Alle ogen op het NK wielrennen, wie kan verrassen?

donderdag 27 juni 2019 om 19:30
Alle ogen op het NK wielrennen, wie kan verrassen?

Het NK 2018 - foto: Cor Vos

Nationaal

In de rubriek Nationaal schenkt WielerFlits aandacht aan het Nederlandse Continental-circuit, maar ook diverse buitenlandse renners in Nederlandse dienst en onze landgenoten in buitenlandse teams komen aan bod. In deze aflevering blikken we uitgebreid vooruit op het NK wielrennen, waar veel conti-renners een groot doel van hebben gemaakt en willen verrassen.

Rick Ottema keert terug in koers na slijmbeursontsteking

Rick Ottema werd de afgelopen maanden parten gespeeld door een slijmbeursontsteking. De coureur van Metec-TKH moest een maand rust houden, maar inmiddels is hij weer teruggekeerd in koers. Afgelopen weekend was de 27-jarige coureur de sterkste in de Omloop van Peize, waar hij Patrick Coster en Johan Knol voorbleef. Op het NK voor eliterenners zal de Groninger voor het eerst weer op het hoogste niveau actief zijn.

Het is niet waarschijnlijk dat Ottema een rol van betekenis zal spelen op het NK. “Hij staat aan de start om ritme op te doen”, vertelt manager Michel Megens. “Na het NK volgt een rustigere periode voor de ploeg, waarin hij verder aan zijn basis kan werken voor de tweede helft van het seizoen. Ik verwacht dat hij op het NK 150 kilometer van dienst voor de ploeg kan zijn, maar we kunnen voor nu nog niet meer van hem verwachten.”


ZLM Tour laat glimlach op het gezicht van Metec-TKH achter

Arvid de Kleijn ziet Caleb Ewan naar de overwinning spurten – foto: Cor Vos

Metec-TKH heeft gevochten voor wat het waard was in de ZLM Tour. De ploeg van Michel Megens kan tevreden terugkijken op vijf chaotische koersdagen. Arvid de Kleijn maakte indruk door in de vierde etappe net achter Dylan Groenewegen vierde te worden, terwijl Stef Krul op een vijftiende plaats in het eindklassement eindigde en daarmee de beste Continental-coureur was.

“Het is heel knap dat Arvid nipt achter Groenewegen en Ewan finisht. Hij liet daarmee echt zien wat in zijn mars te hebben. Het was voor ons de kers op de taart van een mooie week”, vertelt Megens. “We hebben in alle etappes ons gezicht laten zien en waren meermaals vertegenwoordigd in de vlucht. Daarnaast was Stef de beste Continental-coureur in het klassement. Samen met Lars (van den Berg, red.) deed hij het erg goed in de etappe naar Landgraaf. Als vijftiende eindigde Krul in dit deelnemersveld, en dat op een terrein dat niet de zijne is. Dat is gewoon heel knap.”


BEAT wil het NK kleur geven: “Afwezigheid Groenewegen zorgt voor open koers”

Afgelopen seizoen was Piotr Havik een van de smaakmakers op het NK dat uiteindelijk gewonnen werd door Mathieu van der Poel. Ook dit jaar wil BEAT Cycling Club, nu met Martijn Budding en Luuc Bugter in de ploeg erbij, ook de finale kleuren. “Het is heel realistisch dat we in de finale willen meedoen. Een podiumplaats zou leuk zijn”, zegt ploegleider Egon van Kessel.

“We zijn met drie man klaar om mee te doen voor de prijzen. Dan heb ik het over top-10 of beter”, kijkt Havik zelf vooruit. “Met mijn eigen vorm van nu kan ik vertrouwen op een uitval of op mijn sprint. Dat ligt mij wel, mits ik in goede positie begin. We hebben nog niets besproken, maar Egon gaat voor ons nog een plan uitwerken over de concurrentie. Welke samenwerkingen zijn er en op wie moeten we letten?”

Opsteker
Van Kessel zal donderdag of vrijdag zijn renners instrueren en daarna door individuele gesprekken tot een wedstrijdplan komen. “We moeten de rode draad kennen van de koers. We zijn tegenwoordig geen land meer van eendagscoureurs, dus dat zorgt voor een andere koers. Het NK lijkt nu meer op de 1.1-wedstrijden in België”, zegt de ploegleider. “Daarin hebben onze renners laten zien dat ze met de besten mee kunnen op ProContinentaal niveau. Dat was een opsteker voor het NK.”

foto: Cor Vos

“We kijken naar de koers en stemmen ons plan daar op af. Dat is vooraf makkelijk zeggen, maar niet zomaar gerealiseerd”, aldus Van Kessel. Bij Jumbo-Visma, toch de grootste ploeg op het NK, ontbreekt sprintkopman Dylan Groenewegen. “Zij hebben mensen met ambities. Ik ben blij dat Groenewegen er niet is, want dan krijgen we een meer open koers. Aan de andere kant is het toch jammer dat de beste renners niet starten.”

“We hebben ook bewust voor de aanloop in België gekozen”, doelt Van Kessel op het vierluik Dwars door het Hageland, Heistse Pijl, Elfstedenronde, Halle-Ingooigem. “We konden ook naar de ZLM Tour, maar die wedstrijd ken ik wel. Dat is gecontroleerd koersen en een sprintersbal. Daar kunnen we niets uitrichten.”

Geen selectief parcours
Havik heeft het NK-parcours rondom Ede al verkend. “Het is niet zo selectief als vorig jaar. Nu zijn het te mooie banen, veel rechtdoor. Als je wil, kan je heel lang sparen”, erkent Havik. Voormalig bondscoach Van Kessel weet dat ook. “Vorig jaar was het nog een klassiek parcours. Alles zat erin en het was een mooie koers. Deze zondag is het afwachten hoe het verloopt. Het gaat aan de renners liggen, niet aan het parcours.”

Havik schuift Mike Teunissen naar voren als titelfavoriet, al onderschat hij ook Fabio Jakobsen en Cees Bol niet. “Zij kunnen, als het moet, meezitten en ook nog sprinten. Ze moeten wel bang zijn voor elkaar. Ze zullen er niet gerust op zijn als ze het met zijn drieën moeten uitvechten in de sprint. Dus ik hoop op een open en harde koers”, aldus Havik. Van Kessel rekent op Niki Terpstra (‘Altijd gevaarlijk’), Teunissen (‘Schrijf die maar op’) en Jan-Willem van Schip (‘Voor hem ga je kijken, er gebeurt altijd wat’).

Renners BEAT op nationale kampioenschappen
flag-nl NK tijdrijden: Daniel Abraham (elite), Alex Mengoulas (U23)
flag-be BK tijdrijden: Guillaume Seye (elite)
flag-nl NK wielrennen: Daniel Abraham, Martijn Budding, Luuc Bugter, Nahom Desale, Piotr Havik (elite), Alex Mengoulas (U23)
flag-be BK wielrennen: Yves Coolen, Daan Hoeyberghs, Guillaume Seye (elite)
flag-gb BK wielrennen: Adam Lewis (elite)


Donderdag komt WielerFlits met een uitgebreid gesprek met BEAT-renner Piotr Havik, over zijn tweede plek in Halle-Ingooigem en het aankomende NK.


Nieuwstips of opmerkingen?

[email protected]


Petitie BEAT vaak ondertekend; UCI blijft stil

BEAT Cycling Club heeft al bijna vijfduizend handtekeningen verzameld op een online petitie tegen de hervormingsplannen de UCI. De wielerunie wil na de Spelen van Tokio de commerciële baanploegen afschaffen en doorgaan met landenteams. De toekomst van BEAT als baanploeg staat op het spel.

Onder meer door een petitie wil BEAT een vuist maken tegen dit drastische besluit van de UCI, waarin geen van de commerciële teams is gekend. Dinsdag middag was de petitie ruim 4.300 keer ondertekend. De ploeg krijgt via sociale media veel bijval. “We hebben veel retweets en likes van baanrenners, maar ook uit het wegpeloton”, zegt manager Geert Broekhuizen.

Middels een open brief heeft de ploegleiding van BEAT hun onvrede al geuit. De UCI heeft tot nu toe nog niets laten horen.


Metec-TKH piekt richting het NK

Het NK is voor veel Metec-TKH-coureurs een groot doel. Zaterdag staat het Continental-team met negen renners aan de start van de beloftenwedstrijd in Ede, terwijl zondag zeven elitecoureurs een gooi mogen doen naar de nationale driekleur. “Bij de beloften hebben we wel vijf coureurs die wel eens kunnen gaan winnen, terwijl het bij de elite vooral uitkijken is naar Stef Krul en Arvid de Kleijn”, spreekt Michel Megens.

De selectie van Metec-TKH – foto: Metec-TKH

Beloften
David Dekker geldt bij de beloften als een van de topfavorieten. “Maar het zal afhankelijk zijn van de koerssituatie welke coureurs bij ons naar voren worden geschoven”, gaat de manager verder. Dekker moet een massasprint winnend af kunnen sluiten, terwijl coureurs als Lars van den Berg, Marijn van den Berg of Dennis van der Horst het in een klein groepje af kunnen maken.”

Megens denkt niet dat de vele favorieten die de ploeg herbergt een probleem zal vormen: “Binnen onze ploeg hebben alle renners de ambitie om prof te worden, dus die concurrentie is er in zekere zin altijd. Echter, wij kunnen het altijd goed opbrengen om voor elkaar te rijden. Ik zou liegen als het NK een wedstrijd is waar wij niet ver kunnen komen, maar het is niet per se niet geslaagd als we niet weten te winnen. Dit jaar is er in tegenstelling tot afgelopen jaren niet een echte topfavoriet. Daarnaast is de wedstrijd slechts 150 kilometer en redelijk vlak, waardoor ik denk dat heel veel coureurs een kans maken.”

Elite
“In de basis zullen we het NK voor eliterenners niet winnen”, is Megens glashelder. “Maar we hebben Arvid de Kleijn natuurlijk en ook Stef Krul. We leggen onze focus op een top-10-klassering, dat is voor ons prima. Er zijn veel renners die niet aan de start staan, dus een top-5-klassering zou ook zomaar kunnen. De Kleijn werd in de ZLM Tour nipt geklopt door Groenewegen – die afwezig is – dus je weet nooit wat er kan gebeuren.”

Selectie Metec-TKH voor NK op de weg U23
flag-nl Jelle Bootsveld
flag-nl Dylan Bouwmans
flag-nl Tim Marsman
flag-nl David Dekker
flag-nl Marijn van den Berg
flag-nl Lars van den Berg
flag-nl Jens van den Dool
flag-nl Dennis van der Horst
flag-nl Danny van der Tuuk

Selectie Metec-TKH voor NK op de weg elite
flag-nl Arvid de Kleijn
flag-nl Thijs de Lange
flag-nl Stef Krul
flag-nl Rick Ottema
flag-nl Robbie van Bakel
flag-nl Jason van Dalen
flag-nl Sjoerd Bax


Stijn Siemons beloont zichzelf met de overwinning in de GP Color Code Bassenge

Op heuvelachtig terrein stond zondag de GP Color Code Bassenge op het programma van de U23 Road Series. Stijn Siemons sprintte na een attente koers naar de overwinning voor Louis Blouwe en Timo de Jong.

Siemons reed bijna de gehele dag in de kopgroep, maar elke keer wisten enkele achtervolgers weer de aansluiting te maken. In de slotfase reed de coureur van Cycling Vlaanderen Team vervolgens samen met zeven andere coureurs weg, die hij in de straten van Bassenge de baas was.

Florian Vermeersch was naast Siemons de grote winnaar van de dag. De Belg van Lotto Soudal U23 zat mee in kopgroep, eindigde op de zevende plaats en nam daarmee de leiderstrui over van David Dekker, die de koers niet wist uit te rijden.

flag-be GP Color Code Bassenge
Uitslag manche 5 – U23 Road Series

1. flag-be Stijn Siemons (Cycling Vlaanderen)
2. flag-be Louis Blouwe (EFC-L&R-Vulsteke)
3. flag-nl Timo de Jong (VolkerWessels-Merckx)
4. flag-be Lothar Verhulst (EFC-L&R-Vulsteke)
5. flag-be Tom Paquot (Wallonie-Bruxelles Development)
6. flag-nl Rick Pluimers (Monkey Town-à Bloc)
7. flag-be Florian Vermeersch (Lotto Soudal U23)
8. flag-nl Marijn van den Berg (Metec-TKH)
9. flag-be Ilan Van Wilder (Lotto Soudal U23)
10. flag-nl Victor Broex (Wielerploeg Groot-Amsterdam)


Pluimers trekt met vertrouwen naar het NK voor beloften

Pluimers op het WK U19 in Innsbruck – foto: Cor Vos

Rick Pluimers eindigde afgelopen weekend als zesde in de GP Color Code, een Belgische wedstrijd in de U23 Road Series. Dat is het beste resultaat bij de beloften tot nu toe voor de 18-jarige renner uit Overijssel, die dit seizoen indruk maakt met vele ereplaatsen. “Ook dit was weer een mooi, maar ook zware koers”, vertelt de jongeling aan WielerFlits. “Het waren elf rondjes van veertien kilometer. De eerste zeven rondes zat er steeds één klim in het parcours, in de laatste vier kwam er eentje bij”, vertelt hij over de Belgische wedstrijd.

“Er reed gelijk een groepje van een man of tien weg”, gaat hij verder. “In de tweede ronde zijn we daar met nog eens tien anderen naartoe gereden. Het bleken meteen de sterksten, want er is niemand meer komen aansluiten. Halverwege maakt ik wel een tactisch foutje, waardoor ik met nog zes anderen moest achtervolgen. Een ronde later sloten we gelukkig aan en besloot ik me te sparen. De koers werd beslist op een klim die twee kilometer voor de finish lag. De acht sterksten bleven over, maar ik had niet meer de benen om er meer uit te halen. Desondanks een mooie zesde plek.”

Pluimers is als eerstejaars niet meteen een van de topfavorieten voor het NK voor beloften op de weg, aankomende zaterdag. Desondanks hoopt hij in Ede iets moois neer te zetten. “Ik ben erg gemotiveerd voor het NK en mijn vorm is goed op het moment. Ik hoop dat de koers snel ontbrandt. Het rondje is vlak, waardoor de kans op een massasprint erg groot is. Maar ik denk dat er een klein groepje wegrijdt en dat een van hen met de zege gaat lopen. Ik moet dus goed opletten en kijken hoe de koers verloopt. En dan zien we wel wat eruit rolt.” Afgelopen week werd bekend dat hij volgend jaar voor Jumbo-Visma Academy rijdt.


Jarno Mobach kampt met oververmoeidheid

foto: Marcel Koch (archief)

Tijdens het NK voor beloften is er deze week een opvallende afwezige. Jarno Mobach van Sunweb Development is niet van de partij. De 20-jarige Zeeuw is oververmoeid. “Helaas ben ik genoodzaakt om een beetje rust te pakken”, vertelt hij aan WielerFlits. “Het is daarom niet verstandig om nu wedstrijden te rijden. Oververmoeidheid is wel vervelend, want ik heb op dit moment nog geen idee wanneer ik kan terugkeren in competitie.” Mobachs laatste wedstrijd was de Vredeskoers in Tsjechië, die hij reed voor de nationale selectie.


Kevin Inkelaar twaalfde in Giro d’Italia U23: “Geen super resultaat”

Niet Thymen Arensman, maar Kevin Inkelaar was vorige week de beste Nederlander in het eindklassement van de Giro d’Italia. De 21-jarige renner van de opleidingsploeg van Groupama-FdJ eindigde als twaalfde. “Ik keek er heel erg naar uit, maar door een val moest ik er het beste van maken”, vertelt hij aan WielerFlits. “Ik begon wel lekker, maar in de Strade Bianche-rit verloor ik wel tijd. Tijdens de eerste bergrit kon ik redelijk lang met de Colombianen, totdat ze gingen aanvallen. Maar tot dan toe was het vrij positief.”

Kevin Inkelaar – foto: Giro Valle d’Aosta 2018 (archief)

De dag na de rustdag zat hij mee in de kopgroep naar de top van de Passo Maniva. “We waren met twintig minuten vooruit en al snel pakten we een goede voorsprong. Maar helaas kwam ik toen redelijk hard ten val. Ik viel daardoor terug in het peloton, want er zaten geen auto’s achter ons en mijn fiets was kapot. Toch kon ik die dag nog als achtste eindigen. Maar daarvan baal ik nu nog. Ik voelde me zo goed die dag. Na die val was dat de laatste dagen stukken minder. Ik heb er toen maar het beste van gemaakt. Daar baal ik wel van.”

De Giro della Valle d’Aosta-Mont Blanc is zijn volgende koers. In de zware etappewedstrijd in Noord-Italië werd Inkelaar vorig jaar tweede.


Van der Kooij mengt zich in ZLM Tour met de profs

Bas van der Kooij (Monkey Town-à Bloc) kon zijn profambities afgelopen week testen in de ZLM Tour. Met drie top 10-plekken was hij niet ontevreden. “Je hoopt altijd op een podiumplek”, vertelt hij aan WielerFlits. “Niet gelukt, helaas. Je merkt dat je tegen goed georganiseerde sprinttreinen rijdt. Het is moeilijk om je daartussen te smijten. Voor mijn gevoel moest ik al tien sprints rijden voordat het begon. Vaak waren de eerste drie dan al gevlogen. Maar het was een grootleerproces. Met iets meer ervaring doe ik mee voor de prijzen.”


Wessel Krul gaat als stagiair naar SEG Racing Academy

Wessel Krul werd woensdag tegen ieders verwachting in tweede op het NK tijdrijden voor beloften. De 18-jarige renner uit Enkhuizen koos dit seizoen voor een programma bij WPGA, een van de betere wielerclubs van Nederland. Aanvankelijk vond hij het lastig om te wennen aan het niveau bij de beloften, maar in de Orlen GP (Nation’s Cup), de Tacx Tijdrit Emmen (Topcompetitie) en tijdens het NK tijdrijden liet hij zien uit welk hout hij gesneden is. Dat wist SEG Racing Academy al: Krul rijdt vanaf 1 augustus als stagiair voor de opleidingsploeg, ving WielerFlits op uit zijn entourage. Daarna stapt hij volledig over in 2020.


Nils Sinschek met geringe voorbereiding naar brons op NK tijdrijden U23

Naast de gouden medaille van Daan Hoole en het zilver voor Krul, pakte de 21-jarige Limburger Nils Sinschek het brons. Een mooie opsteker voor de tijdrijder en zijn ploeg Sunweb Development, want zij hadden met Nils Eekhoff op meer gehoopt. Voor Sinschek zelf was het een tweede topresultaat binnen een week. Afgelopen weekend eindigde hij in de zware Franse 2.2-koers Tour de Savoie-Mont Blanc nog negende in het eindklassement. Voor de camera van WielerFlits doet de winnaar van de bronzen medaille zijn verhaal.


Ploegwatchers

Alecto – Maxim Horssels

BEAT – Nick Doup

Metec-TKH – Julian Dubbeld

Monkey Town-à Bloc – Youri IJnsen

SEG Racing Academy – Youri IJnsen

Vlasman CT – Maxim Horssels

Nieuwstips: [email protected]

Dit artikel delen:

13 Reacties

Romāns Vainšteins 26 juni 2019 om 21:57

Op deze manier zou je eigenlijk alle losse artikelen die bij 'groot nieuws' zoals onlangs bijv. 'Clement praat Roglic' of 'Froome crasht, geen tour' moeten bundelen op dagniveau. Ook alle losse reacties van renners na een bepaalde koers kunnen zo mooi bij elkaar voortaan. Ga zo door !

Turtlehead 26 juni 2019 om 22:15

Ik begrijp niet wat je schrijft, maar ik ben het er denk ik niet mee eens. Bovenstaand item is voor mij één chaotische warboel en de titel dekt op geen enkele wijze de lading.

Wheely 26 juni 2019 om 22:31

Ik snap het allemaal ook niet meer, een aantal artikelen maar ook veel reacties, geen touw aan vast te knopen. Zal wel zijn omdat de Tour er aan komt ofzo.

Romāns Vainšteins 26 juni 2019 om 23:05

Laat ikhet zo zeggen. Het hele item ‘NK tijdrijden’ kun je op zo’n manier in 1 artikel samenvatten.

greeny 26 juni 2019 om 23:20

romans heeft gelijk; na een wedstrijd alle losse artikelen van jip vindt dit en janneke vindt zus bundelen zoals dit. al het klein gedoe gewoon bundelen en alleen maar topics die een eigen artikel echt waard zijn apart publiceren.

Samlambeej 26 juni 2019 om 23:46

Het is een beetje een rare titel. De inleiding is standaard. Dit type nieuws werd al vaker gebundeld. Ben er al Belg natuurlijkerwijs niet enorm in geïnteresseerd maar goed. Rare titel.

-WF redeneert wellicht dat 'flash-interviews'/reacties na de koers z.s.m. te zien moeten zijn. Terecht m.i. Wij ouwehoeren er een half uur later nog over. Dus daar zit een verschil.

Wat wel is, nogal wat Wielerflits-gebruikers verlangen naar een compactere homepage met minder artikels.

Gilberto 27 juni 2019 om 00:54

@greeny, een topic die jij het echt waard vind, hoeft voor mij weer niet zo te zijn natuurlijk, en andersom.. Snap niet dat jullie je zo druk maken. Ze kennen beter eens werken aan een ‘notificatie’ menu, dat je rechtsbovenin ofzo een rood bolletje krijgt van ‘greeny heeft op jouw gereageerd in topic ‘Kelderman weer eens tegen de vlakte’..

Youri IJnsen 27 juni 2019 om 08:08

@allen

Dit is een wekelijkse rubriek waarin we al het nationale nieuws uit het Nederlandse Continental-circuit en de Nederlandse conti’s in buitenlandse dienst bundelen tot een longread. Daarbij duidelijke tussenkopjes, zodat geïnteresseerden snel kunnen scannen en iedereen kan lezen wat hij of zij wil.

Greg4ever 27 juni 2019 om 09:17

Dat scrollen, scannen en lezen wat interessant is, werkt inderdaad prima zo Youri! Ga zo door :-)

xistnc 26 juni 2019 om 22:34

Ah, Sunweb heeft er weer eentje over de kling gejaagd.

greeny 26 juni 2019 om 23:22

ja want het development team staat onder de zelfde dagelijkse leiding als de worldtour ploeg.. je hebt geen idee wat er is met die jongen, maar hup gelijk ‘sunweb’ weer afmaken. mss is die jarno wel zijn moeder verloren laatst en heeft het daar moeilijk mee.. geen idee maar je kunt uit dit berichtje niet opmaken dat ‘ze’ hem kapot maken

xistnc 27 juni 2019 om 14:45

Jeutje, jij legt mij nogal wat in de mond en doet nogal wat aannames…

Feit is dat hij bij Sunweb rijdt en in eenzelfde soort bedje ziek is als een aantal voorgangers. Ongeacht de precieze achtergrond is een patroon niet te ontkennen.

assen 27 juni 2019 om 22:12

Die titel met dat tafellaken vond ik wel beter ja, voor al dar nieuws.

Headlines

Populair

Materiaalzone