Alaphilippe klopt Mollema en wint Clásica San Sebastián

Alaphilippe klopt Mollema en wint Clásica San Sebastián

Foto: Amaia Zabalo/Getty Images

zaterdag 4 augustus 2018 om 17:48

Julian Alaphilippe heeft de Clásica San Sebastián 2018 gewonnen. De 26-jarige Fransman van Quick-Step Floors liet in de Baskische stad onze landgenoot Bauke Mollema achter zich in een sprint met twee. Frans kampioen Anthony Roux werd kort daarachter derde. Met zijn zege is Alaphilippe de opvolger van Michał Kwiatkowski. Ook Robert Gesink, Steven Kruijswijk en Antwan Tolhoek eindigden in de top-10.

Zestal vormt vlucht van de dag
Na een dikke tien kilometer koers kregen zes renners een vrijgeleide van het peloton. Aritz Baguës, Cyril Barthe, Sergio Rodriguez (allen Euskadi-Murias), Loïc Chetout (Cofidis), Lluis Guillermo Mas (Caja Rural-RGA Seguros) en Pablo Torres (Burgos-BH) smeedden de krachten. Het peloton werd op haar beurt gemend door Sky, LottoNL-Jumbo en BORA-hansgrohe. Het zestal verzamelde snel een voorsprong van meer dan zeven minuten, teken voor de meute om het tempo op te schroeven.

Beklimmingen eisen hun tol
Bekende scherprechters als de Arkale en de Jaizkibel hadden hun weerslag op de kopgroep. Op een kleine tachtig kilometer voor de meet was het zestal compleet uit elkaar geslagen. Barthe bleek uiteindelijk de sterkste, maar het peloton was niet ver weg. Omdat renners als Kruijswijk en Winner Anacona wat speldenprikjes hadden geplaatst, schakelde het pak een paar versnellingen op. De Nederlander en de Colombiaan probeerden het even later opnieuw, maar een elitegroep was nooit ver weg.

Valpartij breekt finale enigszins open
Vanuit de eerste groep bleef het aanvallen regenen, maar niemand wist echt een kloof te slaan. Toen er op twintig kilometer van de meet een kleine wapenstilstand was, zorgde een onoplettende renner van Dimension Data voor een valpartij helemaal vooraan het peloton. Primož Roglič zag zijn kansen daardoor in rook op gaan, maar Egan Arley Bernal en Mikel Landa waren er erger aan toe. Zij bleven lang op het asfalt liggen en werden later met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Tolhoek en Mollema met krachtsexplosie
Op de Morgil Tontorra was het Tolhoek die met een indrukwekkende versnelling de knuppel in het hoenderhok smeet. Net onder de top kwam David Gaudu bij hem, maar vanuit de achtergrond kwam Mollema enorm sterk opzetten. Hij ging op en over het duo, waarna Alaphilippe de sprong naar onze landgenoot maakte. Samen gingen zij de afzink in, terwijl ze werden opgejaagd door een elitegroepje van zo’n tien renners. De Fransman en de renner van Trek-Segafredo vonden elkaar.

Alaphilippe laat zich niet gekmaken
Mollema reed vol door met Alaphilippe, die op papier de snelste van de twee was. Het achtervolgende groepje kwam echter door een gebrekkige samenwerking geen steek dichter. In de slotkilometer kwam de Nederlander niet meer op kop en probeerde hij middels psychologische oorlogsvoering Alaphilippe onder druk te zetten. Mollema nodigde hem met een schijnbeweging uit om de sprint te beginnen. Dat deed de Fransman dan ook, maar onze landgenoot had daarop geen antwoord.

Dit artikel delen:

61 Reacties

albertosagan 4 augustus 2018 om 17:49

Mollema top!!, TLJ ook top!

0
WernerFranke 4 augustus 2018 om 17:50

Wat een val van Landa en Bernal, hopelijk valt de schade min of meer mee.

0
Chrys 4 augustus 2018 om 17:51

Mooie koers gezien met sterke Nederlanders. Wel jammer dat die DDD gast die valpartij veroorzaakte.

0
ditisdavid 4 augustus 2018 om 17:51

Alaphilippe gaat door met winnen, Van Avermaet gaat door met ereplaatsen halen en de Nederlanders gaan door met goed rijden zonder te winnen, kortom, niets veranderd tov de laatste maanden.

Vind dit trouwens echt geen mooi parcours, die laatste klim is te zwaar en te ver na de andere klimmen. Zo moeilijk is het toch niet een beter parcours uit te tekenen in het Baskenland?

0
martini151 4 augustus 2018 om 17:51

De beste wint, degene daarna wordt tweede. Eerlijke koers.

Ik had hooguit Roglic en Landa erbij verwacht van de gevallen jongens.

Overigens las ik eerder vandaag dat TLJ de top 20 als maximaal haarlbare zou hebben. 3 man bij de top 10 en de koers hard gemaakt is toch iets anders ;)

0
mark vv 4 augustus 2018 om 17:52

Jammer voor Mollema.. knap gereden sowieso. Alaphilippe is helaas de betere sprinter.

0
Timothy12 4 augustus 2018 om 17:52

4 Nederlanders in de top 10! Top!
Eerste klassieker waar Gesink weer echt meedoet. Hopelijk is dat een goed teken voor de Canadese klassiekers.

0
kooltje 4 augustus 2018 om 17:52

Mollema hardleers maar wat moet je anders

0
Flop2004 4 augustus 2018 om 17:53

Aardig dat Bauke de laatste kilometers nog even gezellig mee reed met Alaphilippe.

0
vlek 4 augustus 2018 om 17:54

Zwaar onthoofde koers door een snurkende uitzakker voorin het peloton. Hopelijk vallen de blessures enigszins mee, want dat zag er niet best uit. De finale was uiteindelijk wel weer mooi om te zien, met hele sterke optredens van Tolhoek en Mollema.

0
Covadonga 4 augustus 2018 om 17:54

Mollema tweede. Meer zat er niet in. Hij deed niets fout.
Gesink zijn sprint lijkt wat afgevlakt. Wel keurig in de top 10.

0
kelderfan 4 augustus 2018 om 17:54

Ja, die renner van DDD deed wel heel vreemd. {gele kaart} Maar hij zorgt er wel voor, dat een aantal kanshebbers wordt uitgeschakeld.

0
ChefSpijker 4 augustus 2018 om 17:54

Zo’n renner van DDD mag best een boete of schorsing krijgen. Dit is minstens zo gevaarlijk als iemand een stomp verkopen in koers. Schade ook een stuk groter.

0
Fort 4 augustus 2018 om 17:54

Prachtige koers gezien. Vooral onder de indruk van Tolhoek. Na zo’n goede Tour en dan bij de valpartij achter raken, terugkomen, er van door gaan en nog top 10 sprinten. Wow!

0
ThorHushovd 4 augustus 2018 om 17:55

Mollema áltijd presenterend in SS, knap hoor. Superman heeft z’n kryptonite op, fraile was beste Astana rijder notabene. Bernal en Landa heftig om ze te zien liggen zo, gelukkig gaven ze nog een teken van leven. Alaphille was de sterkste, Tolhoek had de derde plek verdiend, hij opende in de finale en hield het verrassend vol tot bijna op de top.

0
klimmer99 4 augustus 2018 om 17:55

Drie van TLJ in top tien. Vlgs sommige was top 20 het maximum. Genoten van Tolhoek.

0
tomdumoulinfan 4 augustus 2018 om 17:55

Toch knap van tolhoek dit

0
NDI22 4 augustus 2018 om 17:56

Heerlijke koers is dit, zo enorm stijl die laatste klim, de beste komen daar boven drijven. Geweldige koers van Mollema en TLJ, 1 van die top 10 finishers stond nog bij de valpartij.

0
ditisdavid 4 augustus 2018 om 17:56

Volgens mij heeft DDD het hele seizoen nog niet zo’n belangrijke rol in een WT-koers gespeeld als vandaag ;)

0
horsm 4 augustus 2018 om 17:56

TLJ ipv een toptwintig drie toptien plaatsen, met Tolhoek als verrassing vd dag.

0
ajvs 4 augustus 2018 om 17:58

Toch logisch dat Mollema doorrijdt… Je bent kansrijker in een sprint a deux met Alaphillipe dan met een sprint in groepje tegen diezelfde Alaphillipe en dan ook nog GVA en Roux erbij. Top gereden van Mollema, jammer dat Alaphillipe er op de top nog bijkwam.

Tolhoek echt fenomenaal, hij lag toch ook bij de valpartij? Kruissie en Gesink ook goed ondanks hun gebrek aan explo. Topkoers van TLJ.

Vreselijke valpartij, hoop dat het meevalt met Bernal en Landa. Nare beelden.

0
Dick H. 4 augustus 2018 om 18:02

Wat is dit toch een prachtige klassieker. Grote klasse opnieuw van Mollema, Tolhoek ook zeer verrassend. TLJ opnieuw geweldig goed bezig.

0
S.t.B 4 augustus 2018 om 18:03

Wie was die renner van DD? Wat een ongelofelijke onbenul.. Alaphillipe kijkt elke koers gemiddeld 956x achterom maar behoudt zijn lijn.. Kan hij deze clown geen clinics geven..

0
jvh93 4 augustus 2018 om 18:03

Jongens jongens jongens, wat is die tolhoek sterk zeg. Tankink verwoord het perfect in zijn tweet: eerst de fiets van je kopman onder de stapel vandaan halen (roglic) als laatste wegrijden en dan op de laatste klim in de aanval. Als hij zijn ontwikkeling voort kan zetten…… wauw

0
kelderfan 4 augustus 2018 om 18:04

‘T waren Kruijswijk en Roglic, die door de valpartij zijn opgehouden. Kruijswijk kon nog wel snel weer op de fiets en hij was gelukkig snel terug.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone