B-staal Rémy Di Grégorio ook positief, riskeert vierjarige schorsing

B-staal Rémy Di Grégorio ook positief, riskeert vierjarige schorsing

foto: Sirotti

woensdag 6 juni 2018 om 09:48

Rémy Di Grégorio werd tijdens de voorbije Parijs-Nice betrapt op doping. Bij de Fransman van Delko-Marseille Provence KTM waren sporen aangetroffen van darbepoetin, ook wel super-epo genoemd. De klimmer werd vervolgens voorlopig geschorst, in afwachting van de B-staal. Deze blijkt nu ook positief, zo laat onder meer L’Equipe weten.

Hierdoor riskeert de 32-jarige renner een schorsing van vier jaar. De positieve plas werd op 8 maart afgenomen door de Cycling Anti-Doping Foundation, na de vijfde etappe naar Sisteron. Twee dagen eerder strandde de Fransman nog op een derde plaats in de rit naar Châtel-Guyon.

Di Grégorio maakte in 2005 zijn profdebuut voor Française des Jeux. Hij reed uiteindelijk zes jaar voor de ploeg van teammanager Marc Madiot. Hierna reed hij één seizoen voor Cofidis, om vervolgens de overstap te maken naar het huidige Delko-Marseille Provence KTM. Zijn grootste overwinning dateert uit 2011, toen hij een etappe wist te winnen in Parijs-Nice. Dit seizoen won hij nog een bergrit in de Tour Cycliste International La Provence.

Overigens kwam Di Grégorio al eerder in opspraak. Tijdens de Tour de France van 2012 werd hij op de eerste rustdag gearresteerd vanwege vermeend dopingbezit. Later werd hij vrijgesproken nadat het om vitamines bleek te gaan.

Volgens zijn advocaat houdt de Fransman vol onschuldig te zijn, en niet akkoord te gaan met de uitkomst van de B-staal.

Dit artikel delen:

24 Reacties

john 6 juni 2018 om 09:58

Gaat allemaal snel die schorsing ,heel snel zolang er maar geen Sky op de trui staat

Chasse_patate 6 juni 2018 om 10:00

Zou hij voor de tour geschorst worden?

Jelmer-038 6 juni 2018 om 10:01

Sukkeltje

KnightBiker 6 juni 2018 om 10:03

@john – lekker goedkope reactie, want de vergelijking gaat niet op omdat dit om een daadwerkelijk verboden middel gaat en niet om hoestsiroop.
(als je de zaak Petacchi als voorbeeld neemt heb je wel wel gelijk, maar dat is al ruim besproken.)

Grobbel 6 juni 2018 om 10:03

@john: mja, ik denk dat als een term als “super-epo” om de hoek komt kijken er ook niet heel veel ruimte is voor twijfel.

Mwielerfan 6 juni 2018 om 10:03

Rusland maakt zich ook uiterst verdacht als je superepo naar poetin noemt

Natte spons 6 juni 2018 om 10:05

Hier is ook daadwerkelijk de doping stof gevonden en niet de afwijkende bloedwaarden. Dan is schorsen makkelijk.

mark vv 6 juni 2018 om 10:06

Verrassend.

Geflitst 6 juni 2018 om 10:14

Ondertussen volledig in de vergeetput belandt: Andre Cardoso. Bijna 12 maanden geleden ook betrapt op EPO, maar dan waren er geruchten dat zijn B-staal negatief was. Zijn ze bij de UCI van plan om daar nog iets over te zeggen?

vlaamse ardennen 6 juni 2018 om 10:14

We gaan hem missen!

Jovic 6 juni 2018 om 10:24

Beetje hardleers misschien?

Col du Bramont 6 juni 2018 om 10:28

“Net als epo werkt het alleen als er ijzersupplementen en vitamines worden bijgeslikt, anders krijgt het lichaam onvoldoende voedingsstoffen binnen om de extra bloedcellen te voorzien van hemoglobine. ” Zie link boven.

Die vitamines zal dus wel toeval zijn geweest :).

Oja, Aranesp, codewoord wesp -> Johan Museeuw.

ah-ja 6 juni 2018 om 10:38

SUPER-EPO? Dit is geen super epo. Echte super epo is epo die niet opgespoord kan worden.

Verder: wat een ordinaire junk

kaalpani 6 juni 2018 om 11:03

Ik vind dat de renner in kwestie terecht een schorsing krijgt. Waar ik echter moeite mee heb is dat in deze tekst verwezen wordt naar een gebeurtenis in het verleden: "Overigens werd Di Grégorio al eerder in verband gebracht met doping. Tijdens de Tour de France van 2012 werd hij op de eerste rustdag gearresteerd vanwege vermeend dopingbezit. Later werd hij vrijgesproken nadat het om vitamines bleek te gaan".

Feitelijk moet die tekst zijn "overgens…. werd Di Grégorio in het verleden ONTERECHT…..! Nu probeert de redactie van Wielerflits het artikel extra "gewicht" te geven door iets te vermelden dat een suggestie kan wekken! Als je iets vermeld, dan dien je als journalist/verslaggever altijd te kiezen voor de optie die het meest dicht bij de werkelijkheid/waarheid ligt. Anders is het geen journalistiek maar puur populisme Dan ben je met meningsvorming bezig en niet met informatieve en objectieve journalistiek! Want je wilt niet in één adem genoemd worden met zoiets als "De Telegraaf". Gaarne aanpassing van de tekst.

Jan Blokland 6 juni 2018 om 11:31

Voorbije Parijs-Nice betrapt. Gaat sneller dan bij Froompy

bart12 6 juni 2018 om 11:31

@kaalpani agh hoezo. We weten toch allemaal dat hij toen onterecht is vrijgesproken ipv onterecht in opspraak is gekomen

tylerhamilton 6 juni 2018 om 11:35

@Kaalpani,volledig mee eens.

LucasR 6 juni 2018 om 11:48

@Kaalpani & tylerhamilton: +1, lekker stemmingmakende passage.

Col du Bramont 6 juni 2018 om 12:17

@kaalpani,

Met alle respect maar ik bestempel je opmerking als kul.
Dat Di Grégorio in 2012 door het OM verdachte was in een dopingzaak is een feit, daar is ook over bericht, staat ook gewoon op zijn wiki pagina.

Er werd toen geen doping gevonden maar wel vitamines en ijzer supplementen, laat je die nu juist nodig hebben in combi met Aranesp.
Dus geen doping gevonden, wel een verdachte in een dopingzaak en substanties gevonden waar je vraagtekens bij kunt zetten.

Over de Telegraaf matig ik mij geen oordeel aan, die lees ik niet, met uitzondering vh wielernieuws, dat staat daar al jaren op een hoog nivo.
Raymond Kerckhoffs is 1 vd best geïnformeerde wielerjournalisten. Dat dan weer wel!

Verder gaat een vergelijk met de Froome case niet op. Daar ging het om een adverse analytical finding, die behoeft nader onderzoek. Hier gaat het om een anti-doping rules violation, daar volgt doorgaans een schorsing op.

Wim Kruithof 6 juni 2018 om 12:43

‘hij houdt vol onschuldig te zijn…’

tja…

kaalpani 6 juni 2018 om 16:41

@ColduBromont " het staat gewoon op zijn wiki pagina" ! Ik weet niet wat jij precies met die opmerking wilt zeggen. Mijn inziens bevat Wikipedia een niet door rechterlijke instanties gevulde bron. Wikipedia wordt door een ieder gevoed en soms gecorrigeerd. Het is een website met veel juiste maar vooral onvolledige en soms onjuiste informatie. Het lijkt mij dus niet verstandig om dit als "relevante" bronvermelding te gebruiken.

Wat je opmerking over de Telegraaf betreft, probeer hier de grote lijnen te zien zien. Als iemand stelt dat de "gemiddelde huisvrouw"van 50+ in Nederland slecht Engels spreekt en/of schrijft en jij reageert met de opmerking " mijn moeder is huisvrouw, 50+" en die spreekt en/of schrijft uitstekend Engels dan doet dat niets af aan de eerder geponeerde stelling!

Plavka 6 juni 2018 om 16:41

uitzondering vh wielernieuws, dat staat daar al jaren op een hoog nivo.
Raymond Kerckhoffs is 1 vd best geïnformeerde wielerjournalisten. Dat dan weer wel!

Lache… dit is zeker sarcastisch bedoeld, als er iemand geen verstand van heeft is het RK wel. Heeft zelf nog nooit op een racefiets gezeten, eerste klas roddelnicht, alla Kwalbert Vanderlinde.

kaalpani 6 juni 2018 om 16:45

@bart12 " We weten toch allemaal dat hij toen onterecht is vrijgesproken ipv onterecht in opspraak is gekomen"
Blijkbaar ben jij een kenner met bronnen waarover wij niet beschikken. Ik hoop dat jij deze informatie met de Franse justitie gaat delen. Want zij (en wij) ontberen deze cruciale informatie! Of is dit gewoon een veronderstelling zonder onderbouwing of grondslag. Tip: Je denkt iets te weten (en dan weet je het dus niet) of je weet iets (en dat kan je aantonen met feiten).

Col du Bramont 6 juni 2018 om 17:43

Oei @Kaalpani, wat zeg je nu “Mijn inziens bevat Wikipedia een niet door rechterlijke instanties gevulde bron. ”
Das nu vreemd, laat ik nu altijd gedacht hebben dat rechterlijke instanties verantwoordelijk waren voor alle content van wiki. Valt me dat even tegen zeg!
Maar ik neem toch wel aan dat info hier op WF geautoriseerd is door “rechterlijke instanties”, ik ben zeer streng tegen alle vormen van fake nieuws.

Ik heb nogmaals geen mening over de telegraaf want die lees ik niet, jij waarschijnlijk wel want je hebt nogal een stellige mening mbt de telegraaf.

In geval vd Telegraaf kan ik het dus niet zien in nogal sterk generaliserende grote lijnen. Waarmee jouw voorbeeld meteen ontkracht wordt.
De genoemde telegraaf journalist heb ik zeer hoog zitten, Albert Verlinde trouwens ook :). Prima gast, OK een niet wielrenner dus een beetje leeg leven.

Verder kun je met wat simpel googlen veel te weten komen over de zeer dubieuze Di Grégorio en de reden dat hij in de Tour van 2012 door het OM werd opgepakt en ondervraagd.

Anyway, deze renner is betrapt en zien we waarschijnlijk niet meer terug in het peloton. Prima!

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair