Belgische bondsdokter waarschuwt: “Vaak sprake van vervuilde producten”

woensdag 22 januari 2020 om 18:16
Belgische bondsdokter waarschuwt: “Vaak sprake van vervuilde producten”

foto: Cor Vos

Denise Betsema maakte de afgelopen 48 uur de tongen flink los. Ze kon met succes aantonen dat de anabole steroïden in haar lichaam het gevolg waren van een vervuild supplement, waardoor ze weer mag crossen. De Belgische bondsdokter Kris van der Mieren raadt topsporters aan niks te laten bereiden in de apotheek.

Vervuilde producten zijn schering en inslag, vertelt Van der Mieren aan Sporza. Volgens hem zijn anabolica, efedrine, DHEA en amfetamines het vaakst terug te vinden. Hij noemt verschillende oorzaken. “Ten eerste kunnen ze er bewust worden ingestoken. Het kan ook onbewust gebeuren. Dan hebben we het echt over een vervuild product dat achtergebleven is in de machines voor een ander middel. Tot slot geeft het etiket niet altijd juist weer welke bestanddelen een product bevat.”

Van der Mieren raadt topsporters af om supplementen te laten bereiden in de apotheek, zoals Betsema wel had laten doen. “Dat doe ik nooit. Omdat geen enkele apotheker me kan garanderen dat die producten 100 procent veilig zijn”, zegt de bondsdokter. “Uiteraard reinigen apothekers hun materiaal nauwgezet, toch kan in een potje of aan een stamper altijd een minuscuul deeltje van een vorige bereiding blijven hangen.”

Hij adviseert sporters om eerst raad te vragen aan hun dokter en alleen supplementen te kopen die een label hebben gekregen van officiële laboratoria en terug te vinden zijn op de website van de Nederlandse dopingautoriteit. “En bewaar van elk supplement minstens één capsule of tablet. Dan heb je een bewijs als je toch positief test.”

0,37 procent
Betsema werd vorig jaar april door de internationale wielerbond UCI geschorst vanwege een positieve dopingtest, maar kon aantonen dat de anabole steroïden in haar lichaam terecht zijn gekomen door een vervuild supplement dat werd verstrekt door een Belgische apotheker. Het betrof een vervuiling van 0,37 procent. De UCI concludeerde vervolgens dat er geen intentie was om doping te gebruiken.

Op de vraag waarom ze haar supplementen bestelde bij een Belgische apotheker, reageerde ze: “De reden is dat de Belgische richtlijnen nog strenger zijn en de kans op contaminatie dus niet aanwezig is. De supplementen zouden zuiver moeten zijn. Ik heb nog geen verhaal gehaald bij de apotheker, maar daar kan ik verder ook niks over zeggen.” Fietsen zal ze zaterdag weer doen in de Kasteelcross van Zonnebeke.

Dit artikel delen:

29 Reacties

thorsen 22 januari 2020 om 18:26

Onzin, aldus de roeptoeterexperts van wielerflits.

Panache 22 januari 2020 om 19:06

Het is geen onzin, maar een feit dat een deel van de fatburners, testo boosters en pre-workouts sporen bevatten van doping. Daarom weet iedere professionele sporter met een iq boven de 95 dat je alleen kan vertrouwen op supplementen die getest zijn op doping. Zowel de dopingautoriteit als sommige merken publiceren de labtesten en lot-nummers. Ga je dan toch als sporter gebruik maken van niet geteste supplementen, dan loop je risico. Dat risico kostte Betsema 6 maanden schorsing en haar imago. Dus wie is hier nu de roeptoeter?

KnightBiker 22 januari 2020 om 19:14

@panache – inderdaad, deze naiviteit heeft Betsema veel gekost, maar het had ook anderen kunnen gebeuren. de les moet zijn: maak supplementen en de controle erop een taak van de ploeg dokter.

thorsen 22 januari 2020 om 19:33

@Panache: Dit was puur om al die schreeuwers van de afgelopen dagen in de verwante topics een stapje voor te zijn. En blijkbaar heeft het gewerkt want ik zie dat soort reacties hier nog niet ;)

Uiteraard helemaal mee eens. Als sporter ben je altijd verantwoordelijk voor wat je in je lichaam stopt.

doorak 23 januari 2020 om 01:19

Exact. Geen kennis van regels, wetten etc. en maar van alles insinueren ipv afwachten wat uitkomst is. En slechts spreken vanuit eigen emotie. Moet apotheker, merk bekend maken terwijl dat helemaal niet moet. Is wat sommige willen maar dat zegt niets.
Er zijn er hier vast die nog menen dat de aarde plat is.

Tinus 22 januari 2020 om 19:29

Beetje handige atleet zorgt dus dat als ie uit verboden potjes snoept, hij een sample van dat middel verpakt in supplementen regelt, dateert en bewaart. Dan kun je moeiteloos ‘aantonen’ dat het in dat supplement zat.

Stoempen 22 januari 2020 om 19:43

Dan wordt je dus meermaals op het zelfde geval betrapt, dan gaat er wrs wel een belletje rinkelen hé ;)

Panache 22 januari 2020 om 19:52

Tinus heeft nog niet in de gaten dat er 6 maanden schorsing is uitgesproken. Schuldig. Dus er is niets handigs aan.

Tinus 23 januari 2020 om 10:04

Panache, waar haal jij vandaan dat ik dat niet in de gaten heb? Die straf van 6 maanden is natuurlijk geen bijzonder hoge straf. Waarschijnlijk doordat er twijfel is over de intentie om daadwerkelijk doping te gebruiken.

Polleke 22 januari 2020 om 20:27

Dus alle apothekers zijn slordige, onverantwoordelijke pillendraaiers aldus de bondsarts…. kom er maar in apothekersbond…

rvb 22 januari 2020 om 20:44

Blijkbaar niet. Maar er zit altijd een prutser te prutsen.

Samlambeej 22 januari 2020 om 20:40

Heeft heeft het ook over: "…toch kan in een potje of aan een stamper altijd een minuscuul deeltje van een vorige bereiding blijven hangen.”

En dat heeft dus haar pillen/tabletten van dagen voor 26/01 tot ten minste 16/01 + nog het opgeopend doosje dat als bewijs werd geleverd vervuild??

Panache 22 januari 2020 om 21:25

“…toch kan in een potje of aan een stamper altijd een minuscuul deeltje van een vorige bereiding blijven hangen.”

Probeer nu eens één schakel terug te denken. Die apotheker is niet de fabrikant van de grondstof. Die apotheker koopt 20 grondstoffen in (voorbeeld: caffeine, citrulline, leucine, tribulus, etc. etc.). In een van die Chinese fabrieken is door een slecht gereinigde koker een fractie DHEA in de leucine terecht gekomen. Vervolgens zullen al die honderden potten waarin deze leucine is verwerkt ‘positief’ testen. Je moet alle schakels in controle hebben, niet enkel die apotheker.

Samlambeej 22 januari 2020 om 22:32

@Panache
Dan heeft die apotheker de “nog strengere richtlijnen in België” niet gevolgd.

Romāns Vainšteins 22 januari 2020 om 21:22

Het relaas van Betsema zowel als dit verhaaltje van de bondsdokter hebben een hoog boa constrictor-met-buikpijn gehalte. Veel gekronkel, veel kanten op.

doorak 23 januari 2020 om 01:22

Allicht, het past allemaal niet in uw straatje.

Geraint 23 januari 2020 om 08:47

Op basis van wat vermoed u eigenlijk dat heel groot complot met zowel UCI, dokters, apotheken,…?

De aluminium folie hoedjes mogen zo stilaan afgezet worden. De uitleg is aannemelijk en ze is gestraft geweest voor haar nalatigheid. Koersen maar!

Romāns Vainšteins 23 januari 2020 om 13:59

Wat dit geval betreft heb ik helemaal geen ‘straatje’ en ik vermoed niet zozeer een complot of wat dan ook. Het enige dat ik vaststel is dat er bakken moeilijk gelamlul ten bate van beide kampen uitgestort kan worden en geen dooie hond echt weet hoe het nou zit.

peervaneynthoven 23 januari 2020 om 18:14

Zij de poëet @RV met het taalgebruik van een olifant die trompettert met een knoop in zijn slurf.

toke 23 januari 2020 om 01:18

Ik ben liever een naief iemand dan iemand die niemand vertrouwd.

Geraint 23 januari 2020 om 08:48

Absoluut

Barry Batsbak 23 januari 2020 om 09:10

Als je in elke uitslag of uitleg bedrog ziet, kun je beter voetbal of tennis ofzo gaan kijken.

Vigiroso1 23 januari 2020 om 10:01

Ongeveer 20 jaar geleden werden de voetballer Frank de Boer ook aangeklaagd als doping gebruiker,In zijn urine werden sporen van nandrolon aangetroffen doch kon aantonen dat het om een vervuild vitamine preparaat ging en werd vrij gesproken.

toke 23 januari 2020 om 10:24

Davids en Jaap Stam werden rond diezelfde periode ook op nandrolon betrapt.

FondriestTF3 23 januari 2020 om 12:38

Spraakverwarring. Ruud Gullit vertelde in de kleedkamer dat hij altijd Andrélon gebruikte. Die gasten hebben niet zo’n hoog IQ en hebben het verkeerde goedje gehaald. Kan gebeuren.

toke 23 januari 2020 om 13:40

Op dat excuus zijn ze misschien wel vrijgesproken.

Jean Dumas 23 januari 2020 om 16:15

Waarom ‘een Belgische arts zegt’ tot waarheid verheffen? Laat iemand uit een niet-wielerland aan het woord.

wielrenner 23 januari 2020 om 17:08

We zijn 9 maanden verder en Betsema heeft sindsdien nog geen verhaal gehaald bij die apotheker?? De UCI ook niet?

user26964 24 januari 2020 om 12:58

Deze uitspraak biedt mogelijkheden voor Sofie de Vuyst.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair