Armitstead miste drie dopingcontroles, maar ontloopt schorsing

dinsdag 2 augustus 2016 om 08:15
Armitstead miste drie dopingcontroles, maar ontloopt schorsing

Foto: Sirotti

Elizabeth Armitstead had bijna de Olympische Spelen aan haar voorbij moeten laten gaan. De wereldkampioene kreeg op 11 juli in het geheim een voorlopige schorsing na drie gemiste dopingtesten binnen één jaar tijd, maar het sporttribunaal CAS heeft haar in hoger beroep vrijgesproken. Dat schrijft de DailyMail vandaag.

Fout van controleur
Armitstead stelde in het beroep dat bij de eerste gemiste test op 20 augustus 2015 niet de juiste procedure was gevolgd. De Britse zat op dat moment in een Zweeds hotel voor een WorldTour-wedstrijd. Om zes uur ’s ochtends kwam daar een controleur langs, maar de receptie van het hotel weigerde het kamernummer van Armitstead te geven. De renster was aan het slapen en had haar telefoon op stil staan, dus ook een belletje leverde niets op, waarna de controleur besloot naar huis te gaan. Volgens het CAS zou hij echter niet genoeg moeite hebben genomen om Armitstead te traceren. De controleur had niet aan het personeel van het hotel uitgelegd waarom hij het kamernummer van Armitstead nodig had. En dus werd deze gemiste controle ongeldig verklaard.

Voor de twee overige gemiste testen, die plaatsvonden op 5 oktober 2015 en 9 juni 2016, neemt Armitstead haar verantwoordelijkheid. De tweede gemiste test was het gevolg van een administratieve misser. Bij derde gemiste test had Armistead haar whereabouts niet geüpdatet, nadat ze haar plannen had veranderd vanwege een medisch spoedgeval binnen de familie.

“Ik ben altijd schoon geweest”
“Ik ben blij dat het CAS mijn uitleg heeft geaccepteerd”, verklaart Armitstead in een reactie. “Ik ben altijd schoon geweest, zal dat ook altijd blijven en heb me daar ook mijn hele loopbaan over uitgelaten.” De wereldkampioene laat weten dat ze één dag na de gemiste test alsnog getest was bij een zogeheten in-competition controle. “Dat versterkt mijn positie dat ik niet vals heb gespeeld en dat ik niet de intentie had om niet te worden getest.”

Een sport(st)er kan normaal een schorsing van maximaal vier jaar krijgen voor het missen van drie dopingtesten binnen één jaar. Dat is eerder voorgekomen binnen de wielrennerij. Yoann Offredo en Alex Rasmussen werden om die reden voor respectievelijk twaalf en achttien maanden geschorst.

Armitstead is één van de favorieten voor de Olympische Spelen. De renster van Boels-Dolmans staat tweede in het WorldTour-klassement.

Dit artikel delen:

72 Reacties

Martino87 2 augustus 2016 om 08:17

Het is maar goed dat ze niet uit Rusland komt.

fietsvriend 2 augustus 2016 om 08:18

En hoe mistte ze die andere twee controles?

Rondo 2 augustus 2016 om 08:19

En die andere twee ?

Jean Dumas 2 augustus 2016 om 08:19

De verantwoordelijkheid voor de whereabouts ligt op papier bij de sporter, maar in de praktijk blijkbaar bij de controlerende instantie. Ruimte genoeg voor manipulatie dus. Ook wanneer LA een vierde keer mist.

Wim Kruithof 2 augustus 2016 om 08:20

En vervolgens miste ze er nog twee. Triest dat de procedure wat mazen had.

blokkie5 2 augustus 2016 om 08:26

Ongelooflijk. Je whereabouts vul je zeer regelmatig in. De controleurs checken je laatste whereabout op 20 minuten voor er aan de deur gebeld wordt. Vervolgens wordt er ook nog telefonisch contact met je opgenomen als je toch niet op de opgegeven plek bent. Uiteindelijk wachten ze dan ook nog wel even als je er niet bent.

Als je het dan voor elkaar krijgt om 3 keer in een jaar een controlle te missen ben je op z’n minst zeer dubieus bezig.

Laatste man 2 augustus 2016 om 08:31

Hé weer een Brit. Tijd voor een algehele schorsing. O wacht, ze komt niet uit Rusland..

the student 2 augustus 2016 om 08:40

Hahaha. Drie gemiste controles binnen een jaar is wel erg veel. Dat betekent eigenlijk gewoon dat je de testers moedwillig wil ontlopen. Daar is maar 1 goede reden voor. Tja, Lizzie. Je hoort gewoon geschorst te worden. Waarom komen sommige renners toch altijd onder de regels uit?

Verweggistan 2 augustus 2016 om 08:49

Als het verhaal klopt, dan is het terecht dat die ene keer niet meetelde, de controleur had zich in ieder geval moeten identificeren. Drie testen missen is inderdaad best veel, sommige renners worden buiten competitie maar drie keer gecontroleerd per jaar. Maar aan de andere kant kan ik mij ook voorstellen dat die whereabouts soms lastig in te vullen zijn. Als je bijvoorbeeld door een crash in het ziekenhuis ligt of daarna door naar huis gaat, is niet het eerste wat je invult (als dat al lukt) die whereabouts. Of als je als reserve toch plots opgeroepen wordt voor een koers.

Grobbel 2 augustus 2016 om 08:50

Wat een negatieve reacties allemaal weer, zonder dat we het volledige verhaal met de feiten kennen. Het verbaast me overigens wel dat dit soort zaken überhaupt naar buiten komen. Er is officieel niks aan de hand (wie weet hoeveel renners op dit moment op 2 gemiste controles zitten…), maar juist omdát dit naar buiten komt begint half Wielerflits weer te speculeren. Tja.

ShutUp 2 augustus 2016 om 08:52

Voor het eerste geval kan haar niks worden verweten lijkt mij. De 2 andere zijn al meer dubious.

Mkay 2 augustus 2016 om 08:52

” kreeg op 11 juli in het geheim een voorlopige schorsing”

Ah, de oude doofpot bestaat nog.

tendam 2 augustus 2016 om 08:57

Ze heeft geluk dat ze Brits is, een van de ‘cleane’ landen (waar Mo Farah ook wel eens een dopingcontroletje mist). Op zich klinkt haar verklaring legitiem, maar laten we wel wezen: een Russische was kansloos geweest.

Spinergy 2 augustus 2016 om 09:02

Wat als bijvoorbeeld Fabio Aru of Ilnur Zakarin met dit verhaal was gekomen?
Ik vind het opvallend dat er ten opzichte van het vrouwen wielrennen zo weinig scepsis is met bijvoorbeeld Longo in het achterhoofd. Wat zou hier de reden van zijn? Dat er minder macht en geld in omgaat en 'wij' daarom denken dat er niet vals gespeeld wordt of omdat een aantal van de topdames beeldschoon is en wij ons in slaap laten sussen hierdoor?
Haar argument 'een dag later werd ik alsnog getest etc etc…' gaat natuurlijk niet op bij microdosering van doping.
Leuk detail: de aanstaande echtgenoot van Armitstead rijdt bij Team Sky.

vinnievidefietsen 2 augustus 2016 om 09:06

Dit zaakje stinkt…

Puffin87 2 augustus 2016 om 09:12

@Verweggistan
Tja, als het echt zo lastig is in te vullen, waarom hoor je dan praktisch nooit dat iemand 3x z’n controle mist? De rest lukt het blijkbaar wel om ze goed in te vullen.
Dan ben ik ook wel benieuwd eigenlijk naar hoe vaak ze out-of-competition is getest. 3x missen terwijl ze 4x langskomen is natuurlijk nog wat anders dan 3x missen wanneer ze 300x langskomen.

De rest van haar verklaring kan ik niet zoveel mee. Altijd schoon, blabla. De eerste sporter die vrolijk toegeeft wel te gebruiken maar nooit positief te testen moet ik nog tegenkomen ;)

Prima Facie 2 augustus 2016 om 09:17

Zijn er statistieken over hoe hoog het percentages gemiste controles is? Dan kan je op basis van statistieken uitrekenen hoe groot de kans is dat dezelfde persoon drie controles mist (hoewel ik wel wil beweren dat dit geen onafhankelijke gebeurtenissen zijn, omdat je toch beter gaat opletten als je een mist, zou ik zeggen).

Je kan altijd in de staart van een kansverdeling zitten (dus te goeder trouw zijn). Maar de kans lijkt me niet zo groot. Bij 5% gemiste controles is de kans op drie gemiste controle al 0,0125%.

edit: en wat Puffin zegt is natuurlijk ook zeer relevant. Als je al je controles mist, is dat ook wat anders dan wanneer je een klein percentage controles mist.

Wigo 2 augustus 2016 om 09:22

Rasmussen had betere smoesjes destijds ;-)

Bertvd 2 augustus 2016 om 09:28

Uhhh, riep daar iemand Michael Rasmussen?

Al die mensen die roepen dat LA anders wordt gehandeld dan 'de Russen' e.d.. Er is natuurlijk wel een beetje nuance. In specifieke zin; welke Rus werd wel na drie gemiste controles gemist? Die is er niet. Dus vergelijken is moeilijk.

In ruimere zin: in Rusland is een volledig dopingprogramma blootgelegd, georganiseerd door de STAAT, inclusief de dopingautoriteiten. Dat is in Engeland bij lange na niet (nog) niet bewezen. Dat wil niet zeggen dat er geen sporters doping gebruiken, integendeel. Maar het blijft wel een belangrijk verschil.

Dekker 2 augustus 2016 om 09:33

Moest ook meteen aan Rasmussen denken :)

Culnamo 2 augustus 2016 om 09:37

Moest alles tweemaal lezen om het geheel tot me door te laten dringen: de doofpotten zijn de wereld nog niet uit.

De regels gelden dus niet voor iemand van het kaliber (en nationaliteit) van Armitstead.

Velominatus 2 augustus 2016 om 09:41

Rasmussen werd uit de Tour gegooid op basis van twee gemiste controles in plaats van drie.
Waarbij er overigens sterke aanwijzingen waren dat minimaal 1 van die 2 bewust foutief was ingevuld om controles te ontlopen.
Verder viel mij ook het geheime karakter van de schorsing op. Dat roept de nodige vraagtekens op.

schipperaar 2 augustus 2016 om 09:42

De enige manier voor de dames om ook eens in het nieuws te komen, een overwinning brengt slechts 3 reacties teweeg, ben benieuwd.

xistnc 2 augustus 2016 om 09:45

Die initialen, tja. Ze heeft de schijn tegen, vind ik. Ook met andere initialen, overigens. Zo’n ‘geheime’ schorsing vind ik ook maar niks.

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone