Dubbelslag Valverde op slotdag Abu Dhabi Tour, Kelderman tweede in het klassement

Dubbelslag Valverde op slotdag Abu Dhabi Tour, Kelderman tweede in het klassement

foto: LaPresse

zondag 25 februari 2018 om 13:23

De vijfde en laatste etappe van de Abu Dhabi Tour is een prooi geworden voor Alejandro Valverde. De ervaren Spanjaard van Movistar wist zich daarnaast te verzekeren van de eindzege op de Jebel Hafeet. Miguel Ángel López (Astana) werd verwezen naar de tweede plaats in de rit. Wilco Kelderman (Sunweb) eindigde op vijftien seconden achterstand als vijfde in de daguitslag en klom daardoor op naar de tweede plek in het eindklassement.

De vroege vlucht van de dag (Greipel, Barbier, Bonifazio, Brändle, Bresciani, Craddock, Frison,  Hentalla en Trusov) kreeg meer dan tien minuten voorsprong. In het peloton gaf BMC, in dienst van klassementsleider Rohan Dennis, het tempo aan. Dat tempo was niet hard genoeg volgens het Sunweb van Wilco Kelderman en Tom Dumoulin, terwijl ook Katusha-Alpecin en Astana meedraaiden aan kop van het peloton.

Astana brengt het spel op de wagen
Met een voorsprong van ongeveer twee minuten begonnen de vluchters aan de slotklim naar Jebel Hafeet (10,8 km aan 6,6%). Onder aanvoering van een indrukwekkende Astana-trein daalde de voorgift en werd het peloton uitgedund. Onder meer Ilnur Zakarin had de benen niet om de favorieten te volgen. Lawson Craddock werd als laatste vluchter ingerekend.

Valverde en López al vroeg in de aanval
De eerste aanval uit het peloton kwam van Davide Formolo, die op 6,5 kilometer van het einde bijval kreeg van niemand minder dan Alejandro Valverde. De Spanjaard moest 24 seconden terugpakken op Dennis en koos dus al vroeg de aanval. Miguel Ángel López en Julian Alaphilippe maakten ook nog de oversteek. Deze versnellingen werden te veel voor klassementsleider Dennis; hij loste uit de favorietengroep.

Dumoulin helpt Kelderman
In die groep knapte Tom Dumoulin kopwerk op voor Wilco Kelderman. De Girowinnaar probeerde zijn Sunweb-ploeggenoot terug in het wiel van het trio Valverde-Alaphilippe-López te brengen, maar had daar de nodige moeite mee. Na die inspanning liet de Limburger zich uitzakken. Kelderman wist alsnog aansluiting te vinden door een sterk optreden van het BORA-hansgrohe-duo Formolo en Majka. Ook neoprof Niklas Eg (Trek-Segafredo) kon volgen.

Bekijk hier het pech-incident van Tom Dumoulin

Lopéz demarreert weer, pech achtervolgt Dumoulin
López vond de kopgroep van zeven renners te groot. Hij demarreerde op vier kilometer van de meet opnieuw en liet de rest achter zich. Er volgde geen reactie, waardoor het initiatief bij de mannen van BORA-hansgrohe kwam te liggen. Een sterk optreden van Antwan Tolhoek was er ook; hij kwam vanuit de achtergrond opzetten en hield de groep-Kelderman in zicht. Ondertussen kreeg Dumoulin weer te kampen met materiaalpech. Hij was daar – zacht uitgedrukt – niet blij mee en smeet zijn fiets tegen de vangrail.

Valverde sluit aan en pakt de volle buit
Op 2,8 kilometer wist Valverde na een splijtende demarrage het gat met López te dichten. De Spanjaard en de Colombiaan werkten goed samen. Alaphilippe was niet in staat om het gat te dichten. Samen met Kelderman en Majka ging de Fransman met een achterstand van twintig seconden de slotkilometer in. Daar snoepten ze nog vijf seconden vanaf. De sprint om de ritwinst ging naar Valverde, die daarmee ook de eindzege veroverde.

Kelderman en Tolhoek laten zich zien
Met Wilco Kelderman (vijfde) en Antwan Tolhoek (tiende) eindigden er twee landgenoten in de top-10 van de daguitslag. Kelderman wist zich – mede door zijn ijzersterke tijdrit van gisteren – op te werken naar de tweede plek in het eindklassement, zeventien seconden achter Valverde. López mocht als derde het podium op.

Valverde volgt Rui Costa op als eindwinnaar – foto: LaPresse

Dit artikel delen:

77 Reacties

Spruch 25 februari 2018 om 17:06

Prachtige reactie van Dumoulin! Dat is de echte winnaar die niet tegen zijn verlies kan, zo hoort het! Al die zeurende volgers hier, ik snap dat niet. Wil je dan dat hij netjes aangeeft dat het hem niks uitmaakt en de anderen beter zijn? Hebben we eens een vedette die het liefst altijd en overal wint en dat niet onder stoelen en banken steekt, is het weer niet goed. Zo Nederlands om daarover te gaan zitten zeuren.

0
dumoman 25 februari 2018 om 17:09

@Marehoek; met pijn in mijn hart ben ik het wel met je eens…

0
schipperaar 25 februari 2018 om 17:09

@wb
Valverde rijdt in Huy de rest nog op 10 sec soms, niks verontrustend en in de giro had Dumoulin alle recht van spreken met twee gelouterde hyena's in zijn wiel.
@spruch
Helemaal gelijk, verwende kindjes winnen geen Giro in hun uppie en mogen net als de geel/zwarte brigade ook een keer klagen natuurlijk, gister was ie dizzepointed, vandaag gewoon kwaad, so what?

0
Spruch 25 februari 2018 om 17:18

@dumoman
Je bent je nickname niet waardig, bij het minste of geringste Dumoulin zo afvallen. Terwijl het gewoon een gezonde reactie is.

0
Cavia 25 februari 2018 om 17:23

Kelder is de Man. Ik begrijp heus de frustratie wel, maar om met je materiaal te gooien dat vind ik een zinloos gedoe.

0
ikbenprocycling 25 februari 2018 om 17:37

Met Dumoulins testosteronlevel zit t wel goed. Wordt weer een prima jaar.

0
Silent Hill 25 februari 2018 om 17:43

@Spruch: zeker een mooie reactie.
Als voorbeeld voor jeugdrenners kan het zeker tellen.

0
Covadonga 25 februari 2018 om 17:54

Mooie koers weer vandaag. Valverde is nu al super. Niet normaal, daar is niet veel tegen te doen. Kelderman bevestigt hier met een mooie tweede plek in het ak na een goed gereden klim en een degelijke tijdrit. Mooi dat Dumoulin wilde knechten. Dat leek op voorhand ook wel de juiste tactiek voor vandaag.

Dit rondje is best wel een aanwinst voor de hoogste divisie, zeker met dit parcours.
Jammer natuurlijk dat er bijna geen publiek is, maar voor mij als kijker op de tv maakt dat niet zo veel uit.

0
Tripodboom 25 februari 2018 om 18:13

Angel López zal wel de overwinningspremie van Valverde gekregen hebben! Hielp hem mooi aan de overwinning! En Kelderman sterk, maar niet uitgekookt! Was de sterkste in de achtervolging maar gaat halfslachtig proberen weg te rijden! Als hij echt weg demarreert komen ze niet meer in zijn wiel, nu hielpen hij ze naar een mooie tweede en derde plek in de uitslag!

0
marehoek 25 februari 2018 om 18:44

@Spruch. Dat heeft niets te maken om Tom Dumoulin af te vallen.
Het is gewoon de momentopname van de wedstrijd, en daar was zijn reactie
overdreven bij de panne, want hij lag in een geslagen positie.
Ik had het liever ook anders gezien , het is gewoon een beoordeling van zijn
“Actie”.

0
Spruch 25 februari 2018 om 18:52

@Silent Hill
Met fanatisme op zich is niks mis. Als je bij alles wat je als topsporter doet, moet gaan nadenken of het voor de jeugdrenners kan, dan zijn er veel meer dingen die niet zouden kunnen. En die jeugdrenners zien dagelijks op de televisie heel veel geweld dat in geen verhouding staat tot wat hier gebeurt. Het is wel handig als je alles een beetje in perspectief blijft zien… Een boze balende Tom Dumoulin die ervan baalt dat zijn fiets hem voor de tweede keer in twee dagen in de steek laat, is een vrij natuurlijke reactie van een winner, niks mis mee. Dat begrijpen die jeugdrenners die met papa naar de televisie kijken ook wel. Topsport is nu eenmaal emotie, wie daar niet tegen kan, kan beter niet kijken.

0
schipperaar 25 februari 2018 om 19:25

@marehoek
Gezien zijn optreden was die geslagen positie nog altijd geen kansloze natuurlijk, een kleine 100 man in de Omloop die halverwege uitstappen getuigt van minder karakter.
Wilco op driehand vol seconden van een potentieel tourwinnaar en nog altijd geen interview…

0
xistnc 25 februari 2018 om 19:32
Quote van Spruch:
Dat is de echte winnaar die niet tegen zijn verlies kan, zo hoort het!

Dan heb je het over gisteren. De reactie vandaag is pure frustratie dat zijn fiets alweer niet in orde is. Ook begrijpelijk, maar van een andere orde. En sowieso iets waar hij (minsten binnenskamers) op terug zal moeten komen. Dezelfde Giant en dezelfde mechanikers gaat hij toch weer nodig hebben om zijn hogere doelen dit jaar te bereiken.

0
west 25 februari 2018 om 19:32

Blijkbaar was er wel een plan vandaag bij sunweb. Jammer als het dan zo niet uitkomt. Valverde wederom klassiek goed. Eg lijkt de overstap naar de profs goed te verteren…
Ongerelateerd; Als niemand van een ploeg problemen heeft met zijn materiaal en één renner consequent, is het dan nog de schuld van het materiaal?

0
Laatste man 25 februari 2018 om 21:08

Die Valverde had vorig jaar gewoon de Tour gewonnen, god wat is die sterk nog.

0
Bikeage 25 februari 2018 om 22:54

WAT. EEN. BAAS.

Valverde dan hè!

0
Spruch 25 februari 2018 om 22:59

@xistnc
Ik denk niet dat Dumoulin in het heetst van de strijd de opeenstapeling aan pech even analytisch gaat zitten bekijken als hij aan de kant van de weg staat en het zo kan scheiden als het jou lukt na de koers. Zo’n actie is pure emotie, heel begrijpelijk en past bij een echt winnaarstype. Alle moraalridders die onder dit artikel reageren hebben erg weinig inlevingsvermogen naar mijn bescheiden mening. Overigens ben ik het verder wel helemaal eens met wat je schrijft.

0
Mess 25 februari 2018 om 23:01

Was van Dumoulin natuurlijk gewoon de laatste druppel van langzaam oplopende frustratie. Vallen, gister 2x materiaal pech(zowel in de verkenning als de tijdrit zelf) vandaag niet goed genoeg om mee te komen en dan weer materiaal pech. Ik snap het wel. Snap het vedette gezever daarentegen niet. Liever iemand die er een pest hekel aan heeft om te verliezen dan het typisch Nederlandse, jah leuk ik ben 3de of 8ste. Echte grote kampioenen nemen niks anders dan de winst. Dat is wat mensen als Kramer, Wüst en Dumoulin tot de kampioenen maakt die ze zijn.

0
schipperaar 25 februari 2018 om 23:52

@mess
Mooi verwoord, als alles tegenzit mag je ook ff op jezelf kwaad woorden en als ie een vaas in handen had gehad was ie er ook aan gegaan.
De emotionele schade aan zijn fiets blijkt mee te vallen.

0
peervaneynthoven 26 februari 2018 om 00:09

Valverde adept Jose Been zei het deze keer eens volkomen juist, al zal ze het niet zo hebben bedoeld “Hij (Valverde) spot met de wetten van het wielrennen”. Dat vind ik ook, maar op een andere manier. Deze Spanjaard degradeert anderen, na 4 maanden van revalidatie en na een zware blessure, op een wijze die inderdaad spot met de wetten van het wielrennen. Al zo vroeg in het seizoen zover boven anderen uitsteken, die ook zwaar hebben getraind, niet geblesseerd zijn geweest en geen trainingsachterstand hebben gehad doet me nog steeds denken aan het oude wielrennen. Sympathieke man maar mij overtuigt hij in deze niet. Ik ben geen supporter van hem, ook gezien zijn achtergrond (samen met de andere “stenen uit de grond” renner LLS overigens), maar dat zal niemand verbazen.

0
Mwielerfan 26 februari 2018 om 08:18

Toch wordt ie heel vaak gecontroleerd en is er sinds 2006 nooit wat gevonden.

0
LutsenkoFan 26 februari 2018 om 09:04

Nouja.. Valverde was begonnen met trainen voor het eind van het seizoen. Rond eind September. Dus qua trainingsarbeid heeft hij niks gemist.

0
peervaneynthoven 26 februari 2018 om 10:42

@Mwielerfan.Russen ook tijdens [email protected] Maar denk niet dat hij dit meteen met dezelfde intensiteit kon.

0
Spinergy 26 februari 2018 om 11:27

wanneer rijdt Gesink eigenlijk weer eens een wedstrijd?

0
schipperaar 26 februari 2018 om 13:55

Valververde traint op weerstand en conditie is niet weg na 4 weken, misschien eens naar zijn lichaam kijken Peer daar vallen die broekkies van 20/25 volledig in het niet, arbeid adelt nog altijd beter dan bedrog.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone