Aleksandr Vlasov slaat dubbelslag op monsterklim in Valencia

vrijdag 4 februari 2022 om 17:21
Aleksandr Vlasov slaat dubbelslag op monsterklim in Valencia

foto: Cor Vos

Aleksandr Vlasov heeft de derde etappe van de Ronde van Valencia achter zijn naam gezet. De Rus reed op de onverharde wegen van de Alto Antenas del Maigmó weg uit de favorietengroep, waarna hij solo de overwinning binnenhaalde. Vlasov nam tevens de gele leiderstrui over van Remco Evenepoel, die op achterstand over de streep kwam.

Het peloton stond een zware etappe te wachten in de derde etappe van de Ronde van Valencia: met meer dan 3600 meter hoogteverschil, twee beklimmingen van de tweede categorie en twee van de derde, en een aankomst bergop op de gedeeltelijk onverharde Alto Antenas del Maigmó moesten de renners aan de bak. Heel wat renners verschenen niet meer aan de start, onder wie Wilco Kelderman en Ryan Gibbons. Ook de renners van BikeExchange stapten niet meer op de fiets. De ploeg had te maken met twee coronagevallen en besloot zich terug te trekken.

Evenepoel moest op de Alto Antenas del Maigmó het geel afstaan – foto: Cor Vos

Even na een uur werd het startsein gegeven voor de derde etappe en het was meteen koers. De lange aanloop naar de eerste beklimming werd door verschillende renners aangegrepen om te proberen weg te komen, maar de snelheid lag hoog en het duurde een hele poos vooraleer een kopgroep daadwerkelijk losraakte. Uiteindelijk kwam een vlucht met elf man tot stand, met Lars van den Berg, Attila Valter, Jan Polanc, Jan Tratnik, Nicolas Prodhomme, Valentin Paret-Peintre, Sven Erik Bystrøm, Dimitri Claeys, Fernando Barceló, Daniel Navarro en Kenny Molly.

Van deze elf vluchters waren Van den Berg en Bystrøm het best geklasseerd, op 1:52 minuut van leider Remco Evenepoel. Op de Fageca, na 81 kilometer, lag de kopgroep twee minuten voor op het peloton. De voorsprong van de ontsnapping bleef lang stabiel, tot het peloton op weg naar de Tibi begon te versnellen. Daar demarreerde Tratnik en de renner van Bahrain Victorious kreeg in eerste instantie Valter, Bystrøm en Barceló mee. Trantik was echter de sterkste van voren en reed alleen door op weg naar de laatste klim.

Aftellen tot de onverharde wegen
UAE Emirates en Movistar zorgden op de Alto Antenas del Maigmó ervoor dat het peloton flink werd uitgedund en raapten de overgebleven vluchters een voor een op. Op 2,8 kilometer van de finish, net op de onverharde wegen, werd Tratnik ingerekend. Jakob Fuglsang voerde de groep favorieten aanvankelijk aan, met het Movistar-duo Alejandro Valverde en Enric Mas, Aleksandr Vlasov, Remco Evenepoel en Giulio Ciccone in het wiel. Met nog anderhalve kilometer te gaan viel Vlasov aan en de Rus pakte een gaatje.

Vlasov wist zich op de onverharde wegen van alle concurrenten te ontdoen – foto: Cor Vos

Vlasov draaide als eerste de onverharde wegen af, met achter zich Mas, Evenepoel en Carlos Rodriguez. Vlasov viel niet meer stil op de steile klim en verzekerde zich van de zege. Veertien seconden later eindigde Rodriguez als tweede, Mas werd derde. Evenepoel kwam op 41 tellen achterstand over de streep en moest het geel afstaan.

Dit artikel delen:

153 Reacties

Dave87 4 februari 2022 om 17:41

Oomen nu 11e en Vader 15e in het klassement.

0
Klein Verzet 4 februari 2022 om 17:42

Gisteren ging Evenepoel nog eventjes ietwat uitsloverig op kop rijden richting finish. Een vorm van blufpoker die bij goed geoutilleerde maffiabendes vaker gezien wordt, maar in de sport meestal niet veel om het lijf heeft. Sterker, hij lijkt er net dat beetje energie teveel aan verspeeld te hebben, wat hem vandaag opbreekt. Meestal zie je dit soort inzinkingen pas in een derde week, toch?

0
Dr.Watt 4 februari 2022 om 18:17

Laat de proza maar aan anderen over.
Eerst leren schrijven. Stap voor stap. Alles op zijn tijd. Net als de Keffer.

0
Klein Verzet 5 februari 2022 om 00:19

Je hebt helemaal gelijk die “d” deed ’t hem. U hebt verstand van honden, zie ik?

0
Kelder is de Man 4 februari 2022 om 17:42

Groeispurtje gehad die Tolhoek deze winter. Wat een prutsers.

0
martini151 4 februari 2022 om 17:44

Wie zijn de prutsers?

0
Kelder is de Man 4 februari 2022 om 17:47

Bobby en die andere.

0
TheBigShow 4 februari 2022 om 17:56

Hier op wielerflits waren ze anders ook ervan overtuigd dat het Tolhoek was

0
Kelder is de Man 4 februari 2022 om 18:03

Volgtopic niet gevolgd, maar leek me toch duidelijk.

0
Romerike 4 februari 2022 om 18:57

De Noorse Eurosport mannen zeiden ook Tolhoek. Zou de plaatselijke “Radio Tour” het wellicht verkeerd hebben vermeld?

0
Jacco van Stierop 4 februari 2022 om 17:45

Mooie overwinning van Vlasov, bleek uiteindelijk gewoon de sterkste. Vond hem vorig jaar af en toe wat bleekjes, maar hopelijk is dit de opmaat voor een glanzend seizoen. Hoop hem nog altijd eens te zien in de diepe finale van LBL.
Evenepoel leek even te parkeren, maar weet de schade redelijk te beperken. Het op juiste wijze verdelen van de krachten op zo’n eindklim is wellicht een puntje van aandacht.

0
Romāns Vainšteins 4 februari 2022 om 17:46

Zeer leuke etappe met een Moedige Vlasov en REVKET waarvan de eerste laat zien dat hij smeerklimmen nu mooi aankan en de ander zich vergaloppeert en weer wijzer geworden is.

0
Mirra 4 februari 2022 om 17:47

Ik hoop dat Remco snel een eindoverwinning pakt in een grote ronde. Dan is het eindelijk gedaan met azijnpissen

0
Gebruikersnaam 4 februari 2022 om 17:50

Als dat gebeurt, dan vrees ik dat het toch nog een jaar of 3/4 zal duren.

0
Pogacar_GOAT 4 februari 2022 om 18:34

Hahaha en welke prestatie van het orakel van Schepdaal tot nu toe zorgt ervoor dat je dit post? Ik zou niet optimistisch zijn dat hij ooit een grote ronde wint. Met de mond misschien maar zeker niet met zijn benen.

0
Fenno de Groot 5 februari 2022 om 13:48

Noem het azijnpissen, maar sommige mensen zijn gwn de ‘onterechte’ ophemeling van Evenenpoel zat. Verder komt die gast op mij over alsof hij zichzelf geweldig vind en denkt alles wel te kunnen. Hele arrogante houding die hij nog te weinig kan rechtvaardigen. Kijk bv naar Roglic, lekker down to earth en pakt ook echt belangrijke prijzen. Niet alleen kleinere rondes en lagere koersen. Geen arrogante houding en duidelijk een teamplayer, dat gedrag zie ik (nog) niet bij Remco. Kijk bv naar de Giro vorig jaar, Almeida moest perse wachten op Evenenpoel. Met als resultaat dat Almeida geen podium meer kon rijden. Hadden ze op 2 paarden gewed, dan had Almeida mss nog het podium gehaald, was zeker een van/ de sterkste in de laatste week iig.

0
adelaarvanantwerpen 4 februari 2022 om 17:51

@alejanvalverde ha conseguido terminar 5º hoy en #VCV2022 tras cubrir los últimos kilómetros… ¡con pinchazo!

El ‘Bala’ ha sufrido el incidente al inicio del tramo de tierra de Antenas del Maigmó, y ha podido estar muy cerca de @EnricMasNicolau y los top

#LaÚltimaBala

Volgens de Twitter van Movistar reed Valverde met een lekke band de laatste 2 km en nog wordt hij vijfde op 29 seconden. Dat is gewoon gestoord goed.

Over de race zelf. Sterke Vlasov en Rodriguez. Evenepoel moet nog wel groeien op de echte steile klimmen.

0
Grobbel 4 februari 2022 om 19:03

En Alejandro is dus ook met een lekke band langs Evenepoel gepoeft.

0
LaDoyenne 4 februari 2022 om 19:11

@Grobbel

En dat op bijna z'n 42e.

0
Pietspeed 4 februari 2022 om 21:25

Kan iemand dat checken? Als dat waar is, dan is dat onmogelijk, zeker voor 42 jr.
Hij schijnt een 720s te rijden, misschien tankt ie uit die gedachte wel genoeg energie.

0
Pietspeed 4 februari 2022 om 21:43

Bedankt! Idd, ’t klopt. Ongelooflijk, had wellicht dus meer ingezeten?!

0
Limal 4 februari 2022 om 17:51

Auw, dat deed pijn aan de beentjes! Een beetje spektakelzucht natuurlijk (verrassend dat er niemand van de eersten lek gereden is op dat soort gravel*) maar wel heerlijk om naar te kijken!

Vlasov was best indrukwekkend, net zoals de piepjonge Rodriguez. Voor Evenepoel waren de steilste stroken te veel van het goede en de laatste 500m er teveel aan – benieuwd of hij zoals Fabio gisteren tot in de krampen gereden is. Eigenlijk vind ik het niet erg dat hij zo'n rondje eens níét wint, dat stelt de verwachtingen weer wat bij naar een ietwat normaler niveau.

*edit: dus toch iemand lek gereden volgens de reactie hierboven

0
Tom Bidon 4 februari 2022 om 17:55

Vlasov was in die eerste rit ook al bijna de evenknie van Evenepoel, maar zat op het moment van die aanval wat te slapen, leek het wel. Nu duidelijk de beste. Evenepoel zijn probleem leek al evenveel mentaal dan wel fysiek. Ik denk niet dat hij verwacht had hier de leiderstrui nog te moeten afgeven. Dat het dan weer op gravel gebeurt, kan voor muizenissen zorgen. Nu goed, we zijn begin februari. Een 2de plaats in het klassement achter de 4de van vorige Giro kan je moeilijk een slechte start noemen.

Rodriguez ook supersterk trouwens. Rijdt die een grote ronde dit jaar?

0
Dr.Watt 4 februari 2022 om 18:18

Goeie vraag. Mss Vuelta? Moeilijk om GT selectie te halen bij INEOS.

0
Romerike 4 februari 2022 om 19:09

Dat leek mij eersgisteren ook met Vlasov. Die keek eerst rond of iemand anders de kastanjes uit het vuur kon halen. Toen bleek van niet ging hij zelf maar…… te laat.

0
Landeirovic 4 februari 2022 om 17:56

Het valt toch op wanneer de weg naar de 10% gaat of steiler, Evenepoel het toch heel moeilijk heeft dan. Zag je in de Giro ook.

0
Gunther Leonhardt 4 februari 2022 om 18:00

We zagen dat niet tijdens de Clasica San Sebastian in 2019, noch op de Picon Blanco (Burgos) in 2020.

0
lo squalo dello Stretto 4 februari 2022 om 18:01

In San Sebastian moest hij op een bepaald moment wel lossen maar op het vlakke maakt hij dat goed. En Burgos was qua tegenstand ook maar zo zo. In dat opzicht zijn Mezgec en Declercq ook opeens klimmers

0
Romāns Vainšteins 4 februari 2022 om 18:03

Dat is geregeld zo bij klimmende tijdrijders, en dat is gewoon wat hij is.

Hij moet de juiste ronde kiezen zonder te veel achterlijke monstercols en marge pakken op tijdritten

0
FDJ 4 februari 2022 om 18:08

Ik zei dit vorig jaar al in aanloop naar de Giro. Evenepoel is een renner voor rondjes van een week met een tijdrit en wat lastige ritten erin.

Ik zie er ook absoluut geen man voor de grote rondes in. Heeft nog niets bewezen in bergritten met meerdere grote cols.

0
Lalsacien 4 februari 2022 om 18:09

Evenepoel doet mij een beetje aan Berzin denken.

0
Romāns Vainšteins 4 februari 2022 om 18:14

Ja Berzin!

Mooi coureur was dat wel, beetje vroeg gestopt wel. Jammer was dat.

0
11 na 11 4 februari 2022 om 18:34

@lo squalo dello Stretto
In Classica San Sebastian heeft hij inderdaad even moeten lossen… met kettingproblemen. Vervolgens reed hij het gat dicht, reageerde op Skuijns, liet die achter op de slotklim, waar de Hirschi’s, Valverde’s, Carthy’s geen sikkepit dichter kwamen ook al konden zij “fris” aan de klim beginnen itt Evenepoel.

0
Romerike 4 februari 2022 om 19:15

Ik vraag me nog altijd af of er in San Sebastian nog iets van onderschatting in het peleton was. Zo van. ” Dat red die kleine niet, laat maar gaan, die pakken we later wel”. Ik was daarom ook verbaast dat ze hem woensdag wel lieten vertrekken. Onderschatting zou nu toch niet meer evident zijn en was het nu, buiten Vlasov om, toch gewoon een geval van niet kunnen.

En vandaag? Was niet slecht wat Evenepoel deed nietwaar? Staat nog 2e in het klassement. Goede leerschool erbij. Ik ben geen fan van de man, maar je kan niet ontkennen dat hij een potje kan trappen.

0
Scott Sunderland 4 februari 2022 om 17:57

Vlasov lijkt dat stapje extra te gaan zetten bij Bora wat hij nodig heeft om echt in klassementen mee te doen. Evenepoel gewoon prima. Al een etappe gewonnen en diep gegaan. Hij is ook nog in opbouw. Milan Vader doet het echt heel prima. Leuke aanwinst voor Jumbo.

0
Scott Sunderland 4 februari 2022 om 17:57

Vlasov lijkt dat stapje extra te gaan zetten bij Bora wat hij nodig heeft om echt in klassementen mee te doen. Evenepoel gewoon prima. Al een etappe gewonnen en diep gegaan. Hij is ook nog in opbouw. Milan Vader doet het echt heel prima. Leuke aanwinst voor Jumbo.

0
lo squalo dello Stretto 4 februari 2022 om 18:03

Ayuso nogal slaag gekregen zeg; als dat de nieuwe Spaanse hoop moet voorstellen?

0
Limal 4 februari 2022 om 18:08

Mag het even op die leeftijd?

0
Romāns Vainšteins 4 februari 2022 om 18:09

Die naam heb ik al bizar veel gelezen overal maar ik kan me niet herinneren hem ooit iets te zien doen waarvan ik ‘nou nou, zo hey’ dacht.

0
Tom Bidon 4 februari 2022 om 18:16

@Romans: nou, zijn Baby Giro van vorig jaar was best verpletterend, zeker als eerstejaars belofte. Noem het Pidcockiaans. Dat wel niet kunnen doortrekken nadien.

0
Joachim 4 februari 2022 om 18:26

@Romans, Ayuso heeft vooral naam gemaakt door resultaten bij de jeugd, dit is zowat de eerste koers die hij rijdt die op tv te volgen is dus ik denk dat niemand al veel van hem gezien heeft.

0
Landeirovic 4 februari 2022 om 18:30

Ayuso 19 jaar. Is gewoon echt een topper maar is nog maar aan zen 3e wedstrijd bezig. seizoen is nog lang.

0
Romāns Vainšteins 4 februari 2022 om 18:39

Oh, ik wist niet dat hij zó jong was. Lijkt wel alsof ik al 5 jaat over hem hoor ondertussen

0
lo squalo dello Stretto 4 februari 2022 om 20:01

Ik zei het ook maar om de Evenepoel-bagger-vergelijking te maken. Hij zal best wat talent hebben maar dan vond ik die Rodriguez wel heel indrukwekkend vandaag

0
Maillot à Pois 4 februari 2022 om 20:07

Rodriguez is aan zijn derde jaar bij Ineos begonnen, dus die zijn onmiskenbare talent heeft ook niet meteen tot prestaties geleid.
En dat is nog steeds bij de meeste toekomstige toppers zo.

0
Joachim 4 februari 2022 om 18:24

Spektakelrijke slotklim, leuk om zien. Of het erover is of niet laat ik aan de renners zelf om te oordelen.

Sterke Vlasov, vorig jaar niet gewonnen maar de eerste zege voor zijn nieuwe ploeg is begin februari dus al binnen. Evenepoel doen kraken is niet min. Ik had trouwens de indruk dat plek 2 of 3 vandaag wel kon voor Evenepoel maar dat hij meteen na het gravel in plaats van de slotkilometers proberen in te delen echt alles gaf om zijn trui te behouden en toen dat niet leek te lukken fysiek en mentaal een beetje brak. Kan gebeuren.

0
fringale 4 februari 2022 om 18:26

Wat zou Wielerflits zijn zonder Remco…de helft van de sponsors zou afhaken.

0
Murcia 4 februari 2022 om 18:57

Na een paar dagen met migraine is het heerlijk om terug te zijn en te zien dat er rond Evenepoel niks is veranderd in de stemming hier. Om het bij de etappe te houden is het fraai dat Vlasov zo goed aan het seizoen is begonnen en dat Rodriguez laat zien wat voor toptalent hij is. Die jongen gaat echt een kanjer worden. Voor Evenepoel is er niet veel aan de hand denk ik, al een ritzege eerder en nog gewoon tweede. Dat hem nog een uitdaging wacht in allersteilste muurtjes werk en het onverharde is geen nieuws voor mij. Tevens moet hij zijn energie leren te doseren vind ik, te vaak verspeeld hij krachten door nodeloos op kop te rijden of werk voor een sprinter op te knappen zoals gisteren. Voor ronderenners is krachten verdelen één van hun belangrijkste wapens.

0
Dr.Watt 4 februari 2022 om 19:42

Niets aan toe te voegen. Remco moet volwassener worden als renner.

0
meqadon 4 februari 2022 om 20:52

@murcia +1

0
fringale 4 februari 2022 om 21:31

@Murcia : ik volg je van a tot z

0
Maillot à Pois 4 februari 2022 om 21:47

@Murcia
dat klopt helemaal ja.
Dat gedrag ontkracht wel volledig de hardnekkige opinie dat Evenepoel een grote egoïst zou zijn. Eerder een zeer emotioneel renner die koste wat kost iets wil terugdoen voor ploegmaats, waar de meeste toppers dat slechts heel zuinigjes doen.

0
Marik 4 februari 2022 om 21:53

Maillot, ik denk eerder dat Evenepoel na vorig jaar nog steeds heel hard wil laten zien dat hij wel een teamspeler is. En met zijn bewijsdrang slaat hij daarin een tikje door.

0
Maillot à Pois 4 februari 2022 om 22:02

@Marik
Hij doet dit soort dingen al van bij zijn eerste seizoen bij Quick-Step, dat is helemaal niet veranderd sinds het gedoe op de Spelen of het WK.
Bewijsdrang heeft hij zeker ook in overvloed, maar ik ben ervan overtuigd dat aan dat teamplayer aspect is niks fakes aan is.

0
D.Koch 4 februari 2022 om 19:01

Hey Fuglsang waar komt die vandaan

0
Pietspeed 4 februari 2022 om 21:35

Uit het midden oosten. En aan het trainen voor de Strade.

0
Wheely 4 februari 2022 om 19:29

Ik heb Quickstep in de twee koersen van vandaag weer met veel bravoure zien rijden echter bleken er anderen een maatje te groot. Voor de koers mooi deze bravoure maar de gravelstrook in deze rit hadden ze blijkbaar niet vooraf verkend. Aangezien het zo’n sterke ploeg is vind ik het ergens wel mooi dat ze verslagen worden maar ik denk dat hun constante fanatisme in de koers ook weer hun zwakte blijkt wat ze in het rijden een klassement wellicht in de weg staat. Niet erg overigens want ze gaan daarnaast nog genoeg winnen, deze week nog.

0
meqadon 4 februari 2022 om 20:51

Een beetje zoals hoe jumbo visma de laatste jaren rondrijdt? Meestal pakt dat goed uit. Maar soms niet en dan ziet het er heel knullig uit.

0
Lennimator 4 februari 2022 om 20:13

Ik pleit toch nogmaals voor het invoeren van kudo’s op deze site. Scheelt een hele hoop overbodig gelul. De nieuwe Merckx is vandaag opgestaan. Hij heet Maxime; om een klein Vlaams bommetje te gooien…

0
Pietspeed 4 februari 2022 om 21:38

Zou me niet verbazen als Vlasov de nieuwe Zakarin wordt. Af en toe een mooie bergrit pakken, maar als het om de knikkers gaat door het ijs zakken. Terechte en mooie zege overigens.

0
Maillot à Pois 4 februari 2022 om 21:40

ik schat hem persoonlijk veel hoger in

0
Pietspeed 4 februari 2022 om 21:48

Zou uiteraard kunnen. Maar qua postuur ongeveer gelijk, hoewel dat niets zegt. Tis meer een idee van een veelbelovende Rus die de absolute (grote ronde) top niet haalt.

0
Maillot à Pois 4 februari 2022 om 21:57

Zakarin was toch een erg grillig (en ook wel enigszins schimmig) figuur, Vlasov maakt gewoon een heel geleidelijke en stabiele ontwikkeling door van bij de beloften. Sinds zijn winst in de Baby Giro en 4de plek in de Tour de l’Avenir zet hij elk jaar stappen. Waar zijn plafond ligt, valt nog te bezien uiteraard. De Tour zal wellicht te hoog gegrepen zijn, maar in Giro/Vuelta geloof ik wel.

0
Maenhout 5 februari 2022 om 09:52

Ik mag hopen dat Vlasov beter kan sturen.

0
Michael Bianchi 5 februari 2022 om 11:25

Knappe overwinning van Vlasov hoewel de echte toppers niet aanwezig.

0
Ron de Hoep 5 februari 2022 om 14:28

De spenjerds staan scherp!

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone