Arvid de Kleijn maakt het waar: Nederlander sprint naar ritwinst in ZLM Tour
foto: Cor Vos
zaterdag 10 juni 2023 om 17:32

Arvid de Kleijn maakt het waar: Nederlander sprint naar ritwinst in ZLM Tour

Arvid de Kleijn heeft de derde etappe van de ZLM Tour op zijn naam geschreven. De Nederlander van Tudor zei voor de start al tegen WielerFlits dat hij de benen had om te winnen en maakte die woorden waar. In de massasprint was hij sneller dan de Italianen Jakub Mareczko en Matteo Moschetti.

Op dag vier van de ZLM Tour stond een 194 kilometer lange rit op het programma met start en finish in Roosendaal. Het enige obstakel onderweg was de kasseienstrook van de Hogerwaardweg, halverwege de rit. De verwachting was dat de etappe zou eindigen in een massasprint.

Nog voordat het officiële startsein was gegeven, ging Olav Kooij tegen de grond. Een valpartij zonder erg, en dus kon de sprinter van Jumbo-Visma door. Niet veel later ontstond er een kopgroep, bestaande uit zes renners: Rick Ottema (Allinq), Nick van der Meer (VolkerWessels), Jan-Willem van Schip (ABLOC CT), Lars Hohmann (Metec-SOLARWATT p/b Mantel), Gilles De Wilde (Flanders-Baloise) en Simone Bevilacqua (EOLO-Kometa).

Waaiers
Later zouden Nick van der Lijke en Miguel Heidemann (Leopard TOGT Pro Cycling) zich ook nog bij de vlucht van de dag voegen. We hadden zo zes renners op kop, toen in verschillende groepen brak. De wind zorgde voor waaiers. In de eerste waaier, die uit 33 renners bestond en 95 kilometer voor het einde aansloot bij de kopgroep, zaten onder meer Mark Cavendish, Cees Bol, Jakub Mareczko, Nils Eekhoff en klassementsleider Olav Kooij.

Waaiers – foto: Cor Vos

In de fase die volgde, konden verschillende geloste groepen weer terugkeren. Zo ontstond er weer een omvangrijk peloton. Met nog een kleine tachtig kilometer te gaan, reden daar drie renners uit weg. Jan-Willem van Schip was opnieuw van de partij. Ditmaal had hij het gezelschap van David Martin (EOLO-Kometa) en Aaron Van Poucke (Flanders-Baloise). Zij pakten ruim een minuut op het peloton.

Van Schip solo
Op dertig kilometer van het einde was het verschil wat teruggelopen, wat Van Schip ertoe aanzette om solo te gaan. De renner van ABLOC CT legde zich plat op zijn fiets en ging in zijn eentje de strijd aan met het peloton. Of beter gezegd: met de renners van Jumbo-Visma. Zij leidden de groep om er een sprint van te maken voor Olav Kooij.

Van Schip (r), hier nog met Martin en Van Poucke – foto: Cor Vos

Van Schip verweerde zich kranig, maar tien kilometer voor de finish zat zijn avontuur er dan toch op. Het peloton, dat door een valpartij nog wat verder was uitgedund, rekende hem in. Rick Ottema – eerder ook al in de vroege vlucht – probeerde het daarna ook nog een keer in zijn eentje. In de laatste kilometers vatte het peloton ook hem weer in de kraag, waarna een massasprint de beslissing moest brengen.

In de sprint ging Jakub Mareczko van ver aan. De ritwinnaar van vrijdag hield lang de koppositie, maar uiteindelijk kwam Arvid de Kleijn er nog voorbij. Het was de Nederlander van Tudor die zo met de zege ging lopen. Mareczko werd tweede, Matteo Moschetti derde. Olav Kooij en Mark Cavendish kwamen niet aan sprinten toe en eindigden buiten de top-tien.

 
13 Reacties
Sorteer op:
Arvid verslaat 3M Italianen. Wat zit hij lekker in zijn vel sinds hij voor Tudor rijdt. Volgend jaar worden ze groter, met wellicht Trentin en Ballerini in de gelederen.
10 juni 2023 18:52
Wat een gekke uitslagen deze ZLM. Komt dat door het hectische parcours?
Knappe overwinning hoor. Kwam er sterk uit! Verslaat hier even Verenigd Italië.
  10 juni 2023 17:45
  Bijna jammer dat Hesters er nog tussen zit.
10 juni 2023 17:47
Is dit de uitslag van Milaan-Turijn?
10 juni 2023 17:50
Lekker Arvid!
10 juni 2023 18:00
Mocht Kooij nog ergens in zijn achterhoofd een contractverlenging bij Jumbo overwegen, dan is dat na dit rondje ook wel voorbij mag ik hopen. Schandalig slechte ondersteuning de afgelopen 3 dagen, en dat is nog veel te positief uitgedrukt eigenlijk.
  10 juni 2023 18:05
  Vreemd, want hoewel Leemreize wat misplaatst lijkt in dit plat rondje, zijn Roosen, Van Emden, Van der Sande meer dan genoeg met Van Dijke als lead-out er nog eens bij. Waar loopt het dan mis? Het team mag er best wezen vind ik
  10 juni 2023 18:39
  Het team lijkt me ook niet slechter dan het team van vorig jaar.
  10 juni 2023 20:33
  Tim van Dijke lijkt met zijn eigen klassement in het achterhoofd te rijden, maar ook Kooij zelf is het met zijn gedachten niet helemaal bij. On the other hand, TJV neemt onderweg de verantwoordelijkheid en komt dat in de finales tekort. De wegen zijn te smal om meerdere keren meters goed te maken, zoals Kooij vaak nog wel lukt. Met die wetenschap: laat morgen maar een ongevaarlijke groep met relatieve nobodies rijden, dan krijgt dit rondje wat het verdient en is de eindzege alsnog binnen.
  10 juni 2023 21:17
  Toch bijzonder. Want hij heeft oa in Dunkerque en Heiste Pijl ook gewonnen met deze jongens. Daarnaast, het is de ZLM tour (met alle respect): moet hij daar nou iemand als Laporte als leadout meekrijgen?
  10 juni 2023 21:31
  TJV heeft hier best een goede ploeg rondrijden, maar in dit soort koersen komt de verantwoordelijkheid helemaal bij hen te liggen. Logisch, noblesse oblige. Maar ook niet evident om in zulke omstandigheden altijd te leveren. Over het algemeen vind ik dat Kooij wat te veel in dit soort kleine koersen wordt ingezet, waar presteren eigenlijk een must is. Dit in tegenstelling tot De Lie, die dit jaar al de kans kreeg kleine koersen af te wisselen met het zonder druk proeven van monumenten als Sanremo en Roubaix. Beide renners zijn volgens mij in potentie veel meer dan pure sprinters, maar in Kooijs ontwikkeling op dat gebied wordt m.i. te weinig geïnvesteerd.
  Een heel jaar lang hebben we het erover gehad hoe geweldig Kooij zich kan positioneren zonder echte ondersteuning en nu lukt het hem niet om goed te zitten met die ondersteuning, toch bijzonder

Reacties zijn gesloten.