Bas Tietema rijdt als allerlaatste Parijs-Roubaix uit: “Had moeite met emoties”

maandag 18 april 2022 om 08:20
Video

Als allerlaatste draaide hij, in tranen, het Vélodrome André Pétrieux in Roubaix op. Bas Tietema kan zeggen dat hij Parijs-Roubaix 2022 heeft uitgereden. Een uur, twee minuten en 21 tellen na winnaar Dylan van Baarle kwam de 27-jarige renner van Pauwels Sauzen-Bingoal-WB over de streep. “De douches waren wel nog warm”, glimlacht hij na afloop bij WielerFlits.

De razendsnelle opkomst van Tour de Tietema
Tour de Tietema vergaarde in korte tijd bekendheid met de originele manier waarop ze verslag doen van de wielersport. We spreken de mannen voor een artikel in RIDE. Lees het hele verhaal op Ridemagazine.nl

Toch had hij na afloop gemengde gevoelens. Voor onze camera doet hij zijn verhaal. “Sportief had ik vandaag toch iets meer gehoopt”, zucht hij. “In de beginfase ging het best aardig. Maar ik heb niet over. In die eerste drie en een half uur rijden we echt serieus tempo, waardoor het daarna nóg zwaarder wordt. Ik denk wel dat ik redelijk ver ben gekomen. Er waren jongens om me heen die afstapten, maar ik wilde zo lang mogelijk doorrijden en niet de fiets bovenop de auto slingeren en zo naar Roubaix rijden.”

De Nederlandse YouTube-sensatie van Tour de Tietema reed in z’n eentje de laatste zeventig kilometer voor de bezemwagen uit. “Onderweg moet je dan een keer stoppen voor een trein die langskomt, dat was weer drie minuten weg. Maar er stonden nog genoeg mensen om me te helpen. Van politieagenten en mensen aan de kant kreeg ik water en drinken. Op een gegeven moment heb ik mezelf er wel doorheen gesleept. Aan afstappen heb ik nooit gedacht, maar het was wel écht de Hel van het Noorden.”

Tranen door emoties
Op twee kilometer voor het einde begon Tietema het mentaal lastig te krijgen. “Het was een beetje een samenloop”, geeft hij aan. “Ik had het vandaag graag beter willen doen, ik had ook het gevoel dat er meer inzit. Als je al zo lang alleen rijdt, heb je ook de tijd om ergens over na te denken. Dat kwam samen toen ik naar binnen reed, de Vélodrome op. Ik vind het nu moeilijk om over emoties te praten. Dat heb ik normaal niet. Maar als het er dan is zoals over de finish, dan is dat wel oprecht.”

“Het gevoel dat nu overheerst? Het besef dat er nog werk aan de winkel is. Dat overheerst sportief gezien. Als ik dan kijk waar ik vandaan kom… Dan is het een mooi traject geweest.”

“Dit is een beetje het einde van de voorjaarsklassiekers. Hierna ga ik verder met trainen en kijken naar het tweede deel van het seizoen. We moeten daarin kijken wat er nog voor mij nodig is, om nog een stap te zetten. Misschien wat rittenkoersen rijden. Waar ik weer begin? Géén idee nog! In ieder geval niet in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken”, heeft hij zijn lach alweer teruggevonden.


Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

Dit artikel delen:

21 Reacties

the student 17 april 2022 om 21:10

Gelukkig heeft bas nog een genoeg realistische kijk op de zaak. Lijkt me een zeldzaam oprecht interview.

0
Matthijs321 17 april 2022 om 22:13

Mooi Bas, karakter!

0
iLLan 17 april 2022 om 22:29

Mooi verhaal toch zo. Toch maar mooi uitgefietst!

0
Bimbo Visma 17 april 2022 om 23:05

En zo pakt Bingoal zijn aandacht

0
Zwarte Panter 17 april 2022 om 23:21

Respect Bas

0
klootje kriekeljon 17 april 2022 om 23:26

Klasse dat ie uitgereden heeft, mooi interview. Hopelijk snel stappen maken en terug de beloftevolle renner die hij was.

0
Sammysosa 17 april 2022 om 23:50

Jongensdroom

0
Blackcanyon 18 april 2022 om 01:35

De Tietemaatjes zij niet zo van die afstappers als het om monumenten gaat. Op protour niveau nog nooit afgestapt in een monument.

0
Nelis__ 18 april 2022 om 07:06

Leuk interview. Geweldig dat Bas het heeft kunnen uitrijden. Het ging ook zo achterlijk hard deze editie! Heel knap om dan vol te houden tot het eind.

0
Yskoud 18 april 2022 om 08:20

Allles voor de Youtube-views blijkbaar.

Geef die wildcard dan aan een team die hier sportief wel iets te zoeken heeft.

0
Koers 18 april 2022 om 08:46

Waarom zou het om sportiviteit moeten gaan? Wellicht komen de koerssponsoren ook in beeld van de aanstaande filmpjes, of trekken er wat meer mensen die kant op om hem te zien.
Als iets om commercie gaat dan zijn het wel deze fietsende reclameborden.

0
JensVdB 18 april 2022 om 08:58

welke ploeg dan alle franse en Belgische PCT ploegen zijn uitgenodigd

0
Mwielerfan 18 april 2022 om 09:08

Want omdat hier een leuk verhaal uit komt, is het een probleem? Dat lijkt je argument te zijn. Als je nou nog zou stellen dat een ander team beter is, zou ik begrijpen waarom je met dit voorstel komt. Maar eerlijk gezegd snap je wielrennen niet, bijna alle koersen zijn begonnen door kranten, zoals omloop het nieuwsblad nog steeds naar een krant heet, omdat het verhalen oplevert. Koersen en koers kijken om de verhalen is de kern van wielrennen. Een ploeg die een verhaal meebrengt moet dus altijd voorrang krijgen op een saaie ploeg die voor een top 20 plaats meedoet maar niks inbrengt verder

0
Derierre de la course 18 april 2022 om 10:33

Wildcard was volgens mij al toegekend voordat Bas überhaupt een contract had. En sowieso voordat hij op de startlijst stond. Nog meer kul-argumenten?

0
harmenm 19 april 2022 om 08:04

De teamgenoot van Bas, Ludovic Robeet is anders keurig 32e geworden. Het team doet het prima

0
mark homan 18 april 2022 om 08:46

Wat een kouwe reactie, als ze iemand hadden die veel beter is, hadden ze die echt wel opgesteld. Maar als het lood om oud ijzer is, dan kun je beter iemand opstellen die wat sjeu brengt! Ik hou ervan

0
speervanger 18 april 2022 om 09:37

En zo maakt Bas stappen, afzien is beter dan afstappen toch! Dit niveau is zowat onmenselijk, net als de moyenne van deze editie! Alle vullingen los in de bek en longemfyseem na deelname, maar het was de moeite waard lol

0
Mystery Rider 18 april 2022 om 17:39

Kan mij iemand uitleggen waarom de poort naar de velodrome niet dicht was?

Alles voor het YT-kanaal lijkt mij hier een terechte analyse – voor zover ik weet werd er de voorbije jaren toch een limiet gesteld op de velodrome!

Enfin…leuk voor Bas we blijven hem volgen!

0
harmenm 19 april 2022 om 08:03

Elk jaar komen is er kans dat er een of meerdere coureurs buiten de tijd aankomen. Dit jaar was Bas zeker niet de enige. Samen met nog zo’n 15 anderen die ruim buiten de tijd zijn binnengekomen. De grootste naam van die groep: Victor Campenaerts

0
Krulsnor 20 april 2022 om 23:58

Andere jaren waren de laatste renners vaak nog later dan Tietema. De poorten gaan toe eens het meeste ook opgeruimd is op de piste zelf. Zo waren de commentatoren van VRT net naar buiten aan het stappen als Tietema toekwam. Wellicht had Tietema geen 10 min respijt meer.

0
Baard 18 april 2022 om 23:09

Wat een doorzettingsvermogen! Die komt volgend jaar vast goed beslagen ten ijs terug.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone