Dubbelslag Anacona in vijfde rit Vuelta a San Juan

vrijdag 1 februari 2019 om 17:43
Dubbelslag Anacona in vijfde rit Vuelta a San Juan

foto: Cor Vos

Winner Anacona heeft een belangrijke slag geslagen in de vijfde etappe van de Vuelta a San Juan, ook wel de koninginnenrit genoemd. De Colombiaan reed op de slotklim naar Alto del Colorado samen met César Paredes weg bij de groep met favorieten en dichtte het gat naar de overgebleven vluchter Cristhian Montoya. Op de top klopte hij hen dan in de sprint. Anacona nam tevens de witte leiderstrui over van Julian Alaphilippe.

De finish van deze koninginnenrit was getrokken op de top van de Alto del Colorado, een klim die de renners naar een hoogte zou brengen van 2565 meter. Officieel heeft de klim een lengte van vijftien kilometer aan een stijgingspercentage van 4,4%. Er zouden ook wat steilere stroken opdoemen, geschikt voor de springveren in dit peloton. De vraag was dan ook of Julian Alaphilippe kon standhouden als klassementsleider.

Omvangrijke kopgroep
Negen renners reden al vroeg in de koers weg uit het peloton. Het waren Rasmus Tiller, Nelson Soto, Ottavio Dotti, Matúš Štoček, Adrián Richeze, Gerardo Tivani, Iginio Lucero, José Martínez en Maxi Navarrete die de handen ineen hadden geslagen. Nog eens zes renners maakten enige tijd later de oversteek, waardoor de kopgroep groeide naar vijftien renners: Cristhian Montoya, Damiano Cima, Giovanni Pedretti, Kevin Castro, Facundo Cattapán en Orlando Garibay.

Lucera rondde als eerste de top van de Alto de Villicum, de eerste klim van de dag. Op de Baños de Talacasto, de tweede klim, versnelde Cattapán uit de kopgroep om er als eerste boven te komen. De Argentijn besloot niet te wachten op zijn medevluchters, maar door te rijden. Ook op de Alto de la Crucecita, de derde klim, kwam hij als eerste boven, waarna hij zich alsnog liet inrekenen door de zijn achtervolgers. Voor de bergtrui had hij echter een stevige slag geslagen.

Snode plannen van Movistar
Daarna was het wachten op de slotklim, de Alto del Colorado. Van de ruim acht minuten voorsprong van de kopgroep waren er aan de voet van deze klim nog tweeënhalf over – voor Cristhian Montoya, Gerardo Tivani en Orlando Garibay het sein om te versnellen. In het peloton bleek Movistar heel wat van plan, want de ploeg was niet weg te slaan van de voorposten. Het was dan ook Winner Anacona die aan de voet de lont in het kruit stak en demarreerde.

De Colombiaanse ploeggenoot van Nairo Quintana en Richard Carapaz kreeg César Paredes met zich mee. Op vier kilometer van de streep sloten zij aan bij Montoya, die de sterkste renner bleek uit de vroege vlucht. Dit drietal zou uiteindelijk gaan strijden om de winst. Hoewel Medellín met twee renners een overtalsituatie in handen had, was het echter Anacona die met de winst aan de haal ging. De Colombiaan nam tevens de leiderstrui over van Julian Alaphilippe.

Alaphilippe zakt naar tweede plek
De Fransman van Deceuninck-Quick Step kon samen met zijn ploeggenoten Petr Vakoč en Remco Evenepoel niet voorkomen dat Anacona de macht greep in de Argentijnse rittenkoers. Hij probeerde nog tot twee keer toe weg te rijden met Nairo én Dayer Quintana, maar telkens werden zij weer ingerekend door de andere favorieten. Alaphilippe kwam als veertiende over de streep op 57 seconden van Anacona en staat nu tweede in het algemeen klassement.

Dit artikel delen:

37 Reacties

thorsen 1 februari 2019 om 17:45

Knappe overwinning van Peter Winnen Anacona. Ondanks verwoede pogingen van o.a. Evenepoel en Alaphilippe zelf kwamen ze geen seconde dichterbij terwijl hij voorin al het werk zelf leek te moeten opknappen.

En Oscar Seviesja (zoals de commentatoren hem noemen) is het nog niet verleerd..

xistnc 1 februari 2019 om 17:46

Movistar legde het peloton haar wil op, al werd het ze niet moeilijk gemaakt. DQS was niet sterk genoeg en Medellin niet slim genoeg.

Samlambeej 1 februari 2019 om 17:46

De hardheid van de prof op het hoogste niveau die gewoon dieper kon gaan op het laatste.

Samlambeej 1 februari 2019 om 17:52

en de uitsluiting van Keisse kost Quickstep meer dan alleen wat geld en imagoschade.

EddyB1958 2 februari 2019 om 12:52

Keisse ging hier niet echt een rol van betekenis spelen.

boenk 3 februari 2019 om 06:21

Eddy… als Keisse er was geweest, had Vakoc later in actie moeten komen. Dan had Evenepoel op zijn beurt later in actie moeten komen… En had Evenepoel zijn klassement kunnen redden of Alaphilippe aan de leiding kunnen houden. Dus natuurlijk had Keisse een rol kunnen spelen.

Jacco van Stierop 1 februari 2019 om 17:58

Zo, sterk staaltje van Anacona en zijn ploeg. Karretje van Quick Step behoorlijk in de poep gereden, ondanks het stoempen van Remco.
Ha, Pippo is daar op vakantie.

ChefSpijker 1 februari 2019 om 18:03

Pippo is begeleider van een ploeg die meedoet ;) Beltrami huppeldepup.

04398 1 februari 2019 om 18:02

Ik verwacht minimaal 1 alinea over evenpoel in het vervolg van het artikel

EddyB1958 2 februari 2019 om 12:55

Pf, zucht. Afgezaagd.

Maillot à Pois 1 februari 2019 om 18:07

Knappe top 10 plek voor neo Gino Mader

koos verrek 1 februari 2019 om 18:22

Ook Osorio als neo in de top 10, 20 jaar pas.
Verder mooi voor de indiaan Anacona, en het lijkt dat de affaire er heeft ingehakt bij QS

kampioenvanhetkarakter 1 februari 2019 om 18:14

Mader beste neo…België in paniek?

koos verrek 1 februari 2019 om 18:23

Osorio

Webber 1 februari 2019 om 18:32

Absoluut. Tal van lusteloze wielerfans dwalen hier door de straten met een panische angst in hun ogen want Onze Remco is op een Argentijnse niemendal gezakt naar een 9e plaats in het AK. Hysterie maakt zich meester van het volk na de ongeziene zwanenzang van het grootste talent allertijden!

adelaarvanantwerpen 1 februari 2019 om 19:33

Mader en Osorio zijn respectievelijk 3 en 2 jaar ouder dan Remco en ze staan nog altijd na hem in het klassement. Ten derde heeft Remco wel wat op kop gereden in tegenstelling tot de andere twee.

largegnolls 1 februari 2019 om 21:15

Niet happen, Adelaar :)

boenk 3 februari 2019 om 06:27

Voor wie heeft leren tellen is Evenepoel nog steeds beste jongere. Ik heb Mäder, de volle 3 jaar ouder, geen seconde kopwerk zien doen, bergop, beukend tegen de wind, zich opofferend voor zijn kopman… en desondanks eindigt die Zwitser nog maar 33 seconden voor Evenepoel. Ook in dat pelotonnetje heeft Mäder geen seconde kopwerk verricht, terwijl Evenepoel in de achtergrond zelf de kastanjes uit het vuur moest halen om zijn jongerentrui veilig te stellen en de laatste 3km vol aan de bak moest. Het zijn trouwens doorgaans niet de Belgische reacties die hier paniekerig over komen wanneer het gaat over Evenepoel.

GekkeHenkie 1 februari 2019 om 18:28

Hebben ze de klok in Argentinië 5 uur verzet ofzo, ze finishten toch telkens rond 12 uur?

Ivanoviclover 2 februari 2019 om 03:47

Ik begreep er ook niets van.

fringale 1 februari 2019 om 18:30

2 conclusies : Remco reed een slimme koers want nu gaat in België hopelijk de stop op het wierookvat, en Nairo Quintana zal voor altijd een wieltjeszuiger blijven.

Tinkerbell 1 februari 2019 om 18:40

En waarom had Quintana moeten aanvallen als je twee ploeggenoten in de aanval hebt?
Hij heeft gewoon prima gereden.

koos verrek 1 februari 2019 om 19:08

Remco heb goed gereden voor Ala,

Quintana: Dayer was beter vandaag

HSV 1 februari 2019 om 19:58

Edit redactie: Niet doen

Samlambeej 1 februari 2019 om 20:54

Nairo gunt zijn brommer de zege in San Juan op een 'klim' die hem helemaal niet ligt. In die korte Tour etappe, ideaal voor hem, nog niet zoo lang geleden, sloeg hij wel toe. En van ver.

RRobson 1 februari 2019 om 18:55

Quintana heeft gewoon gedaan wat hij moest doen, niets op aan te merken.

Alaphilippe blijft toch meer een springveer dan een echte klimmer, vooral een geweldige renner voor het eendagswerk of voor ontsnappingen in de Tour.

Wat Evenepoel betreft: dit vind ik toch erg indrukwekkend, hij doet deze week beter dan ik had verwacht. Wat hij vandaag doet, is ook nog eens een heel goede leerschool voor zo een jong gastje. Ook veel mooier om te zien dan wanneer hij zich gewoon zou laten meeglijden zonder op het voorplan te treden. Top!

Romāns Vainšteins 1 februari 2019 om 19:50

Mooie les voor Evenepoel ja, dit was echt zo’n klim waar op kop vs in het wiel veel verschil maakt. Hij is ook erg licht dus dan door de wind heen op een loper is ook niet helemaal ideaal. Movistar gewoon de best mogelijke koers gereden met hun 3 beste mannen op sleutelposities allemaal precies het juiste plan uitvoerend, dikverdiende zege voor hen.

HSV 1 februari 2019 om 20:00

Eens over Evenepoel. Eigenlijk hadden ze beter voor hem kunnen rijden vandaag. Ploegentijdritstijl, maar zonder Keisse wel minder kans van slagen.

Martino87 1 februari 2019 om 20:08

Met alle respect, hij is super jong, doet het heel goed, maar er bleef een grote groep aanhangen en hij kwam geen centimeter dichterbij de koplopers.

Ivanoviclover 2 februari 2019 om 03:54

Wat Remco doet is eigenlijk onvoorstelbaar. Een week 19 jaar oud, eerste profkoers, eerste bergrit, eerste keer zo hoog klimmen, op kop vlammen als een routinier, misbaar maken naar de motor, top 10 en beste jongere. Oh, en ook de sprint aangetrokken woensdag. Hij heeft als jonge kerel best een leuke babbel dus ik denk dat we nog meer berichtgeving over hem gaan krijgen in de toekomst..

boenk 3 februari 2019 om 06:38

Heb jij de rit bekeken, Martino? Remco had op dat moment al 3x een aanval beantwoord (2x, maar door een val van een renner voor hem, had hij de aansluiting met Carapaz weer verloren en moest hij opnieuw een gat dichten), was zelf in de aanval, heeft zich van de ploegleiding vervolgens moeten laten terugzakken, om vervolgens het werk op te knappen op kop van het peloton. Ten tweede stond er snoeiharde wind, en als je dan vooraan rijdt, rijdt iedereen in je wiel een stuk comfortabeler en is het niet zo vreemd dat er een grote groep in zijn wiel hangt op een lopende helling. Hij kwam inderdaad niet dichter bij Anacona, maar veel tijd verloor hij ook niet, en nogmaals, hij had al meerdere inspanningen moeten leveren op dat moment.

Toen hij dan uiteindelijk de rol moest lossen, verloor hij nog amper 33 seconden op de groep met Quintana en Mäder, terwijl hij ook daar de achtervolging alleen op zich moest nemen.

mus van de maasstad 1 februari 2019 om 19:17

Oscar sevilla

Die rijd ook al 100jaar in het peloton

Ivanoviclover 2 februari 2019 om 03:48

En dat als 42 jarige, moet een unicum zijn

Jan Blokland 1 februari 2019 om 19:56

Evenepoel echt sterk gereden hoor. Sleurde lang op kop van Alaphillipe en dan nog top tien staan in het AK. Top!

Martino87 1 februari 2019 om 19:59

Heeft hij dan wel hard genoeg gereden voor de Fransman?

Ivanoviclover 2 februari 2019 om 03:49

En met 2 sec nog nipt de groene trui!

wielrenner 1 februari 2019 om 20:20

Man van 42 jaar oud!!! staat 3de in GC.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair