Voorbeschouwing: NK Veldrijden 2019

zondag 13 januari 2019 om 08:00
Voorbeschouwing: NK Veldrijden 2019

foto: Cor Vos

Het tweede weekend van januari vormt het Brabantse Huijbergen het decor van de nationale titelstrijd in het veldrijden. Zondagmiddag duiken zowel de mannen als de vrouwen in het veld. Bij de mannen lijkt de winnaar vooraf al vast te staan, maar bij de vrouwen mogen we ons verheugen op een heus mini-WK. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De eerste officiële editie van het NK Veldrijden werd gehouden in 1963. In het Limburgse Elsloo was het na een wedstrijd waarin profs en amateurs samen de strijd aangingen thuisrijder Huub Harings die de nationale titel veroverde. Het zou de eerste worden van zes nationale titels.

Hennie Stamsnijder veroverde negen nationale titels – foto: Cor Vos

De afgelopen vier jaar was de driekleur een prooi voor Mathieu van der Poel. Dat is buitengewoon knap, maar nog geen record. Hennie Stamsnijder veroverde tussen 1977 en 1988 maar liefst
negen nationale titels. Richard Groenendaal volgt met acht titels op een verdienstelijke tweede plek. Lars Boom veroverde tussen 2007 en 2012 zes nationale titels op rij.

Laatste tien edities NK Veldrijden mannen
2009: Lars Boom
2010: Lars Boom
2011: Lars Boom
2012: Lars Boom
2013: Lars van der Haar
2014: Lars van der Haar
2015: Mathieu van der Poel
2016: Mathieu van der Poel
2017: Mathieu van der Poel
2018: Mathieu van der Poel

Bij de vrouwen staat het NK sinds 1988 officieel op het programma. Anita Hakkert veroverde destijds in Hulsberg de nationale titel. Daphny van den Brand is met elf zeges recordhoudster. Marianne Vos won er zes, waarvan de laatste in 2017. Vorig jaar was het Lucinda Brand die in Surhuisterveen Maud Kaptheijns en Annemarie Worst voorbleef.

Daphny van den Brand won elf nationale titels – foto: Cor Vos

Laatste tien edities NK Veldrijden vrouwen
2009: Daphny van den Brand
2010: Daphny van den Brand
2011: Marianne Vos
2012: Marianne Vos
2013: Marianne Vos
2014: Marianne Vos
2015: Marianne Vos
2016: Thalita de Jong
2017: Marianne Vos
2018: Lucinda Brand


Parcours

Dit jaar is Huijbergen gastheer van de nationale titelstrijd in het veld. Het grensdorp in de Brabantse Zuidwesthoek (10 kilometer ten zuidoosten van Bergen op Zoom) kent een rijke historie wanneer het gaat om veldrijden. Het organiseert namelijk al voor de vijfde keer het NK.

De eerste keer was in 2003 met Richard Groenendaal als winnaar. In de jaren erop zouden Gerben de Knegt (2006) en tweemaal Lars Boom (2009 en 2012) de titel pakken. Begin deze eeuw organiseerde het bovendien een internationale cross, die voor het laatst in 2011 werd gehouden. In 2006 en 2015 werd er het Europees Kampioenschap georganiseerd.

In Huijbergen wacht een gevarieerde omloop van 2,8 kilometer. Na de start volgt een recht, verhard stuk van ongeveer tweehonderd meter, waarna de renners het zand induiken. Hierna gaat de route het bos in, waar met Nootjesberg het eerste hoogteverschil van de dag wacht. Vervolgens wacht met de Chickenrun een tactische uitdaging. De renners krijgen de keuze hebben uit twee opties: een gevaarlijke afdaling of een alternatief pad dat weliswaar iets langer is.

Na een gedeelte over gras met veel bochten volgt met de Tiestenduin de laatste helling. Op deze kenmerkende zandhelling kan voor de laatste keer het verschil gemaakt worden. Hierna volgen nog vier haakse bochten richting de meet. De aankomst is op een verharde weg met de duidelijke benaming ‘Weg naar Wouw’.

Meer info over het parcours


Bekijk hier het programma van het NK


Favorieten vrouwen

Waar bij de mannen de winnaar vooraf al lijkt vast te staan, kunnen we ons bij de vrouwen verheugen op een strijd met meerdere kanshebsters. De Nederlandse dames behoren met vier rensters in de top tien van de UCI-ranking immers tot de wereldtop. Dat zagen we bijvoorbeeld op het EK in Rosmalen, waar het volledige podium door Nederlandse dames werd bezet.

Wordt het een duel tussen Brand en Vos ? – foto: Cor Vos

Een blik op de erelijst van het NK leert dat we niet om Marianne Vos heen kunnen. Zij krijgt in Huijbergen de kans om haar zevende nationale titel in het veld te veroveren. Na een stevige terugval is Vos deze winter weer helemaal terug. Ze boekte al zes zeges, waaronder op tweede kerstdag de wereldbekercross in Zolder. Rijdt zij zondagmiddag de enige cross in haar gloednieuwe CCC-shirt?

Kan Europees kampioene Worst de strijd aangaan met Vos en Brand? – foto: Cor Vos

Titelverdedigster Lucinda Brand zal daar een stokje voor willen steken. De Sunweb-renster is dit seizoen goed op dreef en heeft al vijf overwinningen op haar naam staan. Kan zij haar titel prolongeren? Ook Annemarie Worst is een renster om rekening mee te houden. De 23-jarige boekte afgelopen november in Rosmalen de grootste zege uit haar carrière. Denise Betsema werd in Rosmalen derde. De Texelse is ook hier een medaillekandidaat, al verwacht haar ploegleider Mario De Clercq dat zij niet de strijd aan zal kunnen gaan met Vos en Brand.

Ceylin del Carmen Alvarado won vorige week nog de veldrit van Brussel, maar de 20-jarige komt dit jaar in actie bij de beloften. Sophie de Boer (twee jaar geleden nog derde) maakt een wisselvallig seizoen door, maar zou hier bij de beste tien moeten kunnen eindigen. Tenslotte is het afwachten in welke vorm Maud Kaptheijns aan de start verschijnt. Zij is niet bezig aan haar beste seizoen, maar lijkt met een achtste plek in Brussel op de weg terug.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Marianne Vos
** Lucinda Brand, Annemarie Worst
* Denise Betsema, Sophie de Boer, Maud Kaptheijns

Startlijst NK Veldrijden Vrouwen


Favorieten mannen

Het moet raar lopen wil Mathieu van der Poel zondag niet zijn vijfde titel op rij in de wacht slepen. Het 23-jarige multitalent domineert deze winter wederom de crosswereld. Tot dusver heeft hij al 23 zeges binnen. Enkel in Lokeren (val) en op de Koppenberg (off-day) wist hij niet te winnen. Een prolongatie van zijn titel lijkt – pech daargelaten – een formaliteit.

Een nieuwe zege voor Mathieu van der Poel? – foto: Photopress.be

De strijd om de overige medailles lijkt een stuk spannender te gaan worden. Zesvoudig kampioen Lars Boom maakte vorige week in Brussel weliswaar zijn rentree in het veld, maar ontbreekt in Huijbergen. Lars van der Haar is wel van de partij. Voordat Van der Poel aan zijn heerschappij begon, veroverde hij in 2013 en 2014 twee nationale titels. De 27-jarige won dit jaar al in Geraardsbergen en Woerden en met een vierde plek in Brussel toonde hij aan dat het met zijn vorm wel goed zit.

Joris Nieuwenhuis is een renner om rekening mee te houden – foto: Photopress.be

Joris Nieuwenhuis rijdt dit jaar zijn eerste winter bij de elites. De afgelopen twee jaar pakte hij nog de driekleur bij de beloften, waar hij in 2017 ook de wereldtitel won. Zijn intrede bij de profs is verdienstelijk te noemen. Enkele werken terug stond hij nog op het podium van de wereldbekerwedstrijd in Heusden-Zolder.

Is David van der Poel op tijd hersteld? – foto: Photopress.be

In de schaduw van jongere broer Mathieu is ook David van der Poel aan een prima seizoen bezig. De renner van Corendon-Circus schitterde met name in Zwitserland. Hij won er drie crossen en legde tevens beslag op het eindklassement in de EKZ CrossTour. Op het NK won hij al een keer zilver en twee keer brons. Ook dit jaar is hij normaal gesproken een medaillekandidaat, al had hij in de week voorafgaand aan het kampioenschap te maken met een zware verkoudheid en keelontsteking. Op moment van schrijven is zijn deelname nog hoogst onzeker.

In de strijd om een medaille zal hij het onder meer moeten opnemen tegen Corné van Kessel. De renner van Telenet-Fidea won in december de Zilvermeercross in Mol en is een van de Nederlanders die in het Belgische geweld wekelijks een top-10 klassering weet te scoren. Een outsider voor een podiumplek is de excentrieke Gosse van der Meer. Hij wist vorige week nog de (overigens niet heel sterk bezette) cross in het Engelse Shrewsbury te winnen.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Mathieu van der Poel
** Lars van der Haar, Joris Nieuwenhuis
* David van der Poel, Corné van Kessel, Gosse van der Meer

Startlijst NK Veldrijden mannen


Weer & TV
Het ziet ernaar uit dat de kampioenstruien verdeeld zullen worden na een moddercross. Zowel zaterdag als zondag wordt er namelijk het nodige regen verwacht in West-Brabant. De temperatuur is rond de 8-9 graden Celsius.

Het NK Veldrijden is dit jaar niet rechtstreeks op televisie te volgen. De afgelopen twee jaar lagen de uitzendrechten bij Ziggo, maar zij geven dit jaar de voorkeur aan de Tour Down Under. De NOS kiest voor het EK Schaatsen en zal vanaf 18:10 een samenvatting uitzenden van zowel de mannen als de vrouwen. Ook Omroep Brabant kiest ervoor om enkel een samenvatting uit te zenden.

Wil je het NK toch volgen, dan komt WielerFlits met een Volg Hier. Daarnaast kan je social media bijhouden of luisteren naar NPO Radio 1 of Radio M Utrecht, die live verslag doen vanaf 14.00 uur.

Dit artikel delen:

37 Reacties

platteprijs 11 januari 2019 om 08:27

Betsema gelijk aantal sterren als De Boer!? Dan volg je het crossen niet. En bij de mannen zit er momenteel weinig verschil tussen Van der Haar en Van Kessel, het verschil in sterren is dan ook onterecht. Van der Meer net zo sterk als Van Kessel??
De sterrenverdeling hangt ook af van de aard en zwaarte van het parcours. Met dit weer en de vele wedstrijden op zaterdag, hoe ziet dat eruit op zondag? Veel modder, veel lopen ipv fietsen, hoe rul is het zand nog door alle regen?
En de wedstrijd bij de vrouwen is een topcross die verdient uitzending op tv. Ziggo zal ook niet per se de voorkeur geven aan de Tour Down Under, maar zal vooral kijken naar de kosten. Het is natuurlijk veel goedkoper om de registratie van de TDU door te geven dan zelf een wedstrijd in beeld te brengen.

martini151 11 januari 2019 om 08:57

Het NK veldrijden is, bij de mannen, nou ook niet echt iets waar ik voor thuis zou blijven. Een uur lang kijken hoe Mathieu zijn rondjes rijdt 2 minuten voor de rest is niet echt “puntje van de stoel”-materiaal

platteprijs 11 januari 2019 om 11:15

Daarom heb ik het ook over de vrouwenwedstrijd.

Bever 11 januari 2019 om 09:07

Aan de hand van de uitslagen van de laatste weken lijkt mij dit de top 3:
1 Mathieu van der Poel
2 klasbak Joris Nieuwenhuis
3 Lars van der Haar

Snuf 007 11 januari 2019 om 09:11

Die sterren hahaha. Van der Meer mag blij zijn als ie niet gedubbeld wordt door Van Kessel. En bij de vrouwen mag Betsema toch meer sterren krijgen dan De Boer. Maar goed spannend wordt het alleen bij de vrouwen. Jammer dat omroep Brabant niet uitzendt

Brabander 11 januari 2019 om 09:20

Die sterrenverdeling werkt nu eenmaal zo. Natuurlijk verdient Betsema er eigenlijk meer dan De Boer. Ze zal waarschijnlijk ook als 4e ingeschaald zijn, maar de nummers 4 t/m 6 krijgen nu eenmaal 1 ster.
Wat mij betreft gewoon 4 topfavorieten bij de dames. Die ontlopen elkaar zo weinig, valt gewoon geen pijl op te trekken

Snuf 007 11 januari 2019 om 09:37

Gezien het weer denk ik dat Brand de te kloppen vrouw is. Vos 2e en Worst of Betsema 3e?

tendam 11 januari 2019 om 10:24

Dit seizoen denk je steeds dat de sterkste veldrijdster is opgestaan, en die zakt er dan de week erna weer een beetje doorheen. Er valt geen peil op te trekken, inderdaad. Op de pure power zou je zeggen Brand, op de sluwheid Vos, op de wilskracht Worst, op de souplesse Betsema.

Mwielerfan 12 januari 2019 om 19:21

Sterrenverdeling werkt nu eenmaal zo? Dat is natuurlijk grote onzin, bij elk artikel kan de verdeling aangepast worden. Hier is het lachwekkend wat er nu uit komt dus aanpassing is vereist. Onbegrijpelijk dat redactie aan het vaste format aan houdt

Viktrodriguez 11 januari 2019 om 10:17

5 sterren voor Mathieu, 1 voor ”iemand anders” lijkt me een passendere verdeling.

CasS 11 januari 2019 om 10:31

Edit redactie: Voor initiatieven als enquêtes hebben wij een forum voor leden. Daar kun je een eigen topic openen met je account. In de reacties onder nieuwsberichten graag on-topic blijven.

S-Works87 11 januari 2019 om 10:35

Starten de U23 vrouwen en elite ook samen? Stel Alvarado wint de overall race .. wat doen ze dan?

Craig Vanderswag 11 januari 2019 om 21:14

Ik ken de regels van de Nederlandse wielerbond niet, maar in verschillende andere landen werd je in het verleden in dat geval zowel kampioen bij de profs als bij de U23.

joowii 12 januari 2019 om 15:31

Werd Nieuwenhuis twee jaar geleden niet kampioen bij de beloften door 3e te worden bij de elite? Je zou wellicht denken dat hij met bovenstaande logica dan ook een medaille bij de elite had gepakt, maar dat was volgens mij niet het geval…

Nick Doup 12 januari 2019 om 15:46

Die categorieën starten niet samen. Zie het programma.

Taliesin 11 januari 2019 om 11:04

Zou het dan nu echt nergens via een livestream te volgen zijn?
Vraag me dat ook af voor de cross van maandag in Otegem, die wil ik graag volgen.

HoofdIsVrij 11 januari 2019 om 12:03

@redactie
In hoeverre lijkt het parcours op dat waar Van der Haar Europees kampioen werd? Indien het daar erg op lijkt hoop ik dat Van der Haar er nog iets van een duel van weet te maken.

Merlinappa 11 januari 2019 om 18:26

Best wel, alleen nog meer lopen. Zitten nu 3 pittige looppassages omhoog in, dat is in het voordeel voor vdp.

Hariaan 11 januari 2019 om 12:44

Schandalig dat het niet wordt uit gezonden.Alle sporten zoals basketbal,handbal enz worden wel uit gezonden en daar kijkt geen hond naar.Voetbal,wielrennen en schaatsen zijn de toppers in Nederland en in mindere mate Hockey.De tour waar je uren naar niets zit te kijken zenden ze wel dagelijks uit en dan zou 2 uur veldrijden waar alle Nederlandse toppers aanwezig zijn niet interessant genoeg zijn,schaam je NPO.Misschien moet John de Mol zich hier mee gaan bemoeien,die weet dan zeker dat er in ieder geval een grote kijkdichtheid is.

kielabokki 11 januari 2019 om 13:19

De Tour zenden ze wel uit zegt ie.

LennartZ 12 januari 2019 om 05:40

Ligt natuurlijk ook aan de productiekosten… Basketball/ handbal etc ben je met drie camera’s wel klaar. Hier toch een flink aantal nodig.

Sjoerd102 11 januari 2019 om 13:13

Leuk triviaal feitje als ik me niet vergis. Finish van NK wielrennen 2018 lag op vrijwel dezelfde locatie. Zou vd poel de eerste winnaar maken die in 2 disciplines op dezelfde plek wint

Bikeage 12 januari 2019 om 15:57

Was dat niet een dorp verderop?

Viktrodriguez 12 januari 2019 om 18:53

NK op de weg was in Hoogerheide, ander dorp.

Brabander 13 januari 2019 om 01:25

Hoogerheide en Huijbergen liggen wel in dezelfde gemeente, namelijk Woensdrecht. Maar dat is dus niet exact hetzelfde, hoewel de afstand maar een paar kilometer is

assen 11 januari 2019 om 13:20

Als je sterrenverdeling 1-2-3 wilt aanhouden, dan kom je bij het probleem wie je als 3e moet noemen bij het onderste treedje. En dan selecteer je Gosse & Sophie, die inderdaad een treedje lager staan dan Betsema en Van Kessel.

Trouwens, Van Kessel zie ik hier heel goed rijden. Gok zelfs podium.

Heb zin in zondag, en hoop jullie daar ook te zien. Om er alvast in te komen, hier geciteerd uit het weerbericht van het AD :-)

“Met name zondag komt er ook nog een flinke wind bij en aan de kust wordt het zelfs stormachtig met zware windstoten tot ongeveer 95 kilometer per uur. Daar wordt het echt onstuimig. Die dag kun je beter binnen blijven.”

Thijs E 11 januari 2019 om 15:41

1.MvdP
2. Nieuwenhuis
3. Van Kessel
4. LvdH

Merlinappa 11 januari 2019 om 18:28

Vanmiddag zelf verkent, het is echt een loodzwaar parcours. Bij de dames schat ik Brand hoger in dan Vos, omdat het echt een parcours is voor de krachtmensen.

Peerke buitenblad 11 januari 2019 om 20:55

Mee eens. En Brand heeft dit seizoen stappen gemaakt wat betreft techniek.

Verweggistan 11 januari 2019 om 22:21

Sieben Wouters en Stan Godrie schat ik hoger in dan onze sympathieke Fries.

EddyB1958 12 januari 2019 om 08:23

Laat Betsema ons maar verrassen. Ondertussen staat Thalita de Jongh niet meer in de top 100 van de UCI Ranking. Wel bij de beste 100 Puck Pieterse ( 17 ) op 96 en er kortbij Shirin van Anrooij ( 17 ) op 101. En Ceylin del Carmen Alvarado staat te kloppen op de deur van de top 10 met een elfde plaats.

EddyB1958 12 januari 2019 om 08:32

Sterrenverdeling bij de heren. Mathieu van der Poel **********
Bij pech Mathieu van der Poel. Corné van Kessel *** David van der Poel ** Lars van der Haar *

EddyB1958 12 januari 2019 om 11:45

Roger De Vlaeminck zegt nu dat Mathieu van der Poel de cross niet kapot, maar minder mooi maakt. Hij was te cru in Hamme en hij ziet Mathieu op termijn ook wereldkampioen worden op de weg en in het mountainbiken.

assen 12 januari 2019 om 12:33

Interessant, maar… de mening van Roger, Eddy (M!), Joop, Michel is niet ‘beter’ dan die van xistnc, Eddy (B!), Kelderfan etc.

Martin Bergstra 12 januari 2019 om 12:39

Oh de lieverd
Gelukkig maar Eddy
Nu zijn dronken maatje nog even

Wolt 12 januari 2019 om 21:01

De Vlaeminck moet gewoon zijn excuses aanbieden, liefts nuchter..

mark peeters 12 januari 2019 om 21:41

Mathieu VDP kan enkel geklopt worden door Mathieu VDP. Dat geldt ook voor het WK.

Headlines

Materiaalzone

Populair

Poll