Absalon domineert EK Mountainbike, opgave Van der Poel

zondag 8 mei 2016 om 16:37
Absalon domineert EK Mountainbike, opgave Van der Poel

Foto: Marcel Koch

Julien Absalon heeft zich in Husqvarna tot Europees kampioen mountainbike gekroond. Voor de Franse titelverdediger is het zijn vijfde Europese titel. Nederlandse hoop Mathieu van der Poel gaf op.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Sterke Rudi van Houts
Op het EK was het voor de Nederlanders in de eerste plaats uitkijken naar Mathieu van der Poel, die zich mits een top 10-plaats zou kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen in Rio. Makkelijk was die opdracht voor de jongeling niet, aangezien hij startpositie 66 (van de 89 deelnemers) toegewezen kreeg en ook de hitte een belangrijke rol speelde in Husqvarna.

Van der Poel liet zich daardoor niet uit zijn lood slaan en maakte een sterke remonte. Na een rondje kwam Van der Poel postvatten op plek 26, op een halve minuut van de leiders. Met Rudi van Houts (dertiende en al geplaatst voor Rio) en Hans Becking (25e) gingen hem wel nog twee Nederlanders vooraf.

Julien Absalon alleen
Intussen gingen de Fransen Stephane Tempier, Maxime Marotte en topfavoriet Julien Absalon aan de leiding voor Zwitsers Lukas Flückiger en Fabian Giger. Al in de tweede ronde had Absalon genoeg van dat gezelschap en ging hij er alleen vandoor. De Tsjech Ondrej Cink klampte nog het langste aan, maar moest de Fransman logischerwijs laten gaan. Verderop in de wedstrijd zou Giger nog even terugkomen tot op een halve minuut. Toch hield Absalon al bij al makkelijk stand en won hij met een voorsprong van bijna twee minuten.

Spannender was de strijd om plek drie tussen de Tsjech Cink en de Zwitser Martin Fanger. Het tweetal ging gezamenlijk de slotronde in, waarin het de Tsjech was die met een ultieme versnelling de bovenhand nam.

Nederlanders vallen terug
In de achtergrond bleef Rudi van Houts indruk maken met een virtuele tiende plaats na een derde van de wedstrijd. Van der Poel verging het minder goed. Even wist hij zijn 26e plek nog vast te houden, tot na iets minder dan een uur het licht uitging. Landgenoten Becker en Van der Heijden reden hem net als een tal van anderen voorbij. Van der Poel zou uiteindelijk opgeven.

Van Houts bleef wél constante rondetijden neerzetten en uitzicht behouden op een top 10-plek. Met nog een kwartier te gaan reed hij op plek 13 met minder dan een halve minuut achterstand op de tiende. De gehoopte remonte kwam er niet: Van Houts strandde op een veertiende plaats.

Uitslag EK mountainbike 2016
1. flag-fr Julien Absalon
2. flag-ch Fabian Giger
3. flag-cz Ondrej Cink
4. flag-ch Martin Fanger
5. flag-ch Matthias Stirnemann
6. flag-fr Maxime Marotte
7. flag-ch Lukas Flückiger
8. flag-es Sergio Mantecon
9. flag-fr Jordan Sarrou
10. flag-fr Gerhard Kerschbayler

14. flag-nl Rudi van Houts

Dit artikel delen:

11 Reacties

Rondo 8 mei 2016 om 17:11

Toch een ander verhaal nu de mtb toppers in vorm zijn. Van Houts constant rond plek 10, Becking ook stabiel rond plek 25 Van der Heijden schoof gedurende de wedstrijd mooi op. MvdP, viel tegen. Ben benieuwd naar zijn verhaal.

0
maklukzat 8 mei 2016 om 17:31

Van der Poel kan er beter mee ophouden. Lekker op de weg gaan fietsen.

0
RefleX 8 mei 2016 om 17:34

Niet oordelen zonder te weten hoe dit komt. Een van der Poel in normale doen had zeker top 20 gereden zo niet top 10.

0
carlieman 8 mei 2016 om 17:41

Ik vind niet dat je kunt zeggen dat een van der Poel hier in goede doen zeker top 20\10 zou rijden. Daar heeft hij op de mtb toch nog te weinig voor getoond. Niet dat daar iets mis mee is voor zo'n jonge gast en al zeker niet tijdens zijn eerste mtb seizoen.
Ik denk wel dat kwalificatie voor de Olympische spelen nu moeilijk gaat worden

0
polke 8 mei 2016 om 18:01

Jammer, maar er komen nog kansen zat. Die julien absalon die kan een potje mtb zeg

0
Purito 8 mei 2016 om 18:25

@Reflex
Hoezo dat nu weer?

Mountainbiken is een totaal andere discipline dan veldrijden. Het niveau ligt in dit soort wedstrijden gewoon kneiterhoog. Hoe getalenteerd je ook bent, tegen doorgewinterde wereldtoppers als Absalon, Schurter en Giger leg je het gewoon af met een dergelijk gebrek aan ervaring.

0
RefleX 8 mei 2016 om 18:46

Nog niet zo lang geleden wint hij zijn eerste wedstrijd na een rustperiode in Beringen ondanks kettingproblemen en geen topvorm. De tegenstanders daar waren onder andere van Houts (14e op EK), Scheire (16e op EK) en Schuermans (22e op EK). Zeggen dat een van der Poel in goede doen hier dus minimaal top 20 zo niet top 10 kan rijden is dus zo gek nog niet. Dat jullie hem zo afschrijven zonder te weten wat er speelt is naar mijn mening te makkelijk.

0
Borsje 8 mei 2016 om 18:47

Uitgebreide reactie van Mathieu staat op link op berichtje van zijn twitteraccount. (Reactie aan mountainbike.be )

0
Janjanssen98765 8 mei 2016 om 18:55

Het probleem is ook gewoon dat hij te ver van achteren moet starten, je rijdt dan gewoon al een wedstrijd voordat de toppers er aan beginnen.

0
Skedel 8 mei 2016 om 19:00

“Ik ben de eerste om iedere wedstrijd proberen uit te rijden. Maar ik had vandaag snel door dat dat weinig nut had.”

Geen woorden maar daden, en zijn daden bewijzen eerder het tegendeel helaas..

0
chiller87 8 mei 2016 om 19:45

Absalon buiten categorie. In Rio zal het tussen hem en schurter gaan. Ik denk dat vdp nu pas beseft hoe zwaar mtb is. Is natuurlijk ook niet echt gewoon om in de warmte te rijden. Zijn voorbereiding vind ik ook niet ideaal. Hij had beter direct na het crossen rust genomen, dan een stage inplannen en dan beginnen met mtb- wedstrijden zoals Nys afgelopen jaren heeft gedaan. In ideale vorm had vdp hier rond tiende plaats kunnen eindigen, nu nog twee kansen om zich te bewijzen op mtb dit seizoen.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone