Amnesty International doet oproep aan deelnemers Tour of Saudi Arabia

vrijdag 8 november 2019 om 10:54
Amnesty International doet oproep aan deelnemers Tour of Saudi Arabia

foto: ANSA (archief)

Amnesty International vindt dat wielrenners zich moeten kunnen uitspreken over de mensenrechtensituatie in Saoedie-Arabië. Onlangs presenteerde de ASO met de Tour of Saudi Arabia een nieuwe profkoers in het land in het Midden-Oosten. “We zeggen niet dat individuele renners of ploegen de ronde moeten boycotten”, aldus Kate Allen, directeur van de Britse Amnesty International.

“Als wielrenners gaan, dan zullen zij zich moeten informeren over de mensenrechtensituatie in Saoedi-Arabië en bereid zijn om hierover te spreken”, aldus Allen tegen Cyclingnews. “Dit is het nieuwste sportevenement om Saoedi-Arabië weer in de markt te zetten en een nieuwe kans voor de Saoedische autoriteiten om het zwaar aangetaste imago van het land de sportswashen.”

Sportswashen
Met sportswashen wordt bedoeld dat een land door middel van grote sportevenementen of -wedstrijden zijn reputatie op het gebied van mensenrechten wil gladstrijken. Organisator ASO wilde niet reageren op vragen van Cyclingnews over dit onderwerp. Tijdens de introductie van de Tour of Saudi Arabia werd gesproken over een koers die voldoet aan de ‘eisen van de renners aan het begin van het jaar’ en dat het een kans was om ‘bij te dragen aan de ontwikkeling van fietsen in het koninkrijk’.

De nieuwe Tour of Saudi Arabia (2.1) wordt van 4-8 februari 2020 georganiseerd. Kort daarna staat de Tour of Oman (2.Pro), ook georganiseerd door de ASO, op het programma van 11-16 februari.

Dit artikel delen:

25 Reacties

xistnc 8 november 2019 om 11:15

Edit redactie: Bedankt, is aangepast.

Romāns Vainšteins 8 november 2019 om 11:28

Geheel terecht, laat ze maar door de drolpot kronkelen met allerlei kool- en geitsparende, nikszeggende oneliners die er op neerkomen dat door de ploeg neergetelde doekoe zwaar ten koste van de persoonlijke ruggegraat gaat.

kroeschke 8 november 2019 om 12:17

Sportswashing, goeie term! De gunst van het publiek winnen door middel van sport. Je vergee(f)t alle negatieve kanten van een bedrijf omdat ie wel jouw held sponsort.

Voor mij heel herkenbaar. En spijtig tegelijk.

Ricardo Otxoa 8 november 2019 om 12:23

Als nu ook het internationale wielerjournaille zijn verantwoordelijkheid neemt en deze koers links laat liggen door er geen verslag van te doen laat staan de beelden uit te zenden, zijn we een flinke stap op weg.

kleomantre 8 november 2019 om 14:15

Mag wel wat meer veranderen in het journaille en het bredere medialandschap.

Gros van de Nederlanders denkt dat het in Iran stikt van de moslimfundamentalisten en/of terroristen, mooi geframed met dat ‘Axis of Evil’ geneuzel meer dan een decennium terug. De werkelijkheid is dat het wellicht de modernste en meest onderwezen lui zijn van die regio zijn die het makkelijkst zouden passen bij een westerse leefwijze. Daarentegen zijn Abu Dhabi en Dubai goed ingeburgerde vakantieoorden geworden. Lekker de boel een beetje goed geserviced aanleggen en de illusie scheppen dat het moderne staten zijn waar je je ongehinderd en probleemloos kunt bewegen. Maar ondertussen….

RodyTur10 8 november 2019 om 12:30

Saudi-Arabië is één van de grootste economische en militaire bondgenoten van het Westen (en Nederland) in het Midden-Oosten. Heel vreemd om dan aan wielrenners te vragen of ze zich tegen dit land willen uitspreken.

Bijna alsof je werknemers van Philips ter verantwoording gaat roepen omdat Philips zaken doet in China.

Ward 8 november 2019 om 12:52

Amnesty mag dat vragen, maar het is niet eerlijk om de renners daarop af te rekenen. Zij draaien ook maar mee in het UCI-circus…

UrbanSteel 8 november 2019 om 13:15

Correctie, wij zijn geen bondgenoot maar economisch afhankelijk van een van de meest doortrapte regimes / corrupte landen met een doorgedraaide idioot die straks daar officieel de baas mag spelen als zijn vader naar de andere kant is.

UrbanSteel 8 november 2019 om 13:19

Tijdens de introductie van de Tour of Saudi Arabia werd gesproken over een koers die voldoet aan de ‘eisen van de renners aan het begin van het jaar’ en dat het een kans was om ‘bij te dragen aan de ontwikkeling van fietsen in het koninkrijk’.

Gaat er dan ook een dameskoers komen daar in die zandbak ? Ik zie het al gebeuren, al die wielrensters in super strakke kledij en de vrouwen van daar zelf mogen hun haar nog niet eens laten zien en dragen lange zwarte gewaden en hebben totaal maar dan ook totaal niets in te brengen.

Kevin Lowagie 8 november 2019 om 13:33

Indien je rekening dient te houden met de politieke situatie van een land dan moet je ook niet meer koersen in landen als Rusland, Colombia, Turkije,… Hoe Europa omgaat met de vluchtelingenproblematiek is nu ook niet zo mensvriendelijk te noemen…

UrbanSteel 8 november 2019 om 13:37

Ben ik het ook mee eens.

Hollow Knight 8 november 2019 om 14:48

Die landen zijn totaal niet te vergelijken met wat Saudi Arabië doet.

Die zijn al verantwoordelijk voor miljoenen doden en de grootste exporteur van Islam radicalisme over heel de wereld.

kleomantre 8 november 2019 om 15:50

@Hollow Knight.

Ik krijg niet de indruk dat het koningshuis nou zo radicaal is (wel maf), maar dat ze hun onaantastbare status ontlenen aan de vrijheid die ze geven aan de fundamentalistische islam. Of zoals Putin en Erdogan beiden vanwege andere belangen de banden met de religieuze bolwerken in hun land zijn gaan aanhalen. Levert een mooie status quo op die voor beide partijen werkt.
Het begint ze nu echter toch teveel in de weg te zitten als ze ook op andere vlakken mee willen in de wereld en een succesvolle toerismestroom willen aanboren buiten de Islamitische wereld. Op dat vlak zijn ze afgetroefd door de UAE, Qatar en wellicht ook Oman.

Maar goed, als je dan toch gaat wijzen dan kun je de VS niet negeren als een van de meest ontwrichtende en inhumane naties van de afgelopen eeuw. Komt nog eens bij dat de VS heel wat in de melk te brokkelen heeft in Saoedi-Arabië. Misschien is dit wel heel cynisch gedacht van mij, maar ergens zou het de VS wel goed uitkomen als er her en der wat haatzaaiends gepredikt wordt. Dat ze dit oogluikend toestaan van ingezetenen van hun bondgenoot.

west 8 november 2019 om 14:41

De ploegen kunnen hier natuurlijk het makkelijkst een statement maken door niet te komen opdagen. Niemand is verplicht zich aan te melden. Nu is het (gelukkig) ook op tijd een dingetje aan het worden. Dus je haalt je straks ook wel wat op de hals als je als West-Europees team aan de start komt.
Als je het aan de renners overlaat kom je alweer gauw uit op puntjes als werkweigering ed. Dat zou eigenlijk niet moeten. Een statement is goed, dat is ook wat Amnesty doet, maar de verantwoordelijkheid zou een niveau hoger moeten liggen.
De ASO kan je uiteindelijk net zo veel of weinig kwalijk nemen als dat je de Shell of ASML kan kwalijk nemen. Het is een vieze verdienmachine. Niet meer en niet minder. Ze heten niet voor niets ASO en hun beleid mbt vrouwenwielrennen ligt aardig in lijn met dat van de Saoedi's. Het zou mooi zijn als ze enige vorm van Ethiek hadden, maar waarom zou je dat van hen wel verwachten en andere bedrijven, waar we met zn allen gebruik van maken, niet?
De UCI had hier een stokje voor kunnen steken. En ik denk dat ze dat op hun eigen knullige manier ook wel gedaan hebben. 2.1 is natuurlijk een belachelijk lage classificatie voor een ASO wedstrijd in een stinkend rijk land dat maximaal bezig is met sportpromotie. Puur financieel/sportief gezien had hier een WT-wedstrijd gereden moeten worden. 2.1 is echter in lijn met van die andere feestlanden als Gabon en Iran. Terwijl bv China en Maleisie, (waar de mensen/vrouwenrechten overigens ook stiekem uit de klauwen lopen) meerdere 2.HC wedstrijden mogen organiseren. En Turkije en UAE zijn World-Tour! Hoeveel World-Tour teams gaan hier nou realistisch willen starten in een 2.1 koers? Uiteindelijk hebben we het met 2.1 over een veredelde regionale koers.

Timster 8 november 2019 om 15:19

Ah, Amnesty International. Dat is toch die organisatie die mede verantwoordelijk is voor de aanslagen in België?
https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160813_02424214

En die first world problems in Nederland (Zwarte Pieten discussie) belangrijker vindt dan het bestrijden van vreselijke gewoonten in achterlijke landen? Ik doel op vrouwenbesnijdenissen, kindhuwelijken etc. Maar ja, behoud van dat soort cultuur is blijkbaar wel van belang.

Die organisatie kan ik dus niet meer serieus nemen…

kleomantre 8 november 2019 om 16:02

ISIS die organisatie die bij iedereen zulke sterke emoties oproept dat men niet ziet dat het in het schaakspel dat geopolitiek heet een heel ander doel dient dan datgene waardoor ze berucht zijn.

opdekant1 8 november 2019 om 19:03

Klopt helemaal Timster, dat is inderdaad de deug en verdien machine van Amnesty. Bah.

Derierre de la course 8 november 2019 om 22:39

Ze hebben toch ook de maanlanding in scene gezet?

Samlambeej 8 november 2019 om 16:44

'De deelnemers' zijn net de meest kwetsbare groep. Niemand durft zich uitspreken in zo'n gestoord land. Aan de andere zijde zitten ze gewrongen met de regels van de UCI.

Een boycot vanuit de media onder de vorm van niet uitzenden (voor een reden al dan niet verdoken en subtiel) lijkt me meer werkbaar.

rahimns 8 november 2019 om 17:07

Je kan het natuurlijk ook van een andere meer positievere kant bekijken. Dat landen in het Midden-Oosten bezig zijn met het toelaten van sportevenementen is een stap in de goede richting. Wij moeten in het westen niet de illussie hebben dat we in een paar jaar alles ten goede kunnen veranderen in die landen. Sportevenementen geven dan misschien een eerste kans op meer vrijheid en gelijkheid in landen waar men al eeuwen op deze manier leeft. Het zijn babystapjes die je moet zetten en nu meteen hoog van de toren blazen gaat verandering niet bewerkstelligen. Laat politici hun vak beoefenen en journalisten moeten natuurlijk onrecht blijven aankaarten. Maar evenementen als deze kunnen wel degelijk ook een positieve bijdrage hebben aan verandering in deze landen.

Romāns Vainšteins 8 november 2019 om 18:48

Tuurlijk

benjo maso 8 november 2019 om 17:18

Blij dat op dit forum zeer vele genuanceerde reacties worden gegeven op zo’n complex onderwerp. Heel wat beter onderbouwd dan op twitter of in een willekeurige voetbalprogramma ( zie discussie omtrent Ajax-uitstapje voor 7 ton in Quatar) door volgevreten ex-vedetten. Hopelijk kunnen en mogen de heren wielrenners hun eigen afweging maken en verdiepen ze af en toe bij dit soort kwesties zich meer in beroeps-gerelateerde context dan de voetbalanalisten bij de NOS.

Viktrodriguez 8 november 2019 om 18:56

Hoe voorspelbaar. De atleten moeten het maar even oplossen, terwijl het de taak van ‘onze’ politiek is er beleid op te maken.

sooike 8 november 2019 om 23:42

Ik stel voor dat iedereen die hier dit land in bescherming neemt zich eerst eens serieus p[ de hoogte gaat stellen wat er in dit land gebeurt met vrouwen LHBTI-ers, journalisten, juristen, docenten en iedereen die het er ook maar op waagt een kritisch geluid te laten horen. Bert van Marwijk, Jan Boskamp, Mark van Bommel en nog enkele andere door dollartekens verblinde sporters deden ook hun ogen dicht in ruil voor zakken met geld en stoorden zich niet aan plaatselijke misstanden. Laat de wielersport nu eens massaal het voorbeeld geven hoe je je wel zou kunnen opstellen. Boycotten die koers dus !

simplex 9 november 2019 om 00:02

Juist ! Te zot om aan een wielerkoers in zo'n land te denken.
Denk misschien gerust even aan een evt. Aramco beurskoers en ga snel over naar een andere en redelijke orde van de dag.
sooike is ook hier een consequente denker en uitter van zijn ideeën.

Headlines

Materiaalzone

Populair