Autoriteit Bru­gada over Colbrelli: “Na hartprobleem word je in Italië afgeschreven”
foto: Cor Vos
woensdag 23 maart 2022 om 14:46

Autoriteit Bru­gada over Colbrelli: “Na hartprobleem word je in Italië afgeschreven”

Het is nog niet bekend wat de gevolgen gaan zijn voor de carrière van Sonny Colbrelli, nadat deze week bij hem hartproblemen aan het licht zijn gekomen. Dat laat cardioloog Pedro Bru­gada weten aan Het Nieuwsblad. Zijn broer Ramon Brugada is ook cardioloog en leidt het onderzoek naar de hartproblemen van Colbrelli.

Zelf werkt Pedro Brugada in het Universitair Ziekenhuis van Brussel. Hij is in België een autoriteit als het gaat om cardiologie, bij onderzoek naar hart- en vaatziekten. Eerder behandelde hij onder meer Niels Albert en Gianni Meersman, die allebei vroegtijdig hun carrière beëindigden na hartritmestoornissen.

“Over het onderzoek naar Colbrelli weet ik niets”, benadrukt Pedro Brugada. “Maar elk geval is sowieso heel specifiek. Het belangrijkste is altijd om eerst te achterhalen wat er precies is gebeurd. Nadien kunnen we kijken welke mogelijkheden we hebben om dat probleem op te lossen.”

Of Colbrelli na zijn hartstilstand kort na de openingsrit van de Ronde van Catalonië ooit nog kan koersen, kan Brugada nog niet zeggen. “Soms is het zo dat de oorzaak heel simpel te behandelen is, bijvoorbeeld door een ablatie, waardoor de hartritmestoornissen verdwijnen”, legt hij uit. Diverse sporters die de cardioloog daarmee geholpen heeft, kunnen inmiddels weer volop sporten.

‘Je wordt meteen afgeschreven in Italië’
In Italië ligt dat echter anders. Brugada noemt sporten met een ablatie ondenkbaar in dat land. “Zodra je daar ooit een hartprobleem hebt gehad, word je meteen afgeschreven voor de rest van je leven. Kijk bijvoorbeeld naar Christian Eriksen”, doelt hij op de Deense voetballer die een hartstilstand kreeg tijdens het EK voetbal. “Hij mocht niet meer in Italië bij Inter blijven voetballen omdat hij nu een defibrillator heeft, maar stond negen maanden later wel weer gewoon op het veld bij Brentford in Engeland.”

Of de hartproblemen van Colbrelli – net als voor Eriksen – gevolgen hebben voor hem in Italië, is nog niet bekend. Er wordt in het ziekenhuis van Girona nog nader onderzoek gedaan naar het hart en de gebeurtenissen van maandag. Zijn ploeg Bahrain Victorious liet alvast weten dat er bij eerste tests ‘geen tekenen van onrust of aangetaste functies’ zijn aangetroffen. Zelf liet Colbrelli weten dat hij zich niets meer herinnert van het moment.

RIDE Magazine
10 Reacties
Sorteer op:
23 maart 2022 15:06
Colbrelli schijnt met koorts gekoerst te hebben in Parijs-Nice.
    23 maart 2022 16:07
    En nogal hoge koorts ook, naar het schijnt: 40+ graden.
    23 maart 2022 16:22
    Ongelooflijk dat als je positief test op corona zonder klachten je zonder pardon uit koers wordt gehaald, maar dat je wel met 40+ graden koorts mag fietsen. Wanneer gaan renners daad bij het woord voegen als het over veiligheid gaat?
    23 maart 2022 16:56
    Wanneer dat waar is lijkt me dat erg onverantwoord gedrag.
    23 maart 2022 18:29
    Als dat zo is dan is het wel echt een domme ezel.
    23 maart 2022 20:40
    Denk niet dat je aan topsport kunt doen met 40 graden koorts…
    24 maart 2022 05:50
    Geen topsport maar ook geen gewone sport. Iedere amateursporter weet dat je bij klachten lager dan je schouders en koorts niet mag sporten. Dat is gewoon levensgevaarlijk.
23 maart 2022 15:08
Hmm, de ablatie zelf is denk ik niet zo'n punt. Viviani heeft bijvoorbeeld vorig jaar een ablatie gehad en is nadien nog gewoon voor Italië uitgekomen. Het punt is waarschijnlijk meer dat ze daar erg huiverig zijn om iemand na een hartstilstand weer te laten sporten.
23 maart 2022 15:49
Hier lachen ze eens mee op Wielerflits, waar je al veel sneller kan worden afgeschreven.
23 maart 2022 15:53
Een nieuw contract zal vast een prestatiecontract zijn, anders zou ik het als ploeg niet aandurven.

Reacties zijn gesloten.