Almeida heeft de smaak te pakken in Ronde van Polen: Portugees boekt tweede ritzege

donderdag 12 augustus 2021 om 18:50
Almeida heeft de smaak te pakken in Ronde van Polen: Portugees boekt tweede ritzege

foto: Cor Vos

João Almeida is opnieuw succesvol gebleken in de Ronde van Polen. De Portugees van Deceuninck-Quick-Step bleek in de vierde etappe naar Bukowina Tatrzańska over de sterkste sprint bergop te beschikken. De leider in de wedstrijd versloeg dit keer Matej Mohoric en Andrea Vendrame.

Na de sprinterskans van gisteren was de vierde etappe van de Ronde van Polen er weer een voor de heuvelspecialisten en de klimmers. De rit voerde de renners naar Bukowina Tatrzańska en dan weten de doorgewinterde wielerfans wel hoe laat het is. De eerste échte bergrit van deze ronde ging onder meer over de klim van Łapszanka (4 km à 5,4%, met een stijging tot 15,9%) en kende zijn besluit op een slotklim van goed vier kilometer, met in het begin een maximale hellingsgraad van ruim 14%.

Het peloton op weg naar de finish – foto: Cor Vos

Hermans en Theuns in de aanval 
Met leider João Almeida op de eerste rij, werd het peloton omstreeks 14.45 uur op gang geschoten. Na een onstuimige openingsfase, waarin verschillende renners probeerden om weg te komen, wisten vijf renners een interessante voorsprong te vergaren. De namen? Attila Valter (Groupama-FDJ), Edward Theuns (Trek-Segafredo), Quinten Hermans (Intermarché-Wanty-Gobert), Lary Warbasse (AG2R Citroën) en Marco Canola (Gazprom-Rusvelo) reden op een gegeven moment vier minuten voor het peloton uit. Hermans liet zich echter al snel weer inlopen door het peloton.

De voorsprong bleef in de daaropvolgende kilometers schommelen rond de drie minuten, maar in het peloton was er allerminst sprake van paniek. Toch hadden de klassementsteams nog een hele kluif met het opnieuw inrekenen van de koplopers. Theuns moest op een gegeven moment zijn medevluchters laten gaan, maar Valter, Canola en Warbasse hadden duidelijk nog wat over en hielden het tempo strak op de beklimming van Łapszanka, met zijn top op elf kilometer van de streep.

Valter gaat er alleen vandoor, favorieten wachten op slotklim
Op de klim van Łapszanka, met percentages tot ver boven de tien procent, bleek Valter over de beste klimmersbenen te beschikken. De jonge Hongaar, die eerder dit jaar in de Giro d’Italia al drie dagen mocht pronken in de roze leiderstrui, reed weg van zijn overgebleven vluchtkompanen Canola en Warbasse en kwam als eerste boven op de voorlaatste klim van de dag. In het stevig gedecimeerde peloton, dat inmiddels op een halve minuut reed, was het nog vergeefs wachten op een versnelling.

Met nog 6,5 kilometer te gaan kwam er dan toch een einde aan het avontuur van Valter, die nog werd ingerekend voor het begin van de slotklim naar het resort van Bukowina Tatrzańska. Leider Almeida, Diego Ulissi, thuisfavoriet Michal Kwiatkowski en Dylan Teuns… Ze begonnen allemaal van op de eerste rij aan de laatste en beslissende klim van deze etappe. Deceuninck-Quick-Step nam vrijwel meteen de koers in handen door enkele renners in de aanval te sturen: eerst Rémi Cavagna, gevolgd door Mikkel Frølich Honoré.

Almeida heeft de smaak te pakken 
Cavagna bleek een springplank voor de explosieve Honoré, die met nog twee kilometer te gaan alleen voorop reed. De Deen, die twee weken geleden nog zijn goede vorm etaleerde met een derde plaats in de Clásica San Sebastián, kreeg echter weinig ruimte van de troepen van UAE Emirates. Die laatste ploeg nam het commando voor de rappe Ulissi, maar eerst moest Honoré nog worden teruggepakt. Dat lukte uiteindelijk in de laatste kilometer, maar toch wist een renner van Deceuninck-Quick-Step de etappe te winnen.

Almeida bleek namelijk over de beste punch te beschikken in de laatste honderden meters. Waar het in de rit naar Przemyśl nog een dubbeltje op zijn kant was met Ulissi, boekte de Portugees vandaag een afgetekende overwinning. Mohoric werd op gepaste afstand tweede, voor Vendrame, Kwiatkowski en Dion Smith. De jonge Ben Tulett eindigde knap als zevende, Quinten Hermans kwam als tiende over de meet. In het algemeen klassement loopt Almeida nu wat verder uit op Mohoric en Ulissi.

Dit artikel delen:

17 Reacties

LeoR 16 12 augustus 2021 om 18:53

Honoré slim uitgespeeld en Almeida sterk afgemaakt. Al had ik het ergens wel fijner gevonden mocht de deen voorop gebleven zijn, maar die laatste 500m waren nog echt heel zwaar.

Dikke vrouw 12 augustus 2021 om 18:54

Wat een teamwork!

chasse patat 12 augustus 2021 om 18:56

Patje kan weer trots vertellen dat hij de wolfjes goed heeft laten samenwerken. Almeida wel weer erg sterk in de sprint.

Frits van Jumbo 12 augustus 2021 om 19:30

Klopt. Hoe ne groten lul het ook is, dit is wel een voorbeeld van teamwork

Victor S 12 augustus 2021 om 18:56

Lekker hoor zijn 2e. Het leek even alsof hij weer te vroeg ging, maar hij hield in, ging achter bij Mohoric en had daarna nog even wat over.

Magician 12 augustus 2021 om 19:02

Speciaal voor degenen die twijfelden aan zijn transfer naar UAE.

Wheely 12 augustus 2021 om 19:10

Een paar dagen geleden had ik het er nog over dat hij nooit won maar nu is de beer los! Talent spatte er al van af maar als hij het een echte afmaker wordt mogen we onze borstjes natmaken.

Pole Pole 13 augustus 2021 om 00:05

Met zijn explosiviteit ging dat er sowieso uitkomen.

Ik zou zijn trump kaartje vergelijken met dat van Alaphilippe maar misschien een nog betere tijdrijder en een iets betere ronderenner. Of hij ooit het WK en MSR wint? Die zijn voorlopig nog net te lang en te tactisch denk ik.

Steven_E 12 augustus 2021 om 19:13

Hermans was mee in de aanval en wordt nog 10e ook? Klopt dit?

Grobbel 12 augustus 2021 om 19:15

Als ik de PCS blog moet geloven was ie inderdaad mee, maar omdat ie gevaarlijk was voor het klassement (en zelfs even virtueel leider was) vermoed ik dat ie werd gevraagd om zich af te laten zakken. Of hij ging alleen voor de 3 bonificatieseconden en was per ongeluk mee, dat kan ook. Dat was al wel op 130 kilometer voor de streep, dus het is niet alsof ie nog een snoeiharde finale in een kopgroep heeft moeten doen.
https://www.procyclingstats.com/race/tour-de-pologne/2021/stage-4/live/livestats

Frits van Jumbo 12 augustus 2021 om 19:30

Wat draait Mohoric een belachelijk goed seizoen zeg!

Maillot à Pois 12 augustus 2021 om 19:40

Een mooi resultaat voor de nog steeds geen 20-jarige Ben Tulett ook.

Pietspeed 12 augustus 2021 om 20:12

Hoop dat Kemna heeft gekeken. Dan weet hij weer wat tactiek en samenwerking is.
Dat Lefevre Almeida laat gaan, is vlg mij een mispeer van jewelste. Zo'n kerel voor het AK kan elk WT team toch gebruiken?

Turtlehead 12 augustus 2021 om 20:58

Ik denk Ome Pat hem wat uit t oog verloren is, omdat hij Alaflip al heeft en op zkh Remco E gefocust is geweest.
En nu is het te laat.

Pietspeed 12 augustus 2021 om 22:12

@turtlehead
Ja, accoord met Flip en Remco als toekomstige AK’er. Maar Almeida heeft z’n waarde al vorig jaar getoond Wilde daar waarschijnlijk financieel voor gewaardeerd worden. En dat kon of wilde Pat niet. Hetzelfde geldt mi voor Bennett. Iig, zal UAE wel de dollars of euro’s op tafel leggen. Maakt dan Almeida niet uit als hij ns moet knechten voor Pogi. Pogi kan echter niet alles rijden. Dus kansen voor Almeida komen er wel.
Btw, dat Flip nog ns een grote Ronde wint, zie ik niet gebeuren…
Waarschijnlijk zal DCQ altijd wel een meer klassieke ploeg blijven.

Pole Pole 13 augustus 2021 om 00:11

laat gaan? Pat wil en of kan niet ophoesten wat UAE betaald voor iemand met zijn uitslagen.

kleomantre 13 augustus 2021 om 09:10

Pat had beter meer in deze jongen kunnen investeren dan die gemankeerde prima-donna. Alhoewel deze er misschien ook eentje is en Pat geen twee kapiteins op een soortgelijk schip zoekt.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair