Allan Peiper: “Concurrentie voert psychologische oorlog tegen Pogacar”

Allan Peiper: “Concurrentie voert psychologische oorlog tegen Pogacar”

Tadej Pogačar - foto: Cor Vos

zondag 6 juni 2021 om 08:30
Interview

Het Criterum du Dauphiné wordt ook wel de kleine Tour de France genoemd. Vele jaren was het voor de meeste Tour-favorieten dé ultieme test richting de Ronde van Frankrijk. De twee grote rivalen van de afgelopen editie van de Tour de France, Tadej Pogačar en Primož Roglič, mijden de Dauphiné dit jaar en bereiden zich voor via respectievelijk de Ronde van Slovenië en een langere hoogtestage in Tignes. Allan Peiper, ploegleider van UAE Emirates, bekijkt in de Auvergne-Rhône Alpes de concurrentie nauwgezet.

Word je in dit Criterium du Dauphiné veel wijzer voor de Tour de France?

“Niet echt. Natuurlijk maakt INEOS Grenadiers opnieuw een sterke indruk. Veel ploegen zijn hier echter niet met hun sterkste formatie. De meesten hebben hun ploeg verdeeld over meerdere voorbereidingswedstrijden, terwijl Primož Roglič voor een trainingskamp op hoogte heeft gekozen. Ik denk niet dat deze Dauphiné een beeld geeft voor wat we in de Tour de France kunnen verwachten.”

Allan Peiper – foto: Cor Vos

Mist Tadej Pogačar nu niet een graadmeter om te zien hoe hij ervoor staat tegenover diverse andere Tour-favorieten?

“We hebben gekeken naar zijn programma. Zijn voorjaar was super met overwinningen in de UAE Tour, Tirreno-Adriatico en Luik-Bastenaken-Luik. Dat geeft aan dat hij twee maanden op topniveau heeft gepresteerd. Vervolgens heeft hij enige rust ingelast om daarna zijn conditie op te bouwen richting de Tour de France. Dat is een heel proces. Door de lange periode in het voorjaar waar hij op een heel hoog niveau stond, beseften we dat die rustperiode heel belangrijk was. Maar ook de verkenningen van ritten en een hoogtestage zijn richting de Tour essentieel. Daarom hebben we de keuze gemaakt om hem de Ronde van Slovenië te laten rijden die pas volgende week woensdag van start gaat. Dat geeft hem een beetje meer ademruimte na Luik.”

De concurrentie, met name Jumbo-Visma en INEOS Grenadiers, zijn heel nadrukkelijk bezig om Tadej Pogačar als dé superfavoriet voor de Tour te betitelen.

“Dat mag. Tadej is ook dé favoriet, want hij won vorig jaar de Tour de France. Verder is hij in mijn ogen de meest succesvolle toprenner van dit jaar tot dusver. Iedereen begint echter bij Le Grand Départ in Brest op nul en in de Tour kun je heel veel op je pad tegenkomen. Als je als superfavoriet start, geeft dat je geen enkele garantie dat je opnieuw het geel naar Parijs kunt brengen. Ik denk dat de andere ploegen vooral bezig zijn met een psychologische oorlogsvoering tegen Tadej.”

Tadej Pogacar wint Luik-Bastenaken-Luik – foto: Cor Vos

Heeft Pogačar dit voorjaar al bewezen dat hij met die druk om kan gaan?

“Ik vind van wel. In de koersen die hij gewonnen heeft, waren ook al veel ogen op hem gericht. Daarbij wordt hij in de komende Tour de France omringd door een veel sterkere ploeg van vorig jaar. De ploeg moet op het niveau zijn dat ze de belangen van Tadej kunnen verdedigen. Daar heb ik vertrouwen in.”

Hoe verhoudt jullie Tour-ploeg zich tegenover INEOS Grenadiers en Jumbo-Visma?

“INEOS Grenadiers is al tien jaar dé topploeg. Zij hebben tegenover ons een enorme voorsprong in de opbouw van kennis en vertrouwen in wat ze kunnen als ploeg in het hooggebergte. Die ervaring hebben wij nog niet. Tadej won vorig jaar de Tour, maar wij hebben geen enkel moment zijn positie in het klassement moeten verdedigen. Dat is het grote verschil tegenover onze ploeg en INEOS. Jumbo-Visma heeft vorig jaar bewezen dat ze Primož Roglič ook perfect kunnen omringen. Zij waren toen veruit de sterkste ploeg in de Tour. We hebben vorig jaar echter ook gezien dat dit ook geen garantie geeft voor de eindzege. Uiteindelijk moet de kopman het zelf op de bepalende momenten doen.”

Bestel nu de RIDE Zomerspecial

In de RIDE Zomerspecial lees je een uitgebreide analyse waarin we samen met Merijn Zeeman en Servais Knaven bespreken hoe Tourwinnaar Pogacar te verslaan is. Met onze 212 pagina’s tellende Zomerspecial ben je optimaal voorbereid op de Tour de France en de Olympische Spelen! Het magazine is hier te bestellen.

Dit artikel delen:

33 Reacties

Romāns Vainšteins 5 juni 2021 om 13:19

Pogacar is wel degelijk 1 x te grazen genomen dit jaar en dat is in het Baskenland, ik denk dat die ervaring UAE per saldo eerder wijzer dan kwetsbaarder gemaakt heeft.
Over het algemeen denk ik dat de grote favorieten voor aankomende tour niet per se erg vatbaar zijn voor psychologische oorlogsvoering. Waarom zou je ook? Krantenbabbels van met meel in de mond gemuilkorfde teammanagers is niet het eerste dat je erg serieus moet nemen richting de tour.

KnightBiker 5 juni 2021 om 13:29

+1 en daarbij moet je als kopman ook in calculeren dat goed rijden/functioneren nog niet hetzelfde is als winnen. Winnen is een mogelijk gevolg van goed rijden/functioneren: meedoen om de overwinning is de bevestiging die je wilt hebben en Het winnen zelf is de kers op de taart.
Dat is ook wat Roglic vorig jaar goed maakte na de Tour: niet aan zichzelf getwijfeld, gewoon vallen, opstaan en weer doorgaan (figuurlijk dan)

Massimo Bataille 5 juni 2021 om 14:45

Wel met het grote verschil dat het ‘maar’ baskenland was.
Nooit maar ook nooit zouden ze Pogacar laten wachten in de TdF, om voor een beter geplaatste ploegmakker te werken (al zie ik niet snel een ploegmaat in het geel rijden ook =D).
En eigenlijk was Pogacar net zo indrukwekkend als Roglic op dat moment want ze deden beiden 80% van het werk en het verschil bleef stabiel.

Groetjesaandevoetjes 6 juni 2021 om 02:48

En vorig jaar was hij te grazen genomen in de waaier. Toch twee momenten waar JV ook wat aan heeft.

Glorious 5 juni 2021 om 13:33

Blijft gek die vreselijk goede tijdrit en dat niet meer kunnen herhalen…

DuMoullemAert 5 juni 2021 om 13:47

Eens!
Ben dus ook benieuwd hoe snel hij de tijdritten is in de komende Tour de France rijdt. Minder, bevestigen of nog beter…

Romāns Vainšteins 5 juni 2021 om 13:52

– het was een tijdrit helemaal aan het einde van een ronde
– het was een totaal a-typische tijdrit met de hele planche er in.
– we hebben hier, ook dit seizoen al bewezen, te maken met simpelweg de beste wielrenner die er rondrijdt momenteel.

Ik moet best lachen om de schimmigheid die hier en daar aangewakkerd poogt te worden op dit forum rondom Pogacar. Wat was überhaupt de laatste grote ronderenner die nog effectief betrapt werd op ‘echte’ doping?

fietsvriend 5 juni 2021 om 13:57

@RV, Froome?

Tonydepony 5 juni 2021 om 13:59

Er speelt in mijn hoofd ook iets mee dat hij die laatste dag altijd super is, als je de vuelta waar hij derde werd vergelijkt met zijn touroverwinning zie ik een paar gelijkenissen.

In de vuelta eindigt hij in de voorlaatste bergetappe op een minuut van de rest van de favorieten en kan hij niet helemaal volgen. Nadien is er een rustige etappe en de laatste bergrit rijdt hij ineens anderhalve minuut weg. In de tour vorig jaar verliest hij tijd op Col de la Loze. Dag erna is er nog een bergrit waar hij ook niet echt super was. Nadien 1 rustige etappe met daarna het welgekende resultaat in de tijdrit.

Wss is het gewoon toeval, maar ik zie er toch wel iets in

adelaarvanantwerpen 5 juni 2021 om 14:02

Pogacar reed in al zijn tijdritten top 5. De eerste twee waren totaal vlakke tijdritten waar hij geklopt werd door jongens als Ganna, WVA, Bissenger en een Küng. Zijn tijdrit in Baskenland viel een beetje tegen maar toen had hij ten opzichte van Roglic wel het nadeel van de wind. De tijdrit in de tour was ook gewoon een perfecte tijdrit voor hem.

Romāns Vainšteins 5 juni 2021 om 14:03

Col de la Loze was naar mijn mening een etappe voor de wat taaiere renners. Die Planchetijdrit een dynamiet discipline. Overigens werd Pogacar er op de Loze ook verre van keihard afgeknald.

CechRepublic 5 juni 2021 om 14:06

@Romans, Froome. Die ontsnapte alleen dankzij een kontverhaal en hele dure advocaten.

Romāns Vainšteins 5 juni 2021 om 14:11

Als alleen Froome die zij hele puffer naar binnen adt als enige pakhaas te pakken hebben in de afgelopen jaren. Tsja, ik vind dat wel wat zeggen. Volgens mij werkt het systeem wel redelijk goed getuige ook dat de ak-pretendenten allemaal nepsuiker vretende monniken op bergtoppen geworden zijn met een beetje persoonlijke mazzel nog een attestje er bovenop.

tvm 5 juni 2021 om 14:57

Pogacar won ook de maand ervoor een tijdrit van Roglic.
Tel daarbij op de derde week van Pogacar waarin hij de beste is (zie ook Vuelta 2019).

zacht 5 juni 2021 om 14:59

Froome, S.Yates, Danielson schieten me zo te binnen. Maar selectief wantrouwen is WF-ers niet vreemd natuurlijk. Trek iemand een shirtje aan van een Nederlandse ploeg en alles is verklaarbaar. Dat er überhaupt wantrouwen is heeft het wielrennen uiteraard aan zichzelf te danken.

Tool 5 juni 2021 om 19:37

De verschillen in de tijdrit maakt het opmerkelijk. Met of zonder die achterlijke helmpjes blijven de verschillen op erkende en in vorm verkerende tijdrijders als WvA, TD en Roglic erg groot. De geschiedenis leert ons dat je bij dergelijke uitslagen enige reservering in acht moet nemen.

dit is mijn achterwiel 5 juni 2021 om 19:44

@RV verbazing/ongeloof is niet hetzelfde als schimmigheid.

biggy 6 juni 2021 om 07:51

@RV

Dat de tijdrit helemaal aan het eind was maakt juist de prestatie zo opvallend. Tom reed daar met gelijkwaardige of zelf betere waardes dan in Bergen (wat hij zelf aangaf). Daar werd Tom ruimschoots wereldkampioen tijdrijden. Werd door Pocagar er compleet afgereden. Zelfde met Roglic. Roglic had op geen enkele manier de TDF kunnen winnen met die marge ook al reed hij zijn beste waardes ooit. Terwijl Roglic een van de beste tijdrijders is van het moment (vooral bergop).

En dat terwijl in een van de bergritten daarvoor Pocagar Roglic niet kon volgen. Het blijft gewoon een opvallende prestatie. Dat kun je simpelweg niet ontkennen.

Fast Freddy 6 juni 2021 om 08:11

RV Doping verdenkingen passen misschien niet in jouw heroïke beeld van de wielersport, maar verdenkingen zijn een logisch gevolg van talloze vergrijpen. Ik vind het niet anders dan logisch dat extreme prestaties met enige argwaan worden bekeken. Zeker bij sporters die komen vanuit een bepaalde (doping)cultuur. Denk Astana, Gianetti etc. Ik zie Ricco nog voor me als gele pijl de rest van het peloton voor schut zetten. Zag er indrukwekkend uit, maar we weten inmiddels hoe hij dat kon.

Aart van Woud 6 juni 2021 om 08:37

Je moet n de Movistar docu maar eens naar alle gezichten kijken wanneer de tijd van Pogacar bekend wordt. Veelzeggend.

Romāns Vainšteins 6 juni 2021 om 09:48

Ja sporters beoordelen op getrokken hoofden van concurrenten, blijft altijd als een muur staan. Nogmaals, sinds de vuelta 19 is het eigenlijk Pogacar die op al zijn doelen puree de la liquide van de gehele competitie maakt. Die Loze etappe is eigenlijk de uitzondering, dat is echt voor de taaien. Ik denk ook dat Roglic’ kansen naast de platte chrono k’s echt in de zwaarste etappes met meeste hoogtemeters ligt.

Le Blaireau FR 5 juni 2021 om 14:21

“oorlog” nou nou nou

SprintMaster 5 juni 2021 om 14:53

Ja nu is Poga de vijand van iedereen. Wen er maar aan!

VespavanBern 5 juni 2021 om 15:35

Tja, logisch natuurlijk.
Voor de rest denk ik dat het vooral heel interessant word wie dit jaar de ‘op kop ploeg’ word. Jaren is dat Ineos geweest, vorig jaar was het opeens Jumbo. UAE komt daar nu ook nog bij met de in principe sterkste kopman. Alle ploegen hebben echter een ‘dingetje’.
Ineos heeft toch wat onzekerheid wat betreft het kopmanschap.
Jumbo is het nog maar de vraag of ze in de breedte net zo sterk zijn als vorig jaar.
UAE heeft hier nog geen enkele ervaring mee.
Al met al denk ik dat er een hele onvoorspelbare en mooie tour aan zit te komen. Met veel ploegenspel en alternatieve aanvalspogingen.

Le Blaireau FR 5 juni 2021 om 15:58

Ineos en vooral JV kunnen het weer saai maken. Ik hoop dat Ineos woord houdt en Hart voorop stuurt, Thomas als suiffeur en Carapaz als sluipmoordenaar uitspeelt. Oh en dan heb je Porte nog, die over alle etappes gezien, als ie niet valt, misschien wel de beste kaarten heeft.

Groetjesaandevoetjes 6 juni 2021 om 02:52

Ineos en JV moeten de druk op UAE leggen, die mogen controleren met de beste man in koers. Denk dat ze op die manier alleen Pogacar kunnen verslaan.

peervaneynthoven 5 juni 2021 om 20:44

Ik moet een beetje lachen om die Peiper. Als je vorig jaar gewonnen hebt dan is het toch niet gek dat anderen je als favoriet neerzetten. Noem je dat “psychologische oorlogsvoering”? Kom op man.

Vincent Lacressonniere 5 juni 2021 om 22:15

Ik moet een beetje lachen om je reactie. ‘Als je vorig jaar gewonnen hebt dan is het toch niet gek dat anderen je als favoriet neerzetten’ is namelijk ook wat Peiper in het artikel zegt.

peervaneynthoven 6 juni 2021 om 14:12

Ik weer een beetje om die van jou want jij vindt die vaststelling en dat feit benoemen “psychologische oorlogsvoering”?? En nog wel tégen Pogajar, tjonge, jonge. Zo zie je maar weer alles is tegenwoordig inflatoir.

Vincent Lacressonniere 6 juni 2021 om 16:14

Je hebt een punt. Het is inderdaad wat overdreven. We hebben in ieder geval wat af gelachen met z’n tweeën.

Jean Dumas 6 juni 2021 om 08:09

Heldere analyse. Vaststaat dat Pogi weer een jaar ouder is en beter omringd. INEOS zal ook beter voor de dag komen dan in de Tour van 2020. Alhoewel TJV Dumoulin mist, worden daar ook puntjes op de i gezet qua uitgangssituatie en tactiek. Er is maar 1 kopman; die heeft unfinished business en Roglic is in staat in de eerste Tourhelft het verschil te maken.

josemanuelfuente 6 juni 2021 om 09:32

Door die kop ben ik er ingetuind het artikel te lezen …

Scott Sunderland 6 juni 2021 om 11:46

Goede en slimme ploegleider die Alan Peiper. Pogacar is de topfavoriet. Niet Jumbo maar INEOS zal waarschijnlijk de koers in handen willen nemen. Jumbo moet lering trekken uit vorig jaar. Laat Roglic maar een beetje koersen zoals Pogacar dat deed vorig jaar. Meerijden en anticiperen.

Headlines

Materiaalzone

Populair