Belgische bondscoach over Philipsen: “Durf niet te zeggen dat hij Vlaanderen nooit zal winnen”
foto: Cor Vos
dinsdag 11 april 2023 om 13:06

Belgische bondscoach over Philipsen: “Durf niet te zeggen dat hij Vlaanderen nooit zal winnen”

Jasper Philipsen verraste zondag met een tweede plaats in Parijs-Roubaix. Volgens Sven Vanthourenhout, de Belgische bondscoach, heeft de 25-jarige ‘sprinter’ van Alpecin-Deceuninck echter nog veel meer in huis. “Jasper zet nog elk jaar stappen”, klinkt het in gesprek met Het Laatste Nieuws.

“Vorig jaar deed hij dat na de Tour”, aldus Vanthourenhout. “Ik verwacht dat hij deze zomer mits een goeie Tour hetzelfde zal doen. Jasper mag zich nu met recht en reden een klassieke renner noemen. De opzet van dit voorjaar is geslaagd, maar hij heeft zijn eindstreep nog niet bereikt. Hij heeft het potentieel om een supergoede klassieke renner te worden.”

Philipsen miste aanvankelijk de slag, maar kon profiteren van het werk van Filippo Ganna om terug te keren aan het front. Volgens Vanthourenhout betekent dat echter niet dat zijn tweede plaats in Parijs-Roubaix vertekent. “Toen Van der Poel in de finale versnelde op een helling, was Philipsen wel bij de pinken, ook al moest hij vanuit laatste positie beginnen omdat hij net een drinkbus had aangenomen.”

“Dat hij na de laatste kasseistrook in tegenstelling tot Mads Pedersen wel nog naar het wiel van Van Aert kon springen, was een teken dat hij nog overschot had. Dat hij diezelfde Van Aert versloeg in de sprint na 255 kilometer, is een bevestiging van die these. Wat ik zo knap vind aan zijn prestatie, is dat hij niet tweede werd door mee te glippen in een vroege vlucht, zoals toen Florian Vermeersch (2021) en Silvan Dillier (2018) tweede eindigden. Daarom mag hij deze tweede plaats even hoog inschatten als ritwinst in de Tour.”

Meespelen in de Ronde van Vlaanderen?
Bij Alpecin-Deceuninck denken ze dat Philipsen volgend jaar mee kan strijden voor de zege in vrijwel alle voorjaarsklassiekers, maar de Ronde van Vlaanderen en E3 Saxo Classic lijken de ploeg nog te zwaar. “Ik sluit Harelbeke (de E3 Saxo Classic, red.) niet uit”, brengt Vanthourenhout daar tegenin. “De Ronde wordt moeilijk omdat we hem afwegen tegen Pogacar, Mathieu en Wout. Die drie koersen op een andere manier, waar veel andere renners het slachtoffer van zijn.”

“Ik durf echter niet zeggen dat Jasper nooit de Ronde zal winnen. Gaat hij de Ronde vijf keer winnen? Neen, maar als de puzzel één keer in elkaar valt…”

 
8 Reacties
Sorteer op:
11 april 2023
Stop de persen! Iemand durft iets niet te zeggen over iemand die misschien wel/niet nooit (of wel) iets wint. Of zelfs vaker.
A: moet de bondscoach zich niet met het wk bezig houden? B: in de ronde sinds 2012 maakt Philipsen, helaas vergezeld van een heel aantal anderen, geen kans.
  11 april 2023
  A: De kwaliteiten van zijn renners analyseren lijkt me dan wel relevant. B: Eens
11 april 2023
Belgische media is het hele jaar maar druk met speculeren welke Belgische renner welke koers kan winnen.
  Vind je dat gek? Er komt een onberekenbaar WK aan en nu hebben ze naast WvA en REVKET ineens ook de Student die ineens meedingt naar een eventueel kopmanschap. Luxespeculatie heet dat. Dan heeft NL het eenvoudiger met simpelweg een heel hotel voor 1 week reserveren: of mist daar het budget voor?
  11 april 2023
  @Romans. Op het vlakke rijden of kleine klimmetjes over tegen een Van der Poel, Evenepoel, Van Aert of Pogacar. Philipsen is heel erg goed. Maar mede kopman op het WK voor België? Niet in Glasgow dit jaar.
  Ik ken het parcours sowieso niet goed en daarbij kan het ook nog eens verschrikkelijk kutweer zijn. Bij een zeer gesloten WK of een in brute omstandigheden? Ik zou hem sowieso selecteren om mee te beginnen.
11 april 2023
Die kans is toch wel bijzonder klein met de huidige generatie, ik zou de RVV ook kunnen winnen als er 200 man blijvend op zen bek gaat en ik uiteindelijk toch eens die afstand zou aankunnen. Wordt dit nu gezegd na de prestatie in PR? Wat heeft die koers nu met RVV te maken.

Reacties zijn gesloten.