Toekomst baanploeg BEAT op het spel door hervorming UCI

Toekomst baanploeg BEAT op het spel door hervorming UCI

foto: Cor Vos

zaterdag 22 juni 2019 om 11:15

De toekomst van de baanploeg van BEAT Cycling Club staat op het spel, laat de ploeg weten aan WielerFlits. De Nederlandse ploegleiding is verrast en verbolgen over de hervormingsplannen in het baanwielrennen van de UCI, waarin geen plek meer is voor commerciële baanploegen. BEAT bereidt een open brief voor.

BEAT is ten eerste niet gehoord in alle nieuwe plannen. De ploegleiding en de renners (waaronder Theo Bos, Matthijs Büchli en Roy van den Berg) moesten het nieuws via het persbericht vernemen. De ploeg is van mening dat het meedoen van commerciële ploegen bijdraagt aan de ontwikkeling van de sport. Op die manier kon BEAT bijvoorbeeld een afvaardiging sturen, en de KNWU andere Nederlandse renners mee laten doen op wereldbekerniveau.

Gezien de recente successen van de Nederlandse baanrenners heeft die werkwijze wel degelijk resultaat. In de nieuwe plannen wordt de wereldbeker (over twee jaar, na de Olympische Spelen van Tokio) een Nation’s Cup. Vanaf dat moment mogen alleen maar nationale selecties meedoen aan het klassement.

Daarnaast wordt in de hervormingsplannen het zwaartepunt van het baanseizoen verplaatst van het voorjaar naar de zomer en het najaar, met het WK in oktober. Dit zorgt ervoor dat de baanrenners moeten opboksen tegen de grote wegkoersen wat betreft aandacht in de media, terwijl eerst de baanwedstrijden in de nieuwsluwe wintermaanden waren.

Op sociale media uiten renners van BEAT hun ongenoegen over de plannen, onder wie Theo Bos.

Dit artikel delen:

8 Reacties

Paul4566 22 juni 2019 om 11:25

Aparte beslissing dit. Zeker als je naar de ontwikkeling van het schaatsen terugkijkt. Is alleen maar een hoop goeds van gekomen.

xistnc 22 juni 2019 om 11:41

Wereldbekers en kampioenschappen in het schaatsen worden namens een land verreden, waarvoor renners zich nationaal moeten kwalificeren. Teams op teamonderdelen kennen een gemengde samenstelling.

Het schaatsmodel, inclusief commerciële ploegen, sluit prima aan bij hetgeen de UCI van plan is.

west 22 juni 2019 om 11:26

Sanex Ritsma all over again.

greeny 22 juni 2019 om 11:26

dit alles klinkt ook totaal onlogisch weer.. moet de hervormingen nog in zijn geheel lezen maar wat hier staat slaat allemaal als een tang op een varken

Maenhout 22 juni 2019 om 11:27

De UCI wil af van het baanrennen of zo? Wie gaat er hartje zomer langs de baan zitten?

Baik-Baik 22 juni 2019 om 12:30

Is Nederland door de commerciële ploeg te goed geworden volgens de UCI dat ze deze maatregel invoeren?

Sowieso is het concept WB met landenploegen achterhaalt. Je ziet dat bij elke grote sport er juist geen landenploegen meer zijn.

HV 22 juni 2019 om 16:18

Beat is niet de reden… Huub Wattbike wel. Die weten met mindere coureurs de nationale ploeg regelmatig te verslaan. Worden vervolgens door British Cycling tegengewerkt etc. Reden: ze doen alles slimmer, vernieuwender en weten zo records te breken.

Bij de UCI stemmen de ploegen niet maar de nationale bonden. En dus: weg ermee, we hebben er last van.

evos01 23 juni 2019 om 10:32

De UCI moet hervormd worden.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair