Bardet via Italië naar de Tour en mikt op wereldtitel

Bardet via Italië naar de Tour en mikt op wereldtitel

Bardet wint op Peyragudes in de Tour 2017 - foto: Sirotti

woensdag 15 november 2017 om 11:13

Romain Bardet gaat zich in Italië voorbereiden op de Tour de France. De generatiegenoot van Tom Dumoulin wil na een tweede plek in 2016 en zijn derde stek van dit seizoen, in 2018 vol voor de winst in de Tour de France gaan. Als voorbereiding zal hij in ieder geval Strade Bianche rijden, met aansluitend waarschijnlijk Tirreno-Adriatico.

Geen Roubaix
De keuze voor de koers over de Toscaanse sterrati – de kenmerkende witte grindwegen – is een bewuste. Volgens Bardet en zijn coach Jean-Baptiste Quiclet is Strade Bianche de koers die het dichtst bij Parijs-Roubaix ligt. Tijdens de Tour van aankomend jaar ligt er in etappe negen tussen Arras en Roubaix liefst 21,7 kilometer aan kasseistroken. “Dat is de zwaarste rit in de Tour”, vertelt Quiclet aan Le Monde. “Strade Bianche komt heel dicht bij een kasseikoers in de buurt. De manier van koersen op dit soort wegen vind je alleen hier en in Parijs-Roubaix zelf.”

De optie om als voorbereiding Parijs-Roubaix te rijden, is voor Bardet uitgesloten. “In Strade Bianche kan ik me tussen de klassiekerrenners smijten terwijl ik de risico’s minimaliseer”, vindt de 27-jarige Fransman. “Het is een mooi compromis. […] Ik zou Parijs-Roubaix erg graag een keer rijden. Maar om eerlijk te zijn is dat erg moeilijk als je de risico’s voor de rest van mijn seizoen er tegenover zet. Ik ken mijn kwaliteiten als ronderenner en ik wil dat niet in gevaar brengen.” Met Oliver Naesen, Stijn Vandenbergh, Alexis Gougeard en Silvan Dillier heeft AG2R La Mondiale een deftige ploeg voor Roubaix.

Daags na Strade Bianche start Parijs-Nice, waar Bardet de laatste jaren zijn opwachting maakte. De Fransman wil echter zijn routine verbreken en opteert voor Tirreno-Adriatico, waar hij zich mogelijk ook kan voorbereiden op een ploegentijdrit. Die discipline was de laatste jaren steevast opgenomen in de Italiaanse koers. “De ploegentijdrit is een sleutelmoment tijdens de Tour”, denkt Bardet. “Dat is de rit waar ik in potentie de meeste tijd zou kunnen verliezen.” De keuze tussen Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico stelt hij uit totdat beide organisaties hun routeschema geopenbaard hebben.

WK-aspiraties
Waar Bardet zijn seizoen begint, is nog eventjes afwachten. De Fransman kiest tussen de Vuelta a Andalucia en de Tour of Oman. Vervolgens trekt hij dus naar Strade Bianche, gevolgd door Parijs-Nice of Tirreno-Adriatico. Daarna staat de Ronde van het Baskenland op het programma en rijdt hij opnieuw Luik-Bastenaken-Luik. Het Critérium du Dauphiné is zijn laatste test voor de Tour. In het najaar zal hij de Vuelta a España links laten liggen. Bardet richt zijn pijlen op het einde van het seizoen volledig op het WK. In Oostenrijk is een parcours uitgetekend voor klimmers.

Dit artikel delen:

18 Reacties

Arry1337 15 november 2017 om 11:47

@Redactie
De voorlaatste zin van het artikel klopt niet

west 15 november 2017 om 11:51

Ik had dan voor de Tro Bro ofzo gekozen.. het feit dat het in de Strade allemaal oploopt maakt het voor het type Bardet waarschijnlijk allemaal een stuk makkelijker maakt dan dat het voor hem in Noord-Frankrijk gaat worden. Maar zal wel met het moment in het seizoen te maken hebben.

HoofdIsVrij 15 november 2017 om 12:06

Ik kijk nu al uit naar het WK voor klimmers.

Stablinksy 15 november 2017 om 12:13

Dat lijkt me toch een erg zwaar programma: Giro-Dauphiné-Tour. Hij mag wel zeggen dat hij de Giro gaat rijden als voorbereiding, maar dan gaat hij het toch moeten laten lopen eens ze versnellen. En de Strade Bianchi vergelijken met Paris-Roubaix … Die Jean-Baptiste Quiclet heeft volgens mij nooit zelf gekoerst.

pjam4 15 november 2017 om 12:17

Het lijkt me beter dat Bardet in 2018 een keer voor de Giro gaat, nadat hij dit plan in 2017 heeft laten varen. Dit jaar had hij een Tour parkoers wat speciaal voor hem gemaakt was, komend jaar is meer een Pinot parkoers, met ploegentijdrit (FdJ veel beter dan AG2R), langere tijdrit en vaker een finish bergop i.p.v. na een afdaling. Gaat een kansloze missie worden, na twee keer toch iets boven zijn stand geeindigd te zijn. Wel een leuke vent en attractieve renner op zich.

Mathieu Moller 15 november 2017 om 12:20

@Stablinksy
Misschien eerst even het artikel lezen. Hij zegt nergens dat hij de Giro rijdt.

r525 15 november 2017 om 12:48

“De generatiegenoot van Tom Dumoulin”
So what?
Waarom wordt dit gemeld? Wat voegt het toe?

Nibs 15 november 2017 om 13:03

Bardet in dezelfde zin als dumo en hem dan nog generatiegenoot durven noemen! Schandaaaaaaalig.
Eigenaardig dat u daar aanstoot aan neemt r525 maar daar is al dan niet bewust natuurlijk wel een reden voor.

Silent Hill 15 november 2017 om 13:04

Misschien wordt leeftijdsgenoot bedoeld ?
En dan nog. Quintana, Pinot, Aru, Chaves zijn ook van 1990.

Stablinksy 15 november 2017 om 13:30

@Mathieu Moller
Je hebt gelijk, ik was te snel.

Johnny7 15 november 2017 om 16:09

Ga maar eerst eens met Quintana op een tijdrit trainen want zelfs op 20km verliezen ze nog 3 min op Froome. Hoeven ze net zo goed een keer niet te komen.

miguelon 15 november 2017 om 16:42

@Johnny7, je bedoelt zoals in de voorbije tour, waar Quintana 1.36 en Bardet 1.57 verliezen over 22,5 km?? Je overdrijft, ze leggen zich beter toe op hun sterktes… Froome zal 33 zijn tijdens de volgende tour

Romāns Vainšteins 15 november 2017 om 16:59

‘Wat voegt het toe?’

De naam van een populaire wielrennende landgenoot, zelfde instructieboekje als ‘wat denk je van …’

Viktrodriguez 15 november 2017 om 19:54

Natuurlijk voegt die zin over Tom Dumoulin niks toe, laat staan als tweede zin. Nergens is die hele Dumoulin relevant. Dit is nog raarder dan de fixatie van de NOS over de Nederlandse moeders van de Spaanse voetballer Asensio en de Oostenrijkse skiër Marcel Hirscher.

Robin. 15 november 2017 om 21:50

Is de fixatie van de NOS over de Nederlandse moeders van Asensio en Hirscher wel relevant in een wielerdiscussie?

Mwielerfan 15 november 2017 om 23:08

Er zijn wel 10 wedstrijden die meer op roubaix lijken. Te beginnen met omloop dvv en tro bon leon

Viktrodriguez 16 november 2017 om 00:29

@Robin: nee, was slechts een voorbeeld van een soortgelijke, maar irrelevante Nederland-obsessie.

Jean Dumas 9 januari 2018 om 13:08

Wel ja. Gaat ook zonder Froome de Tour niet winnen.