Analist Dumoulin vol lof over Mathieu van der Poel: “Echt een kunstenaar”

woensdag 12 april 2023 om 09:26
Analist Dumoulin vol lof over Mathieu van der Poel: “Echt een kunstenaar”

foto: Cor Vos (archief)

Tom Dumoulin was zondag tijdens Parijs-Roubaix voor het eerst te horen als wieleranalist voor de NOS. De oud-renner zag dus van dichtbij hoe Mathieu van der Poel naar de overwinning wist te soleren. Dumoulin sprak na afloop vol lof over zijn jongere landgenoot.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

“Ik ben echt naar een kunstenaar aan het kijken”, begon een enthousiaste Dumoulin zijn analyse. “Zet hem op een fiets, maakt niet uit of het nou een stadsfiets is of een BMX. Hij rijdt er drie keer op en de vierde keer wint hij en verslaat hij iedereen. Ik ben echt met hem aan het meegenieten. Ik stond hier te juichen als een klein kind, ik vind het fantastisch”, aldus de winnaar van de Giro d’Italia van 2017.

Dumoulin ziet een ‘bepaald talent’ bij Van der Poel. “Hij heeft sowieso een enorme motor natuurlijk, maar hij heeft iets dat hem gewoon veel beter maakt dan andere wielrenners. Dat laat zich moeilijk in woorden uitleggen. Hij neemt wel wat risicootjes. Er zijn wel wat bochtjes die hij iets te hard ingaat en dat hij dan bij het uitkomen van de bocht erachter komt: oei, dat ging maar net goed. Maar hij weet het dan ook weer op te lossen. En dat is ook kunst.”

Lees ook:
Mathieu van der Poel nam afgelopen winter afscheid van zijn speeltijd

Ook over de mens Mathieu van der Poel is Dumoulin zeer te spreken. “Het is een gouden vent. Met Mathieu kun je altijd lachen in het peloton. Hij is altijd relaxed. Af en toe kan Mathieu ook wel te relaxed zijn hoor, dat moet ook gezegd worden. In de Ronde van Vlaanderen verloor hij opeens de aansluiting met het peloton. Dat hebben z’n ploegmaten voor hem moeten oplossen. Ik heb in Parijs-Roubaix in ieder geval weer van hem genoten, we hebben een geweldige winnaar.”

Dit artikel delen:

16 Reacties

Geit in mijn Kelderman 12 april 2023 om 10:03

Wel leuk om Dumoulin als analist te zien, hij kan de liefde en enthousiasme voor de sport in die rol wel heel goed koesteren. Omdat hij ook nog eens recent in het peloton heeft gefietst is het wel een aanwinst versus de normale oude knarren die bij NOS het wielrennen verzorgen.

10
Het Luipaard van Lent 12 april 2023 om 10:04

Zo, nog ff een NOS-artikeltje van zondag recyclen voor de kliks en SEO. Netjes!

1
Henk van Bouw 12 april 2023 om 10:36

en dan een minnetje geven voor het letterlijk recyclen van nos content van een paar dagen terug… tja

-5
dakraamflats 12 april 2023 om 12:32

Heel even dacht ik dat het niet van nos kwam. Tja, wordt steeds gekker met WF. Stelen doen ze graag, maar 3 dagen later??

1
Romāns Vainšteins 12 april 2023 om 10:57

De risico’s die hij neemt maken wat mij betreft juist precies het verschil dat Dumoulin poogt te duiden. Op dat vlak is MvdP precies de jongere Sagan: de rest zit zo te bijten en trekken om er überhaupt in mee te kunnen dat ze alle energie en focus daaraan kwijt zijn. Als tegenstrever kun je hem het beste negeren en je eigen koers rijden zoals oa Pogacar en Pedersen die kwaliteit hebben.

Vroeg of laat gaat het geheid eens uitlopen op ergens omheen gevouwen zitten en met de tatu afgevoerd worden maar tot dusverre is het investering ruimschoots waard gebleken.

0
Quincy Adams (aka voorwiel) 12 april 2023 om 11:28

Dat vouwen verwacht ik niet. Hij beschikt mi over een stuk meer kwaliteit, waardoor zijn grens verder ligt. Wat voor een pedersen risicovol is, is dat voor mvdp misschien/waarschijnlijk niet. Vanuit dat perspectief neemt een pedersen wellicht meer risico dan mvdp in subjectieve zin.

1
Romāns Vainšteins 12 april 2023 om 11:46

Het is gewoon de wet van de grote getallen. Afgelopen Roubaix scheelde het een aantal x nagenoeg niks. Ging als Mohoric op de Poggio. Het gaat zeker eens zo aflopen indien hij die stijl behoudt. Maar zoals ik zeg: het maakt het verschil en ik vind het dapper.

2
KnightBiker 12 april 2023 om 12:38

Neem zijn eerste deelname aan de Ronde van Vlaanderen, het bloembak incident had ook zomaar in het ziekenhuis kunnen eindigen, dat had hij echt niet in de hand. MVDP’s behendigheid red hem echter vaker dan het gevaar oplevert, maar je wilt/kunt als je er als renner achter zit niet blindelings volgen.

2
KopOverKop 12 april 2023 om 16:59

Ken er meer die minstens zo goed sturen kunnen met de fiets.
Ex motorcrossers en racers die wielrennen. Alleen hebben ze niet dezelfde benen en interne motor.

0
VespavanBern 12 april 2023 om 11:55

Dumoulin vind ik altijd prettig op tv. Komt oprecht over en vertolkt de liefde voor de sport geloofwaardig. Dat hij Parijs Roubaix nooit reed was zondag wel een specifiek punt, dan is inhoudelijk een Terpstra natuurlijk wat waardevoller, maar wat geeft dat. Voor daadwerkelijk externe koersinzichten moet je toch bij Ducrot zitten.

0
sooike 12 april 2023 om 10:53

Ik vond Dumoulin helemaal geen aanwinst. Saai, voorspelbaar en niets toevoegend. Bovendien onbegrijpelijk dat de NOS iemand als analist laat optreden bij een koers die hij nooit heeft gereden. Miskleun dus!

-2
Romāns Vainšteins 12 april 2023 om 11:00

Ik heb het niet gezien dus vind het moeilijk je tirade te duiden doch kan ik het in algemene zin eens zijn dat je per grote koers de specialist probeert te betrekken. Voor een volle tank en een presentje had je Terpstra ook kunnen krijgen die je er natuurlijk bij wil van E3 tm PR. Boogerd de ideale man vd Ardennen. Dumoulin voor de rondes.

2
platteprijs 12 april 2023 om 12:30

@Sooike natuurlijk heeft Dumoulin wel de Goldrace gereden. Meerdere keren zelfs.

0
sus 12 april 2023 om 14:32

Boogerd de ideale comentator voor de ardennen? dan kan je net zo goed armstrong en bruyneel vragen als comentators voor de tour

0
KopOverKop 12 april 2023 om 17:04

Prima idee Armstrong als commentator voor de Tour.
Ik kijk, luister af en toe The Move, prima en vermakelijk commentaar met the great George Hincapie.

0
Cen Morawec 13 april 2023 om 08:33

Tom is onze held en een wielerlegende. Het is zo fijn om naar hem te luisteren. Jammer dat Jumbo Visma hem kapot heeft weten te maken. Daardoor moest hij zijn kleurrijke carrière opgeven.

Nu wordt er weer naar hem geluisterd, wat bij het team niet het geval was. Zo leuk om hem deze week weer tegen te komen in Carre.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone