Adrie van der Poel: “Misschien moet Mathieu ook maar voor de weg kiezen”
foto: Marcel Koch
maandag 1 februari 2016 om 09:57

Adrie van der Poel: “Misschien moet Mathieu ook maar voor de weg kiezen”

Het wangedrag van sommige Belgische fans tijdens de hoofdact van het WK Veldrijden was een doorn in het oog van Adrie van der Poel. De vader van Mathieu ergerde zich groen en geel aan de respectloze zuiderburen. “Bier gooien en spugen. Zoiets kan echt maar in één land. Dan heb je toch geen respect voor topsporters?”, zei hij na afloop tegen Het Nieuwsblad.

“Ze doen er ook Van Aert mee te kort door zoiets te doen. En vertel mij niet dat het om individuen gaat. Er waren veel mensen die gooiden en spuugden”, aldus vader Van der Poel. “Misschien moet hij maar doen zoals Lars Boom en Zdenek Stybar en voor de weg kiezen. Mij zit het in ieder geval zo hoog. Mathieu was vandaag niet goed genoeg. Maar de media hebben de voorbije weken ook hun rol gespeeld natuurlijk. Het voorval met Wout was bepalend. Hij maakte een foutje, met de reactie van het publiek erbij. Dat was én én én. Daar heeft hij mentaal een tik gekregen.”

Mathieu, die uiteindelijk als vijfde eindigde, zei nooit het gevoel te hebben gehad te koersen voor winst. “In de eerste ronde voelde ik meteen dat ik op mijn limiet zat. Ik wilde vooraan blijven, vooral om Lars te helpen. En omdat ik van mezelf weet dat ik erdoor kan komen in een koers.”

RIDE Magazine
72 Reacties
Sorteer op:
1 februari 2016 15:52
@RRObson

Wanneer ze er wel een rel van zouden maken dan is dat voor Wuyts, enkele leden op wielerflits en die zotten aan de kant een vrijbrief om hun gedrag in de toekomst goed te praten; Want ze hebben er tenslotte zelf om gevraagd.
1 februari 2016 16:10
Quote:
Het is overigens ook nog eens oerdom om dit in de grootste sportkrant van Vlaanderen te gaan verkondigen, veel goodwill zal hij er niet door kweken.

Wat stel je voor? De voeten kussen van die malloten? Ik stel voor dat iedereen met liefde voor het veldrijden afstand neemt van gedrag dat absoluut geen plaats heeft in een sport die zichzelf serieus wil nemen. Dat betekent in het geval van MvdP mogelijk dat hij inderdaad maar wat eerder naar de weg over moet stappen, al heeft hij zelf nu blijkbaar nog teveel plezier in de sport. Zaak die malloten niet de ruimte te geven daar iets aan te veranderen en voor je sport op te komen.
1 februari 2016 16:50
Klootje, draai de zaken niet om aub. Ik heb gisteren meteen geschreven dat de aandacht vooral moet gaan naar de prestatie van Van Aert, wat hij dit jaar gepresteerd heeft is ongezien. En neen, ik ga me niet excuseren voor het gedrag van enkele idioten waar ik net zo weinig mee te maken heb als jij. Ik vind de verontschuldigingen van bijvoorbeeld Vannieuwkerke hierover gewoon heel goedkoop, op zoek naar goedkeurende schouderklopjes.
1 februari 2016 17:06
Ik blijf het trouwens wel dwaas vinden dat mensen dit geen serieuze sport vinden, maar dat MvdP wél naar de weg moet gaan, want daar zou hij het helemaal moeten gaan maken. Op basis waarvan dan?

Lars Boom, ex-veldrijder, toch ook geen middelmatige coureur, gespecialiseerd in korte tijdritten/hardrijden, goede winter gedraaid, net TDU achter de kiezen, wordt hier maar 14de op 2"30. Op zichzelf geen slechte prestatie natuurlijk. Ware het niet, als het echt een sport voor koekenbakkers zou zijn, had hij toch op z'n minst wel podium mogen rijden.

@RRobson, als Vannieuwkerke niks had gezegd, was het toch ook niet goed geweest?
1 februari 2016 17:16
@scotty
Misschien op basis van het feit dat hij op de weg wereldkampioen bij de junioren werd? Ik noem maar een dwarsstraat...
1 februari 2016 17:22
O, dus ík draai de zaken om RRobson.

Je kunt het goedkoop noemen van Vannieuwkerke. Ik noem het juist chique en gepast. Dat is gewoon jezelf distantiëren van wat er gebeurd is als voornaam persoon in de wielerwereld, omdat dat op dat moment wel gepast is als verslaggever van wat er gebeurt op zo'n dag. Maar jij vond de reactie van Wuyts dan dus waarschijnlijk meer gepast: in zijn commentaar met geen woord reppen over het massale boe-geroep dat op TV te horen was en het gooien met bier dat te zien was.
Nu is Wuyts vaak in extase over Vlaamse prestaties en mist hij daardoor belangrijke zaken die te zien en horen zijn in de uitzending. Maar je gaat mij niet wijs maken dat de verslaggever/commentator niet hoorde en zag wat duizenden mensen wel konden zien en horen.
Sterker nog, zodra van Aert zeker ging winnen vond hij dat daarmee het motortjes-incident snel vergeten kon worden. Waar zit je dan volgens jou naar te luisteren, wat is daar je oordeel over? Is dat ook objectief?

Mensen die het niet nodig vinden om op de eerste plaats te benoemen dat het schandalig was, distantiëren zich niet van het voorval en praten het daarmee eigenlijk goed. Punt.
Begrijp me goed, niemand hoeft zijn excuus aan te bieden voor iets wat hij niet gedaan heeft of waar hij niets mee te maken heeft. Het zegt alleen wel erg veel over iemands mening dat hij zich op de eerste plek niet afkeurend uitspreekt over het voorval.

Maar laten we vaststellen dat jij het na dit weekend vooral over de prestaties van van Aert wil hebben omdat je dat het belangrijkste feit vond en dat (zoals ik het merk) het grootste gedeelte van de rest van de volgers andere opvallende zaken heeft zien gebeuren en het daarom eerder daarover wil hebben in de beschouwingen.
1 februari 2016 17:23
@tendam

Exactly, die gozer kan wel wat. Waarom zou het veldrijden dan geen serieuze sport zijn ?
1 februari 2016 17:53
Dit mag niet gebagatelliseerd worden. Dit verhaal speelt al tijden. Dit kan eigenlijk wel in meer landen, maar ze doen niks aan. Dat is nog erger (je hoort er in ieder geval nooit iets over). Je zag alleen maar bekers rondvliegen. Al is het een reactie op het verlies van zijn zoon, dan heeft hij alsnog gelijk. Ik zou meteen overstappen naar het wegwielrennen. Dan heb je er alleen last van in de tour.
1 februari 2016 18:24
@Scotty
het is wel een serieuze sport, er doen helaas niet zoveel verschillende nationaliteiten mee die podium kunnen rijden.
1 februari 2016 18:27
Klootje ik begrijp je standpunt hoor maar als je mijn posts van de voorbije dagen nog eens herleest (je hebt volgens mij op zowat elke ervan gereageerd), zal je toch lezen dat ik helemaal niets goedpraat, verre van. Mijn conclusie blijft dat het een prachtig WK was met een prachtige winnaar. Helaas met een kleine smet erop, met name het overdreven gezeik van de Nederlanders over die biergooiers ;)
1 februari 2016 19:18
RRobson, doe ook niet alsof het aan de hand van je eerste reacties zo duidelijk was dat je het keihard afkeurt. Je eerste reactie ging over 'al dat gezeik over het publiek'. Dat is misschien nog net geen goedpraten, vooruit. Maar afkeuren is het al zeker niet.

Maar wat was je punt dan eigenlijk? Wat had je dan verwacht? Dat het hier een paar uur na de wedstrijd op deze NLse site allemaal hosanna was over van Aert terwijl een van onze lievelingen bespuugd en met bier begooid werd?
Er is geeneens iemand die de mogelijkheid heeft benoemd dat zonder al die intimidatie van der Haar wel gewoon gewonnen had. Al denk ik dat niet.
Nee er is geen enkele basis om je drol nu weer in te trekken.
1 februari 2016 19:28
@Scotty
Tendam had het over wereldkampioen junioren op de weg ;-)
1 februari 2016 19:47
Speciaal voor Klootje: boegeroep is nergens voor nodig, biergooien is marginaal (en verspilling) en spuwen is al helemaal verwerpelijk. Hopelijk is het voor jou nu duidelijk genoeg want het feit dat ik in mijn eerste post over 'idioten' sprak was blijkbaar geen vorm van afkeuring. En als het nu nog niet genoeg voor je is, zie ik me genoodzaakt om je in dezelfde categorie te plaatsen.
1 februari 2016 20:02
Je zou het eens op jezelf betrekken. Maar eerst blasé komen doen en nu quasi nonchalant doen is natuurlijk makkelijker dan antwoord geven op vragen die ik je stel als je jezelf verklaart.

Maar laat ik je dan zeggen dat de enige zeikerd degene is die op een Nederlandse site opmerkingen over het wangedrag van gisteren komt veroordelen. Dan mag je jezelf van mij ook in die categorie plaatsen.
1 februari 2016 20:03
Je ziet hier haast evenveel hersenloze reacties als dat er dronken Belgen rondliepen gisteren.

Aerts met z'n 20min 460W zou dan beter ook effe voor de weg kiezen.
1 februari 2016 20:06
Mathieu moet maar snel zijn nationaliteit inruilen voor de Belgische...
1 februari 2016 21:10
Blasé, drol intrekken, zeikerd,... Daar ga ik echt niet meer op reageren hoor Klootje.
1 februari 2016 22:24
Adrie heeft gelijk.
De Belgen laten zich van hun slechtste kant zien, erg onsportief.
Van der Poel heeft te veel klasse om nog veel langer in de slijk te blijven tussen de spugers en hooners.
1 februari 2016 22:41
Inderdaad erg onsportief gedrag van een aantal Belgen. Maar de beste heeft gisteren gewonnen en dat was van Aert. Het zou hem sieren als hij ook zijn commentaar op dat gedrag eens zou ventileren. Misschien dat dat helpt.
2 februari 2016 11:38
Voor fietscross hebben ze een special fiets ontwikkeld.....Daarom moet er toch wel een snaar loszitten om met een racefiets op je schouder door de modder te gaan baggeren.....Ik snap dat echt niet.
2 februari 2016 14:01
@toke,

Noem mij een fiets waarmee je sneller (want daar gaat het om) dergelijke parcours kan afleggen dan waar ze nu mee rijden. Motor loos wel te verstaan.
2 februari 2016 14:02
RRobson, lijkt me een goed plan. Doe maar niet idd.

Reacties zijn gesloten.