Aleksandr Vlasov aan vooravond van Olympische Spelen: “We moeten presteren”
foto: Cor Vos
Roel van der Maas
vrijdag 23 juli 2021 om 18:00

Aleksandr Vlasov aan vooravond van Olympische Spelen: “We moeten presteren”

Interview Aleksandr Vlasov maakt zich op voor zijn eerste Olympische Spelen. Mede door zijn goede resultaten in het voorjaar kon de Russische wielerbond niet om hem heen en kreeg hij een plekje in de olympische selectie. De jonge Rus zal zowel in de wegwedstrijd als in de tijdrit actief zijn. Wat is Vlasov van plan in Tokio? WielerFlits sprak hem vlak voor zijn vertrek naar Japan.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Rusland verschijnt dan misschien niet als favoriet aan de start van de wegwedstrijd in Tokio, kansloos is de ploeg zeker niet. Het land stuurt naast Vlasov ook Ilnur Zakarin en Pavel Sivakov naar de Spelen. “Pasja (Sivakov, red.) ken ik goed”, vertelt de 25-jarige renner van Astana-Premier Tech. “We hebben samen wedstrijden gereden voor de nationale beloftenploeg. Ilnur ken ik wat minder goed, maar we spreken elkaar wel eens. We hebben een goede band, zou ik zeggen.”

Kopman
Wie de kopman wordt, is met drie klimmers nog geen uitgemaakte zaak. “We hebben het er nog niet over gehad”, bekent Vlasov. “Ik denk dat we in Tokio kijken wat de ploegleider zegt. We moeten presteren. Ik denk dat we wel een goed resultaat kunnen behalen, maar ik weet niet wat ik kan verwachten.”

In het voorjaar reed Vlasov een meer dan behoorlijke Giro, die hij afsloot met een vierde plek in de eindklassering. “De olympische wegrace wordt mijn eerste echte koers sinds de Giro. Ik heb daarna veel getraind in Italië. Nu gaan we zien in wat voor vorm ik ben, maar ik denk dat het wel goed zit”, laat Vlasov vanaf het vliegveld in Andorra weten.

Aleksandr Vlasov (rechts) in actie tijdens de Giro van 2021 – foto: Cor Vos

Tussendoor nam de renner uit Vyborg nog wel deel aan de Russische kampioenschappen, waar hij de individuele tijdrit naar zijn hand zette. In Tokio mag Vlasov de eer van zijn land ook op deze discipline verdedigen. De kersverse kampioen heeft een heldere doelstelling. “Top tien. Minimaal.”

Dat de olympische wegrit geen hoofddoel is voor Vlasov, is wel duidelijk. In zijn hoofd is de klassementsrenner al bezig met de Vuelta. Hij zou de ronde in de toekomst graag winnen en zijn landgenoot Denis Menchov opvolgen. “Voor mij is hij de beste Russische renner van de afgelopen tijd.”

Ploegenbelang
Van zijn ploeg Astana-Premier Tech staan zaterdag maar liefst elf renners aan de start. En hoewel de renners op de Olympische Spelen allemaal voor hun eigen land uitkomen, leert het verleden dat ploegenbelang soms een rol speelt.  “Daar hebben we het nog niet over gehad, dat weet ik niet”, antwoordt Vlasov ontwijkend.

“Ik denk dat dat tijdens de koers zichtbaar zal worden. Ik weet wel dat Ljosja (Alexey Lutsenko, red.) in goede vorm is.” Vlasov is overigens bezig aan zijn laatste seizoen bij de Kazachse ploeg. Gisteren werd bekend dat de talentvolle Rus vanaf volgend jaar deel zal uitmaken van BORA-hansgrohe.

RIDE Magazine
12 Reacties
Sorteer op:
23 juli 2021 10:53
Hij lijkt echt op Vino qua uiterlijk. Zou hij zaterdag als hij voorop zit ook een "generous offer" doen aan zijn vluchtmakker(s)?
    23 juli 2021 13:01
    En dat die mede vluchter dan net zo'n sterke acteur is als Uran....
    23 juli 2021 16:30
    Zou mooi zijn als het weer Uran zelf is..
23 juli 2021 11:24
Sowieso is er geen "Rusland" op deze spelen, dacht ik? Zowel die benaming, vlag als volkslied is verboden in Tokio.
    23 juli 2021 12:03
    Inderdaad is er van Rusland op de Spelen officieel geen sprake. Het zijn onafhankelijke atleten die onder neutrale vlag meedoen. Niet dat het verder iemand zal kunnen schelen, vermoed ik.
23 juli 2021 13:00
Zou zo maar een verrassing kunnen worden. Reed een degelijke Giro en in Lombardije deed hij vorig jaar leuk mee dus kan eendaagse wedstrijden ook goed aan, zeker met een parcours als dit.
23 juli 2021 13:51
De titel van dit stuk deed me vermoeden dat hij persoonlijk een brief van Poetin had gekregen.
    23 juli 2021 14:24
    Eerst de brief van Vino nog even durven open te maken.
23 juli 2021 13:52
Vliegveld in Andorra?? Dat is interessant. Naar mijn weten heeft Andorra geen vliegveld.
    23 juli 2021 14:26
    https://en.wikipedia.org/wiki/Andorra–La_Seu_d%27Urgell_Airport

    Deze misschien?
    23 juli 2021 14:49
    Haha. Die ligt in Spanje. Zo'n 20 km van Andorra.
    23 juli 2021 15:04
    Ik ben niet echt een kenner van de regio.

Reacties zijn gesloten.