend is omdat de tijdrit van majka en yates niet om aan te gluren is, misschien van Garderen in tijdrit ? Maar winnaar is bekend naar mijn mening ;)

kelderfan 15 mei 2018 om 00:51

@ChefSpijker
Je slaat de spijker …..; die Antwan Tolhoek is zeker op weg naar de TdF.
Terwijl hij pas laat naar de USA is gereisd.

kelderfan 15 mei 2018 om 00:52

@horsm
Tijden veranderen. Bouwman en Tolhoek zijn echt geen kleuters.

MatthiasVDH 15 mei 2018 om 00:56

Kopman Powless zakt even stevig door het ijs zeg.

horsm 15 mei 2018 om 00:56

@kelderfan! Precies! Mooi om te zien.

rahimns 15 mei 2018 om 00:59

Je ziet dat een grote ronde rijden zeker helpt met jezelf ontwikkelen… Bouwman en Tolhoek maken stappen. Dat Powless erin zijn eerste profjaar soms doorheen zakt kan en mag nog gebeuren. Maar ook ik had op meer gehoopt. Maar wat een talent is die Bernal…. op die leeftijd topfavoriet zijn en het dan ook gewoon weer doen. Nooit gezien van een renner op die leeftijd in zijn eerste jaar op WT-niveau.

Jotto-Lumbo 15 mei 2018 om 01:02

Klimtrein voor de tour zit al vol toch? Gesink, Roglic, Clement en Kruijswijk. Desalniettemin puike prestatie van Tolhoek. Heel knal na al dat blessureleed. Lekker via Polen naar de Vuelta laten werken zou ik zeggen.

rahimns 15 mei 2018 om 01:09

Ik denk ook dat Tolhoek meer kans maakt op de Vuelta. Verder heeft hij wel weer geluk dat die Ravasi en Gurreiro die achter hem in het klassement staan ook niet meteen de grootste TT specialisten zijn. Dat betekent dat hij in ieder geval meer dan een halve minuut speling heeft op de achtervolgers die weer daar achterstaan. Ook Frank en Martinez zijn geen specialisten op dat gebied, dus als hij de tijdrit van zijn leven kan rijden en ook in die andere bergetappe zich staande kan houden dan zit er misschien wel iets moois in voor Tolhoek.

jessevdalen 15 mei 2018 om 01:17

Tolhoek is opzich ook geen drama in het tijdrijden. Alleen zal wel weinig op de fiets hebben getraind denk ik zo…

ChefSpijker 15 mei 2018 om 01:25

Vooral Van Garderen en McNulty (staat op 1’15) zullen wel een slag slaan in de tijdrit. Verder zal het in de top 13 weinig van elkaar verschillen voor p2 vermoed ik. Wel knap dit van McNulty, toptalent in het tijdrijden, die kennelijk ook opeens heel erg goed kan klimmen. Die Costa werd destijds enorm gehypet, maar misschien heeft Amerika alsnog z’n nieuwe toprondetalent te pakken.

EddyB1958 15 mei 2018 om 03:32

Veel belovende prestatie van Tolhoek,en ook De Plus subliem.
Ook een uitstekende rentree van Adam Yates.
Maar die Bernal,heb zo juist zijn carrière gelezen op Wiki,als je dat op je 21 al bijeen gereden hebt,Wow.
En is er dan nog tussenuit geweest,met breuken aan het sleutelbeen en de schouder.
De opvolging bij Sky lijkt me verzekerd,Bernal ipv Froome,Hart ipv Poels,nu kunnen we alléén maar de toekomst afwachten.

Jean Dumas 15 mei 2018 om 05:52

Tolhoek breekt de finale open, is bergop de tweede achter Bernal. Als hij nog iets langer wacht pakt ie wellicht nog boni’s.

Jorco 15 mei 2018 om 06:24

https://youtu.be/dNAZz0HQ838

Linkje naar beelden van de slotklim ;)

vlaamse ardennen 15 mei 2018 om 07:03

De tegenstand in slaap wiegen en dan toeslaan!

Jungle Man 15 mei 2018 om 07:43

Die Bernal is wel een mega talent, jammer dat ie voor Sky rijdt

kaalpani 15 mei 2018 om 08:11

Er had meer ingezeten voor Tolhoek als hij niet op het gat op Hart had dichtgereden. Hij reageerde daarnaast iets te laat op de uitval van Bernal! Maar verder, top, top, top!

RaketVuist 15 mei 2018 om 08:48

Tolhoek en Bouwman zijn Oomen voorbij aan het streven, die dit jaar toch niet echt stappen lijkt te hebben gezet.

  • 1
  • 2

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.