Alejandro Valverde: “Quintana is de kopman van Movistar”

Alejandro Valverde: “Quintana is de kopman van Movistar”

foto's: Sirotti

maandag 6 juli 2015 om 10:55

Luxeproblemen bij het Spaanse Movistar. Met Nairo Quintana heeft de ploeg een topfavoriet in huis, maar met Alejandro Valverde ook een van de beste renners na de eeuwwisseling. De Spanjaard uit Murcia werd vorig jaar vierde, terwijl de Colombiaan in 2013 tweede werd. “Het eindklassement winnen met Nairo is het grote doel. Daar is alles aan ondergeschikt”, vertelt Valverde op de persconferentie voorafgaand aan de Tour aan WielerFlits. De Spanjaard is wel de grote favoriet om maandag de etappe naar de Muur van Huy te winnen.

‘Nairo gaat het geweldig doen’
De gele trui is het enige dat telt voor de Spaanse brigade. “Nairo is sterk en staat garant voor goede prestaties”, vervolgt Valverde. “Het gaat een geweldige Tour voor hem zijn. Renners met de kwaliteiten van Quintana zijn in hun element tijdens deze Tour. Het gaat lastig worden, maar we zijn klaar voor de strijd met de andere favorieten. Het doel van onze ploeg is om de Tour de France te winnen met Nairo. We hebben een sterke ploeg en geloven in dit resultaat.”

Geel in het achterhoofd van Valverde
Toch hinkt de Spaanse kampioen op twee gedachten. “Ik hou zelf de gele trui ook in mijn achterhoofd. Maar als ik alles moet geven voor Nairo, dan doe ik dat. Maar ik hou graag beide opties open, want er liggen voor ons beiden kansen. Er zijn etappes die mij heel erg goed liggen, zoals de finish op de Muur van Huy. Maar ik zal me koest houden als het ongunstig is voor het team. Wanneer ik de kans krijg, zal ik zeker proberen ritten te winnen. Maar het grote doel is om de Tour te winnen met Nairo”, benadrukt Valverde.

Quintana: ‘Als alles goed gaat, ga ik meedoen voor de eindzege’

Quintana kijkt op zijn beurt uit naar zijn eerste Tour als kopman. Bij zijn debuut in 2013 werd hij tweede, terwijl hij vorig jaar met overmacht de Giro d’Italia naar zijn hand zette. In een Tour waar de bergen waarschijnlijk beslissend zijn, kan de kleine Colombiaan zijn slag slaan. “Twee jaar geleden was ik nerveuzer. Mijn rol is ook anders: nu ben ik de kopman van onze ploeg. Als alles goed gaat, ga ik meedoen voor de eindzege. Ik kijk er erg naar uit, ook al zijn er een aantal lastige ritten in opgenomen. Maar daar heb ik me goed op voorbereid, dus ik denk dat het een erg goede Tour voor mij kan zijn. Ik ben er klaar voor”

‘Nibali en Contador grote favorieten voor eindzege’
De uitgesproken kopman van Movistar rekent vooral op tegenstand van Alberto Contador en Vincenzo Nibali. “Zij zijn voor mij de grote favorieten voor de eindzege. Het is niet dat ik niks om Chris Froome geef. Want ook hij zal goed in vorm zijn en een prima Tour rijden. Maar ik kijk het meest uit naar Nibali en Contador. Wat mijn geheime wapen is? Ik moet het vooral hebben van het team. Zij gaan proberen mij de gehele race overeind te houden en me te helpen in de strijd om de gele trui. Dat is mijn grootste kracht.”

Goede band tussen Quintana en Valverde
Een van zijn ploeggenoten is dus Valverde, met wie Quintana een goede band heeft. “Alejandro was mijn idool. Door hem ben ik begonnen met wielrennen. We hebben een hele goede relatie met elkaar. Toen hij de leider was, was ik er altijd om hem te helpen. Hij is een fantastische ploeggenoot en een echte vriend. Ik hoop dat deze koers voor ons allebei erg goed verloopt. Dat begint al in de eerste, hectische week. We hebben veel over de kasseien gereden. Ik vind het leuk, ook al is het voor mij niet ideaal. Maar het brengt afwisseling in het parcours. Ik hoop dan ook dat wel er iets moois van kunnen maken met de ploeg.”

Quintana countert kritiek van Nibali
Quintana kwam overigens ook nog even terug op de kritiek van Vincenzo Nibali, die zich tijdens het Criterium de Dauphiné afvroeg waar de Colombiaan eigenlijk was. “Er gingen geruchten dat ik thuis niet gecontroleerd zou zijn. Maar ik ben dit jaar al vijf keer gecontroleerd in Colombia. Wat mensen vaak vergeten: renners leiden een leven ver weg van familie en vrienden. Ik vind dat moeilijk, omdat ik zonder hen niet zo lang gefocust kan blijven. Ik vind dat ik ook moet genieten van het leven. Koersen is leuk, maar ik zie mijn familie en vrienden ook graag. Vandaar dat ik tijdens het seizoen vaak terugreis naar Colombia. Ook daar kan ik me uitstekend voorbereiden op de volgende wedstrijden. In de toekomst zal ik het ook blijven doen, omdat ik anders de liefde voor de sport ga verliezen.”

Dit artikel delen:

8 Reacties

achtpuntzes 6 juli 2015 om 11:05

ah, een beetje verlaat bericht wederom.

Kristoffan 6 juli 2015 om 11:07

Dit is nog van voor de tour neem ik aan.

woodybronquito 6 juli 2015 om 12:13

Ik geloof er overigens niks van. Ik denk dat als valverde er goed voor staat hij gewoon voor zichzelf gaat rijden. Als het los gaat in de bergen en er zijn nog een paar man over kan hij toch niks voor quintana betekenen.

Toppie 6 juli 2015 om 12:19

Quintana is voor mij nu nog altijd de torenhoge topfavoriet, hij gaat Nibali, Froome en Contador op minuten rijden in de bergen.

We vergeten dat als Quintana echt goed is dat niemand maar bij hem in de buurt gaat komen en kan komen.
Alleen moet hij DIT andermaal bewijzen aan het brede publiek.
Ik verwacht vandaag al een kleine tik, hij blijkt de beste van de grote 4 heuvel op te zijn. (Huy)

ti-raleigh 6 juli 2015 om 12:44

Valverde is realistisch genoeg en weet dat podium voor hem onbereikbaar is. Hij zal zeker in bepaalde etappes zijn kansen grijpen, maar ik ben geneigd hem te geloven als hij zegt dat alle ballen gericht zijn op Quintana.

Hein-Jan 6 juli 2015 om 12:56

Valverde is inderdaad realistisch genoeg. Twee jaar geleden draaide hij zijn hand er ook niet voor om op de Mont Ventoux om behoorlijk wat werk te verzetten voor Quintana. Daarnaast is Movistar normaal gesproken sterk genoeg om Quintana én Valverde vandaag goed af te zetten bij de muur. Of het lukt is de vraag, maar ze zouden het moeten kunnen.
Overigens is de Valverde van twee jaar geleden wel een mooi uitgangspunt voor Wilco. Hij reed top 10 in het AK, terwijl hij in die waaieretappe iets van 10 minuten verloor.

Kreiger 6 juli 2015 om 13:13

@Toppie Waarom ga je er van uit dat Quintana zoveel beter is dan de rest? Waar heeft hij tegen deze 3 mannen al bewezen om zo veel beter te zijn bergop?
– Twee jaar geleden verloof hij van Froome nog bergop op de Ventoux.
– De Giro vorig jaar deden deze jongens niet mee en kreeg hij ook veel tijd cadeau door die geneutraliseerd/niet geneutraliseerd situatie
– tegen Contador verloor hij nog bergop in de Route du Sud, in Romandië kwam hij oa samen met Froome boven, ook in Baskenland stak hij er niet met kop en schouders bovenuit. Oké, hij won de Tirreno, maar het is nu niet dat hij er daar met kop en schouders bovenuit stak (ze stonden met 8 binnen de minuut)

Het is één van de betere klimmers en klimmen is zijn absolute specialiteit maar niets wijst erop dat hij de andere toppers zomaar even elke bergrit eraf gaat rijden. Of hij zou eensklaps wonderwel veel verbeterd moeten zijn.

Hein-Jan 6 juli 2015 om 13:59

Kijk de Tirreno even na, de etappe waar Mollema tweede werd. Quintana was een klasse apart. Daarnaast was hij twee jaar geleden de beste klimmer in de Tour. Hij loste Froome twee keer in de derde week. Alleen op de Ventoux verloor hij wat tijd. Zonder tijdritten had Quintana de Tour van 2013 gewonnen. Ik geloof dat hij op Alpe d’Huez ruim een minuut pakte op Froome.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair