Dubbelslag Valverde op slotdag Abu Dhabi Tour, Kelderman tweede in het klassement

Dubbelslag Valverde op slotdag Abu Dhabi Tour, Kelderman tweede in het klassement

foto: LaPresse

zondag 25 februari 2018 om 13:23

De vijfde en laatste etappe van de Abu Dhabi Tour is een prooi geworden voor Alejandro Valverde. De ervaren Spanjaard van Movistar wist zich daarnaast te verzekeren van de eindzege op de Jebel Hafeet. Miguel Ángel López (Astana) werd verwezen naar de tweede plaats in de rit. Wilco Kelderman (Sunweb) eindigde op vijftien seconden achterstand als vijfde in de daguitslag en klom daardoor op naar de tweede plek in het eindklassement.

De vroege vlucht van de dag (Greipel, Barbier, Bonifazio, Brändle, Bresciani, Craddock, Frison,  Hentalla en Trusov) kreeg meer dan tien minuten voorsprong. In het peloton gaf BMC, in dienst van klassementsleider Rohan Dennis, het tempo aan. Dat tempo was niet hard genoeg volgens het Sunweb van Wilco Kelderman en Tom Dumoulin, terwijl ook Katusha-Alpecin en Astana meedraaiden aan kop van het peloton.

Astana brengt het spel op de wagen
Met een voorsprong van ongeveer twee minuten begonnen de vluchters aan de slotklim naar Jebel Hafeet (10,8 km aan 6,6%). Onder aanvoering van een indrukwekkende Astana-trein daalde de voorgift en werd het peloton uitgedund. Onder meer Ilnur Zakarin had de benen niet om de favorieten te volgen. Lawson Craddock werd als laatste vluchter ingerekend.

Valverde en López al vroeg in de aanval
De eerste aanval uit het peloton kwam van Davide Formolo, die op 6,5 kilometer van het einde bijval kreeg van niemand minder dan Alejandro Valverde. De Spanjaard moest 24 seconden terugpakken op Dennis en koos dus al vroeg de aanval. Miguel Ángel López en Julian Alaphilippe maakten ook nog de oversteek. Deze versnellingen werden te veel voor klassementsleider Dennis; hij loste uit de favorietengroep.

Dumoulin helpt Kelderman
In die groep knapte Tom Dumoulin kopwerk op voor Wilco Kelderman. De Girowinnaar probeerde zijn Sunweb-ploeggenoot terug in het wiel van het trio Valverde-Alaphilippe-López te brengen, maar had daar de nodige moeite mee. Na die inspanning liet de Limburger zich uitzakken. Kelderman wist alsnog aansluiting te vinden door een sterk optreden van het BORA-hansgrohe-duo Formolo en Majka. Ook neoprof Niklas Eg (Trek-Segafredo) kon volgen.

Bekijk hier het pech-incident van Tom Dumoulin

Lopéz demarreert weer, pech achtervolgt Dumoulin
López vond de kopgroep van zeven renners te groot. Hij demarreerde op vier kilometer van de meet opnieuw en liet de rest achter zich. Er volgde geen reactie, waardoor het initiatief bij de mannen van BORA-hansgrohe kwam te liggen. Een sterk optreden van Antwan Tolhoek was er ook; hij kwam vanuit de achtergrond opzetten en hield de groep-Kelderman in zicht. Ondertussen kreeg Dumoulin weer te kampen met materiaalpech. Hij was daar – zacht uitgedrukt – niet blij mee en smeet zijn fiets tegen de vangrail.

Valverde sluit aan en pakt de volle buit
Op 2,8 kilometer wist Valverde na een splijtende demarrage het gat met López te dichten. De Spanjaard en de Colombiaan werkten goed samen. Alaphilippe was niet in staat om het gat te dichten. Samen met Kelderman en Majka ging de Fransman met een achterstand van twintig seconden de slotkilometer in. Daar snoepten ze nog vijf seconden vanaf. De sprint om de ritwinst ging naar Valverde, die daarmee ook de eindzege veroverde.

Kelderman en Tolhoek laten zich zien
Met Wilco Kelderman (vijfde) en Antwan Tolhoek (tiende) eindigden er twee landgenoten in de top-10 van de daguitslag. Kelderman wist zich – mede door zijn ijzersterke tijdrit van gisteren – op te werken naar de tweede plek in het eindklassement, zeventien seconden achter Valverde. López mocht als derde het podium op.

Valverde volgt Rui Costa op als eindwinnaar – foto: LaPresse

Dit artikel delen:

77 Reacties

peervaneynthoven 26 februari 2018 om 16:11

@schipperaar. Ik hoop het, maar het verschil is ongeveer een halve seconde van een 100 m loper/loopster met de eerstvolgende in een Olympische finale. Ook een dergelijk verschil vloeit niet voort uit edele arbeid, talent en conditie. Daar is altijd meer aan de hand. Ik kan er niets aan doen maar het gaat w.m.b.t. om een te groot verschil met de anderen. Toch ook geen koekenbakkers. De “overheersing” en het “gemak” op die leeftijd is significant. En dat na de vreselijke blessure. Hij zou minder moeten worden, of minimaal hetzelfde niveau, maar hij verbetert zich nog steeds. Daar zet ik, als “kleine deskundige” vraagtekens bij. Zoals ook zou doen bij een “onmogelijk” verschil op de 100m hardlopen.

0
schipperaar 26 februari 2018 om 16:27

@peer
Renners met macht die de grote plaat aan kunnen pakken met speels gemak 200m op een km tijd, op 15 sec stranden is slechts een gat van 100/150m.
Explosiviteit is er ook nog op je 35 als je gericht traint zoals hij met zijn parachuutje achter zich, pure kracht en ervaring speelt ook een rol waar Wilco soms nog te speels lijkt.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone