Adrie van der Poel: “Koers-tactisch verandert er niet veel voor Alpecin-Fenix”

maandag 6 januari 2020 om 17:00
Video

Na een absoluut topjaar, twijfelt niemand meer over de kwaliteiten van de wegrenner Mathieu van der Poel. De vraag die overblijft: gaan andere teams niet meer druk op Alpecin-Fenix leggen? “Deceuninck-Quick-Step en Jumbo-Visma gaan hun koers niet afstemmen op Mathieu’s ploeg”, zegt vader Adrie voor de WielerFlits-camera.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Van der Poel senior is al jaren nauw betrokken bij de ploeg van de Christophe en Philip Roodhooft. Hij zag de ploeg in relatief korte tijd groeien van een klein crossteam naar een formatie met wereldwijde allure. “Ik denk dat Alpecin-Fenix heel goede aankopen heeft gedaan”, vindt Adrie. “De ploeg had ook meer sterke renners nodig. Het hele totaalplaatje klopt op dit moment. Het team kan straks op ieder terrein aardig zijn mannetje staan, alleen in het hooggebergte misschien niet. Eigenlijk is het nog steeds dezelfde ploeg, maar dan met wat meer mensen.”

Koersen in het voorjaar
Op dit moment zijn voor Alpecin-Fenix alleen wildcards in de koersen van Flanders Classics en de Ronde van Catalonië zeker. “Samen met Milaan-San Remo en Strade Bianche, zou dat al een heel goed programma voor Mathieu zijn”, vertelt zijn vader. Ook onder andere Parijs-Roubaix komt daar misschien nog bij. “Ik denk dat al die koersen bij hem passen. Je moet maken dat je zelf goed bent, als is dat niet altijd even makkelijk. Maar uiteindelijk moet Mathieu de fysieke kwaliteiten hebben om in al die koersen (in het voorjaar, red.) mee te doen.”

Geen andere tactiek in het voorjaar
In 2019 was alles nieuw voor MVDP. Dit jaar zullen ploegen veel meer naar zijn ploeg kijken en dus koerst dat een stuk lastiger. Althans, dat zou je zeggen. “Het gaat niet zo veel anders zijn”, denkt Van der Poel senior, zelf winnaar van onder meer de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. “Deceuninck-Quick-Step is al jaren lang een leidende ploeg in het voorjaar en ook Jumbo-Visma wil overal gaan meedoen. Die teams moeten initiatief nemen en dat zullen ze ook zeker doen. Koers-tactisch gaat het misschien wel meevallen.”


Interviews presentatie Alpecin-Fenix


Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

Dit artikel delen:

11 Reacties

freirefreire 6 januari 2020 om 16:47

Enerzijds heeft hij een punt: het is DQS en Jumbo hun eer te na om hun koers af te stemmen op anderen. Maar anderzijds kan het ook wishful thinking zijn. Als ik concurrerende ploegleider zou zijn zou ik immers toch een mannetje apart houden om Mathieu te schaduwen en zijn vroege aanval onschadelijk te maken, zoals Izagirre deed in de Gold Race. Met twee of drie dode gewichten in zijn wiel zal Mathieu misschien genoodzaakt zijn om die poging te staken, ten koste van een hoop energie.

0
Pietspeed 6 januari 2020 om 17:54

Sr. noemt er 2, maar er zijn nog meer kansrijke WT teams die meedoen. Dus Adri heeft uiteraard een punt, te meer omdat Alpecin slechts een Protour team is. Laten die WT teams maar de koers maken. MVDP zit keurig in de wachtkamer, oftewel gewoon meezijn, en dan poef, poef, vertrekken en winnen.

0
Beekman 6 januari 2020 om 21:58

@PietSpeed, precies zo werkt het, genoeg voorbeelden die in het verleden geen ploeg hadden en toch veel wonnen, bijv. een Sean Kelly om maar eentje te noemen. Ze zullen hem niet de wedstrijd laten dragen, gaan aanvallen en dan meezitten.

0
Barry Batsbak 7 januari 2020 om 08:38

Sagan is er groot mee geworden.

0
Gebruikersnaam 6 januari 2020 om 18:46

Tactisch gaat van der Poel gewoon het probleem hebben dat Sagan een tijd had. Niemand wil met hem in de aanval en de vlucht waarin hij niet meezit, zal wel weg mogen blijven.

Soms zal hij sterk genoeg zijn om dat alsnog dicht te rijden. Soms zullen ze hem zo simpel kunnen afmaken.

0
Beekman 6 januari 2020 om 22:02

@Gebruikersnaam, daar zit we wat in, maar als je een van de sterkere renners bent dan komen ze daar niet zo maar vanaf, en je hebt er altijd die liever een ereplaats hebben dan een uitslag midden in het peloton.

0
Pietspeed 6 januari 2020 om 23:37

@gebruikersnaam
Eens, zij het dat met 'slim' koersen – niet ala AGR, – hij vaak in de finale kan meedoen. Zie bijvoorbeeld WK. Daar zat hij 'gewoon' mee….
Hoewel iedereen het gevaar Sagan kende wist hij toch ook in z'n uppie die 3 WK's te winnen. (Sagan als vb van afmaker en aanvaller). Dus ook eens met Beekman. Ic dus met Adri, die het wat verhult zegt, zo kien als ie is.

0
flitsvolger 6 januari 2020 om 20:29

Welke functie heeft hij eigenlijk bij de ploeg? Adviseur? Woordvoerder? Mecanicien? Meerdere rollen?

0
Marveloke 6 januari 2020 om 20:47

Wat een gigantische baas is die Adrie toch, geniet echt van zijn nuchtere blik op alles rondom de koers. Niet alleen dit filmpje, al zijn interviews zijn goud

0
Beekman 6 januari 2020 om 22:05

@Marveloke, Adri was een heel goede coureur, vaak in kleine ploegjes. Ook zijn commentaar is zeer goed, een man met ervaring en de juiste kijk op de wedstrijd. Alleen merk ik dat hij vaak op zijn tenen moet lopen en zich heel bescheiden moet opstellen, want hij word anders door een bepaalde landgenoten uit een buurland afgeschoten en voor dikke nek etc. uitgemaakt, voor mij niet meer dan jaloezie en slechte verliezers.

0
Pietspeed 6 januari 2020 om 23:44

Idd, wat n baas. Zeer uitgekookt, weet goed wel pet, rol, functie etc m past.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone