Ben O’Connor wint in tegenwind eerste bergrit Ronde van Catalonië

Ben O’Connor wint in tegenwind eerste bergrit Ronde van Catalonië

foto: Cor Vos

woensdag 23 maart 2022 om 17:14

Ben O’Connor heeft de derde etappe in de Volta a Catalunya 2022 op zijn naam geschreven. De 26-jarige Australiër van AG2R Citroën bleef na een korte solo op de traditionele Catalaanse slotklim naar La Molina de overige favorieten voor. Juan Ayuso en Nairo Quintana werden enkele secondes later tweede en derde. O’Connor neemt ook de leiderstrui over van de jonge Noor Jonas Hvideberg. Wout Poels was op de zesde plek de beste Nederlander. Tom Dumoulin gaf onderweg op.

In de Ronde van Catalonië wachtte het peloton woensdag een bergrit met de streep op La Molina, een traditionele aankomst in deze Spaanse WorldTour-koers. Met Jonas Iversby Hvideberg van Team DSM in de leiderstrui, moest het peloton 161,1 kilometer afwerken. De top van Mont-Louis (eerste categorie) lag na tachtig kilometer fietsen, precies op de helft dus. In de finale wachtten dan nog de Collada de Toses (eerste categorie) op dertig kilometer voor het einde en vervolgens de slotklim naar La Molina, eveneens van de eerste categorie. Dat was overigens zonder Michał Kwiatkowski: de Pool was ziek en startte niet.

In de beginfase lag het tempo in het peloton bijzonder hoog. Het lukte daardoor lange tijd niemand om weg te geraken. Na een kleine dertig kilometer wist een viertal zich toch los te rukken, waarna ze een vrijgeleide kregen van het peloton. Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi), Ander Okamika (Burgos-BH), Casper Pedersen (Team DSM) en Simone Petilli (Intermarché-Wanty Gobert) vormden de vlucht. Een slimme zet van Team DSM, want de Nederlandse ploeg hoefde zo niet de vlucht te controleren in functie van leider Hvideberg. Daarom nam Movistar dat op zich; kopman Alejandro Valverde won in 2017 en 2018 op La Molina.

De vier vluchters van de dag – foto: Cor Vos

Kotsend op de fiets
Waar het viertal aan kop van de wedstrijd hun voorsprong op een gegeven moment opbouwde tot bijna acht en een halve minuut, moesten in het peloton verschillende renners opgeven. Onder meer Fausto Masnada (Quick-Step Alpha Vinyl) en Marius Mayrhofer (Team DSM) gaven er de brui aan, maar ook Jumbo-Visma-kopman Tom Dumoulin stapte in de ploegleidersauto. De 31-jarige Nederlander voelde zich volgens zijn werkgever niet fit. Dat was ook het geval bij Michael Matthews. De sterke kopman van BikeExchange-Jayco won maandag nog de eerste etappe, maar woensdag loste hij al kotsend uit het peloton.

Ondertussen deed Movistar nog altijd het merendeel van het werk in de achtervolging. In aanloop naar de tweede klim van de dag, stak ook Toni Palzer van BORA-hansgrohe een handje toe. De voorsprong van het kwartet vluchters smolt als sneeuw voor de zon in de Spaanse wintersportregio. Vooraan hadden ze het niet breed, want Bizkarra bleek daar de sterkste te zijn. Hij werd later ook uitgeroepen tot meest strijdlustigste renner van de dag. Na de Collada de Toses, namen drie andere teams de regie over: Jumbo-Visma nestelde zich op kop van het peloton en zij kregen bijval van Israel-Premier Tech en BikeExchange-Jayco.

Dumoulin vlak voordat hij bij Marc Reef in de ploegleiderswagen stapte – foto: Cor Vos

Drie Aussies op rij
Hoewel de vluchters met z’n vieren op de slotklim af daalden, liet Bizkarra zijn makkers achter aan de voet van La Molina. Omdat er pal tegenwind stond, was aanvallen niet evident. Toch probeerde de Belgische klimbelofte Henri Vandenabeele (Team DSM) naar de kop van de wedstrijd toe te rijden. Hij achterhaalde de kleine klimmer van Euskaltel-Euskadi al snel. Vanuit de achtergrond kwam vervolgens Ben O’Connor sterk opzetten. Hij sloot al snel aan bij Vandenabeele, om hem korte tijd later ook weer achter te laten. Op dat moment moest Simon Yates het peloton laten gaan: ook hij zat net als Matthews kotsend op de fiets.

Bij BikeExchange-Jayco (dat de eerste twee ritten won) hadden ze duidelijk iets verkeerds gegeten of elkaar aangestoken. Dat deerde O’Connor echter niet. Achter hem was er geen organisatie en bleek aanvallen in de tegenwind geen sinecure. Jonkies als Ilan Van Wilder, Juan Ayuso en Tobias Halland Johannessen probeerden het wel, maar niemand kwam weg. Zodoende kon de Australische kopman van AG2R Citroën uit de greep van de overige favorieten blijven en solo winnen. Het betekende de derde Australische zege op even zoveel ritten in deze Volta a Catalunya. De eersten achtervolgers na hem strandden op zes tellen.

Ayuso sprintte naar plek twee, voor Quintana en Sergio Higuita – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

19 Reacties

Turtlehead 23 maart 2022 om 17:17

Tsja, als zo’n jongen wegspringt dan weet je dat t gedaan is als je zelf niks doet.
Mooie winnaar, die was vorig jaar er ook al door aan het komen.

0
Limal 23 maart 2022 om 18:53

Ik zou zelfs zeggen dat hij twee jaar geleden al goed ‘aan het komen’ was met 2e en 1e plaatsen in opeenvolgende vluchtersritten in de Giro, en dat hij vorig jaar volledig gearriveerd is met die 4e plaats in het AK van de Tour ;-)

0
Turtlehead 23 maart 2022 om 22:06

@Limal: ja, maar bevestigen is nog wat lastiger. Nou ja, ik ben wel een fan van hem. Hij knalt er lekker in, wappert ook wel eens terug, maar dat is toch leuk om naar te kijken. En de resultaten zijn goed.

0
Poeksel 23 maart 2022 om 17:19

Morgen dan Hindley? Howson?

0
Jean Dumas 23 maart 2022 om 17:25

Ayuso leek sterk.

0
Poeksel 23 maart 2022 om 17:28

Da’s geen Australiër.

0
Verweggistan 23 maart 2022 om 17:29

Jan hoopt op Hepburn.

0
Jean Dumas 23 maart 2022 om 17:32

Als het geen Sloveen is, dan is het wel een Australiër.

0
Turtlehead 23 maart 2022 om 17:43

Dennis dan maar…?

Edit: ik zie net: Simon Yates 90e op 10 min. Die zal er morgen wel voor gaan (of is ziek natuurlijk). Geen Aussie, maar wel familie d’r van.

0
Sjonge Jonge 23 maart 2022 om 18:27

Zat kotsend op de fiets, die gaat morgen zeker niet winnen, met een beetje geluk start hij.

0
vevie 23 maart 2022 om 17:20

Idd een mooie overwinning. Morgen zal hij ook mee kunnen al wordt dat een zwaardere etappe. Genoeg kanshebbers voor winst in deze ronde. Dat hebben we helaas niet veel meer met Pogacar en Roglic, die de kleine en grote rondes grotendeels verdelen.

0
fietsvriend 23 maart 2022 om 17:20

Dennis is toch wel echt een aanwinst zeg – Gesink met grimassen kon nauwelijks zijn wiel houden.

0
De Cabybara van de Conradkade 23 maart 2022 om 17:27

UAE in de Tour straks de sterkste renner en de sterkste ploeg.

Na SKY zijn we in het tijdperk UAE aangekomen.

0
Zenon J. 23 maart 2022 om 18:34

En dan rijden Ayuso en Almeida de Tour niet eens

0
Kopinkas 23 maart 2022 om 19:02

Is er al een reactie van Yates? Stond werkelijk volledig geparkeerd, en verliest blijkbaar nog 10 minuten.
Woods ook erg bleekjes. Valverde al drie dagen volledig onzichtbaar, kan me niet indenken dat dat taktiek is.
Quintana maakt de meest consistente indruk, maar kan hij morgen het verschil maken?

Jonge Belgen in beeld, leuk: Vandenabeele zijn hand wat overspeeld, maar karretje toch aangehaakt; Vanwilder het meest consistent, Vanhoucke nu voor de tweede dag op rij met een poging in het zicht van de meet waarna hij volledig overspoeld wordt, maar tenminste weer in beeld gereden.

0
joowii 23 maart 2022 om 20:54

Ja dus, ook ziek. Gaf Bling gisteren ook al aan in het flashinterview.
https://www.wielerflits.nl/nieuws/kopmannen-bikeexchange-jayco-ziek-opgave-matthews-yates-twijfelgeval/

0
De Siepel 23 maart 2022 om 19:03

Terechte winnaar. Ben ‘O Connor durft tenminste. Kruijswijk blijft als zoals weer afwachtend. Zo win je nooit een etappe. Ja, ik weet het…je moet het maar kunnen. Maar het is ook kwestie van durfen..

0
joowii 23 maart 2022 om 20:56

Voor veelwinnaar Kruijswijk was de rit van vandaag ook écht op zn lijf geschreven…
Dit heeft toch niks met durv te maken? Morgen moet ‘ie er staan.

0
Limal 23 maart 2022 om 19:04

Mooie zege van de iets vlotter winnende clone van ‘fellow countryman’ Jack Haig.

Ik keek zonder commentaar en was verbaasd dat Vandenabeele nog in het eerste groepje wist te eindigen na zijn aanval, maar dat was dus met dank aan de tegenwind. In elk geval knap gereden weer.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone