Alleen in Huijbergen zie je het NK veldrijden live

vrijdag 11 januari 2019 om 21:00
Alleen in Huijbergen zie je het NK veldrijden live

Liefhebbers van het veldrijden die niets willen missen van het NK veldrijden moeten dit weekend afreizen naar Huijbergen. De strijd om het rood-wit-blauw is namelijk nergens op televisie te zien. Ziggo Sport, dat de laatste twee edities in beeld bracht, kiest voor de Tour Down Under. Bij de NOS gaat de voorkeur uit naar het EK schaatsen en zal de Nederlandse titelstrijd later op de dag in samenvatting te zien zijn.

Met name bij de vrouwen wordt een spannende strijd verwacht tussen titelverdedigster Lucinda Brand, Marianne Vos, Annemarie Worst en Denise Betsema. Bij de mannen zal de meeste spanning naar alle waarschijnlijkheid zitten in het duel om het zilver en brons. Zonder onverwachtse tegenslagen zal Mathieu van der Poel zonder veel weerstand zijn vijfde nationale titel bij de elite behalen. Dat zal dus echter niet live op televisie te zien zijn.

Ziggo Sport, dat de titelstrijd in 2017 en 2018 uitzond, kiest dit jaar voor de Tour Down Under en de Down Under Classic (nieuwe naam voor People’s Choice Classic), het inleidende criterium van de WorldTour-koer. Bij de NOS, dat al jaren alleen een samenvatting van het NK veldrijden maakt, kiezen ze heel het weekend voor het EK schaatsen in het Italiaanse Collalbo en het EK shorttrack in Dordrecht. Ook regionale zender Omroep Brabant heeft geen live-uitzending gepland.

WielerFlits is er live bij: @WielerFlitsLive
In Huijbergen zal WielerFlits aanwezig zijn om jullie via Twitter @WielerFlitsLive op de hoogte te houden van het NK veldrijden. Op zondag is verslaggever Nick Doup in Noord-Brabant om live verslag te doen via dit nieuwe account van WielerFlits, waardoor je niets mist van de koers. Zorg dus dat je dat account volgt.

BK veldrijden op Sporza
Wie dit weekend live veldrijden op tv wil kijken, kan afstemmen op Sporza. Bij onze zuiderburen is de strijd om de Belgische nationale titel van de junioren tot elite mannen live op televisie en via de stream te aanschouwen.


Lees meer over het NK veldrijden in onze voorbeschouwing

Volg @WielerFlitsLive voor updates van het NK


Dit artikel delen:

80 Reacties

peervaneynthoven 11 januari 2019 om 19:27

Sorry, maar bij een publieke omroep moeten kijkcijfers niet doorslaggevend zijn. De publieke omroep dient meerdere belangen te dienen, ook al kijken daar minder mensen naar. In tegenstelling tot de commerciële omroepen, waar het wel alleen om kijkcijfers gaat. De investeringen die moeten worden gedaan om uren en uren en uren, dagen en dagen en dagen te berichten over een EK schaatsen en waar ( leuk met zijn allen naar Collalbo!) een crew van ongeveer 20/25 man, waarvan 10/15 duiders, analytici, commentatoren, interviewers en presentatoren (m/v want anders krijg ik daar weer problemen mee) zijn substantieel. Voor een fractie van dit geld kan met gemaak een NK veldrijden Elite mannen en vrouwen worden gecoverd. 2 uur schaatsen, waarvan effectief misschien een uur interessant is door dweil- en ohpauzes en ritten van nummer 28 tegen nr 29, kan makkelijk in een samenvatting vlak daarna worden uitgezonden. De NPO moet het willen, maar wil het simpelweg niet. Ik heb nog geen enkele valide reden van gehoord.

vlek 11 januari 2019 om 19:36

Doorslaggevend misschien niet, maar daarmee is de interesse van het publiek nog wel een belangrijke factor.

Genoeg sporten die van zichzelf boeiend genoeg zijn, maar voor een live-registratie in plaats van een mooie samenvatting niet voldoende kijkpubliek genereren om het voor een publieke omroep te rechtvaardigen dat ze daar hun budget in stoppen. Ze overstijgen simpelweg alle andere belangen die er gediend worden niet. Moeilijker hoef je de afweging niet te maken.

tendam 12 januari 2019 om 12:17

Aan de ene kant moet er altijd bezuinigd worden op de NPO, aan de andere kant moeten ze alles uitzenden. You can’t have it both ways.

De kijkcijfers van veldrijden zijn gewoon niet denderend in Nederland. Dan kun je het wel als een publieke functie zien dat de NOS het live uitzendt, maar zo zijn er nog 20 sporten die dan ook wel een graantje willen meepikken.

Borsje 11 januari 2019 om 19:58

Maar waarom geen stream aanbieden als er toch opnamen worden gemaakt tbv de uit te zenden samenvattingen?

DemPolS 12 januari 2019 om 11:57

Moet die vraag niet aan Ziggo gesteld worden, die hebben toch de rechten gekocht. Of gaat dat per jaar?

Borsje 12 januari 2019 om 16:37

Die vraag hoort wel bij uitstek bij de NOS thuis. Die zenden ’s avonds samenvattingen uit.

west 11 januari 2019 om 20:09

Het is niet realistisch, maar je moet zo’n knullig nk gewoon op hetzelfde parcours en dezelfde dag houden als het bk. Twee keer zoveel wedstrijden voor de fans, die in Belgie wel komen opdagen, en de camera’s van Sporza staan er toch al.
En anders gewoon lekker blijven aanprutsen met lokale clubjes die voor de eigen goegemeente een nk organiseren. En dan lezen we de uitslag achteraf wel. Missen er uiteindelijk toch weinig aan.

Bart Wyns 12 januari 2019 om 08:54

Is wel een goed idee en verdelen we gelijktijdig alle WK-titels – BK, NK en WK in 1 wedstrijd, de resultaten zullen alleszins niet te veel verschillen voor de podia.

kampioenvanhetkarakter 12 januari 2019 om 10:09

Even terug naar de titel van dit stuk: wie gaan er eigenlijk naartoe? Mijn inziens is dit een van de mooiste omlopen in Nederland en de organisatie verdient een groot toeschouwersaantal, zeker ook omdat ze het gratis toegankelijk maken. Ik ben er in ieder gevulde hele dag bij zondag!

kielabokki 12 januari 2019 om 12:26

Ik ga er morgen wel even heen met een maat.

Tour 12 januari 2019 om 12:17

Nee ik ga er niet naar toe. Ik ga geen 5 uur in de auto zitten voor een kleine 2 uur cross.
Ik kijk wel cross op Sporza.

assen 12 januari 2019 om 12:37

Ik overweeg wel 4 uur in de auto te zitten om 3,5 uur cross te zien, in ongelooflijk baggerweer.

Hopsommers 12 januari 2019 om 18:14

Voor alle azijnzeikers over het schaatsen en de NOS. De NOS is volgens de Mediawet verplicht om volledig rechtstreeks verslag te doen van het EK schaatsen. Op NPO1 is dus al geen ruimte om het veldrijden live uit te zenden. Daarnaast is dit weekend ook nog het EK shorttrack in Dordrecht. Voor het veldrijden is dus geen plek op de live televisie (of de NOS moet ook op NPO2 gaan uitzenden, maar krijg dat maar voor elkaar met de zendermanagers). Een livestream op internet had gekund, maar wellicht heeft de NOS daar de camera en regiebezetting wel niet voor. Ze doen immers waarschijnlijk zowel het camerawerk als de regie van het EK schaatsen en het EK shorttrack.

Zolang het NK veldrijden in hetzelfde weekend valt, van het EK schaatsen, zal de kans dus miniem zijn dat het NK live wordt uitgezonden op de publieke omroep.

Bron: https://wetten.overheid.nl/BWBR0025036/2017-01-01#Bijlage

Thijs E 12 januari 2019 om 18:47

Echt niet.

Die evenementen moeten op een open kanaal worden uitgezonden, niet persé door de NOS. Staat in artikel 19 van het mediabesluit waar je zelf naar linkt. Zie o.a. het Europees voetbal, dat is volledig bij de commerciëlen te zien.

Hopsommers 12 januari 2019 om 18:56

De NOS heeft de rechten van het schaatsen t/m het huidige seizoen.(https://nos.nl/artikel/626354-ook-schaatsen-blijft-bij-nos.html). Dus zij zullen het EK schaatsen moeten uitzenden op NPO1, 2 of 3. En ga er maar vanuit dat ze de rechten van de komende jaren ook gaan bemachtigen.

Borsje 12 januari 2019 om 19:13

Maar waarom geen livestream als Nos toch opnamen maakt voor de ’s avonds uit te zenden samenvattingen?

tendam 12 januari 2019 om 20:07

@borsje
Omdat ze die opnames voor de samenvatting natuurlijk desnoods met één camera kunnen doen.

FDJ 12 januari 2019 om 19:39

Het NK veldrijden is nu ook niet een gigantisch evenement ofzo. Zal amper kijkers opleveren. Zeker als Mathieu rijdt is t een one man show.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.