Analist Adam Blythe over Van der Poel: “Mathieu, wat is er in hemelsnaam aan de hand?!”

woensdag 6 juli 2022 om 11:25
Analist Adam Blythe over Van der Poel: “Mathieu, wat is er in hemelsnaam aan de hand?!”

foto: Cor Vos

Terwijl Wout van Aert dinsdag met een indrukwekkend nummer zegevierde in Calais, was Mathieu van der Poel niet van voren te zien. De Nederlander rijdt voorlopig een vrij onopvallende Tour de France, constateert ex-profrenner en analist Adam Blythe. “Mathieu, wat is er in hemelsnaam aan de hand?”, vroeg de Brit zich na afloop van de vierde etappe luidop af in de studio van Eurosport.

“Waar was Van der Poel?”, gaat Blythe verder over de Nederlander, die als 76ste binnenkwam. “Dit was een perfecte dag voor hem, dus waar was hij? Ik heb echt het gevoel dat zijn ploeg hem tegenhoudt. En dat is zo’n grote gok. Hij kan morgen op de eerste kasseistrook twee lekke banden krijgen en de voorkant van de koers nooit meer zien.”

“Dan heb je een paar dagen gewoon verspild terwijl je iets probeerde te doen”, doelt Blythe op het knechtenwerk dat Van der Poel de afgelopen dagen verrichtte voor Jasper Philipsen, de sprinter van dienst bij Alpecin-Deceuninck. “Je kan iemand als hem gewoon niet tegenhouden. Hij is wel Van der Poel hè! Laat hem spelen.”


Dit artikel delen:

44 Reacties

Shinzawai 6 juli 2022 om 11:29

De eerste dagen was het logisch dat Van der Poel rustig aan deed. Gisteren had hij m.i. niet in dienst van Philipsen moeten rijden, maar voor zichzelf. Uitgelezen kans om een rit te winnen, hoewel het natuurlijk de vraag is of hij op dit moment van het niveau van Van Aert is.

Romāns Vainšteins 6 juli 2022 om 11:30

Wel lachen dat WF een magistrale van Aert kennelijk moet counteren met 28 artikelen over MvdP. Het komt een beetje paniekerig over.

AWestie 6 juli 2022 om 11:31

Ik snap dit geneuzel echt niet. De beste jongen rijdt voor het eerst twee grote rondes in een jaar en probeert de tweede nu ook uit te rijden. Je kan dan niet ieder moment paraat staan, dus kies je selectiever in de Tour: Kopenhagen, Arenberg, en dan komen echt nog wel een paar momentjes. Ongeduldige Blythe en consorten.

Apemantus 6 juli 2022 om 11:58

Dit dus. En dadelijk trapt hij de kasseien uit de wegen en staat iedereen weer met een bek vol tanden. Tour is net 5 dagen oud en bovendien hij heeft al een aardige tijdrit neergezet ook. Over waan van de dag gesproken.

En kunnen we dat GCN misschien niet naar Wielerflits halen? Die hebben een eigen site. Of is er soms gebrek aan nieuws? Dacht het niet, nee. Moet ik hier, op de grootse wielersite van het web, lezen wat ze bij GCN er van vinden…. man, man. De enige die daar credits heeft is Sean Kelly, maar die kan nog niet twee fatsoenlijke zinnen aan elkaar rijgen. GCN quote WF, niet andersom.

horsm 6 juli 2022 om 12:16

Ja, maar volgens mij was dat niet het punt. Het gaat erom dat het lijkt alsof VdPoel gisteren niet vrijuit fietste om Phillipsen vrij spel te geven. Dat is een keuze waar je best vraagtekens bij kan zetten.

reusjen 6 juli 2022 om 12:19

Lol, ik denk dat GCN nog wel even iets groter is dan WF hoor.

Apemantus 6 juli 2022 om 12:28

Dan denk jij verkeerd Reusjen. De mannen van GCN lezen hier op WF mee om echte insight/inside info te krijgen. LR gebruikt google translate om mee te kunnen lezen. Ik verzin het niet. Ook in het buitenland is WF een begrip. Er is op het web geen tweede wieler-community te vinden zoals hier op WF. Of je moet aan aan social media denken zoals r/peloton. Maar ook dat trekt het niet bij WF hoor.

Jacco van Stierop 6 juli 2022 om 12:29

Orla woont niet veraf van het redactielokaal van WF, wellicht die proberen binnen te hengelen?

Maillot à Pois 6 juli 2022 om 12:29

de grootste wielersite van het web Nederlandstalig…
Noem je New York ook nog steeds Nieuw Amsterdam?

Pietspeed 6 juli 2022 om 12:31

Die wil iedereen wel binnen hengelen ;-)

Maillot à Pois 6 juli 2022 om 12:47

Dat lijkt me toch wel een grove overschatting van het internationale belang van Wielerflits. Er verschijnt de laatste tijd steeds meer sterke eigen content, zeker op de goede weg daar, maar de meerderheid van de artikels zijn toch nog steeds gewoon overgenomen uit andere media.
De reacties hier vind ik nou niet meteen een grote bron van insight/inside info, denk niet dat er daarin veel meegelezen wordt.

Quote:
LR gebruikt google translate om mee te kunnen lezen. Ik verzin het niet.

De helft van LR is Nederlandstalig, als die al meelezen hebben die toch helemaal geen Google Translate nodig.

Apemantus 6 juli 2022 om 12:52

@Maillot à Pois Kijk even op cyclingnews.com. Wel eerst de spinnenwebben en het stof wegraggen.

Tuurlijk heb je in de Engelse taal een wereldwijd publiek, zoals GCN dat heeft, maar dan nog staat dat niet in verhouding met 24 miljoen Nederlanders en Belgen. Een slimme wielerfan leert dan ook Nederlands ;). Bovendien is GCN, behoudens hun gare bikechecks, natuurlijk gewoon Eurosport met een extra logootje eronder geplakt.

Daarbovenop ligt het hartland van het wielrennen op het Europese continent. WF heeft regelmatig als eerste een scoop wat betreft TJV, Van Aert of MDVP.

Robbie McEwen, Magnus Bäckstedt, Orla Chennaoui spreken trouwens allen Nederlands.

Alfons Haavers 6 juli 2022 om 12:54

De commentaarsectie van Wielerflits is voor veel internationale wielerjournalisten de primaire bron voor wielernieuws en -analyses geworden. Met Google Translate is dat allemaal prima mogelijk vandaag de dag.

Met renners of ploegleiders zelf spreken is eigenlijk niet meer nodig.

Apemantus 6 juli 2022 om 12:59

Ja, de toxic commentsectie lezen ze ook. 100%. Maar niet altijd van harte.

Maillot à Pois 6 juli 2022 om 13:05

WF heeft geregeld een scoop, en staat uiteraard dicht bij JV.
Zeker lezen andere media mee.
Zoals ze meelezen op Sporza, Feltet, Tuttobiciweb, ESCiclismo, Velonews…

oscarito1908 6 juli 2022 om 13:09

We gaan het vandaag zien. Feit blijft dat hij een voorjaar, de Giro en nu de Tour rijd. Tel daarbij op zijn slechte winter. Misschien moeten ze de verwachtingen bijstellen.

Marlin 6 juli 2022 om 13:31

De meeste informatie en artikels van WF zijn gewoon overgenomen van andere sites en kranten. Soms met bronvermelding, soms niet. Netjes is anders. Natuurlijk kan het omdat vele WF-volgers niet verder kijken dan hun neus lang is. Dus niet de internationale wielerscene afstruinen. Zodoende ook geen besef hebben dat de meeste artikels al ergens anders gepubliceerd werden. Vaak letterlijk.

Apemantus 6 juli 2022 om 13:43

Dat geldt voor alle sites. Daar is WF niet de enige in. Voorlopig is WF gewoon on site met een eigen team. En nu ben ik wel weer klaar met dit eindeloze en vermoeiende geneuzel. Ga je moeder maar pesten.

Apemantus 6 juli 2022 om 14:14

Op GCN geeft de commentator net live toe dit nieuwsartikel gelezen te hebben. Adam Blythe zat naast hem. Draadje kan dicht.

oostrijck 6 juli 2022 om 11:32

Zou de zware Giro nog in de benen en het hoofd zitten van Mathieu ? Het is geen sinecure om beide op hoog niveau achter elkaar te rijden. Maar ik denk wel dat ze in de vorige etappes bewust voor Philipsen zijn gegaan. Dat is een keuze die goed had kunnen uitpakken. Philipsen heeft ook goed gesprint trouwens, maar niet gewonnen.

de adelaar 6 juli 2022 om 11:35

Wachten….. wachten…… en dan …..

reusjen 6 juli 2022 om 11:40

Volgens mij heeft Van der Poel van tevoren heel helder gecommuniceerd dat hij in deze etappes zich niet zou mengen, maar het voor Phillipsen zou zijn. Ik snap niet waarom er opeens zoveel verbazing is.

Mystery Rider 6 juli 2022 om 11:48

100% Akkoord, het was de bedoeling om een goede tijdrit te rijden – wat hem gelukt is en dan zijn kansen op geel gaaf te houden tot de rit van vandaag – ook goed gelukt.

Groen was nooit een doel en dat heeft hij duidelijk onderstreept.

Iedereen moet even geduld hebben tot we zijn prestatie zien van vandaag, en dan mogen Dekker, Blythe, A3, Nijs, Nico en Youri en alle andere kenners en Wielerflitsers even zich volledig laten gaan op alle social media en het WF forum!

Gelei 6 juli 2022 om 13:51

@reusjen, ik heb nochtans zijn mail niet gekrege :-)

Ik vind het in ieder geval bizar. Je hebt 2 lotjes met reële kans op winst en je beslist zelf (of het team) dat je 1 lotje al op voorhand in de vuilnisbak gooit. Bovendien was gisteren een rit waar de combo aanvaller+sprinter in de wachtkamer, perfect uit te voeren was.

De Speedies 6 juli 2022 om 11:44

Voor ’t zelfde geld halen ze gisteren van Aert (onder krachtsimpulsen van VDP) terug en wint Phillipsen alsnog, dat is toch ook prachtig. Helemaal als de dag erna Phillipsen zich uitelkaar trekt voor VDP.

Fifty 6 juli 2022 om 11:52

in welke droomwereld leef jij?
Weet jij wel hoe snel ze reden in de laatste 20km?

reusjen 6 juli 2022 om 12:03

Als “ze” het peloton is, 52,2 km/h zag ik gisteren in beeld staan.

Pietspeed 6 juli 2022 om 12:29

Het jagende peloton was gisteren niet éénsgezind, veelal zeer verrast en overvallen. Of ze de fenomenale Wout hadden terug gepakt, who know's. Maar normaal gesproken is er geen enkele renner die het tegen dit Tourpak tot de finish 8 a 9 km volhoudt. Denk dat Pogacar de klim op de cote zelfs sneller heeft gereden dan Wout, als je ziet waar Pogacar zat en hij bovenop doorkomt.

Alfons Haavers 6 juli 2022 om 13:22

Op Strava was van Aert wel veruit de snelste op de klim, dus niet zeker hoe je uit het beeld kan opmaken dat Pogi daar sneller naar boven reed. Pas in het tweede deel de turbo aangezet misschien?

Quincy Adams (aka voorwiel) 6 juli 2022 om 13:31

Na die klim lag alles overhoop. De knechten die hadden zouden moeten jagen lagen verspreid over het wegdek; niemand wist waar wie was. Het grote re-organiseren duurde te lang en de vogel was gevlogen…

JelleNijdam88 6 juli 2022 om 13:38

Thijs Zonneveld heeft op Twitter de KOM tijden van dat klimmetje gepost: van Aert ruim het snelst. Adam Blythe moet ook gewoon z’n zendtijd vullen, geen bijster zinnige analyse als je het mij vraagt. Stel dat vdPoel wél z’n best had gedaan om verder vooraan mee te zitten op de klim en zich op kop van het peloton had gezet had Philipsen vermoedelijk terecht kunnen juichen.

Polleke 6 juli 2022 om 11:50

Adam Bllythe legt MVDP over de knie… gezien zijn uitpuilend palmares zullen we dit maar met een scheepslading zout nemen…

Romāns Vainšteins 6 juli 2022 om 11:53

Aangezien ik Polleke nog nooit in een uitslag zelfs teruggezien heb kan bovenstaande comment volgens Polleke als luchtverplaatsing aangeduid worden.

Man met de hamer 6 juli 2022 om 12:03

Polleke ken je nog wel van het peertje met urine onder de oksel toch? Daarnaast ook flink wat overwinningen, die een beetje overschaduwd geraakt zijn.

Quincy Adams (aka voorwiel) 6 juli 2022 om 13:32

Ja natuurlijk. evenals de setting. In zo’n studio kun je droog gaan analyseren adhv een powerpoint, maar dan haakt iedereen af. Nee, je moet met GROOTste geBAren en IN-TO-NAtieee…. je punt maken… Beetje overdrijven helpt dan ook.

williams 6 juli 2022 om 13:45

Dus je kan alleen maar een goede analist zijn als je meer hebt gewonnen dan de renner waarover je praat ?

jappe666 6 juli 2022 om 11:57

Het is dat Philipsen zich miskeek op Van Aert, want anders had die keuze zelfs perfect uitgepakt, want ze wonnen met de ploeg. Snap de kritiek dus ook niet goed.

Zou me trouwens niets verbazen als Alpecin-Fenix vandaag een even indrukwekkend lanceerplatform ontplooit als Jumbo-Visma gisteren. Met Van Keirsbulck, Dillier, Philipsen en Van der Poel hebben ze een kwartet dat je zo ook blind kan invullen voor een reguliere Parijs-Roubaix. Als ze de handen in elkaar slaan met het Quickstep van Asgreen, Lampaert, Sénéchal en Jakobsen kunnen we een slagveld verwachten, zeker als ze er vanop de eerste kasseistrook al aan beginnen.

Marlin 6 juli 2022 om 13:35

Daarover gaat het niet. De tactiek had moeten zijn. VDP mee met elke aanval. Philipsen de tweede man indien de vluchters zouden bijgehaald worden. Een tweede miskleun is dat VDP het niet nodig geacht heeft zijn ploegmaat/sprinter op de hoogte te brengen dat er nog een renner voorop reed. Niet dat Philipsen anders niet zou gespurt hebben voor de tweede plaats. Maar het uiterst riskante manoeuver links van Christoph tegen de nadar, had dan niet gehoeven.

SloperS 6 juli 2022 om 11:58

Omdat een magistrale Van Aert nu de etappe wint op een manier die hij vooraf ook niet precies uitgetekend had, gaan de analisten ineens allerlei dingen roepen. Etappe van gisteren hing bovendien van toevalligheden aan elkaar.
– Als Pogacar minder ver had gezeten dan rijdt Van Aert niet eens door met hem in het wiel en krijgen we gewoon een massasprint waar Philipsen het speerpunt was.
– Als van der Poel met Van Aert mee kan en ook een gat slaat met het peloton, dan is het niet eens een grotere kans dat ze wegblijven dan nu WvA solo, want dan rijden ze misschien minder voluit om te sparen voor de sprint-a-deux.
Het is niet zo dat Van der Poel ineens nog 10% beter is dan alle andere renners en hier een beetje kan spelen zoals in de Giro. Als MvdP eerder in de etappe aan de boom schudt, dan lachen de meeste andere renners in hun vuistje want niveau Tour is nog wat anders dan de Giro waar hij nota bene deels als training reed en al de eerste etappe op zak had.

Na het weekend mag er iets gezegd worden over het niveau van Van der Poel, nu is het allemaal pas net begonnen.

Deel Koeper 6 juli 2022 om 12:22

Als je 10% beter bent en met de rest kan spelen, dat is 1 ritzege in de Giro ook wel bijzonder teleurstellend.

SloperS 6 juli 2022 om 12:48

Ik bedoelde dat hij niet 10% beter is dan de rest (en schrijf niet dat dat in de Giro wel zo was) en daardoor kan spelen zoals hij in de Giro soms wel deed (zonder etappezege, behalve rit 1 waar hij dan juist weer niet speelde maar gefocust reed).

Het lijkt er gewoon op dat de aanpak van de Tour realistisch is en de resultaten nog moeten komen, maar allerminst zeker is het niet.

Dat Wout van Aert nu extreem goed is, brengt tegenwoordig een Pavlovreactie teweeg bij velen: waarom is MvdP dan niet even goed of nóg beter? Zo simpel is het niet.

wimvl 6 juli 2022 om 12:36

Top renner maar zo evident is het niet om een rit te winnen. De conditie en het koersverloop, alles moet 100% mee zitten. Het verwachtingspatroon is ook altijd zo hoog dat hij onmogelijk alles kan waarmaken.

thorsen 6 juli 2022 om 13:00

Na vandaag weten we waarschijnlijk meer. Mocht de pech vandaag toeslaan dan moeten we tot morgen wachten.

Brabander 6 juli 2022 om 13:03

Het wordt ook steeds zotter zeg. We zijn 4 etappes onderweg. Waaronder 1 tijdrit die gewoon uitmuntend was, 2 sprintritten die voor Philipsen waren en gisteren zat-ie er ook niet bij op het moment supreme. Maar buiten Jumbo en Ineos was iedereen verrast, zelfs het Sloveense wonderkind.
Dus complete kul dit

Headlines

Populair

Materiaalzone