Alessandro Ballan: “Eerlijkheid wordt niet altijd beloond”

dinsdag 11 augustus 2015 om 12:24
Alessandro Ballan: “Eerlijkheid wordt niet altijd beloond”

Foto: Sirotti

De dopingschorsing van Alessandro Ballan loopt aankomende zondag af. De Italiaan heeft echter nog geen ploeg en is erg verbitterd over zijn schorsing, omdat hij naar eigen zeggen geen grote fouten heeft gemaakt. “Eerlijkheid wordt niet altijd beloond.”

In 2009 onderging de voormalig renner van Lampre en BMC een bloedbehandeling met ozontherapie, naar eigen zeggen om sneller te herstellen van een virus. Hiervoor werd de renner in januari 2014 voor twee jaar geschorst. Eerder dit jaar besloot het sporttribunaal CAS om zijn schorsing met vijf maanden in te korten.

“Ik ben erg verbitterd over mijn schorsing. Ik ben de enige die eerlijk is geweest tegenover de rechter. Ik heb de behandeling ondergaan omdat ik ziek was en ik ben de enige die geschorst is”, zegt de voormalige wereldkampioen tegenover Cyclingnews.

“Als ik niets gezegd had en stil was gebleven had ik nu nog kunnen rijden”, vervolgt Ballan zijn verhaal. “Ik ben met een goed geweten naar het verhoor gegaan, omdat ik dacht dat ik geen grote fout had gemaakt. Ik was thuis, weg van het rijden van wedstrijden.”

Straf
De nu 35-jarige renner ontkent niet dat hij een straf verdiende. “Ik heb een fout gemaakt en daar heb ik voor betaald, maar als ik meedeed aan wedstrijden heb ik me altijd correct gedragen en gedaan wat ik moest doen. Ik kan met alle eerlijkheid zeggen dat mijn sportieve prestaties op goede manier behaald zijn.”

“Aan het einde van het verhaal keert iemand met een positieve dopingtest na anderhalf jaar terug in het peloton. Ik zat drie en een half jaar in een soort van vagevuur en daarna kreeg ik nog eens anderhalf jaar schorsing. Het is nogal buitensporig. Ik vind dat ik dit nu allemaal mag zeggen omdat ik de schorsing geaccepteerd heb en geen polemiek gemaakt heb. Ik wil nu gewoon terugkeren in wedstrijden en mijn waarde laten zien.”

Zoektocht
Een nieuwe ploeg vinden is geen sinecure voor Ballan. De Italiaan was in gesprek met verschillende ploegen op het Pro Continental-niveau, waaronder UnitedHealthcare. Die ploeg is echter lid van het MPCC, waardoor ze hem geen contract kunnen aanbieden tot twee jaar na zijn schorsing. Ballan neemt tot eind dit jaar de tijd om een ploeg te vinden. “Anders moet ik beginnen denken om mezelf ergens anders aan toe te wijden.”

De oud-winnaar van de Ronde van Vlaanderen wil de wielerwereld laten begrijpen hoe het er echt aan toegaat. “Wielrennen heeft als sport veel geleden en staat onder druk door de vele dopingzaken. Maar naar mijn mening is er verschil tussen iemand die positief heeft getest en iemand die een fout gemaakt heeft, zoals ik gedaan heb.”

Dit artikel delen:

11 Reacties

xistnc 11 augustus 2015 om 12:30
Quote van Ballan:
als ik meedeed aan wedstrijden heb ik me altijd correct gedragen en gedaan wat ik moest doen

Ja, precies, daarom.

zoetepap 11 augustus 2015 om 12:33

ik heb alvast geen medelijden. wordt wel een non-mpcc ploegje,keuze genoeg in Italie.

robotour 11 augustus 2015 om 12:35

Wat is eerlijkheid in deze ? Schorsing opgelegd in 2014 over een feit gepleegd in 2009.
Ballan, als je het over eerlijkheid wilt hebben, had dan in 2009 aangegeven dat je een bloedbehandeling willen toepassen om van een “virus” af te komen en niet achteraf.

Nick Nuyens 11 augustus 2015 om 12:40

Altijd een antrekkelijke renner gevonden. is MTN MPCC?

Tutu888 11 augustus 2015 om 12:41

Als ik me goed kan herinneren zat Ballan destijds ook behoorlijk diep in de Mantova-zaak maar was daar uiteindelijk geen definitief bewijs voor.
Los daarvan zie ik hem nog niet zo makkelijk aan een ploeg komen, hij is al weer 35 en voor zijn schorsing was hij door een zware val op training ook al lang uit de running.

Wheely 11 augustus 2015 om 12:58

Goede boodschap ook; Eerlijkheid loont niet.

ikbenprocycling 11 augustus 2015 om 13:13

Ieder mens heeft zijn of haar specifieke shit to deal with.
Dit is het gevalletje Ballan. Heeft mooie jaren gehad dankzij het wielrennen, ergens houdt het op. @ballan: Ga maar genieten van je bij elkaar gespaarde Toscaanse landgoed (of zo) en blijf per favore uit de pers met je dopingtraumaatje.

IL DON 11 augustus 2015 om 13:38

@ikbenprocycling
Nou, nou, ik zie dat je je weer van je gevoeligste kant laat zien! Ik vind wel dat we moeten luisteren naar renners, of ze nou wel of geen fout in het verleden hebben gemaakt. Er zijn zat renners waar achteraf bleek dat hun straf (te) zwaar of onterecht was. Dus ik denk dat Ballan best zijn verhaal mag doen en dat we daar ook naar moeten luisteren. En niet gelijk alles af doen, zo van: “hij is gepakt, dus niet zo janken graag!”

batchieboy 11 augustus 2015 om 13:56

Naar lotto jumbo. Is geen mpcc en hij kan dan sep ondersteunen in de klassiekers.

nickdt 11 augustus 2015 om 13:59

Ik vindt dat Ballan wel een puntje heeft dat er al drie en een half jaar aan zijn stoelpoten werd gezaagd (Waardoor hij niet normaal kon koersen), daarom was die schorsing van anderhalfjaar ook buitensporig. Een schorsing van acht maanden had ik voldoende gevonden in dit geval.

Wim Kruithof 11 augustus 2015 om 14:08
Quote:
Ik kan met alle eerlijkheid zeggen dat mijn sportieve prestaties op goede manier behaald zijn.

Yep, twijfelt niemand over… (zucht)

Headlines

Materiaalzone

Populair