Beloften-WK op de weg moet wijken voor laatste volwaardig veldritseizoen Thibau Nys

dinsdag 26 april 2022 om 10:26
Beloften-WK op de weg moet wijken voor laatste volwaardig veldritseizoen Thibau Nys

Thibau Nys won in Trentino het EK voor beloften - foto: Cor Vos

Het WK wielrennen is pas eind september, maar de Belgische bondscoach Sven Vanthourenhout kan alvast een streep zetten door de naam van Thibau Nys. Hij heeft zich al afgemeld voor het WK bij de beloften, omdat hij zich wil focussen op het veldritseizoen.

Vanthourenhout laat aan Het Nieuwsblad weten dat de kans groot is dat Nys junior, de regerend Europees kampioen bij de beloften, ontbreekt in Australië. “Ik had enkele weken geleden een gesprek met hem waarin hij aangaf nog één keer een volwaardig veldritseizoen te willen afwerken. Aangezien de wereldbekermanches in de Verenigde Staten al enkele weken later op het programma staan, werd de combinatie moeilijk haalbaar”, vertelt de bondscoach.

De eerste wedstrijd op de kalender van de Wereldbeker veldrijden 2022-2023 staat gepland voor 9 oktober in het Amerikaanse Waterloo. Dat is voor Nys en zijn ploeg Baloise Trek Lions een belangrijke cross, want die vindt plaats bij het hoofdkwartier van fietsenfabrikant Trek. Een week later is in de Verenigde Staten ook nog de Wereldbeker in Fayetteville.

Transfer naar Trek-Segafredo
De toekomst van Thibau Nys lijkt al grotendeels vast te liggen. Trek-Segafredo zal hem in het najaar van dit seizoen een kans bieden als stagiair bij het WorldTeam. De kans bestaat dat de 19-jarige crosser in 2023 dan definitief overstapt naar het Amerikaanse profteam. Maar dan zal hij dus eerst nog een volledige winter draaien in het veld.

Dit artikel delen:

6 Reacties

Steven_E 26 april 2022 om 13:23

Als hij in oktober als veldrijder wil presteren dan zal hij dit “najaar” niet al te vaak in het shirt van Trek-Segafredo in actie komen lijkt mij. Is natuurlijk pas tweedejaarsbelofte, kan volgend jaar zeker nog een extra beloftejaar gebruiken om zichzelf nog verder te ontdekken als wegwielrenner.

Kopinkas 26 april 2022 om 13:37

Beetje overdreven om dat hele beloften-WK dan maar te schrappen omdat Nys Junior per se wil gaan veldrijden…

Arie den Blanken 26 april 2022 om 18:03

Juist niet, veldrijden voor alles.

Michelangelo 26 april 2022 om 13:49

Niet optimaal misschien, maar als jonge renner van 19 zou ik denk ik toch gewoon en-en willen doen. Fantastische ervaring om aan de andere kant van de wereld een WK te beslechten.

Maar het past natuurlijk wel volledig in de trend dat talentvolle jongens vanaf 15-16 jaar eigenlijk al bijna leven als profs. Inclusief dus ook dit soort keuzes. Waarschijnlijk maakt het je beter als coureur, maar is het op die manier ook leuker? Of staat al veel te vroeg in het leven de prestatie centraal?

Steven_E 26 april 2022 om 13:54

Misschien vindt hij presteren net leuk, en vindt hij veldrijden leuker dan wegwielrennen? Door omstandigheden heeft hij de voorbije 2 seizoenen niet helemaal z’n stempel kunnen drukken op het veldrijden, en ik denk dat hij eens 1 seizoen zichzelf wil bewijzen. Dat biedt ook een betere “uitweg” als het wegwielrennen toch z’n ding niet blijkt over 2-3 seizoenen.

Michelangelo 26 april 2022 om 14:52

Misschien, maar zeker op heel jonge leeftijd mag presteren nog niet de belangrijkste drijfveer zijn wat mij betreft. Nu hij 19 is en prof wordt dat zeker een ander verhaal.

Laatste nieuws

Materiaalzone