Adrie van der Poel houdt van Parijs-Roubaix: “Hopelijk kan Mathieu ooit winnen”

Adrie van der Poel houdt van Parijs-Roubaix: “Hopelijk kan Mathieu ooit winnen”
woensdag 13 april 2022 om 20:30
Ride

Zondag staat Parijs-Roubaix op de kalender, de lievelingskoers van Adrie van der Poel. Diens zoon Mathieu geldt tijdens de komende Hel van het Noorden als een van de topfavorieten. Tijdens de laatste, heroïsche editie in oktober, evenaarde MVDP meteen de beste prestatie van pa Van der Poel ooit. RIDE Magazine ging voor een reportage exclusief met hem langs de kasseistroken op die druilerige zondag in oktober.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

“Die slechte wegen, dat vond ik altijd al iets hebben” vertelt Adrie van der Poel over zijn liefde voor Roubaix. “De ziel van vroeger zit nog in deze wedstrijd. Voor mij is dat super speciaal. Het komt ook omdat je écht maar één keer per jaar op die wegen koerst, heel soms twee keer per jaar als de Tour de France ook stukjes ervan pakt. Dat maakt het uniek. Al die klassiekers in Vlaanderen zijn ook leuk, maar het is veelal hetzelfde. Die hellingen en kasseistroken rijd je soms wel vier of vijf keer per voorjaar. Dat is niet bijzonder meer. Voor mij is Roubaix te vergelijken met een WK, net zo zeldzaam. Ik leef er altijd naartoe.”

Het valt op hoe goed hij de kasseien nog weet te liggen. “Krijg ik vandaag de kans om hem helemaal te rijden, dan rijd ik Parijs-Roubaix volgend jaar met mijn ogen dicht. De kunst is om midden op de rug van de weg te rijden. Maar vooral: je moet heel relaxt zijn. Hoe meer je in je stuur knijpt, hoe eerder je gaat vallen. ‘Met losse handen rijden’, zeg ik altijd. Je moet maken dat het stuur tussen je duim en je wijsvinger en de palm van je hand blijft. Je houdt een centimeter of anderhalf vrij en dan laat je hem maar in je hand denderen. Als je snelheid hebt met een goede versnelling, dan kan er – zeker bij droog weer – heel weinig fout gaan.”

Adrie van der Poel op een van de door hem geliefde kasseistroken – foto: Raymond Kerckhoffs

Mathieu van der Poel altijd kanshebber
Komende zondag is zijn zoon een van de topfavorieten. “Als-ie kalm blijft en de vorm van de dag goed is. Ai, dan gaat Mathieu er altijd bij zijn”, zei Van der Poel senior in RIDE. “Hij is technisch zó goed. Ik had dat ook wel, maar niet zoals Mathieu. Ik kon drie of vier meter pakken in een bocht. Maar Mathieu pakt er soms wel zeven, acht of tien. Je ziet ook dat hij zeker is. Hij gaat de bocht in met 100% vertrouwen. Toch lag Roubaix mij beter dan hem. De Ronde van Vlaanderen is meer op het lijf van Mathieu geschreven: korte, explosieve hellingkjes. Dat geldt ook voor de Amstel Gold Race. En ik durf daar zelfs Luik-Bastenaken-Luik bij te zetten.”

“Misschien wint Mathieu, ooit”, zegt Adrie van der Poel. “Ik zou het hem enorm gunnen. Maar hij kan niet de kers op mijn palmares zetten; die is voor hemzelf. Ik heb Roubaix dan nog steeds niet op mijn naam geschreven. Nooit die kei op de schoorsteenmantel kunnen zetten. Had ik maar harder moeten trappen”. Was getekend, Adrie van der Poel. Flandrien in alle pezige vezels die hij rijk is.

Adrie van der Poel en Youri IJnsen nabij de strook Troisvilles – foto: Raymond Kerckhoffs


De volledige reportage met Adrie van der Poel lees je in het voorjaarsnummer van RIDE Magazine. Daarin staat onder meer welke strook hij het moeilijkst vindt, welke editie hij naar eigen zeggen had kunnen winnen en wat het verschil is tussen het rijden over droge en natte kasseien. In de overige 174 pagina’s is er veel aandacht voor alle wielerploegen, de voorjaarsklassiekers, de laatste materiaaltrends en de mooiste fietsavonturen. Het voorjaarsnummer van RIDE is nu in de winkels te koop en online te bestellen.

Dit artikel delen:

21 Reacties

Romāns Vainšteins 13 april 2022 om 20:51

Mooi. Man houdt er van en zoon heeft vorig bewezen dat hij deze koers inderdaad winnen kan. Qua allure had het altijd al meer dan de ronde en vanaf 2012 is dat gat kunstmatig nog een flink stuk uitgerekt.

Het trucje middendoor, handen niet te krampachtig had ik redelijk snel door. Naast niet vallen blijft je lichaam nog beter heel van het trillen

0
TheBigShow 13 april 2022 om 20:57

Wel opvallend dat ie LBL beter bij Mathieu vindt passen dan Roubaix. Of interpreteer ik dat nu verkeerd?

0
Kartouche 13 april 2022 om 21:25

Ja, ik interpreteer het ook zo dat hij LBL beter vindt passen dan PR. Misschien komt het doordat hijzelf LBL zelf wel gewonnen heeft en PR niet.

0
Scrabslag 13 april 2022 om 21:25

Ik maak hetzelfde op uit het artikel

0
Panache 13 april 2022 om 22:12

Volgens mij gaat het vooral over de vergelijking vader en zoon, al is de conclusie dan logischerwijs dat Adrie een potentiële winnaar van Luik ziet in Mathieu.

0
Geit in mijn Kelderman 13 april 2022 om 21:43

Toch denk ik dat het voor Mathieu gunstiger is als het zondag weer nat ligt. Dan komt het nog meer neer op techniek en minder op de platte wattages.

0
way2go 14 april 2022 om 00:02

Wel een beetje onzin over die bochtentechniek dat Mathieu daar 7-8 meter pakt. Ik had vorig jaar ook wel gedacht dat Mathieu daar een verschil zou kunnen maken op Colbrelli en co, en volgens mij heeft ie het ook wel een paar keer geprobeerd, maar ze zaten gewoon in zijn wiel hoor.

0
ChefSpijker 14 april 2022 om 00:33

Volgens mij trok ie juist elke keer wel een gat na een bocht, maar had ie vorig jaar niet (meer) de kracht om op het rechte stuk dat volgde dat gat uit te bouwen en keerde de rest telkens weer simpel terug.

0
Comments 14 april 2022 om 05:52

Nou het is niet altijd voorsprong hebben als effect maar ook het sparen van energie Althans dat zag je in het veldrijden wat duidelijker.
Verder tja: Al die klassiekers in Vlaanderen zijn ook leuk, maar het is veelal hetzelfde en…. gevaarlijk.

0
Boomie1 14 april 2022 om 06:33

Is zeker geen onzin. Gaat ook om consi

0
Boomie1 14 april 2022 om 06:35

Is zeker geen onzin. Gaat ook om conditie en kracht. Voorsprong uit de bocht is op talent maar dan moet je nog door kunnen trekken. MvdP was niet fris meer vorig jaar. Sprint zat niks meer op.

0
Renaissance 14 april 2022 om 11:15

Gewoon kijken je zier dat hij elke bocht meters pakt.

0
Blackcanyon 14 april 2022 om 06:45

PR is geen wielrennen, maar folklore met middeleeuwse trekken. Ik begrijp totaal niet dat er renners zijn die hun complete nageslacht kapot willen stuiteren op die keien.
Geef mij maar glad asfalt met heuvels of bergen.

0
Kopinkas 14 april 2022 om 15:45

‘Glad asfalt met heuvels of bergen’
Grinnik

0
Kartouche 14 april 2022 om 18:02

Dus moeten we de Italianen gaan vertellen dat Fausto Coppi geen wielrenner en groot kampioen was, omdat hij over niet geasfalteerde wegen fietste? Ik wil in ieder geval niet degene zijn die het nieuws gaat brengen.

0
Joop Zoetemelk 14 april 2022 om 09:36

Roubaix is meer een koers voor de zware knechten, tijdrijders met power en de zwaardere kopmannen als een WvA en MvdP.

Ik geloof ook dat een echte stoemper die normaliter werkt voor zijn kopmannen naar deze koers uitkijken en zelfs de finale kunnen rijden en winnen.

Minder van de inhoud, meer van de macht en kracht.
Bekijk elk jaar de top 5 a 10.

Ik geloof niet dat MvdP ooit Luik gaat winnen veel te stijl en te lang.
Kunnen kan altijd natuurlijk.

De ronde lijkt wel op zijn maat te zijn geschreven, knap hoe dan een Pogacar nog iets beter oogt in de laatste versie van de Ronde.

0
Klein Verzet 14 april 2022 om 11:52

Ik weet niet of het waar is, maar in een ver verleden was er een vader die zijn zoon nodig had om (in zijn plaats) aan ’t kruis te hangen. Maar in het wielrennen hebben renners geen vader nodig om stervend de hel te overleven. Ik denk dat ze eerder hun moeder aanroepen, of gewoon vloeken.

0
Kartouche 14 april 2022 om 14:21

Mooi gebruik van woorden! Als hij een nieuwe wiel nodig heeft, dan heeft hij zijn vader wel degelijk nodig. En dan maar hopen dat hij er wel is en niet hoeft te roepen ‘mijn vader, mijn vader, waarom heb gij mij verlaten?’

0
Blackcanyon 14 april 2022 om 16:12

Kan toch zomaar zijn dat Jumbo Milan Vader gaat missen. Zou als ex-mountainbiker wellicht goede diensten kunnen bewijzen. Beterschap Milan!

Nb: wel mooi bedacht, Klein Verzet.

0
Kopinkas 14 april 2022 om 15:50

Wat een doorbijter ook, AVDP. Op 15 jaar tijd 55 keer van start gegaan in een monument en ze ook alle 55 uitgereden…

0
Romāns Vainšteins 14 april 2022 om 16:18

Was een 100% mijnwerker als coureur.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone