Armitstead miste drie dopingcontroles, maar ontloopt schorsing

dinsdag 2 augustus 2016 om 08:15
Armitstead miste drie dopingcontroles, maar ontloopt schorsing

Foto: Sirotti

Elizabeth Armitstead had bijna de Olympische Spelen aan haar voorbij moeten laten gaan. De wereldkampioene kreeg op 11 juli in het geheim een voorlopige schorsing na drie gemiste dopingtesten binnen één jaar tijd, maar het sporttribunaal CAS heeft haar in hoger beroep vrijgesproken. Dat schrijft de DailyMail vandaag.

Fout van controleur
Armitstead stelde in het beroep dat bij de eerste gemiste test op 20 augustus 2015 niet de juiste procedure was gevolgd. De Britse zat op dat moment in een Zweeds hotel voor een WorldTour-wedstrijd. Om zes uur ’s ochtends kwam daar een controleur langs, maar de receptie van het hotel weigerde het kamernummer van Armitstead te geven. De renster was aan het slapen en had haar telefoon op stil staan, dus ook een belletje leverde niets op, waarna de controleur besloot naar huis te gaan. Volgens het CAS zou hij echter niet genoeg moeite hebben genomen om Armitstead te traceren. De controleur had niet aan het personeel van het hotel uitgelegd waarom hij het kamernummer van Armitstead nodig had. En dus werd deze gemiste controle ongeldig verklaard.

Voor de twee overige gemiste testen, die plaatsvonden op 5 oktober 2015 en 9 juni 2016, neemt Armitstead haar verantwoordelijkheid. De tweede gemiste test was het gevolg van een administratieve misser. Bij derde gemiste test had Armistead haar whereabouts niet geüpdatet, nadat ze haar plannen had veranderd vanwege een medisch spoedgeval binnen de familie.

“Ik ben altijd schoon geweest”
“Ik ben blij dat het CAS mijn uitleg heeft geaccepteerd”, verklaart Armitstead in een reactie. “Ik ben altijd schoon geweest, zal dat ook altijd blijven en heb me daar ook mijn hele loopbaan over uitgelaten.” De wereldkampioene laat weten dat ze één dag na de gemiste test alsnog getest was bij een zogeheten in-competition controle. “Dat versterkt mijn positie dat ik niet vals heb gespeeld en dat ik niet de intentie had om niet te worden getest.”

Een sport(st)er kan normaal een schorsing van maximaal vier jaar krijgen voor het missen van drie dopingtesten binnen één jaar. Dat is eerder voorgekomen binnen de wielrennerij. Yoann Offredo en Alex Rasmussen werden om die reden voor respectievelijk twaalf en achttien maanden geschorst.

Armitstead is één van de favorieten voor de Olympische Spelen. De renster van Boels-Dolmans staat tweede in het WorldTour-klassement.

Dit artikel delen:

72 Reacties

F e r o x 2 augustus 2016 om 13:21

Een schande voor de Brite sportbonden. De geloofwaardigheid krijgt opnieuw een enorme klap.

0
tendam 2 augustus 2016 om 13:30

Volgens mij was Armitstead niet verplicht om dit naar buiten te brengen, dus de mensen die nu roepen dat het zaakje stinkt zullen dat ook in hun overweging moeten meenemen.

0
klootje kriekeljon 2 augustus 2016 om 13:30

Laten we eerlijk zijn, die Olympische Spelen zijn toch steeds meer een reden voor dopinggebruik geworden. Ook Nederland moet weer meer medailles halen dan ooit. Niets minder dan goud telt voor mensen als Dumoulin en Schippers. Het valt me op hoezeer ook in Nederland de slag is gemaakt naar (te)veel geld en tijd investeren in sport. Ik zag bijv. dat de watersporters al 2 jaar in een prachtige woning in Rio wonen op kosten van. Alles moet wijken voor de prestaties. Ook in Nederland is er sinds een paar jaar opeens enorm veel meer geld en faciliteiten voor sporters, maar dus ook veel meer aandacht, veel hogere verwachtingen en veel hogere druk. En een veel lagere drempel om doping te gaan gebruiken.

Maar ach, als China de medaillespiegel wint in Peking vinden we dat allemaal normaal. Of als Nederland even doodleuk 80% van de medailles pakt op het langebaanschaatsen. Get real.

0
CyclesGoff 2 augustus 2016 om 13:32

@ Gregforever: Het kan aan mij liggen, maar ik lees nergens op cyclingnews dat ze juridische hulp van de Engelse bond heeft gekregen bij haar beroep. Ze bedankt in haar statement weliswaar British Cycling voor hun “support”, maar daar lees ik nog niet met zoveel woorden juridische hulp in. Kun je de titel van het betreffende artikel even geven? Misschien lees ik er gewoon overheen.

0
Greg4ever 2 augustus 2016 om 13:47

Klootje + 1

@CyclesGoff… bedankt voor je signaal, t ligt idd genuanceerder…

Het artikel heeft een kop beginnend met UKAD…

De bedoelde alinea is de volgende…

Armitstead’s statement also thanked British Cycling for their support. The governing body has said that they did not put any funds into supporting Armitstead’s defence but had sought their own legal advice in the event that the appeal was unsuccessful and she was banned, which would have forced them into selecting an alternate rider for the Olympic Games.

Maw geen directe financiële steun door de bond aan A, wel een eigen juridisch advies traject bij de bond, voor t geval het beroep van A niet zou slagen. Dat klinkt mij toch ruimer dan alleen maar morele steun. De bond heeft belang bij de deelname van A aan de OS. En dat lijkt mij etisch gezien verwerpelijk!

0
schipperaar 2 augustus 2016 om 14:15

Gelukkig maken alleen sporters fouten, starre ambtenaren worden nooit aangepakt en als je wint al is het maar met een halve meter ben je bij voorbaat verdacht. Oostblokrenners die uit het niets tijdritten winnen is doodnormaal overigens omdat ze zo heppie zijn en amper uit hun woorden komen, leve de schijnheiligheid.

0
CyclesGoff 2 augustus 2016 om 14:23

@Greg4ever, dank voor de aanduiding. Ik vind dit een passage die voor verschillende uitleg vatbaar is. De eerste is dat ze zelf juridisch advies hadden ingewonnen om zo nodig zelf in beroep te gaan tegen een schorsing. Ik ken het reglement onvoldoende om te weten of ze die mogelijkheid hebben, maar logisch lijkt het me niet. Een andere uitleg is dat ze alvast waren nagegaan wat hun positie zou zijn als ze -ingeval van een schorsing- een andere renster zouden aanwijzen, om na te gaan welke stappen ondernomen zouden moeten worden om niet het risico van een succesvolle schadeclaim van mevrouw Armistead te lopen. Dat laatste lijkt me logischer, maar ik geef toe dat het niet duidelijk wordt uit de tekst van het artikel.

0
eddyvv 2 augustus 2016 om 14:31

als ze straks wint in rio krijgt ze nog een boel shit over zich heen

0
Greg4ever 2 augustus 2016 om 14:40

@CyclesGoff mooie uitleg. Als glas halfvol denker ben ik geneigd met je mee te gaan, maar t voelt toch niet helemaal goed :-)

@Eddyvv + 1 Laat ze maar beginnen met extra goed op te letten in t peloton haha…

0
tendam 2 augustus 2016 om 14:50

@klootje
Er klopt weinig van je verhaal, aangezien in Nederland al jaren wordt bezuinigd op de topsport. Er is nu alleen een ander beleid, waardoor al het geld naar de paar toppers als Schippers en Zonderland gaat, en sporters die geen kans maken op een medaille nagenoeg niks krijgen. Ook zijn de selectiecriteria in Nederland doorgaans zwaarder dan internationaal. Dit beleid heeft eigenlijk als doel om met een zo klein mogelijke groep sporters zo veel mogelijk medailles te halen, maar dat is niet helemaal gelukt: vreemd genoeg hebben nu meer sporters dan ooit zich gekwalificeerd voor de Spelen.

0
schipperaar 2 augustus 2016 om 15:12

@klootje
Juist die twee kosten de staat niks lijkt mij maar geven de sport een enorme boost en laten hoogstwaarschijnlijk zien dat clean presteren alleen maar deugd doet, een voorbeeld voor de jeugd. Wij hopen op goud en zij gaan er gewoon vanuit zolang ze zich maar in rust, weg vd persmuskieten kunnen voorbereiden.

0
Moosje07 2 augustus 2016 om 15:15

ik denk dat ik elke controle zou missen als ze om 6 uur aan mijn deur stonden, waarom zou dat op zo’n krankzinnig tijdstip moeten?

0
klootje kriekeljon 2 augustus 2016 om 15:16

Wat bedoel je precies met er wordt al jaren bezuinigd? Er is dan recent in de breedte misschien minder geld. Maar het ligt er nogal aan over welke periode je wilt gaan kijken en zoals je zelf zegt op welk niveau en in welke sport.
In 2006 werd het budget van VWS voor topsport nog bijna verdubbeld hè! Minister Schippers maakte een maand geleden nog bekend zoveel extra miljoen in topsport te gaan pompen omdat de inkomsten van de Lotto tegenvallen. Of kijk naar het aanzien van Papendal, waar in 2012 nog een state of the art sporthal neer werd gezet. Inmiddels zijn het dan dus ook de buitenlandse sporters die de weg naar Nederland vinden.
Natuurlijk roepen sporters en bondsvertegenwoordigers altijd dat er te weinig geld is. Maar 10 jaar geleden had je echt geen woning op locatie 2 jaar voor de OS. Dan kregen de Yuri van Gelders van deze wereld op zijn hoogst een Volkswagentje van het NOC.

Die enorme aandacht voor sport opeens zal ongetwijfeld ook met het olympische seizoen te maken hebben. Maar ik zie toch echt voorbeelden om me heen die ik 10 jaar geleden nog niet zag Tendam. Maar je zegt het zelf al: misschien hebben de toppers het beter maar is het daarachter een heel stuk slechter geworden. Dat zou goed kunnen.

0
Col du Bramont 2 augustus 2016 om 16:20

Een Britse dame dus volstrekt niets aan de hand, ze zegt het zelf, een administratieve blunder. Hoe kunnen we dit arme meisje nu gaan verdenken door te zeggen, volgens het reglement diende je geschorst te worden of door naar de nationaliteit vd UCI voorzitter te wijzen of door te zeggen dat er nu eenduidig met twee maten wordt gemeten.

Nee hoor niets aan de hand, ik hoor inderdaad Rasmussen en Zakarin (zij niet alleen) nu heeeeel diep zuchten … .

“Let the games begin” en laten we over doping maar heel diep zwijgen.

0
klootje kriekeljon 2 augustus 2016 om 16:24

Ik vind het zo raar om Rusland er elke keer bij te halen. Zelfs bij PCS een poll: als Armitstead een Russin was dan…. PCS onwaardig!
De dag dat in Engeland zoiets bekend wordt als wat in Rusland speelt (wat kan) kun je er over beginnen. Tot die tijd niet met elkaar te vergelijken.

0
Greg4ever 2 augustus 2016 om 17:45

Hmmm nee dan Offredo … die sinds z'n schorsing (toen nog 1 jaar) geen schim meer is van de renner die hij ervoor was. Was daar bij 1 van de controles niet ook sprake van een blunder van een ander cq het team? Tja, de ene maat is de andere niet…

0
Puffin87 2 augustus 2016 om 20:32

@Moosje07
Volgens mij kunnen sporters zelf invullen wanneer de controleur mag langskomen. Ik meen dat ze elke dag 1 uur beschikbaar moeten zijn. Maar omdat ze overdag nooit lang van tevoren weten waar ze zijn, kiezen ze vaak gewoon de ochtend, omdat ze dan nog thuis/in het hotel zijn. En Armitstead zal wel vaak rond 6u wakker worden? Anders zal ze wel 7.00 of 8.00 hebben ingevuld lijkt me.

0
Greg4ever 2 augustus 2016 om 20:44

Nah ga vooral t vanavond gepubliceerde artikel op Cyclingnews lezen…

More questions than answers in Armitstead case…

We hadden hier niets van geweten als de Daily Mail er niet over had gepubliceerd. Het artikel gelezen hebben kom ik tot maar 1 conclusie … Dit stinkt en de Britse bond en mss zelfs WADA zijn erbij betrokken!! Ben benieuwd naar jullie mening!

0
xistnc 2 augustus 2016 om 21:11

Ondanks dat dit zaakje harder stinkt dan welk open Rio-riool ook, zou het altijd nog kunnen dat Armitstead inderdaad drie keer pure pech heeft gehad. Maar waarom dan zo stiekem met het hele gebeuren omgaan, als 'slachtoffer'? Het zou toch heel menselijk zijn om zélf een statement af te geven, als sprake is van administratief onrecht of als er een bijzonder legitieme reden is voor het missen van een controle?

Lizzy en haar ploegen maken zichzelf eigenlijk alleen maar extra verdacht. Wie hebben er overigens bij Boels-Dolmans de leiding – zit daar nog wat 'oud wielrennen' tussen?

Edit: Danny Stam is daar de sportieve baas.

0
Bergje over 3 augustus 2016 om 02:07

Liz is echt wel op de hoogte dat ze de eerste 2 heeft gemist. Dat ze de derde mist is een gigantische misser en enorm risico…..zoiets wil je toch niet lopen? Dit is puur amateurisme of er stinkt iets….

0
Laatste man 3 augustus 2016 om 11:48

Franse concurrente Pauline Ferrand Prévot liet noteren dat die beslissing “een schande” is. Over het toelaten van Armitstead.

Reactie Phil Deignan (echtgenoot Armitstead en SKY renner).
“Een affaire hebben met een getrouwde man met kinderen is ook een schande.”

Het lijkt net de soap rondom LA.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone