Battaglin: “Was toe aan nieuwe omgeving”

Battaglin: “Was toe aan nieuwe omgeving”
donderdag 10 december 2015 om 18:54

Enrico Battaglin is komend seizoen onderdeel van LottoNL-Jumbo, min of meer een verrassende transfer. “Mijn agent Moreno Nicoletti bracht me in contact met Richard Plugge, waarna hij en zijn team besloten me een kans te geven”, vertelt de Italiaan aan SpazioCiclismo.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!
Frisse lucht
Battaglin kijkt met een tevreden gevoeld terug naar zijn periode bij Bardiani-CSF. “Het waren zeker vier hele belangrijke jaren, want dankzij Bruno Reverberi en zijn grote familie heb ik de gelegenheid gekregen om prof te worden. Ik heb vooral goede herinneringen aan mijn twee overwinningen in de Giro d’Italia. Maar ik realiseerde me dat ik het nodig had om eens wat andere lucht op te snuiven en dus besloot ik om te vertrekken naar een andere ploeg.”

‘WorldTour brengt zekerheid met zich mee’
Ondanks dat hij niet tevreden was over zijn prestaties in 2015, hoopt de 26-jarige Italiaan bij LottoNL-Jumbo zijn belofte van groot talent in te kunnen lossen. “Ik ben blij dat ik eindelijk bij een Worldtour-team zit. Mijn moraal is daardoor erg groot en het is ook beter voor mijn gemoedsrust, omdat ik nu zeker weet dat ik alle grote koersen op de kalender rij. Bij Bardiani-CSF moesten we altijd de gesprekken rondom de wildcards afwachten en wist je nooit wat je te wachten stond. Nu weet ik tijdens het trainingskamp in Spanje al hou mijn wedstrijdprogramma eruit ziet, waardoor ik me met specifieke trainingen kan voorbereiden op de koersen die ik ga rijden.”

Enige Italiaan
Battaglin komt uit een nest met enkel Italianen, bij LottoNL-Jumbo is hij de enige. “Maar dat schrikt me niet af. Ik ben me er bewust van dat ik hun taal moet leren. Daarom heb ik een aantal weken geleden al een cursus gevolgd in Nederland. Toch heb ik mijn studie in de Engelse taal de voorbije jaren niet verwaarloosd. Ik spreek het goed genoeg, dus zijn er tot op heden geen communicatieproblemen geweest. Het is dus niet vanzelfsprekend dat ik Italiaans spreek, maar dat zal beetje bij beetje wel wennen. Gelukkig rijden we op Bianchi-fietsen, dus helemaal on-Italiaans is het niet”, lacht Battaglin.

Eerste piek tijdens Milaan-San Remo
De Italiaan maakt zijn debuut voor LottoNL-Jumbo in de Tour Down Under. Zijn programma van daarna moet hij nog met de ploeg bespreken. “Ik zal me voornamelijk richten op de eendagskoersen en afzonderlijke etappes die bij me passen, zodat ik hopelijk nog eens een geweldige rit kan winnen. Daarnaast hou ik van San Remo, waar ik misschien wel een vrije rol krijg. Dat zou een goede kans voor me zijn. Voor de rest heb ik nog geen specifieke doelen voor de rest van het jaar. Ik ga proberen om weer continuïteit in mijn resultaten terug te brengen, om vervolgens naar het niveau te stijgen wat mensen van mij verwachten. Dan ben ik tevreden.”

Dit artikel delen:

16 Reacties

nielsboy 10 december 2015 om 19:44

Ik ben benieuwd hoe hij het volgend jaar doet! Mooi, ook dat hij Nederlandse les heeft gevolgd!

0
Contador#N.1 10 december 2015 om 19:48

Laat ons maar verast worden.

0
Matisz 10 december 2015 om 19:59

Let op deze man! Hopelijk kan hij ons aangenaam verrassen

0
Orakel 10 december 2015 om 20:26

Nou Contafor#N.1: liever jij dan ik.

Verwacht redelijk veel van Battaglin. Iemand die heel rap is in een uitgedunde groep. In potentie iemand die 4-6 wedstrijden per jaar kan winnen. Heeft zijn potentie nog niet waargemaakt, maar voor mijn gevoel kan hij schitteren.

0
schipperaar 10 december 2015 om 20:44

Een italiaan die al nl spreekt na een paar weken, als ie maar niet zoals Romario aan de appelmoes of boerenkool moet. Nu onze hollandse jongens nog naar de Italiaanse les, kan de assimil methode aanraden, na twee weken al resultaat. Hopelijk kan ie aarden en geeft ie de it. keuken een boost voor jumbo.

0
Hengacity1 11 december 2015 om 00:20

Als die 2-3 overwinningen kan pakken is het al top

0
Coldeportes 11 december 2015 om 09:07

“De fiets is italiaans, ze eten ook pasta en met Roberto Gesink hebben zo ook een halve italiaan in dienst geloof ik”.

The dark horse van TLJ volgend jaar, ik laat me verrassen.

0
Flor Van Den Hende 11 december 2015 om 10:11

Ik hoop voor hem dat ze moeite doen om Engels te spreken ook, zodat hij zich goed in de groep voelt. Nordhaug bv. was er niet gelukkig mee dat hij niet kon meepraten in de groep…

0
Fernandi 11 december 2015 om 10:32

@ flor ,

De voertaal niet machtig zijn is je eigen verantwoording. Met enkel een paar niet Nederlandstaligen is het amper uit te sluiten dat men automatisch in het Nederlands communiceert.

0
schipperaar 11 december 2015 om 13:01

@fernandi
Ook voor nl’rs kan het leerzaam zijn om t engels beter onder de knie te krijgen en we zijn toch zo’n solidair landje. Wederzijds integreren werkt veel beter.

0
Fernandi 11 december 2015 om 14:10

@ schipperaar

Wat heeft het wel of niet beheersen van Engels te maken met solidair zijn?

Jij denkt dat buitenlandse renners in Italiaanse dienst ook Engels spreken?

Overigens mis je totaal het punt van de post, maar begrijpend lezen is lastig als het niet over dumoulin gaat zeker?

0
schipperaar 11 december 2015 om 14:35

@fernandi
Denk dat je mijn punt ook een beetje mist, wat kost het voor moeite voor een nlr om te communiceren int Engels met zelfs een Italiaan die de taal machtig is? Voor ons is engels iets gemakkelijker dan voor de gem italiaan. Wat betreft Dumoulin, die spreekt vloeiend engels.

0
Sephiroth 11 december 2015 om 16:37

schipperaar, uit ervaring kan ik je vertellen dat je verdomde snel terugvalt op de hoofdtaal van een groep als er een overduidelijke meerderheid is. Zodra 60-70% van de groep eenzelfde moedertaal heeft springt er altijd wel iemand terug naar zn moedertaal waarop de rest meestal volgt. Pas als de helft een taal niet spreekt balanceerd het een beetje (niks onderzoek, statistiek enkel gebasseerd op mn eigen jaren in het buitenland werken en studeren als ervaring)

0
schipperaar 11 december 2015 om 17:06

@sepiroth
Kan je helemaal volgen, komt veelal door schaamte om met landgenoten engels te spreken. Mn kinderen wilden ook geen frans of engels spreken aan tafel, vonden ze maar dom, maar het is juist de manier om falen te overwinnen en gaat veel sneller dan id klas. Ook voor onze jongens kunner er best een paar taaluurtjes af, maakt ze ook een stukkie zekerder voor de micro.

0
Fernandi 11 december 2015 om 19:23

Heeft niks met schaamte te maken, men drukt zich nou eenmaal makkelijker uit in zijn eigen taal.
Verder weeral een clowneske opmerking “dat onze jongens” door Engels te praten zekerder zouden staan voor de microfoon, is het je ooit wel eens opgevallen dat de meeste wielrenners gewoon in hun eigen taal de Engelse vragen beantwoorden?

Bedoel je met je kinderen niet gewoon je broers en zussen?
Ik dacht eigenlijk dat je pas 14 was gezien je idiote commentaren.

0
schipperaar 11 december 2015 om 20:39

@fernandi
Flatterend je commentaar, waarschijnlijk spreek je zelf ook alleen nl aan je bekrompen kritiek te horen. In je eigen taal antwoorden geeft precies het mankement aan van veel renners, voetballers zijn beter onderlegd.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone