Adrie van der Poel adviseert Mathieu het rustig aan te doen: “Test eens in de bergen”

Adrie van der Poel adviseert Mathieu het rustig aan te doen: “Test eens in de bergen”

Mathieu van der Poel in een onderonsje met Tom Dumoulin - foto: Cor Vos

zaterdag 7 mei 2022 om 08:30
Interview

Mathieu van der Poel voegde vrijdagmiddag een ritzege in de Giro d’Italia aan zijn palmares toe en zaterdagmiddag mag hij getooid in de roze leiderstrui zijn positie verdedigen. Vader Adrie van der Poel ziet mogelijkheden voor zijn zoon om het tricot te behouden, zelfs tot over de Etna. “Maar of hij dat wil, dat is nog een tweede”, vertelt hij in gesprek met WielerFlits.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Een beetje nerveus en zenuwachtig was hij wel, voor de openingsrit. “Het was een uitgelezen kans, alleen dat wil niet zeggen dat het ook lukt”, onderstreept Adrie. “Maar het was goed. Door wat andere verplichtingen heb ik met een schuin oog gekeken, de laatste zes kilometer heb ik dan helemaal gevolgd. Aan het begin van de klim zat Alpecin-Fenix waar ze moesten zitten. Ze hebben degelijk werk verricht. In de laatste kilometers is het dan toch ieders voor zich. Ik had wel het idee dat Mathieu in orde was, maar ik denk niet dat hij top-top is. Dat kan ook niet anders, met zo’n korte voorbereiding. Al kan het bij hem snel gaan.”

Tijdritpositie niet van belang
“Zaterdag heb je dan die tijdrit, zondag een vlakke rit, maandag een halve rustdag. Doe daar een of twee ritjes bij en je zult zien dat hij beter is”, gaat Van der Poel senior verder. “Het niveau dat hij vorig jaar in de Tour de France had, die heeft hij nu nog niet. Als is dat ook nog niet nodig. Bovendien hoeft Mathieu niet super-super in orde te zijn om een koers te kunnen winnen. Daarnaast hebben ze het doel van de ploeg voor deze ronde al behaald. Ze hebben een rit gewonnen en de leiderstrui in het bezit gehad. Nu moet Mathieu twee of drie dagen die trui proberen te houden. Daarna is het afwachten hoe het dinsdag op de Etna verloopt.”

Zaterdag volgt eerst een korte, technische tijdrit (9,2 kilometer) in Boedapest. Dat MVDP weinig op zijn tijdritfiets traint, deert volgens Adrie niet zo. “Door alle bochten, hoef je niet zo veel in de tijdritpositie te zitten. Je gaat dan automatisch wat meer staan, waardoor je nooit langer dan twee of drie aaneengesloten minuten in die positie hoeft te zitten. Het is voor Mathieu vooral zaak om het parcours goed te verkennen en de bochten zo scherp mogelijk te nemen. Hij heeft van jongs af aan veel techniek onder de knie gekregen, dus daar maak ik me niet zo veel zorgen over. Of dat genoeg is om de trui te behouden, moeten we zien.”

Adrie van der Poel – foto: Raymond Kerckhoffs

De roze trui nog ná de Etna?
Dinsdag ligt dan meteen de eerste aankomst bergop. “Een lastige klim. Maar als ze daar op tempo naar boven rijden, komen er dertig renners aan in de eerste groep. Gaan ze erop koersen, dan is het een heel ander verhaal natuurlijk. Maar het lijkt mij sterk dat er ploegen zijn die per se nu al de leiding willen. Ik heb die laatste week eens goed bekeken, daar staat nog het een en ander voor de deur hè. In het verleden zijn er al veel renners geweest die er in het laatste weekend aan onderdoor zijn gegaan. Als klassementsrenner kun je het jezelf niet veroorloven om heel je ploeg op kop te laten rijden in de eerste twee weken.”

Van der Poel acht de kans dat zijn zoon na de Etna nog steeds in het roze rijdt, kleiner dan na de tijdrit. “Maar als ze daar echt in een strak tempo omhoog rijden en er blijven dus dertig man over, dan zou Mathieu erbij moeten kunnen zitten. Maar of-ie dat zelf wil, dat is een heel ander verhaal. Al zou hij in deze ronde best eens zichzelf kunnen testen in een bergrit door de besten bergop te volgen, zonder zichzelf daarvoor uit elkaar te trekken. Als je dat wel moet doen om erbij te blijven en ze beginnen aan het eind van het verhaal te koersen op de laatste col, dan weet je nog niet wat je kunt. Áls hij de Etna overleeft, dan rijd je al snel nog drie dagen in het roze.”

De beste Mathieu
Adrie heeft nog meer adviezen voor zijn zoon. “Rustig blijven. Niet te veel meerijden in ontsnappingen vanuit het vertrek of aanvallen met nog 200 kilometer te gaan. De ritzege en de roze trui zijn al binnen, die doelen hoeft hij niet meer na te jagen. Qua verplaatsingen is het dit jaar wel een vermoeiende business, hoor. Zeker voor het personeel en het materiaal, is het een heel logistieke operatie. En die laatste week is echt loodzwaar.”

“Mathieu zal zijn dagen moeten uitzoeken waarin hij kansen heeft. Zit hij in een bergrit mee, dan moet hij kijken wie erbij zijn. Dat mogen betere klimmers zijn. Dan zou ik niet rijden om weg te blijven, maar om te kijken hoe ver je kunt komen op de slotklim. Wat is hij daar waard? Daar komt hij alleen maar sterker uit. Na een trainingskamp na de Giro, zullen we dan vervolgens in de Tour de France weer de allerbeste Mathieu zien.”

Dit artikel delen:

20 Reacties

assen 7 mei 2022 om 09:11

Dank, leuk om te lezen.

0
uitdewaaier 7 mei 2022 om 09:15

De wens is de vader van de gedachten.

0
Kartouche 7 mei 2022 om 09:46

De vader heeft een wens en zo zijn gedachten.

0
BenjaminG 7 mei 2022 om 10:02

De gedachten van de vader is de wens

0
Anton van Valouwe 7 mei 2022 om 12:08

De vader had een wens in gedachten…

0
josi 7 mei 2022 om 09:26

Eraan blijven hangen op de Etna lijkt me wel wat te hoog gegrepen voor VDP, tenzij een ongunstige wind de aanvallers alle lust ontneemt. Als hij dinsdagochtend het roze nog aan heeft, kan ik me echter wel voorstellen dat hij het gaat proberen, want als hij erin slaagt zou hij de trui nog meerdere dagen kunnen behouden.

0
zwiggelbig 7 mei 2022 om 09:27

Leuk interview, adrie heeft altijd mooie nuchtere kijk op de sport

0
Kopinkas 7 mei 2022 om 09:37

Smakelijk gelachen met ‘Rustig blijven. Niet te veel meerijden in ontsnappingen vanuit het vertrek of aanvallen met nog 200 kilometer te gaan.’ Vaderlijk advies voor de enthousiaste junior, zoiets.
Alleen jammer dat weer eens het riedeltje moet afgedraaid worden dat hij toch nog niet helemaal top is, en dat hij ‘niet super-super in orde hoeft te zijn om een koers te winnen’.
Hij was de superfavoriet en hij won na een superprestatie. Punt.

0
Klimkater 7 mei 2022 om 09:45

@Kopinkas
Juist, dit deelnemersveld is gewoon matig te noemen. Als Ewan dan ook nog zichzelf uitschakelt is het helemaal een makkie. Of moeten we nu ook al juichen omdat Mathieu iemand klopt die nog maar net komt piepen?

En Adrie die gewoon weer Adrie blijkt. Veilige, gerepeteerde praat.

0
Kartouche 7 mei 2022 om 09:52

@Klimkater, wie is er volgens jou van de top er niet bij die Mathieu op deze pukkel er absoluut op had gelegd?

0
DJ63 7 mei 2022 om 09:43

Ik blijf het allemaal maar merkwaardig vinden. Op welk principe is het idee gebaseerd dat je na een loodzware giro in de Tour op je best bent? Welke voorbeelden kennen we daar van? Andersom ken ik er vele…En wel dat in de Tour het kaarsje na de openingsweek langzaam uitdooft. Nu zal het wellicht iets anders zijn omdat van der Poel geen klassement rijdt maar toch.

0
josi 7 mei 2022 om 09:55

Mollema deed het vorig jaar toch best aardig in de Tour. Als je niet elke dag tot het gaatje gaat, kan het volgens mij wel werken.

0
DJ63 7 mei 2022 om 10:06

@Josi
Ja, daar heb je gelijk in. Maar is wel een uitzondering toch?

0
Kartouche 7 mei 2022 om 10:25

Zoals een Belg die voor kort commentaar mocht geven bij Sporza zei: ‘Mathieu, da’s geen gewone!’

0
Michelangelo 7 mei 2022 om 10:29

Persoonlijk denk ik dat Mathieu in de zware ritten zichzelf niet uit elkaar hoeft te trekken om op tijd binnen te zijn, itt veel sprinters. Dus hij kan veel km’s maken, kan eigenlijk ook kiezen of hij dat doet met hoge intensiteit (om te winnen) of door gewoon mee te rijden in de buik van het peloton en zichzelf te laten lossen zodra de koers te hard wordt.

Als je een grote ronde op die manier rijdt, dan denk ik dat je daar heel goed uit kunt komen. Het is niet voor niets dat bijv. de Vuelta ook vaak wordt gebruikt als voorbereiding op andere wedstrijden. Of renners die net uit de TdF komen qua conditie een niveautje hoger staan dan de rest.

0
Pietspeed 7 mei 2022 om 11:33

Idd, iets van vader en wens. Ot, Milan in dat opzicht spoedig herstel.
Mathieu heeft nog weinig koersdagen in de benen. Als hij hier in de Giro z’n momenten pakt en daarnaast gedoceerd rijdt, is het niet zo raar als senior zegt dat hij richting Tour een nog hoger niveau kan pakken. Gewoon meer koersdagen en hardheid.

0
Melkzuur 7 mei 2022 om 13:20

@Michelangelo: behalve na de Tour van 2019, toen was de vermoeidheid bij de deelnemers enorm groot.

0
Deo 7 mei 2022 om 09:49

Lekker in een van die zware heuvelritten de klassementsrenners nerveus maken

0
thorsen 7 mei 2022 om 12:19

Mocht hij het rose nog hebben na de rustdag dan zou ik zeker kijken hoe ver je komt. Als je dan helemaal in het rood moet om te volgen gewoon lekker laten gaan, maar als je relatief op het gemak nog kunt volgen tot de laatste kilometers gewoon kijken waar je uitkomt. In de verdere bergetappes misschien eens een keer meegaan met de vlucht, maar in de meeste gevallen er gewoon een trainingsritje van maken en met de bus aankomen.

0
Arie M 7 mei 2022 om 15:11

‘Van der Poel acht de kans dat zijn zoon na de Etna nog steeds in het roze rijdt, kleiner dan na de tijdrit.’
Dit is geen kansinschatting, dit is per definitie zo. Maar ik snap wat hij bedoelt.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone