ASO lanceert vijfdaagse etappekoers in Saoedi-Arabië

dinsdag 29 oktober 2019 om 09:07
ASO lanceert vijfdaagse etappekoers in Saoedi-Arabië

foto: Cor Vos (archief)

Koersorganisator Amaury Sport Organisation heeft haar portefeuille weer uitgebreid. Volgend jaar organiseert het Franse sportbedrijf namelijk van 4 tot en met 8 februari 2020 de allereerste Ronde van Saudi-Arabië.

Qatar, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten; er wordt intussen al heel wat jaren gekoerst in het Midden-Oosten. En nu is daar met de Ronde van Saudi-Arabië een nieuwe wielerkoers aan het firmament. De vijfdaagse rittenkoers is uitgetekend in en om de Saoedische hoofdstad Riyad.

De woestijnronde heeft van de internationale wielerfederatie UCI een 2.1-status toebedeeld gekregen. Dit betekent dat de helft van het deelnemersveld uit WorldTour-ploegen mag bestaan. Verder doen coureurs van (pro)continentale en nationale teams mee.

“Nieuwe landschappen ontdekken”
ASO-directeur Yann Le Moenner is enthousiast over de Tour of Saudi Arabia: “Deze nieuwe ronde is niet alleen een spannende organisatorische uitdaging, maar ook een mooie wedstrijd voor een grote groep renners én voor de tv-kijkers, die nieuwe landschappen kunnen ontdekken. Voor ons is dit ook een mooie gelegenheid om bij te dragen aan de ontwikkeling van het wielrennen in het koninkrijk.”

De parcoursen zijn nog niet geopenbaard. Wel zegt Le Moenner dat de ritten in verschillende decors verreden zullen worden: van de woestijn tot de straten van hoofdstad. “De heuvels rond Riyad zullen de punchers kunnen bekoren. Op wegen die blootgesteld zijn aan de wind zal het belangrijk zijn voor de teams om om te kunnen gaan met waaiers. De flandriens zullen de te kloppen renners zijn in Saudi-Arabië.”

De Ronde van Saudi-Arabië is niet het enige grote sportevenement dat ASO volgend jaar organiseert in de oliestaat. In januari vindt ook de legendarische Dakar-rally er plaats.

Dit artikel delen:

84 Reacties

koos verrek 29 oktober 2019 om 09:11

Mooi benieuwd naar de landschappen

west 29 oktober 2019 om 09:14

2.1 status lijkt me prima. Voor de liefhebbers in plaats van weer een moetje.
Proloog in Mekka, rondje om de Ka'aba.

robert-jan 29 oktober 2019 om 09:15

Blablabla bijdragen aan de sport in het koninkrijk, blablabla. Zullen we stoppen met er omheen draaien met mooie woorden en gewoon eerlijk zeggen waar het op staat? De Saoedi's hebben gewoon een dikke zak geld getrokken en daar is de ASO maar wat vatbaar voor. Voor de rest zie ik geen reden om in een land te gaan koersen waar ze op een dergelijke manier met mensenrechten (of het gebrek daar aan) omgaan.

west 29 oktober 2019 om 09:18

Maar wel je auto voltanken met hun handel?

robert-jan 29 oktober 2019 om 09:20

Nee, ik rijd elektrisch maar volgens mij staat dat los van het gestraft worden voor het uiten van je mening. Om nog maar niet te beginnen over vrouwenrechten etc.

west 29 oktober 2019 om 09:24

Chinese accu in je plastic auto. Weet je waar plastic van gemaakt is?

robert-jan 29 oktober 2019 om 09:30

Wat probeer je nou precies te zeggen dan? Of is het gewoon je doel om vervelend te doen? Ik vind het verder prima dat mensen in een auto rijden die op fossiele brandstof rijdt. Had ik waarschijnlijk zelf ook gedaan als ik vanuit mijn werk niet een elektrische had gekregen. Daar gaat het mij dan ook allerminst om en volgens mij staat dat los van eerder genoemde zaken die ik aandraag.

west 29 oktober 2019 om 09:45

Waar het om gaat is dat je zit te moppersmurfen op de ASO en dat ze aan de mensenrechten moeten denken, terwijl wij, met z’n allen, er zonder er over na te denken, vuistdiep inzitten bij de Saoedi’s en alle andere rare regimes. Wat gij niet wilt dat u geschiedt…

Sephiroth 29 oktober 2019 om 09:49

Nou west ik ben het geheel met de originele post eens en heb enkel een fiets, ook voor vakanties met m’n familie. Dus wat is nu je contra argument? De zeldzame metalen die in m’n pc of telefoon zitten? Zo kan je alles baggataliseren en uiteindelijk enkel nog als een schaap met de kudde meelopen ipv iig iets te zeggen.

tendam 29 oktober 2019 om 09:50

@west
Je plaatst nogal nihilistische comments. Uiteindelijk kun je nergens voor staan want je bent altijd hypocriet. Ja, dat klopt. Nou, dan laten we die Saudi’s toch lekker hun gang gaan?

west 29 oktober 2019 om 09:53

Maar het de ASO aanrekenen vind ik nogal hypocriet.

Edit redactie: Dat is niet nodig.

nummer3 29 oktober 2019 om 09:57

Deze nieuwe ronde is niet alleen een spannende organisatorische uitdaging, maar levert ook gewoon een grote zak geld op. Kijk, zo was er niets aan de hand geweest :)

robert-jan 29 oktober 2019 om 09:58

“Wat gij niet wilt dat u geschiedt…”

Wat een verschrikkelijk vreemde opmerking, volgens mij past die ook niet echt in deze context. Dus omdat ik een elektrische auto rijd die grootendeels gemaakt is van plastic en een chinese accu in zit is het eigenlijk net alsof ik zelf journalisten stokslagen geef die commentaar hebben op het regime? Of alsof ik zelf stenen gooi op vrouwen die vreemd zijn gegaan? Je trekt het mijn inziens compleet uit zijn verband en als je op die manier redeneert kun je wel bezig blijven. Misschien kun je die fles azijn ’s ochtends beter laten staan alvorens je het internet op gaat.

west 29 oktober 2019 om 09:59

En dat is het punt. De ASO deelt die stokslagen ook niet uitm

nummer3 29 oktober 2019 om 10:04

Kim-Jung-Un executeerd ook niet zelf. Prima kerel dus begrijp ik? Kijk als je alles uit z’n verband wil rukken….

nummer3 29 oktober 2019 om 10:12

Punt is dat je, als in het Westen leeft je alleen zonder plastic kan leven als je in een boomhut in de Biesbosch gaat survivallen. De keuze is er eigenlijk niet meer. Wat de ASO doet is gewoon in ruil voor een zak geld promotie maken voor het regime in Saudi-Arabië onder het mom van een wielerkoers.

En dat is geen waardeoordeel van mij, slechts een constatering.

Panache 29 oktober 2019 om 10:57

Edit redactie: De reactie is aangepast.

doorak 29 oktober 2019 om 14:49

edit wf: hou het aub bij wielrennen

Hensie 29 oktober 2019 om 19:10

West snapt niet zo goed dat we bij vrijwel alles wat we doen afhankelijk zijn van olie en dus van treurige regimes in het Midden-Oosten. Die afhankelijkheid is erg zat, maar dat betekent niet dat we ook nog maar vrijwillig zaken moeten doen met die lui. Zeker sportorganisaties als de ASO niet. Als dat soort organisaties met bijvoorbeeld Saudi’s in zee gaan, legitimeren ze het regime wat daar aan de macht is, inclusief hun bedenkelijke opvattingen over vrouwen, homo’s, andersdenkenden, mensenrechten, etc. Gelul over mondialisering of andere non-argumenten zijn hier niet op zijn plaats.

Covadonga 29 oktober 2019 om 20:08

Hoe het daadwerkelijk zit, weten we hier niet. Ik kan en ga dat dan ook niet beoordelen/veroordelen.

Ik ben in eerste instantie gewoon blij met een extra koers. Beter dan dat er alleen maar verdwijnen.

GwtB 29 oktober 2019 om 09:34

Zijn er ook rondemissen?

Chris Van Uden 29 oktober 2019 om 10:07

Haha +1

dikkechaap 29 oktober 2019 om 10:53

Ik vrees dat we die zullen moeten missen.

6feet 29 oktober 2019 om 11:30

Haha +1
..Of dik ingepakt en niet alleen vanwege de naderende zandstorm.

molovin 29 oktober 2019 om 09:40

@west, het is één om te rijden op benzine waar zij mogelijk aan verdienen. Maar om moedwillig mee te doen aan een PR-show voor hun land is iets anders. Wat je ervan vindt moet iedereen zelf bepalen.

robert-jan 29 oktober 2019 om 09:42

Amen.

west 29 oktober 2019 om 09:51

Dus aan de ene kant moeten we niet alles over een kam scheren want niet zichtbaar. Maar anderzijds moeten wij hun cultuur, natuurschoon, gewone mensen, vooruitgang en interesse in sport wel over één kam scheren met de schending van mensenrechten?

nummer3 29 oktober 2019 om 09:59

Die gewone mensen kan het geen reet schelen of er een wielerkoersje georganiseerd wordt. En aan de ander kant kan het de ASO ook geen reet schelen wat die gewone mensen in Saudi Arabië er van vinden.

Chris Van Uden 29 oktober 2019 om 10:08

Eens met Molovin.

ghostwriter 29 oktober 2019 om 09:53

Ploegen als Astana, UAE, Bahrain, Israel, Saoedi-Arabië… de dag komt steeds dichterbij dat ik het wielrennen ga boycotten. Wielrenner wordt zo steeds meer een propoganda tool voor Faschistische regimes.

Kosmonaut 29 oktober 2019 om 11:30

Misschien moet je eerst eens opzoeken wat fascisme nou precies is (en hoe je het juist spelt) voordat je de grote kudde napraat, en alle groepen, “regimes” en politieke overtuigingen die afwijken van wat men hier gewoon is wegzet als zijnde fascistisch.

thorsen 30 oktober 2019 om 09:31

Het komt niet heel overtuigend over als je het onderwerp verkeerd blijft spellen. Maar verder leuke spreekbeurt.

Chris Van Uden 29 oktober 2019 om 10:09

Koers voor de echte zandhappers dus.

KimJungPoels 29 oktober 2019 om 10:22

Tsja, ik geloof nog steeds niet dat uitsluiting de manier is om onrechtvaardige situaties (in onze ogen dan toch) te verbeteren.

Wat dat betreft kun je ook zeggen dat sport een soort common ground is die het mogelijk maakt om de dialoog over andere onderwerpen aan te gaan. En wellicht groeien ze dan op lange termijn meer naar onze denkbeelden toe.

Al met al prima dus dat er ook in dit soort landen soms een rondje op het programma staat.

robert-jan 29 oktober 2019 om 10:53

Dit vind ik echt het enige goeie argument voor wat mij enigszins een ander inzicht geeft in de kwestie. Waarvoor dank!

Panache 29 oktober 2019 om 11:04

Daarnaast moeten we zelf ophouden om onze normen en waarden als superieur/modern te zien. Uiteindelijk zijn zaken als gelijkwaardigheid tussen man en vrouw, alcohol, wapenbezit, kloof tussen arm en rijk, euthanasie, vrijheidsberoving als vorm van straf, etc etc geen tekenen van beschaving, maar een mening die in een bepaalde tijdsgeest dominant is en in de loop van de jaren heen en weer schuift. Zij vinden ons achterlijk, wij vinden hun achterlijk… hoe smal is dan je referentiekader…

robert-jan 29 oktober 2019 om 11:17

De vraag is echter of die mening ook de publieke opinie is of enkel de opinie van de dictatuur die het land aanstuurt. Zeker zullen we het nooit weten gezien het tegenspreken van die opinie je op stokslagen kan komen te staan in SA.

kielabokki 29 oktober 2019 om 11:57

Alleen gaat het daar totaal niet over. Want alleen de landjes met zakken dollars krijgen dit gedoe toebedeeld. Je zou een punt hebben als morgen een Albanië stomtoevallig aan de beurt was ofzo.

doorak 29 oktober 2019 om 14:54

Goed gezien KimJung

Samlambeej 29 oktober 2019 om 19:54

Wat 'n onzin. Zodra het over de kluitn of 't geloof gaat raken de gemoederen verhit en is men dat koersje al lang vergeten.

wat Panache zegt??? Breek nou m'n klomp!

wulu 29 oktober 2019 om 10:27

@west

Je hebt gewoon gelijk hoor.

Die mensenrechten worden fysiek in stand gehouden door het bedrijf van ons koningshuis die de wapens in dit soort landen levert.

Dus als je een mening over een land hebt, bekijk dan ook de geldstromen die ervan profiteren en die regimes voorzien van macht. In dit geval dus ook deels met ons belasting geld, door het bedrijf waar de Oranje Nassau’s de grootste aandeelhouder van zijn.

On the positive side: Nederlands belastinggeld word indirect geïnvesteerd in een nieuwe 5 daagse prof ronde.

Of zullen we het over mensenrechten gaan hebben? Want dan heb ik er nog wel een paar waar de Nederlandse overheid direct geld inpompt of van profiteert. Genocide, onderdrukking en ernstige milieu overtredingen, kijk aub verder dan je neus voordat je anderen ergens van beticht.

tendam 29 oktober 2019 om 10:41

@wulu
Wat jij doet is whataboutism, een Sovjet-tactiek die Trump tegenwoordig hanteert. Goed gedaan!

Romāns Vainšteins 29 oktober 2019 om 10:50

Dit type gemurmel sterft gelukkig zienderogen af als geldige wegkijkreden.

robert-jan 29 oktober 2019 om 10:51

Duidelijk. Volgende keer als ik ergens commentaar op heb zal ik ook gelijk alle andere landen benoemen waar ze mensenrechten schenden. Dat is blijkbaar belangrijk, noem je die niet dan betekent dat automatisch dat je daar wel mee akkoord bent of zoiets. Rare beredenering maar prima. Daarnaast heb ik ook met geen enkel woord uitgesproken dat ik achter de acties van ons koningshuis sta en dat ik akkoord ben met waar onze regering belastinggeld in pompt. Ik vind de aanname dat omdat ik Nederlander ben ik automatisch akkoord ben met de acties van de Nederlandse overheid en/of het Nederlands koningshuis dan ook een zeer vreemde.

Volgens mij gaat het hier over Saoedi Arabië en hoeven we dergelijke andere zaken er niet bij te betrekken. Je legt me zodoende nogal wat woorden in de mond terwijl ik mijn standpunt daarin nog totaal niet heb uitgesproken.

wulu 29 oktober 2019 om 10:57

Kijk het is heel simpel:

Als je veilig durft te roepen dat je elektrisch rijd en zo niet deelneemt aan het in stand houden van bepaalde regimes, maar wel over mensenrechten begint te zwetsen, dan praat je enkel over hoe goed jij als persoon bent kennelijk… wat is daar de boodschap achter, omtrent het organiseren van een wielerkoers in een ander land?

Wie de eerste steen gooit…

robert-jan 29 oktober 2019 om 11:08

Dan heb jij blijkbaar al mijn reacties niet goed gelezen. Anders vraag ik mij af hoe je tot deze conclusie komt. Ik zeg nergens dat ik beter ben omdat ik elektrisch rijd. Ik zeg zelfs dat als ik geen elektrische auto had gekregen van uit het bedrijf waarvoor ik werk ik waarschijnlijk een auto op fossiele brandstof had gereden. Zelfs roep ik nog dat wat voor auto ik rijd totaal los staat van de kwestie die ik aandraag. Moet ik een gegeven paard dan maar in de bek kijken? Of had ik dan maar moeten liegen over dat ik elektrisch rijd op de vraag of ik "wel men auto vol gooi met hun handel" omdat ik anders mezelf aan het ophemelen zou zijn? Daarnaast (deze heeft nog niemand benoemd) ben ik me er volledig van bewust dat de zogenaamd groene stroom waarmee ik de elektrische auto oplaadt via constructies waarschijnlijk opgewekt is met Russisch gas. Ik geef daar dan ook enkel antwoord op de vraag of ik mijn auto vol gooi met hun handel, niet meer, niet minder. Ik vraag me zodoende sterk af of je zomaar wat roept zonder eerst alles te lezen of dat je gewoon graag mijn woorden uit zijn verband trekt.

Zoals je zegt is het inderdaad heel simpel, echter blijkt lezen toch te moeilijk.

kielabokki 29 oktober 2019 om 11:58

Mooie verzameling drogargumenten in dit topic.

wulu 29 oktober 2019 om 12:04

@robert jan

Het is niet moeilijk lezen, wel een hoop tekst voor een simpele uitleg.
Jouw hele argumentering over een lease auto is waaaaaay to much info.
Ik hoop dat je er veel plezier van hebt!

We gaan straks zien wie de ronde van Saudië Arabië gaat winnen.

robert-jan 29 oktober 2019 om 12:12

Blijkbaar is het nodig want leg ik het je niet expliciet in zo veel woorden uit verdraai je mijn woorden compleet en beticht je me van allerlei dingen die ik nooit heb geschreven en/of geïnsinueerd.

Ik zal het vermoedelijk alleen hier meekrijgen wie die koers gaat winnen, ik ga hem namelijk verder niet bekijken.

skylimit 29 oktober 2019 om 10:46

Sport = geld = exposure. Daar draait het allemaal om. Zodra het de “politiek correcte” personen uitkomt gaan ze hyprocriet wijzen naar landen en regeringen die in hun ogen
niet voldoen aan de normen en waarden die zij nastreven….

De politiek incapabele personen die door de gewone burgers (meestal) zijn verkozen zijn niet in staat om geschillen normaal op te lossen, maar vinden wel dat de sport daarvoor moet gebruikt moet / mag worden.

Sport verbroedert…..ja, even totdat het evenement is afgelopen.
Toch lekker koersen in de zandbak. Er zijn daar nog zat mogelijkheden…. Jemen, Jordanie, Irak, Syrie….

Shinzawai 29 oktober 2019 om 10:51

Is er ook een vrouwenkoers?

Jos84 29 oktober 2019 om 12:20

Ja deze wordt persoonlijk in de slaapkamer gereden op een rollenbaan.

Kevin Lowagie 29 oktober 2019 om 10:52

Internationalisering? It’s all about the money…

Samlambeej 29 oktober 2019 om 10:56

@west
Je snapt toch wel dat we nog geen adequaat alternatief hebben voor olie maar daar wel naarstig mee bezig zijn? Ondertussen… Nee we mogen dat krankzinnige regime niet steunen in hun propaganda. Dat doet ASO nu met hun volle verstand wel terwijl het helemaal nergens voor nodig was.

Oblomov 29 oktober 2019 om 11:00

Ik vind het wel lovenswaardig dat ASO en de UCI er echt een mooie strijd van maken welke organisatie nou slechter voor de sport is…

Hollow Knight 29 oktober 2019 om 11:13

Leuk, een koers houden in het land dat de grootste sponsor is van terrorisme over de hele wereld (en voornamelijk Frankrijk).

Schandalig, hopelijk gaat geen enkele renner deelnemen aan deze koers.

doorak 29 oktober 2019 om 15:30

De grootste sponsor WAS, samen met Quatar en Kuweit.
Er komen nog altijd gelden uit SA, niet meer van de staat en Koning. Wel van prive personenen die geen verlichte islam wensen en de orthodoxe islam aanhangen waarbij verovering en bekering van o.a. het westen een plicht is. Er zijn zelfs nog prinsen die sponsorren wat Salman ook aanpakt. Een koninklijkemfamklie met meer dan 15.000 prinsen, daar zal de kroonprins Salman nog best wat werk aan hebben.

Verder moeten we er op vertrouwen de die Salman het echt meent en hopen dat hij het westen niet in de maling neemt met zijn modernisering.

dingetjep 29 oktober 2019 om 11:15

Alle voor- en tegenargumenten zijn al uitvoerig besproken rond het WK in Dubai en de Girostart in Israël. Lijkt me niet nodig om deze discussie nogmaals te voeren. Uiteindelijk weten we natuurlijk allemaal dat het de ASO om het geld gaat. Want wat voegt deze ronde toe aan de kalender? Er bestaan al enkele woestijnkoersen met hetzelfde karakter.

Jammer dat de ASO niet eens de moeite neemt voor een mooi nieuw rondje in een ander type land. Zuid-Afrika lijkt me bv. zeer geschikt. Prachtig land met sportcultuur, goed weer in die periode, nieuw continent.

leegloper 29 oktober 2019 om 14:23

Is criminaliteit daar geen probleem?

KettingRechts 29 oktober 2019 om 11:25

Wanneer wordt er eens een koers van formaat georganisseerd in Colombia. Hier leeft de sport tenminste. In Saudi Arabië kijken er 2 man en een kamelenkop.

Paul Bus 29 oktober 2019 om 20:57

Dat zou mooi zijn mooi land mooi publiek,kan niet wachten.

Polleke 29 oktober 2019 om 11:45

ASO is dit jaar met de “Dakar” in SA…. terwijl ze hun logistieke middelen toch al ter plaatse hebben… zou me niet verwonderen dat er in die periode ook opeens een marathon of triathlon bijkomt op de kalender…

finton 29 oktober 2019 om 11:50

Israel Cycling Academy zal hier uiteraard niet komen opdagen.
Wat ik me wel afvraag is hoe dat bij de UAE Tour zal zijn. Die is WorldTour en ICA heeft daar dus startrecht in 2020. Zou dat geweigerd worden?

Boomie1 29 oktober 2019 om 16:00

Vraag het me af. Ze hebben toch genoeg renners en zeker klimmers als D Martin en Ben Hermans in de selectie om hier een opstelling te maken zonder Israelier?

oscarito1908 29 oktober 2019 om 20:41

Net alsof je dat moet willen.

Jos84 29 oktober 2019 om 12:10

ASO-directeur Yann Le Moenner is enthousiast over de Tour of Saudi Arabia:… Dit gaat ons veel geld opleveren…

Boomie1 29 oktober 2019 om 12:58

Mensen, we hebben het hierover wielrennen en niet over politiek.
Ik vind het eerder jammer dat ASO niet investeert in de TDF voor vrouwen dan weer zo’n nikszeggend rondje in een land met veel olie en woestijn.
Het enige waar dat goed voor is, is de zon in de winterse maanden opdat renners in lekker weer kunnen koersen.

doorak 29 oktober 2019 om 15:36

Zou mooi zijn alsmASO de extra inkomsten inzet voor een meerdaagse vrouwen Tour.
Vwb de politiek, tja daar moeten we hel wel over hebben wanneer allerlei lieden zaken hier beweren die achterhaald zijn.

Boomie1 29 oktober 2019 om 15:59

Ik snap het doorak, maar even heel zwart/wit, wat boeit mij politiek nou als ik naar koers wil kijken. Ik kijk meer naar de toegevoegde waarde van zo’n rondje door de woestijn, ik zie hem nog niet.

Hensie 29 oktober 2019 om 19:16

Helaas is het een misvatting te denken dat sport en politiek los van elkaar staan. Sport is juist een van de zaken die politiek ingezet kan worden…

Tuubke 29 oktober 2019 om 13:12

Ik vrees dat de ploegen hun vrouwelijke personeel moeten thuislaten. Of de vrouwen moeten bereid zijn zich aan de kledingvoorschriften aan te passen en allemaal een hoofddoek gaan dragen.

Merlinappa 29 oktober 2019 om 14:11

Ah, de rijke kroonprins van Saoedi-Arabie heeft ook de wielersport gevonden als manier om het land meer westers te laten lijken. Trap er niet in.

doorak 29 oktober 2019 om 15:39

Laat is zeggen dat ik er niet 100% zeker van ben. Van de goede intenties vd kroonprins. Anderzijds is er nogal wat gebeurd de laatste 2 jaar en kan hij niet als een olifant in een porceleinkast tekeer gaan.
Vooralsnog moeten we vertrouwen op de goede wil zolang hij blijft aantonen dat hij werkelijk wil moderniseren en de orthodoxe islam spronsoren in het westen heeft afgeschaft en ookmin eigen land langzaam aanpakt.
Maar de handen ervoor in het vuur steken…..dat niet.

SteelHorseCowboy 29 oktober 2019 om 15:56

Als de start gecombineerd wordt met een onthoofding is voldoende enthousiast publiek in ieder geval gegarandeerd.

oscarito1908 29 oktober 2019 om 20:42

En misschien het homo’s van daken gooien.

maanvogel 29 oktober 2019 om 17:25

…en de ploeg die het ploegenklassement wint, mag als prijs een overspelige vrouw of een homoseksueel stenigen

Headlines

Materiaalzone

Populair