Amets Txurruka uit forse kritiek op beleid Euskaltel

maandag 24 september 2012 om 21:34

Amets Txurruka

foto: Sirotti

Amets Txurruka, die aan het eind van het seizoen na zeven jaar moet vertrekken bij Euskaltel, heeft in een interview met CyclingNews hard uitgehaald naar de koers die Euskaltel ingaat vanaf komend seizoen.

Euskaltel staat al sinds zijn introductie in het wielerpeloton in 1994 bekend om zijn eigen beleid. De Spaanse ploeg bestaat alleen uit Baskische renners, die vaak uit de eigen opleiding komen of via zusterploeg Orbea. Door financiële problemen en matige resultaten is Euskaltel vanaf komend seizoen genoodzaakt om ook buitenlandse renners aan te trekken die WorldTour-punten meenemen naar de Baskische ploeg. Dit is nodig om de World-Tour status te garanderen in de toekomst. Deze reorganisatie eist enkele slachtoffers, waarvan Amets Txurruka er een is.

De Bask uit daarom ook harde kritiek op de ploeg. ”Met deze aanpak zie ik Euskaltel als een gewone ploeg, niets meer en niets minder. Ik kwam naar Euskaltel omdat het een bijzondere ploeg was. Een uithangbord voor het Baskenland, te vergelijken met de voetbalclub Atlethic de Bilbao (waar ook alleen maar Baskische voetballers onder contract staan). Dit was vanaf 1994 zo. Met deze nieuwe koers is dat bijzondere aspect echter weg.”

Txurruka is een van de acht (voormalige) renners van Euskaltel die in een open brief kritiek uiten op de nieuwe koers die de ploeg wil varen. De andere zeven renners zijn David Lopez, Iker Camaño, Jonathan Castroviejo, Benat Inxtausti, Markel Irizar, Haimar Zubeldia en Koldo Fernandez.

Txurruka uit ook kritiek op de ploeg omdat hij naar eigen zeggen te laat werd ingelicht dat zijn contract niet werd verlengd. ”Zeven andere renners binnen de ploeg zitten in dezelfde situatie. Dit is gewoon een kwestie van humaan gedrag. Zo dien je niet met elkaar om te gaan”.

De 29-jarige aanvaller betreurt ondanks de kritiek de situatie tussen hem en de ploeg. ”Ik ben verdrietig dat ik op deze manier afscheid moet nemen. Ik heb jarenlang mijn best gedaan voor de ploeg en veel mooie momenten beleefd. De reden waarom ik zo verdrietig ben is omdat ik zie dat aan al dit een einde komt. De sfeer binnen de ploeg zal op deze manier veranderen van een homogeen gezelschap naar een meer individualistische ploeg. Dat is het nadeel van de jacht naar WorldTour-punten. Het kan een ploeg worden waarin iedereen naar zichzelf kijkt zonder de ander te helpen,” aldus Txurruka.

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair