Trek-Segafredo wil Thibau Nys deze zomer inlijven als stagiair, in 2023 in het WorldTeam

dinsdag 22 maart 2022 om 13:33
Trek-Segafredo wil Thibau Nys deze zomer inlijven als stagiair, in 2023 in het WorldTeam

Foto: Cor Vos

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar Trek-Segafredo geeft Thibau Nys deze zomer voor het eerst een kans in het WorldTeam. De 19-jarige crosser gaat vanaf augustus aan de slag als stagiair, om allicht vanaf 2023 de definitieve stap naar de hoogste afdeling te zetten.

Het Nieuwsblad pakt vandaag uit met een interview met Trek-Segafredo-manager Luca Guercilena, die natuurlijk al langer lijntjes met de familie Nys heeft lopen. Fietsenconstructeur Trek is ook hoofdsponsor van de Baloise-Trek Lions, en zo was de link snel gelegd. Echter is zo’n regeling waarbij Nys in de winter bij de ploeg van zijn vader aan het werk kan (daar ligt hij nog tot 2024 vast), en in de zomer onder de vleugels van Guercilena, niet evident.

Daarom opteert de Amerikaanse ploeg deze zomer eerst voor een stagecontract. “Thibau zal vooral kansen krijgen in eendagswedstrijden, en mag zich nadien weer concentreren op de cross. Vanaf 2023 willen we hem graag een plaats geven in ons WorldTeam, maar de UCI-regels zijn wat dat betreft niet echt duidelijk.”

“Bij Lucinda Brand en Shirin van Anrooij hebben we een gelijkaardige regeling lopen, maar bij de vrouwen zijn de regels anders dan bij de mannen. Zowel Baloise Trek als Trek-Segafredo hebben een licentie bij de UCI en het is niet duidelijk wat wel en niet mag. Maar we verwachten dat dit geen probleem zal opleveren.”

Geen stappen overslaan
Guercilena benadrukt nog dat hij voorzichtig met de Europese kampioen bij de beloften wil omspringen. “Thibau is nog erg jong en we willen hem niet te veel pushen. Alles zal gebeuren in samenspraak met zijn omkadering, we willen daarbij geen enkele stap overslaan. En een jongen van negentien ook niet kapotmaken, zonder aan overdaad te doen. Pas over een jaar of vijf zou hij ook op de weg zijn top moeten bereiken.”

Dit artikel delen:

7 Reacties

Mystery Rider 22 maart 2022 om 13:44

Ah de nieuwe Merckx is er…hoeven we eindelijk in 2023 niet zo veel meer te debatteren over REV en kunnen we aan Nys bashing doen :)

LeoR 16 22 maart 2022 om 13:48

Deed het vorig jaar beter dan ik had verwacht (als 18-jarige winst op EK U23, en ook nog eens 6de op het WK), dus op zich geen vreemde stap. Maar ik ben wel benieuwd in welke wedstrijden hij dan zal worden opgesteld, want met de Ronde van België en enkele kleinere vlaamse koersen had hij bij Baloise ook gewoon een mooi zomerprogramma.

Tom Bidon 22 maart 2022 om 14:49

Dat zal wel vrij beperkt blijven dan. Bij mijn weten mogen stagiairs pas opgesteld worden vanaf 1 augustus en Nys Jr. opperde zelf al te willen deelnemen aan de Tour de l’Avenir met de Belgische ploeg, dus veel schiet er dan niet over. Het zal afhankelijk zijn van de wil van Nys Jr. om meteen de eerste crossen mee te pikken. Eurometropole Tour, GP van Wallonië, Primus Classic, Kampioenschap van Vlaanderen? Dat zal het wel ongeveer zijn dan. Wil hij ook nog mee naar het WK U23 in Wollongong eigenlijk?

Maillot à Pois 22 maart 2022 om 15:08

In september zijn er nog genoeg mooie koersen in Frankrijk en Italië ook, zoals de Copa Sabatini. Als ik Nys /Trek was zou ik daar wat ervaring opdoen, en wat later instappen in het veld.

Adorni 22 maart 2022 om 15:55

“Vanaf 2023 willen we hem graag een plaats geven in ons WorldTeam, maar de UCI-regels zijn wat dat betreft niet echt duidelijk.”

Ik begrijp het niet goed, Thibau heeft pas 2weken zijn contract verlengd en dan komt Trek opnieuw met deze constructie op tafel. Waarom je eerst niet 100% informeren vooraleer ze Nys jr zijn contract laat verlengen?

Al Phila 22 maart 2022 om 16:30

Dat vroeg ik me dus ook af. Wellicht hebben ze zichzelf in een moeilijke positie gemanoeuvreerd. Of hebben ze het heel tactisch gespeeld. Wie het weet, mag het zeggen !

Jean Dumas 22 maart 2022 om 17:13

Lijkt meer voor de weg dan voor de cross gemaakt.

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone