Jumbo-Visma Academy krijgt vorm, Robert Wagner in staf

Jumbo-Visma Academy krijgt vorm, Robert Wagner in staf

foto: Cor Vos

Door Maxim Horssels & Youri IJnsen
dinsdag 25 juni 2019 om 18:17

Jumbo-Visma Academy maakt op korte termijn haar eerste renners bekend. Naast Nederlandse junioren zullen er ook beloften en buitenlandse renners uitkomen voor de nieuwe Nederlandse opleidingsploeg. Daarnaast zal Robert Wagner toetreden tot de staf van Jumbo-Visma Academy. WielerFlits zet de eerste namen op een rij.

flag-nl Gijs Leemreize (19)

foto: Topcompetitie.nu/Léon van Bon

De eerste belofte die komend jaar voor Jumbo-Visma Academy zal rijden, is Gijs Leemreize. De 19-jarige Achterhoeker is een getalenteerde klimmer. Hij reed dit jaar tot nu toe vier etappekoersen, waarin hij steevast bij de eerste zestien van het eindklassement eindigde. In de Wattmeister Challenge trapte hij dit seizoen het meeste Watt per kilogram weg: 6.51. Daarmee staat Leemreize voorlopig vierde. Gaat hij streekgenoot Robert Gesink achterna?

flag-nl Rick Pluimers (18)

Pluimers op het WK U19 in Innsbruck – foto: Cor Vos

In een vroeg stadium was er al sprake van de komst van de 18-jarige Rick Pluimers. De eerstejaars belofte is bezig aan een prima seizoen in het shirt van Monkey Town-à Bloc. In vrijwel al zijn wedstrijden eindigde de jongeling dit jaar bij de eerste vijftien, met een zesde plek in de GP Color Code (U23 Road Series) van afgelopen zondag als beste resultaat. De allrounder beschikt volgens collega’s over een goed koersinstinct en hij is rap aan de meet.

flag-nl Hidde van Veenendaal (18)

Van Veenendaal won in april Parijs-Roubaix voor junioren – foto: Cor Vos

Ook bij de junioren zit Jumbo-Visma Academy niet stil. Zo heeft de Nederlandse ploeg eveneens een akkoord bereikt met Hidde van Veenendaal, die ook kon rekenen op de interesse van SEG Racing Academy. Van Veenendaal is volgens ProCyclingStats op dit moment de tweede beste junior ter wereld. Hij duldt alleen het 16-jarige Duitse fenomeen Marco Brenner voor zich. Van Veenendaal won in april nog Parijs-Roubaix voor junioren.

flag-nl Axel van der Tuuk (18)

Van der Tuuk reed een geweldig eerste jaar als junior met een WK als gevolg – foto: Cor Vos

Op het NK voor junioren werd Van Veenendaal afgelopen weekend geklopt door Axel van der Tuuk. Ook hij is op weg naar Jumbo-Visma Academy. De 18-jarige Drent uit Assen kende in 2018 als eerstejaars junior een uitstekend seizoen. Hij won E3 Harelbeke U19, werd Nederlands kampioen tijdrijden bij de junioren en deed het ook in enkele lastige etappekoersen behoorlijk. Dit jaar wil het nog niet zo vlotten, maar prompt was daar het NK.

flag-nl Lars Boven (17)

Lars Boven in het zand van Heusden-Zolder – foto: Cor Vos

Van der Tuuk is niet de enige Nederlands kampioen die voor Jumbo-Visma Academy gaat rijden. Ook Lars Boven trekt als eerstejaars belofte in 2020 het geel-zwarte shirt aan. Heel verwonderlijk is dat niet, want de kersverse Nederlandse U19-kampioen tijdrijden is de zoon van Jumbo-Visma-ploegleider Jan Boven. Lars werd dit jaar derde in Parijs-Roubaix en eindigde als tweede in de Tour du Pays de Vaud (2.Ncup) en de zware Classique des Alpes.

flag-nl Olav Kooij (17)

Olav Kooij – foto: Cor Vos

Tijdens de lancering van de opleidingsplannen eind april, werd duidelijk dat er ook renners uit andere sporten bij de U23-ploeg zouden kunnen gaan rijden. Met Olav Kooij is dit deels het geval. De 17-jarige Numansdorper werd vierde op het NK voor junioren en hij won eind mei een massasprint in de hoog aangeschreven Driedaagse van Axel. Daarnaast is Kooij een goede schaatser. Op het NK Allround voor junioren won hij dit jaar twee zilveren medailles.

flag-nz Finn-Fisher Black (17)

Ook de eerste buitenlandse aanwinst voor Jumbo-Visma Academy is binnen. Het team heeft namelijk de baantopper Finn Fisher-Black binnen gehengeld. Dit seizoen komt hij uit voor Willebrord Wil Vooruit. Afgelopen weekend won de Nieuw-Zeelander een tweedaagse in Groot-Brittannië, terwijl Fisher-Black eerder al dubbel Oceanisch kampioen bij de junioren werd. Hij is tevens houder van het wereldrecord op de individuele achtervolging op de baan.


Robert Wagner keert terug bij de ploeg

Zie we Wagner straks in de ploegleiderswagen? – foto: Cor Vos

Naast de eerste zeven renners, is de Nederlandse ploeg ook al geslaagd om een nieuw lid aan de begeleidingsstaf toe te voegen. De ervaren Duitser Robert Wagner krijgt een rol binnen de Jumbo-Visma Academy. Wat dat precies gaat zijn, is op dit moment nog niet helemaal duidelijk. De 36-jarige Wagner reed van 2013 tot en met 2018 zes seizoenen voor Jumbo-Visma en haar voorlopers. Afgelopen winter stapte hij over naar Arkéa-Samsic.


Voor de start van het veldritseizoen hoopt de ploeg meer namen te kunnen bekendmaken. In totaal gaan er tien tot twaalf renners voor de ploeg rijden, waarvan crosser Wout van Aert in de winter het boegbeeld is. Mogelijk gaat ook Mike Teunissen enkele crossen afwerken in de kleuren van Jumbo-Visma Academy

Dit artikel delen:

24 Reacties

Lord Melchett 25 juni 2019 om 18:23

Mooi. Stef Clement niet als begeleider?!

0
wilco zolderman 25 juni 2019 om 18:25

Fantastisch dat hiermee (weer) wordt gestart!

0
Matxin 25 juni 2019 om 18:27

Stuk voor stuk echt prima renners, met name van Veenendaal, Boven en Fisher-Black behoren in mijn ogen tot de grootste junioren-talenten ter wereld.

Ook leuk dat Wagner weer terugkomt.

0
xistnc 25 juni 2019 om 18:35

Hebben ze gewoon jouw lijstje van het forum gekopieerd, zonder bronvermelding nota bene!

0
WernerFranke 25 juni 2019 om 18:28

Wagner koerst nog?? Wist ik niets van.

0
koos1 25 juni 2019 om 18:55

Is Wagner niet al het hele jaar geblesseerd? Heeft dacht ik nog geen koers gereden.

0
bart12 25 juni 2019 om 19:17

Heeft wel wat gereden, maar is inderdaad geblesseerd. Ze hebben bij arkea zelfs connor swift als vervangengde lead out man voor greipel aangetrokken

0
horsm 25 juni 2019 om 18:39

Van Aert zou toch ook gaan veldrijden via dit team? Of moet dat nog bekend gemaakt worden?

0
xistnc 25 juni 2019 om 18:47

Dat leek het idee inderdaad. Waarom dat in het kader van een ‘academy’ moet, weet ik niet. Zou ook zomaar kunnen dat Merlier in dat verhaal betrokken wordt.

0
horsm 25 juni 2019 om 20:43

Dan zal dit dus nog aangevuld worden met Van Aert + een handvol veldrijders.

Leuke constructie.

0
runner_123 25 juni 2019 om 19:22

Het artikel begint met:

“Jumbo-Visma Academy maakt op korte termijn haar eerste renners bekend.”

Wat zijn deze namen dan? Geruchten of bevestigd?

0
rahimns 25 juni 2019 om 19:25

Ze zijn officieel nog niet bevestigd maar ga er maar vanuit dat deze namen kloppen.

0
Youri IJnsen 25 juni 2019 om 19:32

Bij diverse bronnen gecheckt. Dit zijn de eerste zeven.

0
rahimns 25 juni 2019 om 19:24

Ziet er goed uit… zijn toch niet de minste talenten die ze weten binnen te halen. Natuurlijk gaat het nog wel even duren voordat ze door kunnen stromen naar de WT ploeg maar eindelijk gaan ze weer zelf voor doorstroom zorgen. Goed bezig.

0
josi 25 juni 2019 om 19:27

Tot dusver een mooie selectie met aardig wat potentie. Benieuwd welke van deze mannen het uiteindelijk tot WT-niveau zullen schoppen.

0
rennerske 25 juni 2019 om 20:06

Drie.Volgens meestervoorspeller Matxin behoren er 3 tot de grootste talenten van de wereld. Daar kunnen we dus voorzichtig al een toekomstig WT-plaatsje voor inruimen.

0
Matxin 25 juni 2019 om 20:32

Nou ja, dat ze bij de junioren tot de wereldtop behoren wil natuurlijk nog niet zeggen dat ze ook echt gaan slagen als prof. Er zijn talloze voorbeelden van renners die bij de junioren of beloften iedereen de vernieling in reden maar uiteindelijk niet geslaagd zijn als prof.
Maar de potentie is er in ieder geval wel bij deze jongens.

0
rennerske 25 juni 2019 om 20:54

Tuurlijk, maar als insider plak je er niet voor niets “grootste junior-talenten van de wereld” op. En die gretigheid bevalt me wel. Liever dat dan het obligate ” Ze mogen me verrassen (met 1 r ) ”

0
Matxin 25 juni 2019 om 21:13

Insider is misschien wel wat veel eer, ik volg met name het junioren en beloften wielrennen gewoon al een aantal jaar met veel interesse :P

Dat ik ze schaar onder de grootste junioren-talenten ter wereld is eigenlijk puur gebaseerd op hun resultaten van dit jaar. Boven(https://firstcycling.com/rider.php?r=97550) en van Veenendaal(https://firstcycling.com/rider.php?r=94625) bijvoorbeeld hebben in zowat elke koers die ze dit seizoen hebben gereden de top 10 gehaald. Dan verdien je die beschrijving wel in mijn ogen.

0
rennerske 25 juni 2019 om 21:39

@Matxin. Prima verklaring en onderbouwing. Houd dit niveau vast!

0
john 26 juni 2019 om 06:57

Ik mis nog een groot talent bij de cross ploeg ,een zekere L .Boom

0
assen 26 juni 2019 om 07:43

Lars Boom wordt voor veel geld weer gehaald? Hoop trouwens dat het goed gaat met Lars Boom.

Ben normaal niet zo’n fan van het aannemen van oudrenners in de ploegleiding, maar WEL in de jeugdopleiding. Enthousiast ook over Wagner. Kent de ploeg, en kan de jongelui de kneepjes van het vak bijbrengen.

Nu Clement nog aannemen en TJV is op en top klaar voor toekomstige avonturen.

0
kipfiets 26 juni 2019 om 11:12

Moet de verwachting gewekt worden dat Lars Boven naar de academy gaat doordat hij zoon is van Jan Boven, ploegleider Jumbo-Visma? Vgm rijdt hij een ijzersterk seizoen en heeft hij deze plek zelf verdient.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone