Beloften doen op NK veldrijden mee voor titel bij de elites

Beloften doen op NK veldrijden mee voor titel bij de elites

Fem van Empel, Puck Pieterse en Shirin van Anrooij - foto: Cor Vos

donderdag 6 januari 2022 om 07:15

De Nederlandse beloften strijden op het NK veldrijden 2022 om de titel bij de elite-mannen en de elite-vrouwen. Daarnaast is er een aparte huldiging van de KNWU voor de top-3 bij de beloften, maar daar gaat het niet om een officiële titel. Dat bevestigt Camiel van den Bergh, nauw betrokken bij de organisatie in Rucphen, aan WielerFlits.

De coronamaatregelen in Nederland maakten het onmogelijk voor Zaltbommel om het NK veldrijden te organiseren. Er mag geen publiek aanwezig zijn en ook niet alle categorieën kunnen in actie komen. De KNWU vond in Rucphen de oplossing voor zondag 9 januari, maar wel alleen voor de elitecategorieën. De beloften starten ook, maar krijgen geen aparte wedstrijd (wat wel het plan was in Zaltbommel). Zij rijden dit weekend mee in de wedstrijd bij de elites.

Navraag leert ons dat de beloften niet hun eigen koers rijden, maar worden opgenomen in de algemene uitslag van het NK. “Bij de UCI staan de wedstrijden ingeschreven als elite-wedstrijd, dus daar doet iedereen aan mee. Alleen reikt de KNWU ook zelfstandig de U23-titels uit na afloop”, aldus Van den Bergh, die het parcours heeft ontworpen in Rucphen. Volgens de UCI-regels mag er ook maar één titel uitgereikt worden als elites en beloften samen rijden.

De kans bestaat dus zomaar dat Puck Pieterse, Fem van Empel, Shirin van Anrooij, Pim Ronhaar of Ryan Kamp twee keer op het podium mogen verschijnen in Rucphen. En mocht een van de talenten de race winnen, dan mogen zij zich Nederlands kampioen bij de elites noemen én op het podium verschijnen om namens de KNWU gehuldigd te worden als U23-kampioen.


Dit artikel delen:

12 Reacties

Wim 5 januari 2022 om 19:21

De profs mogen wel uitkijken voor de top van de beloften. Die fiets je er maar niet zo uit.

0
Koers 5 januari 2022 om 19:37

Hoe wordt de startvolgorde bij zoiets geregeld?

0
De Cabybara van de Conradkade 5 januari 2022 om 19:37

Dit is (bij de mannen in ieder geval) al jaren zo. Ik kan mij nog herinneren dat Nieuwenhuis het vrij matig vond dat hij derde overall werd, maar eerste bij de beloften. Gaf toch een raar gevoel.

0
thomasjaarsma 5 januari 2022 om 20:27

Voor de beste belofte geen Nederland kampioen tenue dan? Als ik het goed begrijp

0
Steven_E 5 januari 2022 om 20:58

Je begrijpt het niet goed

0
thomasjaarsma 6 januari 2022 om 09:01

Het is volgensmij zo dat de elite koers een UCI wedstrijd is, de beloften rijden dus in de UCI wedstrijd van elites. Waarbij de Knwu een u23 trui uitrijkt. Maar doordat de beloften wedstrijd geen UCI wedstrijd is mag je der tijdens UCI veldritten niet mee rijden.

0
Steven_E 5 januari 2022 om 20:59

Is de beloftenuitslag geldig als er gemikt wordt op 60min cross ipv 50min?

0
SolitaryShell 5 januari 2022 om 22:18
Quote:
De kans bestaat dus zomaar dat Puck Pieterse, Fem van Empel, Shirin van Anrooij, Pim Ronhaar of Ryan Kamp twee keer op het podium mogen verschijnen in Rucphen. En mocht een van de talenten de race winnen, dan mogen zij zich Nederlands kampioen bij de elites én de beloften noemen.

Dat is een verkeerde conclusie, want dit mag dus niet.

Quote:
If men under 23 and men elite compete in the same race, meaning same start time and
same race distance:
 no separate results are made up,
 UCI points are awarded according the elite points scale,
 in case of championships, only one title is awarded (for example, should an under
23 rider win the race, he shall be awarded the elite title).

UCI-regels.

0
Chippen 5 januari 2022 om 22:25

klinkt logisch. als je een prof-titel accepteert, zeg je ook dat je geen belofte meer bent (of toch niet in die koers).

0
xistnc 5 januari 2022 om 23:56

Ik denk dat je de KNWU beter ff kunt bellen, want ik vraag me af of ze die regels kennen.

0
Posterix 6 januari 2022 om 10:25

Daar staat dus dat het van de UCI niet mag en dus niet door de UCI erkend wordt. Wat de KNWU bij een ceremonie wil uitdelen en aan wie mag de KNWU helemaal zelf bepalen, dus als zij een huldiging wil doen voor de beste 3 beloften (ongeacht de plaatsing in de (elite)wedstrijd), dan kan dat prima.

Zo werd mijn vriendin bij een subcategorie ooit NK, alleen was dat een dus een subcategorie, toen heeft de organisatie er maar “Noord-Nederlandskampioen” van gemaakt. Niks officieels, maar toch leuk als ontvanger. (En nee dat betrof geen wielrennen)

0
JTR 6 januari 2022 om 08:05

Hahaha, natuurlijk doen ze daar weer eens wat ze zelf denken dat goed is. Ze wijken al sinds hun bestaan af van de internationale UCI regelementen.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone