Arvid de Kleijn wint openingsrit Ronde van Turkije bij rentree Fabio Jakobsen
foto: Cor Vos
Nick Doup zondag 11 april 2021 om 15:21

Arvid de Kleijn wint openingsrit Ronde van Turkije bij rentree Fabio Jakobsen

Arvid de Kleijn heeft de eerste etappe van de Ronde van Turkije gewonnen. In een ingekorte etappe, met start en finish in Konya, was de Nederlander van Rally de beste in de massasprint. Er moest een fotofinish aan te pas komen voor zijn duel met Kristoffer Halvorsen. De rit stond ook in het teken van de terugkeer van Fabio Jakobsen in het peloton.

Door sneeuwval werd zaterdag al een streep gezet door de openingsrit rond Nevsehir. De organisatie handelde razendsnel en tekende een alternatieve etappe uit in Konya, op het finaleparcours van de etappe van maandag. Daardoor stond 72 kilometer te wachten voor het peloton, waarin Fabio Jakobsen na 250 dagen zijn rentree maakte in het peloton.

Een duim voor de terugkeer van Fabio Jakobsen – foto: Cor Vos

De korte rit nodige uit tot aanvallen. Onder meer het Nederlandse ABLOC CT liet zich meermaals zien, maar een kopgroep kwam niet weg. Ivar Slik ontsnapte na twaalf kilometer wel en hij kreeg Sean De Bie (Bingoal Pauwels Sauces WB) mee. Daarachter controleerde Deceuninck-Quick-Step het peloton. Tegenaanvallen werden dan ook gecounterd. Slik en De Bie kregen op hun beurt een minuut voorsprong.

Slik en De Bie verdelen de truien
Feritcan Samli (Spor Toto) kreeg wel de kans om in de tegenaanval te gaan, maar de eenzame Turk wist de oversteek niet te maken. Halverwege de rit werd de eerste tussensprint een prooi voor De Bie. Ondertussen namen in het peloton de sprintersteams het initiatief in de achtervolging, waaronder Alpecin-Fenix, Deceuninck-Quick-Step en Israel Start-Up Nation.

Op 21 kilometer van de finish wist Ivar Slik de eerste bergtrui te veroveren, waarmee het eerste doel van ABLOC CT behaald was. De Noord-Hollander kreeg de punten van De Bie, die even later zelf de Beauties of Turkey-tussensprint won en zo ook een trui in ontvangst mocht nemen. De Nederlander en de Belg hadden het zo goed verdeeld. Het peloton volgde daar, op 17 kilometer van de meet, op een minuut achterstand.

De Kleijn verrast in de sprint
Daar werd het tempo echter flink opgeschroefd, waardoor Slik en De Bie zes kilometer voor de finish gegrepen werden. Vervolgens was het aan de sprintersploegen om de treintjes op de rails te zetten. Dat verliep behoorlijk chaotisch. Uno-X nam het voortouw bij het ingaan van de slotkilometer.

Bij een haakse bocht op 500 meter ontstond er – door de hoge snelheid – een kleine breuk in het peloton, waardoor Kristoffer Halvorsen en Arvid de Kleijn een klein gaatje sloegen met de rest. Onder meer Mark Cavendish en Jasper Philipsen zaten achter de breuk, waardoor zij uitgeschakeld waren voor de ritzege.

De Nederlandse sprinter van Rally kwam vervolgens uit de rug van Halvorsen en drukte zijn wiel in extremis nog naast die van de Noor. Er was een fotofinish nodig om het verschil aan te wijzen, waarna De Kleijn de felicitaties mocht ontvangen. Pierre Barbier werd derde, Cavendish vierde en Philipsen vijfde.

Het was heel nipt tussen De Kleijn en Halvorsen – foto: Cor Vos

De rappe Nederlander mag door zijn ritzege de eerste leiderstrui aantrekken in de Ronde van Turkije. Maandag gaat hij in de tweede etappe, met dezelfde finale naar Konya, van start in die leiderstrui. Halvorsen volgt op vier seconden, Barbier op zes seconden.

Fabio Jakobsen
In de finale van de etappe verdween Jakobsen langzaam van het front. De Nederlander liet het werk over aan zijn ploegmaats van Deceuninck-Quick-Step. Zelf kwam hij na 72 kilometer als 147ste over de finish in de buik van het peloton.

 
36 Reacties
Sorteer op:
11 april 2021
Arvid is nu ook al sneller dan Cavendish, DQS trouwens met een grote inschattingsfout bij de voorlaatste bocht waardoor ze de winst wel konden vergeten. Maar gelukkig krijgt Cav nog 5 kansen hier. Er moet en zal voor Patrick die overwinning namens hem worden binnengehaald.
  11 april 2021
  Leek alsof ze bijna uit de bocht vlogen ja.
  11 april 2021
  Heel vreemd manœuvre inderdaad. Maar Cav gaat er zeker nog een winnen!
  11 april 2021
  Ben je jaloers ofzo? Zuur persoon....
  11 april 2021
  @Bazza: Jaloers? Waar haal je dat vandaan? Wat reageren sommige mensen op deze site toch raar en snel op hun pik getrapt.
  11 april 2021
  @Baas B. Niet zuur, eerder licht ironisch en bovendien heeft Cavendish zelf aangegeven voor Patrick te willen winnen.
  11 april 2021
  Smerig van Rally Cycling om zo opzichtig de ProTour kaart te trekken en dan heel decadent met de winst te lopen koketteren.
  11 april 2021
  @Barry Batsbak "Jah ik vind dat ook niet kunnen eerlijk gezegd, ze moeten ook de koers gaan dragen want ze hebben bewezen hoe sterk ze zijn," alsus Patrick
11 april 2021
Nette sprint hoor! Halvorsen was bij alle strepen aan de finish de eerste, behalve de echte finishstreep :P
  11 april 2021
  Wel leuk 20 strepen en na afloop pas zeggen waar de finish lag.
11 april 2021
Reden ze nou op een kilometer door een bocht met een soort stalen tuinhek met punten erop? Dat lijkt me niet zo'n goed idee...
  11 april 2021
  idd, vlak naast de weliswaar brede baad, afscheiding met de trambaan
11 april 2021
Mooie opsteker voor de Kleijn.
11 april 2021
Dat ging maar net goed in die laatste bocht.
11 april 2021
De twee sprinters die het beste uit de bocht kwamen, ook omdat ze wel erg goed zaten. Echt een milliemetersprint daarna tussen de twee.
11 april 2021
Mooi hoor we zijn echt een sprintersnatie geworden. Leiderstruitje in de pocket. :)
11 april 2021
Top van arvid. Greipel en cavendish zullen aan een aantal jaar geleden denken.
11 april 2021
Leuke winst voor Arvid en Rally - de contractverlenging voor volgend seizoen ligt al klaar! Wel een heel chaotische aanloop en sprint. Op die brede weg (en met karig gestoffeerde teams) was het onmogelijk om de sprinttrein langer dan enkele km uit de wasmachine te houden, zoals DQS mocht ondervinden. Uiteindelijk kwam Uno-X in de laatste km het sterkst naar voren, maar Arvid profiteerde perfect van hun werk en het gaatje dat viel in de voorlaatste bocht. Nog twee observaties: Cavendisch wint van Greipel bij de masters en Barbier junior rijdt volgend jaar vast bij een groter Frans team.
  11 april 2021
  Helemaal mee eens en mag ik er aan toevoegen dat het weer zien fietsen van Fabio voor mij ook een hoogtepunt was.
  11 april 2021
  Rally moet hem alleen nog wel even mooi op de foto zetten voor op PCS.
  11 april 2021
  Ik veronderstel dat PCS een 'no selfies' policy heeft :-) https://rallycycling.com/team/#all
  11 april 2021
  Wordt zo'n rommeltje anders ook.
11 april 2021
Heeft Jakobsen de finish gehaald binnen de tijdslimiet?
  11 april 2021
  Ja, gewoon in de buik van de eerste groep.
11 april 2021
Weinig zeggend, zo'n sprint na een ritje van amper 70 km, bovendien een sprint van twee, de rest uitgesdchakeld omdat iemand in de laatste bocht uit zijn trapper schoot en bijna uit de bocht ging en zo Cav en co ophielden. Next. Anders wel handig, zo om de 10 meter een streep, kun je achteraf uitkiezen welke nu net de eindstreep was en laat dat nu net die streep geweest zijn waar nen Ollander als eerste over de meet bolde .... :-;
  11 april 2021
  Wie het Kleijne niet eert...
11 april 2021
Imposante jump in die laatste 50 meter
11 april 2021
Ben je dan met je drie sprinters. Helemaal nergens. De laatste sprint van Cavendish werd hij ook helemaal weg gereden. Nu verliest hij ook om plek 3. Patrick probeert weer makkelijk te scoren. Maar faalt zo hard vandaag.
11 april 2021
Na een prima optreden in Vlaanderen laten ze ook zien dat ze bij Uno-x een prima sprinttrein kunnen opzetten. Constant van voren de laatste paar kilometers, waardoor ze als eerde de bocht doorgingen, die door DQS volledig fout werd genomen. Jammer dat er nog iemand langszij kwam bij Halvorsen.
11 april 2021
Mooie opsteker voor De Kleijn. Zeker na zijn blessure van eerder dit jaar. Hij moet het van dit soort westrijden hebben. Niet direct een jongen die zou schitteren in een WT ploeg maar op een lager niveau uitstekend tot zijn recht kan komen. Vergelijkbaar enigszins met een Jetse Bol bijvoorbeeld die je ook lekker in zijn Spaanse ploegje moet laten rijden.
11 april 2021
Wie is Arvid?
  11 april 2021
  Ja idd zal wel aan de doping zitten ;-)
11 april 2021
Mooi voor hem! Goede leadout van Uno-x. Op mijn krakkemikkige stream dacht ik dat Halvorsen hem had, juichte ook niet een team maat van hem in de achtergrond? Leuke verrassing dat het toch De Kleijn was.
11 april 2021
PL gaf aan dat Alpecin de sprint heeft verpest.
  11 april 2021
  Moest je hier zelf wel een beetje om lache?
11 april 2021
Zie een winnaar die al opkomend dreigend naar links stuurt en op de streep bijna haakt in het stuur van de nummer twee. Wat mij betreft diskwalificeren.

Reacties zijn gesloten.